Actievoerders Extinction Rebellion en Greenpeace protesteren met tekst op dak van Rabobank in Utrecht Actievoerders Extinction Rebellion en Greenpeace protesteren met tekst op dak van Rabobank in Utrecht

Actievoerders Extinction Rebellion en Greenpeace protesteren met tekst op dak van Rabobank in Utrecht

Actievoerders Extinction Rebellion en Greenpeace protesteren met tekst op dak van Rabobank in Utrecht
‘Rabo verwoest natuur & boer’; het stond op maandagmorgen in grote letters te lezen op het dak  en voor de ingang van de Rabobank in Utrecht. Actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace plaatsten de tekst en willen dat de Rabobank de financiering van industriële landbouw stopt en ‘aangerichte schade vergoedt’. Ook deelden ze brieven aan medewerkers uit om de actie toe te lichten.

‘Rabo verwoest natuur & boer’; het stond op maandagmorgen in grote letters te lezen op het dak  en voor de ingang van de Rabobank in Utrecht. Actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace plaatsten de tekst en willen dat de Rabobank de financiering van industriële landbouw stopt en ‘aangerichte schade vergoedt’. Ook deelden ze brieven aan medewerkers uit om de actie toe te lichten.

Milieuorganisatie Greenpeace en activistische beweging Extinction Rebellion (XR) hebben de Rabobank een ultimatum gesteld. “Rabobank stopt al tientallen jaren miljarden in verwoesting door het financieren van onder andere megastallen, kunstmest, landbouwgif en de soja-industrie voor veevoer. In Nederland is ze de grootste financierder van de industriële landbouw en ook wereldwijd heeft de bank een verwoestende invloed: zo is de bank de op een na grootste buitenlandse financierder van ontbossing in Brazilië”, schrijft Greenpeace in een toelichting.

De actievoerders willen dat de bank verantwoordelijkheid neemt voor het financieren van industriële landbouw en de schade hiervan betaalt. De organisaties geven de bank twee weken de tijd. “Anders volgen er op 11 oktober kantoorsluitingen door het hele land.”

Naast de tekst op het dak van het kantoor dat er een paar uur lag, plaatsten de actievoerders een banner voor de deur buiten.

Tekst loopt door onder de foto

Het is niet de eerste keer dat XR actievoert bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Het afgelopen jaar bezetten actievoerders het kantoor meerdere keren. In mei klommen ze ook op het dak van het gebouw. Ze gaven hierbij al aan niet te stoppen met actievoeren totdat de Rabobank de volgens hen aangerichte schade zou vergoeden.

31 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Misschien dan maar alle producten waar een boer aan te pas is gekomen uit de voorraadkast en koelkast schrappen (melk, kaas, quinoa, wijn, fruit, bier, brood, yoghurt, havermelk, avocado, eieren, sojamelk, koffie, suiker, aardappelen, groente, enz, enz.), als je tegen financiering van boerenbedrijven bent. Want je wilt hier dan niet verder aan meewerken of een aandeel in hebben, lijkt mij.

  Gelukkig gaan de boeren gewoon door met produceren. Dan hoeven wij geen honger te lijden. Fijne dag verder.

 2. W

  @nina: lekker kort door de bocht weer meid!

 3. Janah

  ER en supporters gedijen het best in een dictatuur. Een groene uiteraard. Zij weten wat goed voor ons en de wereld is en hun wil geschiede. Voorlopig nog geweldloos.

 4. Koel Hoofd

  Is het niet strafbaar om een gebouw te beklimmen wat van een ander is?
  Huisvredebreuk op de gevel?
  Wat dat dit zeer ongewenst grensoverschrijdend gedrag is moge duidelijk zijn, ze hadden namelijk ook te pletter kunnen vallen op privaat terrein waar ze niets te zoeken hebben.
  En dan, ontroostbare nabestaanden die de bank aanklagen dat ze niets hebben gedaan om hun rubbertegelkindertjes tegen zichzelf in bescherming te nemen? Onverantwoord prepuberaal gedrag brengt geliefden schade toe…

 5. Don

  Waarom nog verkiezingen hebben helemaal geen parlement nodig kunnen het ook aan extinction rebellion vragen en gezien die overal tegen zijn kan het een stuk eenvoudiger. Wel even accepteren dat we geheel volgends de leer van extinction rebellion honger kou en armoede gaan leiden. Vraag me af hoe lang deze ondemocratische groen terreur van extinction rebellion nog ongestraft door mag blijven gaan.

 6. Pee

  En weer demonstreren bij de verkeerde .
  Ze leren het nooit.

 7. Rietje

  Nou dat zal ze leren zeg. Poeh !

