Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht

Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht

Actievoerders van Extinction Rebellion bezetten hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht
Een groep actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdag rond 12.00 uur de lobby van het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan bezet. Ze willen dat de bank stopt met ‘investeringen in de industriële landbouw’. De actievoerders zeggen dat ze pas vertrekken als de Rabobank hun eisen inwilligt. De politie is inmiddels bij de Rabobank aanwezig.

Een groep actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdag rond 12.00 uur de lobby van het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan bezet. Ze willen dat de bank stopt met ‘investeringen in de industriële landbouw’. De actievoerders zeggen dat ze pas vertrekken als de Rabobank hun eisen inwilligt. De politie is inmiddels bij de Rabobank aanwezig.

De actievoerders hebben spandoeken en dienbladen met mest meegenomen. Woordvoerder Yolande Schuur: “Met mest op een presenteerblaadje drukken we Rabobank met de neus op de feiten. We zitten in de shit en dat is mede aan Rabobank te danken.” Extinction Rebellion houdt de actie in aanloop naar het debat dat volgende week in de Tweede Kamer wordt gehouden over de stikstofcrisis en het uitkopen van boeren.

De politie is bij het hoofdkantoor van de Rabobank aanwezig, maar komt nog niet in actie. Verschillende actievoerders hebben aangegeven niet te vertrekken als dat ze gevraagd wordt. Journalisten mogen hebben gebouw niet.

Extinction Rebellion heeft al eerder actiegevoerd bij de Rabobank aan de Croeselaan. Vorig jaar werd de gevel van het gebouw beklad met teksten. In februari 2021 werden honderd klimaatactivisten opgepakt bij protesten in Utrecht.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

39 Reacties

Reageren
 1. Ron

  Algemeen kiesrecht, de 40 urige werkweek ipv 14 uur per dag werken, recht op onderwijs ipv kinderarbeid, homohuwelijk zijn voorbeelden van rechten die verkregen zijn via grootschalige maatschappelijke druk op politici. Wat XR nu doet is het opeisen van het recht voor een leefbare wereld, wat niet heel onredelijk is daar onleefbaarheid het alternatief is. Laten we ze aub steunen, ipv andermans korte termijn belangen te verdedigen die eindigen met onze eigen ondergang.

 2. JdV

  Oeh. Een bankoverval. Ik zeg een team met sluipschutters inzetten en de bankovervallers neutraliseren.

 3. Binnenstadbewoner

  Het wordt tijd dat de deelnemers aan dit soort acties en club als geheel, strafrechtelijk vervolgd worden.

 4. Ferdi

  als xr een leefbare wereld wil, laat ze dan verkassen naar het wildernis in plaats van het opeisen in het stedelijk gebied.

 5. WvR

  @Ron:
  “…via grootschalige maatschappelijke druk op politici…”
  Wat doen ze dan bij de Rabobank?

 6. Wil

  @bsb: je doelt op de Rabobank en consorten neem ik aan?

 7. leo

  Beveiliging staat er goed op!

 8. jozias

  @ jdV

  Zo lang agressief/ gewelddadig boerentuig/ boerenterroristen en religiegekkies in Urk en Staphorst (o.a.) ongestoord en vrijwel straffeloos hun gang kunnen gaan, lijken mij actievoerders die geen geweld toepassen, gewoon meegaan met de politie als ze gearresteerd worden en simpelweg mensen aan het denken willen zetten niet echt een probleem voor de samenleving. Eerder een oplossing.

 9. Michiel

  Ron, al die zaken zijn concrete ideeën, rechten, of beleidsstukken. Wat is een “leefbare wereld”?
  Natuurlijk kun je specifieke regels opstellen over hoe we met het milieu omgaan maar hoe moet je ooit toetsen of een stukje beleid hier in Nederland de wereld “leefbaarder” heeft gemaakt en voor wie dan? “Leefbaarheid” kun je op nogal wat verschillende manieren invullen. Klimaat en milieu is daar maar een stukje van.
  Het idee van een “leefbare wereld” als recht is dus absurd. Het is niet te definiëren, niet te toetsen én ook nog eens niet te handhaven.

