Bij werkzaamheden op de Alexander Numankade in Utrecht is dinsdag een achttiende eeuwse muur gevonden.
Archeologen denken dat het gaat om een oude ‘keermuur’, die water tegen moest houden. De muur is met de hand uitgegraven om hem niet te beschadigen. Inmiddels is de keermuur ook weer ingegraven.
De gemeente is bezig met werkzaamheden aan de Alexander Numankade omdat die onderdeel is van de fietsroute van de Biltstraat richting het Griftpark. De rijbaan wordt aangepakt en de route moet beter herkenbaar worden voor fietsers.
8 Reacties
ReagerenZou m.i. best kunnen dat het een muur betreft om water tegen te houden, ja. Een mogelijk alternatief is dat het een muur was om lucht tegen te houden, oftewel een gebouw. Mooi hoe archeologen toch op slimme verklaringen komen.
@ butch, beetje gebrek aan fantasie aan van je wellicht?
@ Butch: naast huisvirologen, nu ook al huisarcheologen…
@ Butch: heb je wel enig idee waar de Alexander Numankade is? En wat het woord “kade” betekent?
@Luuk: Ja zeker! Kade betekent ‘waterkant’. Vandaar dat ik even mijn complimenten uit voor het scherpe denkwerk van de archeologen, ook ik (als leek) vind het best waarschijnlijk dat het een muur voor water is, gezien de locatie aan een kade. Daarbij maakt het natuurlijk wel uit of de muur parallel of haaks staat ten opzichte van het water. Een haakse muur is niet erg praktisch als kademuur. Op de foto krijg ik geen uitsluitsel.
Ik zou de mogelijkheid ‘gebouw’ bij het vinden van een muur daarom niet direct uitsluiten. Ik vergat trouwens nog wel een andere mogelijkheid: het zou ook om een muur kunnen gaan om vijandige troepen buiten de deur te houden, zoals je in China wel schijnt te hebben.
Lang verhaal kort: meer onderzoek is nodig.
@ Butch , Je kletst je er met wat humor wel weer aardig uit vriend , daar hou ik wel van , mijn dag kan weer niet stuk !
Geweldig. Het zal zeker 6 maanden langer duren om alle steentjes te onderzoeken en te kijken of er iets opstaat. Op het Vredenburg was dat ook al. Ze hebben toen een brok stenen op een sokkel gezet zodat iedereen kon zien hoe mooi oude stenen zijn. De jaarbeurs en het station waren al gesloopt. Die stenen waren niet zo mooi. Tenminste…..
Volgens Bromsnor wordt er aan de Alexander Numankade vooral een enorm hemelwaterriool ingegraven. Voor de herinrichting van de straat hoef je niet vier meter diep te graven and het grondwater af te pompen. De nieuwe inrichting van de straat komt over anderhalf jaar aan de orde..