 8. JdV

  Blokkeer 1 x een snelweg en je zal worden gearresteerd je DNA afgenomen en veroordeeld.
  Blokkeer 16 x een snelweg en je krijgt een gratis tripje naar het stadion en een knuffel.
  Het tweede uitsluitend als je op de juiste partijen stemt of als je ouders dat doen.

 9. W

  @pee: bij de verkeerde?!

  Rabobank doet zich graag duurzaam voor maar investeert al decennialang miljarden in megastallen, kunstmest, landbouwgif en de veevoederindustrie. Het gevolg is wereldwijde natuurverwoesting, dierenleed, schending van mensenrechten en een enorme uitstoot van broeikasgassen. In Nederland zitten we midden in een stikstofcrisis en boeren zitten opgezadeld met torenhoge schulden. Na meer dan 30 jaar roofkapitalisme en professioneel vertragen denkt de Rabo dat de belastingbetaler de rekening wel zal betalen.

 10. M.

  Nu worden er eens geen autorijders getroffen, is het weer niet goed. De ‘argumenten’ die hierboven op dit forum worden verkondigd om maar geen maatregelen te hoeven treffen tegen de naderende klimaatcatastrofe — eigenlijk moeten we daarvoor onmiddellijk anders, meer in harmonie met de natuur, gaan leven –, laten we maar voor wat ze zijn: voor een groot deel is het letterlijk levensgevaarlijke onzin.

 11. Koel Hoofd

  @W
  “Rabobank doet zich graag duurzaam voor maar investeert al decennialang miljarden in megastallen, kunstmest, landbouwgif en de veevoederindustrie. ”
  Heb je je ooit afgevraagd waarom dat is?
  Omdat er na de 2e wereld oorlog is besloten “nooit meer oorlog, nooit meer honger” en samenwerkende overheden landbouwsubsidies gingen uitgeven om de lokale keuterboertjes te laten industrialiseren.
  Dus in de jaren zeventig waren er al boterbergen, melkplassen en franse wijnmeren. Klagen moet je bij de EU want daar worden de kaders uitgezet waarbinnen de EU economie moet functioneren, niet bij de banken die het EU beleid moeten uitvoeren om in het eigen bestaansrecht te kunnen voorzien.
  Dat heet politieke economie en is hier al begonnen met het Marshallplan waarmee het neoliberaal ongebreideld kapitalisme als zaligmakend werd geintroduceerd.
  .

 12. Cico

  Nina, bijna alle producten die je noemt, worden geimporteerd. De grootste deel van onze industriele landbouw is weer bedoeld voor export. Het is dus gewoon handel, niet voedsel voor eigen gebruik. We hebben geen miljoenen varkens en kippen nodig of die gasgestookte kassen.

  Daarnaast is het een drogreden om te doen alsof het OF industriele landbouw is OF iedereen lege voorraadkast. Je kan bijvoorbeeld duurzaam boeren en seizoensproducten uit eigen regio ipv avocados uit Zuid Amerika.

 13. Uuu

  @ JdV

  Het is precies het omgekeerde. De boeren hebben wekenlang snelwegen geblokkeerd, waarbij nauwelijks boeren vervolgd of gearresteerd zijn. Vanaf dag 1 worden de ER mensen gearresteerd. Dat ze na een korte tijd vasthouden weer vrij gelaten worden of geldboetes krijgen is gewoon de strafmaat die daar op staat, kan je moeilijk over doen, maar wel hoe het geregeld is in onze rechtsstaat. Tienduizenden boeren zijn vrijuit gegaan, terwijl zij juist voor levensgevaarlijke situaties gezorgd hebben, het midden van snelwegen blokkeren op onverwachte plekken. ER blokkeert het begin/ einde van een snelweg, een plek die gewoon te omzeilen is. Feitelijk gezien heeft niemand er echt last van, behalve van Zaanen.

 14. Nina

  @W

  Lekker brandnetelsoep gegeten vandaag? Paddenstoelen uit het bos misschien? De bramentijd is weer voorbij helaas. Wel opletten, want bramenstruiken zijn dè grote stikstofplaag, heb ik begrepen.

  Nu weer serieus:

  Gelukkig eten veruit de meeste mensen in Nederland producten van de boer, want anders was er natuurlijk bij lange na niet genoeg voor iedereen.

  Zelf ben ik de boeren erg dankbaar. Ze werken fysiek keihard op hun land van s ochtends vroeg tot s avonds laat, kan ik uit observatie vertellen. Wij hebben in Nederland de meest geavanceerde landbouw ter wereld. We zijn een autoriteit op dat gebied. Iets om trots op te zijn.

