Actie tegen kap 150 bomen Cremerstraat: “Er blijft niets over van het park” | De Utrechtse Internet Courant Actie tegen kap 150 bomen Cremerstraat: “Er blijft niets over van het park” | De Utrechtse Internet Courant

Actie tegen kap 150 bomen Cremerstraat: “Er blijft niets over van het park”

Actie tegen kap 150 bomen Cremerstraat: “Er blijft niets over van het park”
Bewoners rond de Cremerstraat zijn in actie gekomen tegen de geplande bomenkap in de straat. Met een petitie willen ze de kap van 150 bomen tegengaan. Ook Kees van Oosten heeft vandaag een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente tegen de kap.

Bewoners rond de Cremerstraat zijn in actie gekomen tegen de geplande bomenkap in de straat. Met een petitie willen ze de kap van 150 bomen tegengaan. Ook Kees van Oosten heeft vandaag een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente tegen de kap.

De bewoners vinden het bijzonder storend dat een klein park compleet tegen de vlakte moet voor de aanleg van twee extra sporen voor ProRail en stadsverwarming voor Eneco. Ook GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP stelde hier twee maanden geleden al vragen over aan het college van B&W.

In het bezwaarschrift dat Utrechter en luis in de pels van de gemeente, Kees van Oosten, heeft ingediend wordt vooral beklag gedaan over het feit dat de gemeente geen zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerp tracébesluit. “Volgens de plannen worden er eerst 150 bomen gekapt langs de Galjoenstraat, Cremerstraat en Cremerpark in verband met de vernieuwing van de stadsverwarming. Wat er dan nog overblijft zou worden gekapt in verband met de spoorverdubbeling en het werken aan de spoorverdubbeling. Er zal dus niets overblijven van het park langs de Cremerstraat als de plannen op deze manier worden gerealiseerd.”

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Louise

  Wat willen die bewoners? Geen vernieuwing van de stadsverwarming? Ik neem aan dat Eneco dat niet voor de grap doet. Geen spoorverdubbeling? Doe Prorail ook niet voor de grap en betekent voor veel reizigers een enorme verbetering. Ik denk dat die bewoners zich beter kunnen richten op een heraanplant-plan nadat de werkzaamheden klaar zijn. Er zijn best veel snelgroeiende bomen die er na een paar jaar al behoorlijk volwassen uitzien.

 2. Johan

  Een uitbreiding van sporen heeft een zeker publiek nut, er is steeds meer treinverkeer van en naar Utrecht. Stadsverwarming had heel mooi kunnen zijn maar heeft al vele mensen op kosten gejaagd. Op de eerste pagina van Google is het al raak met klachten over stadsverwarming, van Eneco uiteraard…

  “Wat willen die bewoners?” is een soort omgekeerde NIMBY, omdat het niet in jouw achtertuin gebeurt is het blijkbaar geen probleem.

 3. Jasper Haenen

  “Wat willen die bewoners?”

  Dat is voor mij als bewoner simpel, de spooruitbreiding heb ik niets dan begrip voor.

  Voor die stadsverwarming storen mij een aantal dingen:

  * de bomen kunnen niet verplant worden door tijdsgebrek, ik zie nergens een verklaring waarom Eneco nu pas met dit plan komt

  * er worden rond de 150 bomen gepakt en op die plek maar 40 (natuurlijk veel kleinere bomen) teruggeplant

  * De meeste bomen worden niet gekapt voor werkzaamheden, maar voor opslag

  * de bomen worden precies gekapt op de plek waar je NS juist niets hoeft te doen, oftewel het park wordt aan beide kanten kaalgeslagen

  * De aanvraagprocedure is duidelijk op zo’n manier gedaan dat de kans zo groot mogelijk was dat buurtbewoners het niet zouden merken.

  Oftewel, mij maak je niet wijs dat Eneco zijn werkzaamheden niet kan uitvoeren op een manier die getuigd voor tenminste een klein beetje respect voor een prachtig park wat door veel mensen gebruikt wordt.

 4. Hendrik

  Het is vreemd dat de gemeente niet in beweging komt voor haar burgers en hun welzijn. Of de partijen die in B&W zitten. Ik dacht dat D66 en SP voor groen waren. Deze kwestie is al een paar maanden geleden aangekaart. Het gaat niet om een paar bomen, maar om een parkje in een wijk die al niet zo veel groen heeft, met maar liefst 150 te kappen bomen. 150!

  En met snelgroeiende bomen worden ws. kerstbomen bedoeld.