  ER zijn een stelletje extremisten wiens ideeën over “leefbare wereld” absoluut niet gedeeld worden door de meerderheid.
  Over rechten beslissen we in de rechtsstaat Nederland nog altijd via democratie, politiek, maatschappelijk debat… niet via het “opeisen” door kleine groepjes extremisten.

 10. Ron

  @WvR De rabobank financiert het verergeren van de stikstofcrisis, ze weigeren boeren die willen overstappen naar circulaire landbouw te financieren. Rond de 90% van alle boeren hebben een lening bij de rabo (Raiffeisen- Boerenleenbank), daarmee heeft de rabo gigantische winsten gemaakt, terwijl ze al in de jaren 1990 wisten dat stiktsof een probleem aan het worden was. Kortom, ze werden rijk van het bewust verergeren van de stikstofcrisis, wetende dat boeren op hen en op de politiek vertrouwden. Daarmee is de rabo schuldig in dit dossier, en dienen ze mee te betalen aan de oplossing: omvorming landbouw naar circulaire landbouw en kwijtschelden schulden van boeren die nu financieel klem zitten door verliezen van vergunningen.

 11. Meis

  Petje af voor jullie vechtlust XR! Mijn steun hebben jullie!!!

 12. Cico

  @WvR: maatschappelijke druk uitoefenen, staat in dezelfde quote. Niet zo flauw doen

 13. Meis

  Petje af voor jullie vechtlust! Mijn steun hebben jullie!!

 14. Geenstijl@Utrecht

  Dit zijn kinderachtige acties van verwende kinderen die met een roze bril op ,het goed bedoelen,maar eigenlijk verkeerd bezig zijn.
  En natuurlijk moet er iets veranderen in de wereld,maar op deze manier ga je het echt niet redden.

 15. Marc

  Gezellige sit inn, daar voor de poortjes. Hebben ze bij Rabobank wel doorgehad dat er een actie bezig was, of waren de actievoerders naar huis na de persfoto’s?

 16. vak K

  Allemaal vastzetten, huisvredebreuk en chantage.

  Kom op Hermanandad

 17. Asuuu

  @ron

  Amen

 18. Angelique

  Ben wel klaar met die demonstranten die de wijsheid in pacht denken te hebben op hun 20e

 19. rvd

  Ik zie 3-4 actievoerders bezig op hun smartphone, bezig met hun socials? Vergeten ze dat die draaien in zo’n energie verslindend datacentrum? Over de niet natuurlijke haarkleuren maar te zwijgen. . . Zoveel chemicaliën….

 20. Sjaak

  @geenstijl: hoe dan wel volgens jou? Zoals het nu gaat?

 21. Scherpschutter

  De commentpanelen van DUIC laten het totale morele verval van Nederland altijd prachtig zien. Stel je toch eens een maatschappij voor waarvan hele delen het volkomen bon ton vinden als een horde mensen zich met geweld toegang tot een bedrijf verschaft, weigert op verzoek te vertrekken om daarna ook nog eens op hoge pogen te eisen dat het bedrijf alleen nog maar investeert in doelen die het tuig voor ogen heeft…

  Einde beschaving.

 22. Klaasjan

  Bij het woord “horde” heb ik toch echt een heel andere voorstelling.
  Deze kinderen krijgen vanzelf dorst en trek. Ook zijn de batterijtjes op een gegeven moment wel op. Gewoon goed in de gaten houden en afwachten.

 23. Wim

  Wanneer gaan we de burelen van deze actiegroepen bezetten.

 24. Wil

  @ss: qua einde beschaving: je doelt op boeren en rascistische knokploegen uit Staphorst neem ik aan..?

 25. Scherpschutter

  @Wil

  Nee.