 15. Markie

  W 14:14, is dat sowieso niet het grote probleem? Het duurzamer voordoen dan we zijn. Dat speelt overal en we doen graag alsof we o zo goed zijn. Maar dingen als biomassa (we steken meer hout in de fik dan er verdwijnt door bosbranden), of lithium/cobalt laten winnen door slaven is net zo onze schuld als gebruiker, dan de schuld van de investeerder. Dat geldt ook voor landbouw….wij willen snel en goedkoop voedsel. Dat de Rabo investeert in het verkeerd telen van voedsel is ook niets anders dan inspelen op onze goedkope vraag en op de enorme mondiale bevolkingsgroei die natuurlijk oorzaak is van dit alles.

 16. Le coq sportif

  @JdV dit is echt de vuilste reactie die ik sinds lange tijd gelezen heb hier en dat zegt wat: boeren die provinciehuizen binnenrijden, ook snelwegen blokkeren, journalisten intimideren etc. Werd daar het waterkanon opgezet? En dan ook nog beweren dat deze mensen die hier voor een goede, ons allemaal aangaande zaak hier staan, niet aangepakt worden vanwege hun stemgedrag. Echt schandalig

 17. Moniek

  @M
  Alle maatregelen zijn te weinig en te laat. Overheden hebben steevast hun hoofd/kop in het zand gestoken en zijn minstens 40 – 50 jaar te laat. We gaan het merken. Na ons de zondvloed.

 18. M.

  @Moniek: mee eens. Behalve onmiddellijk wereldwijd het economisch groeisysteem veranderen — wat niet gaat gebeuren — is het enige wat ‘we’ nog kunnen doen, proberen de executie voor een groot deel van de mensheid zo lang mogelijk uit te stellen. Een buitengewoon somber perspectief voor het nageslacht.

 19. W

  @koel hoofd: we zijn inmiddels 80 jaar verder en de wereld staat in brand. Lekker bij de tijd?

 20. Moniek

  @Nina
  Het enige wat m.i. een beetje bij het ammoniakprobleem kan helpen, is boeren verplichten veel minder te exporteren en dan een zodanige prijs voor hun producten te betalen dat ze er goed van rond kunnen komen. Inderdaad, dan worden de prijzen voor de consument hoger, of… we stoppen met de miljarden verslindende energiesubidies en richten dat geld deels op de boeren. Dat laatste heeft mijn voorkeur. Je bent dan ook van die graaiende agrobedrijven af.

 21. Geenstijl@Utrecht

  O dit brengt extreemrechtse groepen op een idee om ook misschien wel een tekst op dit gebouw te beamen,het gaat nog spannend worden in Utrecht.

 22. Uuu

  @geenstijl

  Met dat verschil dat extreem rechtse teksten projecteren aan zichzelf strafbaar is net als het ontkennen van de holocaust.

  Het aantonen in een tekst dat Rabobank verantwoordelijk en medeplichtig is aan klimaatproblemen is daarentegen dan weer feitelijk juist en kan dus niet strafbaar gesteld worden, het betreden van het gebouw kan wel strafbaar gesteld worden.

 23. Nina

  @ Cico
  Geen bananen, kiwi’s, avocado’s meer? Kan.

  @ Moniek
  De export is voornamelijk binnen Europa. Ik vind dat persoonlijk geen export. Verder wordt eten niet geproduceerd om weg te gooien, maar wordt het gegeten door mensen.

 24. Nina

  Milieuclubs ontlenen hun bestaansrecht aan het prediken van rampspoed.

  Sinds ik vernam dat een eerdere directeur van Greenpeace jarenlang met het vliegtuig op en neer van zijn woning in Luxemburg naar kantoor in Amsterdam heeft gevlogen, kan ik die organisatie tot mijn spijt niet meer serieus nemen. Niemand daar greep in. Jarenlang niet.

  Nu zeg ik niet dat het klimaat niet verandert, maar de aarde overleeft dat uiteindelijk wel. Ze heeft dat vaker gedaan. Of de mensheid het overleeft? De tijd zal het leren.

 25. Moniek

  @Nina,
  Het mag dan in uw ogen geen export zijn, maar ik vind toch dat ieder land maar beter zoveel mogelijk voor zichzelf kan zorgen, tenzij er ergens in Europa gebrek heerst. Waarom zouden wij onze natuur (voorzover nog aanwezig) moeten opofferen voor Europese landen?

 26. Blaag

  @ Nina

  Wordt hoog tijd dat je eens aan het eind van de dag bij de supermarkt gaat kijken hoeveel prima voedsel daar moedwillig weggegooid wordt en in de kliko belandt. (Het mag zelfs niet aan personeel of aan de voedselbank gegeven worden van de bazen), stel je voor dat je iets weggeeft, dan liever weggooien dus.

  Voedsel is onderdeel van de neoliberale alles voor winst principe. De groot-grond-boeren spelen hetzelfde de spelletje. Deze mensjes boeit het weinig of het gegeten wordt of niet, het geld is dan immers al “verdiend”.

