Spandoeken, slaapzakken en een eethoek; zo’n dertig tot veertig actievoerders van End Fossil: Occupy Utrecht (EFO) hebben maandagochtend het Minnaertgebouw, van de Universiteit Utrecht, bezet. Ze eisen onder meer dat de universiteit alle banden met de fossiele industrie verbreekt. De organisatie heeft een programma opgezet met lezingen en andere activiteiten. Het plan is om drie dagen te blijven.
EFO Utrecht heeft drie eisen bij de universiteit neergelegd. Ze eist dat de universiteit de banden met de fossiele industrie breekt. Daarnaast moet de universiteit eerlijk en transparant zijn over hun samenwerkingen en de geldstromen. Als laatste moet de universiteit een inclusievere plek worden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende groepen. De actie is deel van de internationale actiemaand #MayWeOccupy, georganiseerd door de internationale tak van de EFO beweging.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Demonstrerende student Bobbie hield maandagochtend de openingsspeech en is niet van plan om op korte termijn het gebouw te verlaten. “Tot nu toe gaat het goed hier. We zijn nu nog bezig met de opbouw en iedereen maakt kennis met elkaar. Straks vinden hier workshops en lessen plaats, dan zal het ook wat drukker worden. We zijn van plan om hier twee nachten te blijven slapen.” De ruimte in het Minnaertgebouw ligt dan ook vol met slaapzakken en andere slaapspullen.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Programma
Het gebouw gaat niet helemaal op slot. De organisatie heeft een programma vrijgegeven met activiteiten die de komende drie dagen gepland staan. Zo zijn er onder meer speeches, lezingen, een kledingruil en workshops. Iedereen is welkom, benadrukt de organisatie.
18 Reacties
Reagerenstudenten, desondanks allemaal slecht geinformeerd lol
Top actie. Staat mij bij dat bij die met fossiel geld gefinancierde faculteit zo’n 15 jaar geleden nog met droge ogen werd beweerd dat gasboringen niet tot aardbevingen zouden leiden. Dit terwijl het tegendeel al lang was bewezen in de VS.
Kijk, dit is het voorbeeld van mensen die een verkeerde blik hebben op de wereld. Deze geloven niet in vooruitgang en ontwikkelingen. Verblind door eigen overtuiging en kritiek en feiten die niet in hun voordeel werken worden afgedaan door woorden als “ontkenner, wappie e.d.” Dit is het failliet van de wetenschap wat zich hier manifesteert.
waarom zijn alle demonstratie borden in het engels ?.
shell is overigens nog steeds het bedrijf die het meest investeert in verduurzaming in nederland.
https://www.ewmagazine.nl/economie/achtergrond/2023/01/het-groene-shell-de-grootste-investeerder-in-duurzaam-nederland-37195w/
Het is goed dat de jeugd bezig is met het klimaat,tenslotte de jeugd heeft de toekomst.
Zijn die rubber stoeptegel kinderen nou echt zo wereldvreemd geraakt?
Wat ze doen is een regelrechte aanslag op academische vrijheid (samenwerken in het kader van het verwerven van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht mogelijk dankzij private investeringen) en het recht van de individuele vrije keuze voor een werkgever (shell aanwezig op carriere beurs).
Dat meerdere universiteiten al zijn meegegaan in die onzin is heel erg kwalijk.
Je studeert aan een universiteit omdat je alles nog te leren hebt. Je studeert natuurlijk niet aan een universiteit omdat je de kennis in pacht hebt en je in een positie bevindt om anderen ook maar iets iets te leren. Welke inhoud heb je als tabula rasa levensbewandelaar immers om te geven…?
Tijd dat de nog voor driekwart lege glaasjes weer aan de slag gaan met studeren in plaats van krijsen. Niemand luistert naar leegte die herrie maakt en je glas wordt er ook al niet voller van.
De wetenschap is neutraal. Als je dat niet bent, bedrijf je politiek en moet je maar uitschrijven van de uni en ergens anders actief worden.
@naieve cas: Neutrale wetenschap?!?! Met door het bedrijfsleven betaalde wetenschappers? Laat me niet lachen. Wie betaalt, bepaalt.
Als je fossiel taboe verklaart, hoe kom je dan aan de nodige energie?
En hebben deze studenten daarvoor al een uitgewerkt en doorgerekend plan?
Ze schermen er niet mee; ik vermoed dat ze wel een probleem creëren maar de oplossing van anderen verwachten.