 26. Justin

  Slap gezwets van jewelste hier weer. XR heeft tenminste ballen. Daar waar de gemiddelde Nederlander liever aan de zijlijn zit te jammeren over vanalles en nog wat, doet XR gewoon waar het voor staat.

 27. Daan

  Ze krijgen toch zeker belangrijke zaken zoals prive jets en massa veeteelt en landbouw op de radar van steeds meer mensen. Een goede zaak!

 28. Suus

  Goede actie!!

 29. Realist

  Slechte actie, die paar woke activisten verdienen absoluut niet het podium wat Duic ze geeft.

 30. jozias

  @ SS

  Wederom vreemd dat mijn reacties in het weekend nooit geplaatst worden. Ze zullen wel te “scherp” zijn. Of ben jij zelf de weekendmoderator?

  Grappig dat je dit dus over je zelf zegt: “De commentpanelen van DUIC laten het totale morele verval van Nederland altijd prachtig zien”

  Het zijn met name de zeer-rechtse trol-reacties die dit het best illustreren.

  Dan even de inhoud. De Rabo is niet met geweld bezet. In tegenstelling tot wat gemiddeld genomen bij de boerenprotesten en pro-zwarte-piet-protesten gebeurd, daar zien we daadwerkelijk veel agressief geweld en intimidatie. Ook richting de politieagenten.

  Het verzoek tot vertrekken was nog niet gegeven door de politie op het moment dat het DUIC-stuk is verschenen. De actievoerders gaven alleen aan op de vraag of men wilde vertrekken het antwoord nee zou zijn (van een aantal actievoerders. Doorgaans laren ER-actievoeders zich gewoon keurig arresteren zonder geweld.

  ER gebruikt geen geweld. Men blokkeert slechts (dat is hun methode), om aandacht te trekken. Om mensen aan het denken te zetten. Aangezien bedrijven als de Rabo door de overheid een hand boven het hoofd gehouden worden, zullen ze dit nog veel vaker moeten en blijven doen.

 31. Jozias

  @ Realist

  Ik kan net zo goed zeggen: Jij en een 4-tal anderen verdienen niet het podium dat DUIC jullie geeft.

  Wat is het probleem van Extinction Rebellion eigenlijk? Waarom zo boos op Extinction Rebellion? Laten ze je een oncomfortabele werkelijkheid zien?

 32. Exces

  @ non-realist

  Mensen die zich inzetten voor onze toekomst en die van onze kinderen kunnen nooit marginaal zijn. Groter goed.

 33. Scherpschutter

  @Jozias

  Er waren voor u al velen die het door mij benoemde totale morele verval van Nederland ragfijn demonstreerden. Het was volstrekt overbodig dat u ook nog eens bevestigt dat u het maar normaal vindt dat een horde mensen zich met geweld toegang tot een bedrijf verschaft, weigert op verzoek te vertrekken en doodleuk controle over het beleid van het bedrijf eist.

  Desalniettemin; dank voor het nogmaals bewijzen van mijn punt.

 34. Jozias

  @ SS

  U verspreid weer eens doelbewust desinormatie om anderen zwart te maken, om te polariseren en verwarring en verdeeldheid te zaaien. Tactiekjes rechtstreeks afkomstig uit de R*ssische trollenboekjes.

  Er is 0,0 geweld gebruikt. Men is gewoon de openbaar toegankelijke lobby binnen gewandeld en daar gaan staan/ zitten. Dat kan iedereen doen.

  U heeft (daarentegen) al meerdere keren sympathie ge-uit voor mensen die agressie in de openbare ruimte tentoonspreiden, daadwerkelijk schade veroorzaken, etc.; en de wet overtreden.

  U bent wat u noemt een hypocriet.

  Exttincition Rebellion veroorzaakt geen fysieke of materiële schade. Men blokkeert simpelweg tijdelijk wegen of “bezet” symbolisch een gebouw. Vervelend, maar niet meer dan dat.

 35. Nina

  Eng dat kapitalisme? De bank heeft de schuld? Men heeft blijkbaar echt geen idee van economie en hoe welzijn uit welvaart ontstaat.