 5. kees van oosten

  In het bezwaarschrift staat ook dat Eneco de leiding zou kunnen leggen langs de rijweg. Dan hoeft er geen boom gekapt te worden. De kapvergunning gaat er echter vanuit dat de leiding dwars door het park wordt gelegd en dat er ter weerszijde van de leiding een brede zone komt zonder bomen.

  De gemeente heeft niets gedaan om te bewerkstelligen dat de uitbreiding van het spoor plaatsvindt aan de kant van de Cartesius driehoek (terrein in eigendom van Prorail).

  Ook heeft de gemeente niet geprobeerd te bereiken dat de werkzaamheden vanaf de Cartesius driehoek zou plaatsvinden.
  Prorail wil een groot deel van het park kappen voor gebruik alsd opslag en werkterrein.

  Het bezwaarschrift valt te lezen op http://www.utrechtsebomen.nl

 6. kees van oosten

  Rectifictatie

  http://www.utrechtsebomenstichting.nl

 7. Geert Wilders

  Zet hem op Kees, kom op voor Henk en Ingrid in de Cremerstraat.

 8. Objectivist

  @Hendrik 27 OKTOBER 2015 OM 20:31

  Quote: “Het is vreemd dat de gemeente niet in beweging komt voor haar burgers en hun welzijn.”

  Welnee. Een Gemeente is er in het geheel niet voor burgers en welzijn, maar voor werkverschaffing aan ambtenaren op kosten van diezelfde burgers, waarbij die ambtenaren zich zullen inspannen om diezelfde burgers verder uit te knijpen om nog meer ambtenaren aan te kunnen nemen. Dat een Gemeente er is voor burgers en welzijn is slechts de marketing.

  Quote: “Of de partijen die in B&W zitten. Ik dacht dat D66 en SP voor groen waren.”

  Welnee. Die zijn vooral TEGEN mensen. Daarom streven ze er ook zo actief naar om de menselijke handelingsvrijheid zo veel mogelijk in te perken via wetten, decreten en directieven.

  Quote: “Deze kwestie is al een paar maanden geleden aangekaart. Het gaat niet om een paar bomen, maar om een parkje in een wijk die al niet zo veel groen heeft, met maar liefst 150 te kappen bomen. 150! ”

  Al waren het er 15.000. De Gemeente zal pas interesse in de kwestie tonen zodra er electoraal iets op het spel staat.

  Uw premisse “een Gemeente is er voor burgers” is onjuist. De enige juiste premisse is “een Gemeente is er voor ambtenaren”.

 9. BramD

  Een premisse is een aanname dat iets juist is.
  Wat bedoelt u dan met ‘de enige juiste premisse’?

 10. Objectivist

  BramD 28 OKTOBER 2015 OM 10:46

  Een aanname die bewezen heeft juist te zijn. Wat anders?

 11. BramD

  @objectivist: Grapjas.

 12. Frank E.

  Als het bewezen is, is het geen aanname meer, meneer de “intellectueel 6.0 twaalfcilinder turbocharged v8 op benzine”.

  In je pogingen eloquent over te komen faal je keer op keer. Maar goed, iets met erosie aan je reet waarschijnlijk.

 13. Objectivist

  @Frank E. 28 OKTOBER 2015 OM 11:12

  Proest! Ik hou het nu écht niet meer! Ik moet u iets bekennen. Al ruim een week lach ik me de ballen uit mijn broek om hoe briljant u herhaaldelijk in mijn BEWUST uitgezette (twaalfcilinder/v8) val trapt. Bekijk de volgende link en aanschouw het bewijs:

  http://www.duic.nl/nieuws/uittips-nederlands-film-festival-back-roads-rootsfestival-en-festival-hier-daar/

  Kijkt u eens naar de enige comment onder dit artikel, de datum en het tijdstip van schrijven en dan met name de inhoud….OEPS! U, mijnheer de onnozele, probeert nu al ruim een week me in disdrediet te brengen met een uitspraak die ik EXPRES foutief heb neergezet.

  Episch hoe u daar als een blinde intrapt en zo mogelijk nog epischer hoe acuraat ik begrijp dat inhoud uw interesse niet heeft, maar de persoon diskwalificeren door de VORM aan te vallen des te meer.

  De keizer is naakt..Bespaar u verdere gene, Frank 1.1 of 2.0 der Franken en be gone…Wat een bak!

 14. Frank E.

  Eh, nee. Het gaat erom dat je jezelf voor laat staan op je enorme intellect en ratio, wat je meent te moeten uiten in quasi-eloquente, ellenlange teksten, maar om de haverklap er blijk van geeft dat je half niet weet wat de woorden die je gebruikt betekenen.