 27. Nina

  @ Moniek
  “Waarom zouden wij onze natuur (voorzover nog aanwezig) moeten opofferen voor Europese landen?”

  De verschillende klimaten in Europese landen maakt ze geschikt voor de ene teelt en ongeschikt voor een andere teelt die wel weer in een ander land kan. Noord-Europa heeft weinig daglicht en Zuid-Spanje veel droogte bijvoorbeeld. Die willen ook eten. Wij importeren ook voedsel uit andere landen. Het is ongewenst om je terug te trekken achter je landsgrenzen.

  In ons piepkleine landje wonen 17,5 miljoen mensen en er zijn er vorig jaar weer 220.000 bijgekomen. Deze mensen moeten allemaal eten, dus er moet steeds meer voedsel worden verbouwd. Veeteelt kun je gedeeltelijk weg willen doen, maar die vertrekt dan naar het (verre) buitenland en het is maar de vraag of de dieren daar beter van worden.

  De oorspronkelijke natuur in Nederland was moeras, zeebodem en zandruggen. Feitelijk zijn wij het waddengebied van Duitsland. We hebben het allemaal gecultiveerd (dijk eromheen en leegpompen), maar van nature is dat geen natuur, tenzij we het veroverde land teruggeven aan de zee. Toch knap hoe we dit hebben gedaan en zelfs prachtige bossen hebben doen ontstaan.

  @Blaag
  Voedselverspilling is uiteraard totaal ongewenst.

 28. Moniek

  @Nina
  Ik heb het niet over de oorspronkelijke natuur van Nederland. Maar voorzover er nog iets over is van wat wij onder natuur zouden kunnen verstaan, zijn er harde maatregelen nodig. Dus niet b.v. het verlenen van een “natuurvergunning” aan Schiphol ten gevolge van het opkopen van een paar boerderijen. Met dat soort rekenkundige trucs die nergens op slaan is het vechten tegen de bierkaai. Mijn tijd duurt het nog wel uit, maar alles wat we nu nog slechts mondjesmaat doen is te weinig en te laat.

 29. Nina

  @ Moniek

  Je kunt het vervelend vinden, maar Schiphol bedient een vraag. Er is een grote markt voor vliegreizen en dat levert heel veel belastinggeld op dat hard nodig is voor zorg, onderwijs, cultuursubsidies, opvang vluchtelingen, uitkeringen, wegen, OV enz. Ook wordt er vanalles met vrachtvliegtuigen vervoerd waar behoefte aan is in Nederland.

  Zelf heb ik al meer dan 20 jaar niet gevlogen. Ik kom nooit op Schiphol.

  Eens dat boeren uitkopen geen enkele zin heeft. Er is juist steeds meer behoefte aan voedsel met een jaarlijkse bevolkingsgroei van 220.000 mensen in Nederland.

  Met de natuur gaat het na het natte voorjaar en de natte zomer dit jaar heel goed. Bomen waar ik vorig jaar geen cent meer voor gaf, stonden er weer schitterend bij. De natuur veert zo te zien gelukkig goed terug na een paar zeer droge zomers.

 30. Koel Hoofd

  @W
  Zo werkt de wereld van de machtshebbers nu eenmaal.
  Er worden dingen in werking gezet en vervolgens werkend gehouden en voordat je het weet zijn we 80 jaar verder.
  Big wheels turn slow…

  @Uuu
  “Tienduizenden boeren zijn vrijuit gegaan, terwijl zij juist voor levensgevaarlijke situaties gezorgd hebben, het midden van snelwegen blokkeren op onverwachte plekken.”
  Overdrijven is ook een kunst wat je opzettelijk doet.
  Je verspreid daarmee echter wel desinformatie omdat je de intentie hebt om de boeren (die voor jouw bloemkool en aardappels produceren) te schaden. Want het waren geen tienduizenden boeren die de snelwegen blokkeerden op onverwachte plekken. Die paar boeren die dat wel deden zijn beboet en bij strafbare feiten ook vervolgd. Die farmers defense force is overal uitgekotst, voor het geval je dat is ontgaan…

 31. Moniek

  @Nina,
  Schiphol is een regelrechte ramp voor passagiers. Als u 20 jaar niet hebt gevlogen, kan ik u dit vliegveld zeker ook voor de komende 20 jaar niet aanbevelen. Ik was er kortgeleden nog en dit was echt de allerlaatste keer. Van toepassing is hier de afkorting van de vroegere Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, wat zou staan voor “such a bad expirience never again!”.
  Ik ben niet overtuigd van het nut van heen en weer vliegen van allerlei goederen over de aarde. Zelf gebruikmaken van een vliegtuig doe ik ook zelden. Het lijkt meestal meer op veevervoer dan op het exclusieve reizen wat het vroeger was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).