  Zou een goede taakstraf zijn voor de bezetters: lessen economie, zodat duidelijk wordt:

  – wie met leningen onze economie laat draaien
  – wie innovatie financiert
  – waar onze zorg van wordt betaald
  – waar onderwijs van wordt betaald
  – van wiens geld uitkeringen en toeslagen worden betaald

 36. Jozias

  @Nina

  Leningen zijn schulden. Schulden betekent mensen uitkleden. Een systeem, ons systeem, is een systeem dat bouwt op een pyramidespel. Alleen de top verrijkt zich yen kostte van de onderkant. De onderkant MOET in dit systeem blijven groeien. Fout nieuws voor de lange termijn.

  Een systeem dat bouwt op groei ten koste van mensen, dieren, de f*kkin planeet, alleen maar zodat 1-10% van de mensen rijk kan worden, ten kostte van 30-40% vd mensen aan de onderkant (waar ook ter wereld), zou niet moeten kunnen en mogen.

  Jouw inovatie is alleen maar dit systeem van uitbuiting en groei “ten koste van” nog verder uitbouwen.

  Investeren in onderwijs dat mensen alleen maar indoctrineert en traint om in dat systeem mee te draaien, zodat mensen hun (slaafse) plek kennen. Daar heb je het eigenlijk over.

  Als het economisch systeem niet om steeds meer (goedkope) mankracht vraagt, zou er mnder bevolkingsgroei zijn en zou de zorg betaalbaarder zijn. Mensen worden te oud en er is ook te veel vergrijzing. Mensen wonen ook te veel alleen. Daarom zijn eŕ te weinig huizen en is de zorg onbetaalbaar in hoofdlijnen.

 37. Nina

  @Jozias

  Een bank kan niet overleven op slechte leningen die niet worden terugbetaald. Vandaar dat je bijv. een busunss-case moet indienen bij de aanvraag van een lening, je inkomen over de afgelopen jaren moet aantonen of een onderpand moet geven in het geval van een hypotheek.

  Leer je allemaal in economielessen. Best leerzaam.

 38. Jozias

  @ Nina

  Onzin. Een bank kan via een deurwaarder alles van je claimen als je niet betaald. Wel eens van de schuldenindustrie gehoord? Velen worden rijk van de schulden ban een ander.

  Jij hebt overduidelijk niet zo goed opgelet in die economielessen en weet weinig van ons neoliberale systeem.

  In dat systeem zijn wij mensen, de meerderhei, “grondstoffen” voor de ultrarijken. De middenklasse please je wat en geef je wat consumptiruimte, zodat ze dit niet doorhebben. De onderklasse doet er niet toe. Gij zult werken en kopen (en schulden opbouwen). Niet meer of minder.

 39. Nina

  @Jozias

  Uiteindelijk maakt iemand zelf zijn schulden. Vaak komen deze mensen na een zeer pittig en strikt schuldsaneringstraject van 3 jaar via de rechter voor een koopje van hun schulden af. De schuldeiser is in dat geval de pineut, want hij krijgt een fractie van zijn geld terug.

  Verder willen mensen ook graag een woning kopen en hebben de meesten niet een paar ton op hun spaarrekening staan. Fijn dus als er dan een bank is die het voorschiet.

  Rijke mensen betalen alles bij elkaar gerekend 65-70% belasting en dat lijkt mij wel voldoende. Bedrijven die winst maken, moeten daarvan 35% overmaken aan de Belastingdienst (en dan is er nog alle andere belasting die deze bedrijven genereren, zoals loonbelasting en alle belasting over aanschaf goederen bijv.).

  Deze rijken en bedrijven betalen o.a. de uitkeringen en toeslagen van de armere mensen. Een goed systeem dus wat we zeker niet om zeep moeten helpen door bedrijven en rijken weg te jagen met een te hoge belastingdruk, want dan komt er uiteindelijk geen geld meer binnen bij de overheid en stopt alles.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).