Actie voor kraanwater in horeca en op festivals | De Utrechtse Internet Courant Actie voor kraanwater in horeca en op festivals | De Utrechtse Internet Courant

Actie voor kraanwater in horeca en op festivals

Actie voor kraanwater in horeca en op festivals
Het Utrechtse kraanwaterbedrijf Vitens is samen met andere drinkwaterbedrijven en organisaties een landelijke petitie gestart om kraanwater voor eens en altijd beschikbaar te krijgen in de horeca en op festivals. Er zijn inmiddels bij 8000 handtekeningen.

Het Utrechtse kraanwaterbedrijf Vitens is samen met andere drinkwaterbedrijven en organisaties een landelijke petitie gestart om kraanwater voor eens en altijd beschikbaar te krijgen in de horeca en op festivals. Er zijn inmiddels bij 8000 handtekeningen.

De petitie stelt dat als je op een festival of in een horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. “Kraanwater is tenslotte een eerste levensbehoefte, en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn”, aldus Vitens

De betrokken partijen willen dat kraanwater beter beschikbaar wordt gemaakt in Nederland. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens blijkt dat het meer dan de helft van de Nederlanders het een of meerdere keren is overkomen dat hen in de horeca kraanwater werd geweigerd terwijl ze er wel om vroegen. Ook blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zich ervoor schaamt om kraanwater te vragen in restaurants. Daarnaast zeggen 6 van de 10 festivalbezoekers dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om op een festival aan kraanwater te komen.

Het Nederlandse kraanwater zou tot tot het beste van de wereld behoren, en duurzaam en gezond zijn. De initiatiefnemers vinden daarom dat het altijd beschikbaar zou moeten zijn. Overigens hoeft dit niet gratis: “Organisatie en bedrijven mogen zelf beslissen of ze er iets voor in rekening brengen.” De prijs zou wel moeten passen bij de daadwerkelijk kosten van kraanwater en niet net zo duur worden als flessenwater.

14 Reacties

Reageren
  1. Jacco

    Tijdens festivals wel een goed idee. Maar in de Horeca waardeloos. Al die mensen die een glaasje water bestellen en verder niets.

  2. Alwin

    De horeca en festivals in een zin noemen kan niet. Festivals hebben een heel ander verdienmodel. Als Vitens mee gaat betalen aan alle eenmalige kosten die bij een goed georganiseerd feestje horen kan het vast. Maar als al die pillenslikkers gratis water krijgen wordt er helemaal niets meer verkocht aan de bar.

  3. peter

    Prima plan.
    Alleen al om al die plastic waterflesjes tegen te gaan is dit een prima idee.
    Maar ook het feit dat je nu bij het eten geen gratis kraanwater kunt krijgen vind ik absurd. Als het wordt ingevoerd zal het heus niet tot minder omzet leiden, maar juist tot meer door waardering van de service van een horeca onderneming.
    Ik ga er in ieder geval niet een glas wijn minder door drinken.

    Ben de afgelopen week in de USA geweest en daar krijg je standaard een glas water bij het eten en die wordt kosteloos bijgevuld. En daar kijken ze er helemaal niet van op als je geen drinken besteld. En de service is altijd top. Laten de horeca ondernemers daar maar eens aan werken, zul je zien dat de omzet met sprongen omhoog gaat.

  4. Jiri

    Horeca (en daar horen festivals ook bij) horen om 1 ding te draaien: Gastvrijheid met de klant als Koning. Mag de rest hier bepalen of het weigeren van kraanwater gastvrij/ dan wel klant-als-koning is. De omzet komt dan vanzelf!

  5. Ronald

    Het hoeft van mij ook helemaal niet gratis, wil best 50 cent voor een karaaf betalen.
    Maar niet 2,50 voor een flesje van 20ml.

  6. Karel

    Helaas komt het nog steeds veel voor dat bedrijven ondanks een bestelling van andere zaken dan alleen water geld rekenen voor kraan water.

    Het schitterende Buitenlust (zie link) doet dit helaas ook.

    ‘k Heb spijt dat ik nog fooi gegeven heb ook.