  En de echte bak is dat je jezelf de ultieme individualist waant, terwijl je hoogste doel is je te omringen met mensen die exact dezelfde opvattingen hebben als jij, in een hermetisch afgegrendelde monocultuur. Een club volkomen identieke ‘individualisten’, die afwijkende meningen in hun omgeving niet kunnen velen. Ironie den top. Maar succes met sparen voor je eigen land hè. Ik hoop dat het je ooit zal lukken. Hoe eerder hoe beter.

 15. Objectivist

  @Frank E. 28 OKTOBER 2015 OM 12:10

  Mijnheer, zeg geen woord meer en schaam u dood. Het is werkelijk het enige dat u rest, na die pijnlijke diskwalificatie. Dan lach ik nog even verder om hoe verschrikkelijk eenvoudig ik u bij de (linkse) “neus” heb genomen:

  https://www.youtube.com/watch?v=NDixJei1eZM

  Mene mene tekel ufarsin. NEXT!

 16. Frank E.

  Goed zo, knul. Houd de moed erin. Het is niet prettig, maar er valt best te leven met anale erosie.

 17. cico

  @Frank E.

  Geen trollen voeden Frank. Die vent zit de hele dag hier anoniem te reageren met voorspelbare Geenstijl-achtige tekstmuren, aangezien er geen mod op de site is of zo’n heerlijk ‘dit is niet ok’ knop.

 18. Jiri

  @Cico
  Want wat als er wel een mod is of een Niet-leuk knop? Moet die dan iemand de mond snoeren? Fijne vrijheid van meningsuiting houd u erop na. Bevalt de mening van de anderen niet, dan moet die het zwijgen worden opgelegd? Klinkt behoorlijk facistisch….

 19. Rietje

  Argeloos kappen, want ach en wee, we kunnen de vooruitgang toch niet tegenhouden.
  Ondertussen kun je hier bijna niet meer ademen en het regenwater kan ook niet goed meer weg.
  We snakken naar wat groen tussen het kille beton, maar er verdwijnt meer en meer. Er zijn hele stukken stad waar je nauwelijks nog een vogel hoort en waar je ‘szomers met geen mogelijkheid nog verkoeling kunt zoeken.
  In een tijd met zoveel mogelijkheden en vernieuwing zou je denken dat er van alles mogelijk is. Mooie creatieve, vernieuwende oplossingen. Wat een gemiste kansen overal.
  We hebben die bomen hard nodig. Opnieuw aanplanten is leuk, maar die paar miniboompjes zijn toch echt van een andere orde.
  Wat mij betreft opnieuw aan de tekentafel.

 20. Puck

  @ Jiri

  @ Jiri; U verwart vrijheid van meningsuiting met alles mogen zeggen. Dat zijn twee verschillende zaken. Het tweede heeft voornamelijk met opvoeding en fatsoen te maken. Iets wat u en andere reaguurders volstrekt vreemd in de oren lijkt te klinken. Iets wat u kleuterjuf u tot treurenstoe heeft proberen uit te leggen, maar in uw ogen is dat waarschijnlijk een linkse trut. In mijn ogen iemand die tegen een veel te laag salaris inmiddels bijna alle problemen in de samenleving moet oplossen.

 21. Ronald

  Een premisse kan best onwaar zijn.
  Maar ontopic: is er niet een wet die verplicht terug te planten wat gekapt wordt?

 22. Louise

  Ik begrijp uit de reacties van de omwonenden dat zij mogelijkheden zien om de werkzaamheden uit te voeren zonder dat er massale bomenkap plaats vindt. Wat mij betreft helemaal goed! Lijkt me dan slim om daar de energie op te richten.

  Voorbeelden van snelgroeiende bomen: els, krulwilg, populier (er zijn er vast nog meer).

  Ik vind meer groen in de stad en groenbehoud prachtig, maar in mijn vorige woonwijk naast de binnenstad kwam de hovenier in particuliere tuinen alleen nog maar al het groen eruit slopen en daarna de bestrating leggen……
  Gelukkig heb ik nu zelf een voor- en achtertuin met in totaal 5 bomen erin (waaronder een krulwilg), allemaal zelf aangeplant.

 23. f. verweij

  Kunnen wij ons bij de zaken houden waarover het gaat. En dat gaat nml. over het slopen van een groot aantal bomen in de Cremerstraat/-park en Galjoenstraat. Als het sommigen niet interesseert of alleen maar elkaar “intellectueel” willen afmaken ben je op deze forum niet welkom. Het gaat erom dat de bewoners gedurende 2-3 jaar in een bouwput zitten en als beloning een veld (dus geen mooi park) met sprietjes van bomen ervoor terugkrijgen. Over vervuiling van fijnstof en geluidsoverlast zullen we het dan maar even niet hebben

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).