Acht woningen gekraakt in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant Acht woningen gekraakt in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

Acht woningen gekraakt in Kanaleneiland

Acht woningen gekraakt in Kanaleneiland
Krakers hebben vorige week hun intrek genomen in acht woningen aan de Monnetlaan in Kanaleneiland. De woningen die voorheen deel uitmaakten van Eiland 8 moeten in de toekomst gerenoveerd worden en staan sinds vorige maand leeg.

Krakers hebben vorige week hun intrek genomen in acht woningen aan de Monnetlaan in Kanaleneiland. De woningen die voorheen deel uitmaakten van Eiland 8 moeten in de toekomst gerenoveerd worden en staan sinds vorige maand leeg.

Er is veel veranderd in Kanaleneiland en ook de komende jaren zal er nog veel veranderen. Er wordt gebouwd aan nieuwbouwwoningen en een reeks sociale huurwoningen zal verdwijnen. De insteek van ontwikkelaars en de gemeente is dat de leefbaarheid hierdoor zal vergroten door een meer gemixt woningaanbod.

Het blok waar de acht woningen zijn gekraakt bestond ook uit sociale huurwoningen. “Deze huurders moesten echter vertrekken omdat de woningen rijp zouden zijn voor sloop”, laten de krakers weten. Tijdelijk werden er op basis van de leegstandswet huurders ingezet en zo ontstond het project Eiland 8. Uiteindelijk bleek dat renovatie van de panden een betere optie was dan sloop. “Dit om er vervolgens gedeeltelijk verkoop en gedeeltelijk vrij sector huur van te maken”, aldus de krakers.

“Door de crisis bleek het oorspronkelijk plan om het gebied te herontwikkeling door sloop en nieuwbouw niet haalbaar en is er gekozen voor renovatie”, vertelt Caroline Beerman van GEM Kanaleneiland. GEM is een samenwerkingsverband van de gemeente Utrecht, Portaal, Mitros en Heijmans en zet zich in voor de ontwikkeling van het gebied. “De woningen zijn juridisch nu nog van Portaal, maar de contracten waren al ondertekend om de panden over te dragen aan GEM. Dit specifieke blok waar de krakers zitten wordt verkocht aan Aventicum waarna de woningen gerenoveerd worden.” In dit blok worden de woningen als vrije sector huurwoningen weer in de markt gezet.

Antikraak-wachten

Een buurtbewoner laat aan DUIC weten dat de panden in oktober gerenoveerd zullen worden, en dat de bewoners die er zaten op basis van de leegstandswet er vorige maand uit moesten. In die tussentijd zouden er antikraak-wachten van FMT komen maar die waren er nog niet.

De krakers vinden het maar niks dat de panden leegstaan en dat er sociale huurwoningen verdwijnen voor het realiseren van duurdere woningen. Mitros en Portaal zouden dit slechts doen om winst te maken. “Kanaleneiland is maar één van de vele voorbeelden in Utrecht en andere steden in Nederland waar gentrificatie alles behalve ‘vernieuwd’, maar mensen voor corporatieve winstmaking en de afbreuk van hun rechten regelrecht de stad uitdrijven.”

Beerman laat weten dat de partijen van GEM vooral hun nek uitsteken om het gebied te herontwikkeling en dat dit ten goede komt van de wijk. Het antikraakbureau FMT laat middels een buurtbrief weten dat de rest van de panden met stalen platen dichtgemaakt zal worden om verdere kraakpogingen te dwarsbomen. Ook is er aangifte gedaan tegen de krakers.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Cornelia

  Je woont niet in Kanaleneiland maar OP Kanaleneiland.

 2. Wim Vreeswijk

  Opmerkelijk, want kraken is sinds 2011 een strafbaar feit !

 3. Sally

  Een antikraakwachten leverend bureau FMT dat in 2 weken tijd in studentenstad Utrecht geen tijdelijke bewoners kan vinden om te bewonen en te bewaken kan nalatigheid verweten worden, lijkt mij. Your Urban Space, gentrificatie moet kennelijk ook onze taal en cultuur achterlijk verklaren, is overigens geen project dat huurwoningen oplevert, maar op maat te renoveren woningen: kluswoningen kortom.

 4. Ronald

  Een pand kraken dat een maand leeg staat, ik hoop niet dat ze dat doen als ik m’n huis aan het verbouwen ben tbv “winstmaking” (?)

 5. alex

  @Wim Vreeswijk 18 APRIL 2016 OM 12:29
  Klopt, maar de politie treed alleen op bij ”heterdaad”.
  En bij niet ”heterdaad” moet de eigenaar aangifte doen, voordat tot ontruiming overgegaan kan worden.
  In de praktijk zal de officier van justitie kijken of er urgentie is; dat houd in dat er gekeken word of dat de eigenaar geregistreerde plannen heeft met het pand/object (bouw/sloop-vergunningen etc)

 6. W.h.de groen

  En uiteraard hoop ik dat de krakers er blijven zitten al was het alleen maar omdat deze woningen gestolen zijn van de utrechtse burgers die deze met hard werken bijeen vergaard hebben.

 7. herman

  Heel snel en met heel veel machtsvertoon ontruimen.
  Op Kanaleneiland dreigt een onhoudbare situatie te ontstaan. Steeds meer groepen denken daar de dienst uit te maken.

  Daar is maar een reactie op mogelijk, met heel veel machtsvertoon laten zien wie de baas is.

 8. Merel

  Alex doet je ‘t het niet?
  De politie treedt op; dat houdt in; dat er gekeken wordt

 9. Sally

  @Herman,

  Zo autoriteitsgezind dat u blind ervoor bent dat de volkswijk Kanaleneiland al gentrificerend in handen komt van beleggers en projectontwikkelaars? Een uitgekleed winkelcentrum dat gerenoveerd zou gaan worden, huurwoningen waarvoor een inkomenseis van 3 maal de maandhuur geëist wordt: heet dat nog bouwen ten behoeve van de wijk en haar bewoners?

  Dit collegebeleid, nota bene onder de hoede van een SP-wethouder, staat of valt met schone beloften dat de opbrengsten van de speculaties nieuwe sociale woningbouw elders zullen opleveren. Maar ondertussen heeft men anti-kraakwachten en extra bewaking nodig om acties die de acute woningnood aantonen, de kop in te drukken?

  En de brave Utrechtse burgers maar betalen voor het neoliberale woonsprookje dat in dit land al sinds 1986 tot een wereldrecordhoge particuliere schuldenberg heeft geleid. Stijgende WOZ-waarden op Kanaleneiland veroorzaken exorbitante huurverhogingen dus armoe en huisuitzettingen, en op papier boekwinst voor huiseigenaren die er goed aan doen hun winst snel binnen te halen, dus te verkopen en op te rotten naar hun gezinnetjesghetto in de D66/VVD-wijk Leidsche Rijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).