  7. Sander

    Ook de Winkel van Sinkel weigert (tijdens grote feesten) kraanwater te schenken.
    Oplossing is om – als het personeel even niet kijkt – een glas te pakken en die op de wc even te vullen met water. Onnodig ingewikkeld, maar verplicht Spa Blauw bestellen; daar doe ik niet aan mee.

  8. Frans van Overeem

    Bij Barbeton Bank aan de van Ostadelaan vroeg ik om water bij de koffie. Ik kreeg een extreem klein glas. Voor een normaal glas water diende ik te betalen. Daar kom ik dus niet meer.

  9. Jenny

    Als je geen geld uit wil geven bij het uit eten, dan moet je niet gaan uit eten, zo simpel is het. Het is ontzettend vervelend als er van die gierige Hollanders komen en dan maar een “karafje kraanwater” bestellen en het daar vervolgens de rest van de avond mee doen. Een fles wijn erbij? Prima, geen probleem. Maar alleen een karafje kraanwater raakt de horeca wel in de omzet hoor. Als er dan geld voor mag mogen gevraagd (€0,50 ofzo), vind ik het weer een ander verhaal.
    En festivals is een volledig ander verhaal vind ik, horeca en festivals kun je niet met elkaar vergelijken, ook al vallen ze onder dezelfde naam. In België heb je op festivals wel gratis water, maar Nederland moet weer alles betuttelen en álle eten en drinken in beslag nemen bij de entrée, waar je in België wel nog je boterhammen mee naar binnen mag nemen. Maar nee, Nederland wil dat je €6 voor een slice pizza betaalt.
    Stom land ook..

  10. Stijn

    Horeca en festivals inderdaad los van elkaar zien. Vaak is het kraanwater op (buiten)festivals helemaal niet drinkbaar. Als ze dat drinkbaar willen hebben moet het al een behoorlijk groot evenement zijn om dat betaalbaar te houden. Snap best dat ze andere prioriteiten hebben. Over het algemeen hou ik er ook niet van te betalen voor water.

  11. Mark

    Als iemand het al heeft over “de klant is koning”, kan deze zijn/haar mening over de horeca beter voor zich houden. Wij praten over gasten!
    Ik ben het eens met het gratis water schenken in de horeca; Bij een glas wijn, voor medicijnen of bij gasten die verder lekker eten en drinken.
    Helaas wonen we in Nederland, en zijn er een hoop mensen die misbruik maken van deze dienst! Als een 6 persoonstafel anderhalf uur bezet wordt gehouden door gasten die één cola op de rekening hebben staan en 5 glazen water wordt dat water 50ct per glas.
    Laat de GOEDE horecamensen maar bepalen wie wel of niet betalen voor een glas water, dan zul je zien dat er geen problemen over ontstaan!

  12. Anoniem

    het probleem op festivals is dat mensen vaak niks anders dan water drinken. Als er dan gratis drinkwater beschikbaar is zullen de prijzen van de tickets verhoogd moeten worden.

    Of je moet onderscheid gaan maken tussen een “pillenticket” met “gratis water” en een normaal ticket, maar dan wordt iedereen ook weer boos!

  13. Vincent

    Ik vind dat, mocht kraanwater verplicht gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden moeten worden door festivals en clubs, deze festivals en clubs dan drugs mogen verkopen om een faillissement tegen te gaan. Het is ongelooflijk hoeveel water er wordt verkocht tijdens een standaard clubavond omdat iedereen aan de pillen is. Van die paar bierdrinkers kan de eigenaar zijn rekeningen niet betalen. Of de overheid biedt een schadevergoeding aan voor de misgelopen omzet, maar dat zie ik niet gebeuren.

    Overigens vind ik een klein glaasje water bij de koffie of wijn een kwestie van gastvrijheid. Ik vind het persoonlijk wel mooi om de gast op die manier te bedienen, maar ik realiseer mij ook dat er genoeg eigenaren zijn die dat anders zien.

  14. Jane Doe

    Absurt dat dat niet kan, Ze zouden al blij moeten zijn dat je überhaupt komt om daar je geld uit te geven. Als een glas water de gast tevreden stemt komt ie zeker terug, maar niet als ie er 50ct voor moet betalen. Ons kraanwater is beter uit de tests van de consumentenbond gekomen dan menig duur mineraalwater! En als de gast/klant inderdaad Koning is, waarom dan een glaasje water weigeren?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).