@cas: Niemand beweert en zal beweren dat de wetenschap neutraal is. Je bent de aanduiding wetenschapper niet waard als je dat zou beweren. Neemt niet weg dat je wel transparant moet zijn over wat je doet, hoe je dat doet en dat je als academici in een systeem opereert waar je elkaar reviewt, elkaar uitdaagt en op die manier samen aan kennis en inzichten werkt.
Goed dat studenten de relaties tussen de universiteit en het bedrijfsleven op deze manier aankaarten. In een tijd waarin universiteiten jarenlang onder de vlag van valorisatie gekort werden en richting het bedrijfsleven (‘de maatschappij’) werden gejaagd moeten we ons afvragen wat dat doet met de waarden en integriteit van de wetenschap.
Stelletje onbenullen die niet snappen dat de wereld niet in een dag is gebouwd maar een evolutie van eeuwen.
Dus het veranderen van energie duurt gewoon even waardoor je nog oude energie nodig hebt.
Gooi nooit je oude schoenen weg voordat je de nieuwe hebt ingelopen.
@W
Wie betaalt bepaalt? Dat gaat vooral op voor de politiek die onderzoek gebruikt om de eigen standpunten door te drijven en op het pluche te blijven kleven. Verantwoording en Visie is daarvoor niet nodig, stapels onderzoeken waar Alexander Pechthold dan een nietje door kan slaan wel. (Debatje Balkenende -Pechtholdt over onderzoek medio jaren nul) De overheid is daarmee echt onbetrouwbaar, je kan er geen fatsoenlijke afspraak mee maken want als de politieke wind draait draaien de afspraken mee en daarmee ook de onderzoeksresultaten.
Voor bedrijven gelden er hele andere spelregels. Ze MOETEN namelijk dingen produceren die de markt wil omdat ze anders niets kunnen verkopen en de onderneming kapot gaat. De markt is namelijk een veel complexer speelveld dan het topdown geneuzel van de overheid. Immers, een van die markt krachten negeren leidt tot drama voor de onderneming terwijl de overheid straffeloos de belangrijkste belanghebbende, de kiezer, kan negeren.
De markt wil ‘duurzaam’ en ‘groen’, dus bedrijven produceren dankzij onderzoek al sinds het Brundtlandrapport zo duurzaam en groen mogelijk en gaan daarin steeds verder omdat dit niet doen ze niet alleen geld kost maar ook de bedrijfscontinuiteit in gevaar brengt. We stoten heel veel minder schadelijke emissies uit dan in 1990 dankzij het bedrijfsleven, daar had onze overheid helemaal niets mee te maken. Het was het bedrijfsleven die systematisch via de EU de milieuregels aanscherpte om zo de internationale concurrentie uit te schakelen en barrieres op te werpen voor nieuwe toetreders.
Al die tijd stond de overheid er bij, keek er naar en keek vervolgens lekker weg omdat het zichzelf veel belangrijker vond…. totdat Urgenda ze in de zak trapte.
Leuk dat ze nu ineens zoveel investeren in duurzaamheid, nu dat verdienmodel onder druk staat, maar Shell weet potverdikkie al decennia dat wat ze doen de wereld om zeep help. Nota bene door wetenschappelijk onderzoek dat ze zelf gefinancierd hebben:
https://12ft.io/proxy?&q=https%3A%2F%2Fwww.ftm.nl%2Fartikelen%2Fshell-klimaat-steenkool
@ W, als we het bekijken zoals jij het zegt kan ik er mee leven, de transparantie namelijk. Verder moet iedereen het recht hebben om ergens te kunnen onderzoeken. Als er bedrijven gefilterd worden sterft ook de vrijheid ook langzaam. Als shell bijvoorbeeld grof betaald voor onderzoeken naar het verbeteren van hun productie processen zou echt niemand mogen klagen. Maar ja, zo werken deze bezetters gewoon niet.
Aandoenlijk pleidooi.
Schoenzolen, pennen, plakband, medische instrumenten, mobiele telefoons; er zit in allemaal plastic:
“Plastic wordt voornamelijk gemaakt van ruwe aardolie.”
Bron:
https://www.kivo.nl/kennisbank/faq-pe/hoe-wordt-plastic-gemaakt/#:~:text=Plastic%20wordt%20voornamelijk%20gemaakt%20van,ze%20het%20aardoliemengsel%20door%20destillatie.
@nina: ja dus?
@Fred:
als dit clubje consequent is eisen ze tevens zongedroogde klinkers op de fietspaden van de Uithof AKA science park. Basis van asfalt is nl nogal eh..fossiel. @ Nina heeft gewoon een punt. Neemt niet weg dat er wel degelijk een probleem is, maar acties als deze niets aan de oplossing bijdragen.