Activisten spenderen nacht bij Kromhout Kazerne in Utrecht: ‘Spannend of we langer mogen blijven’ Activisten spenderen nacht bij Kromhout Kazerne in Utrecht: ‘Spannend of we langer mogen blijven’

Activisten spenderen nacht bij Kromhout Kazerne in Utrecht: ‘Spannend of we langer mogen blijven’

Activisten spenderen nacht bij Kromhout Kazerne in Utrecht: ‘Spannend of we langer mogen blijven’
Foto's: Bas van Setten
De pro-Palestina-demonstranten die zaterdag de ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht blokkeerden, hebben ongestoord de nacht doorgebracht bij het militaire complex. “We hopen dat er vandaag weer veel mensen steun komen betuigen aan de actie.”

De pro-Palestina-demonstranten die zaterdag de ingang van de Kromhout Kazerne in Utrecht blokkeerden, hebben ongestoord de nacht doorgebracht bij het militaire complex. “We hopen dat er vandaag weer veel mensen steun komen betuigen aan de actie.”

Zaterdagmiddag werd door een groep demonstranten de ingang van de Kromhout Kazerne geblokkeerd. Sommige activisten klommen op het dak van het entreegebouw en hingen verschillende vlaggen aan de gevel, waaronder een grote Palestijnse vlag. Deze demonstranten kwamen zaterdag aan het eind van de middag weer naar beneden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Eisen

De actievoerders willen onder meer dat Nederland geen wapens meer verkoopt aan Israël en dat de extra investeringen in defensie worden stopgezet. “We blokkeren de kazerne omdat deze plek medeplichtig is aan de genocide in Gaza en onderdrukking wereldwijd. Sinds tien jaar noemt Utrecht zich Mensenrechtenstad. We hopen dat Utrechters in verzet komen tegen de aankoop en verkoop van wapens die gefaciliteerd worden op de kazerne”, zegt een woordvoerder van de groep.

De activisten willen blijven tot de eisen zijn ingewilligd. De nacht van zaterdag op zondag hebben ze doorgebracht in tentjes die zijn opgezet onder het afdak van het entreegebouw. “Het is spannend of we langer mogen blijven”, zegt de woordvoerder. “Ik hoop dat er vandaag weer veel mensen komen om steun te betuigen aan de actie.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Peter

  Laten we stoppen met Utrecht mensenrechtenstad, is het probleem ook opgelost.

  En over daar blijven kamperen, gewoon laten zitten, zullen morgen wel weer naar hun werk moeten….

 2. Lombokker

  “omdat deze plek medeplichtig is aan de genocide in Gaza”

  Als je zo redeneert heb je naar mijn bescheiden mening een flinke kortsluiting onder je schedeldak.

 3. Taalpureerder

  ‘spenderen nacht’ – wat een foeilelijk anglicisme.

 4. Koel Hoofd

  “De actievoerders willen onder meer dat Nederland geen wapens meer verkoopt”
  Dus ook geen wapens meer naar Oekraine, daar vermoorden ze al 10 jaar burgers en dienstplichtigen.

 5. Robin

  In tegenstelling tot de snelweg of universiteitsgebouwen, is dit eindelijk een logische plek om te protesteren. Voor de poort, in het zicht. Beetje hinderen, maar alleen voor defensie en niet voor de burger die er niks mee te maken heeft.
  Veel succes als jullie na jullie werkdag weer verder gaan.

 6. Van Puffelen

  Het is mij wel duidelijk dat er in de stad met twee maten wordt gemeten, als ik iets doet waar het niet mag, staat er gelijk een BOA met zijn bonnenboekje te zwaaien. Zolang alles links gerelateerd is in deze stad, dan kan en mag alles, maar als het even niet links genoeg is, wordt er gelijk een voorbeeld gesteld en hard opgetreden, ME, bekeurt en als je er maar ook iets van zegt, dan wordt je gelijk opgesloten en een strafblad gegeven. Ja, leuke kunnen ze het niet maken in de linkse bolwerk waar de stad het grootste gedeelte uit bestaat, alles mag zolang het maar links gerelateerd is.

 7. S

  Gaat ie weer een beetje Van Puffelen?!
  Overigens heb ik een ME-er nog nooit een bekeuring zien uitschrijven, maar jij blijkbaar wel. Hahaha

 8. Herman

  Een oplossing: wegsturen bij voorkeur in overleg anders met zo min mogelijk geweld.
  Al die blokkade en andere acties waarmee deze groep aar wil aan anderen wil opleggen kunnen niet.
  Zo werkt dat niet in Nederland.

 9. Uuu

  Het begint werkelijk echt de spuigaten uit te lopen met die voortdurende aanvallen op alles wat maar enigzins links klinkt hier op DUIC. Het slaat alleen nergens meer op. Zie ook weer het gejammer van van Puffelen.

  Welke BOA’s in Utrecht? Het regent kleine overtreedingen in deze stad waar niet tegen opgetreden wordt, omdat er te weinig BOA’s zijn. De macht over de politie is door CDA, PVV en VVD bij de invoering van de eNationale Politie meer als een decenium geledengrotendeels weggehaald bij de Burgemeester

  Demonstreren is nog steeds een recht in dat land (gelukkig) en gelukkig niet afhankelijk van wat radicaal rechts goede redenen vindt.

  Bij deze demonstratie wordt geen geweld toegepast en is geen sprake van vandalisme. Er is dan ook weinig reden om hier tegen op te treden op dit moment.

  De kazerne kent ook nog andere kleinere ingangen voor personeel en bewoners.

 10. Koel Hoofd

  @Uuu
  Het demonstratierecht wordt anders wel erg vaak bizar ver opgerecht door linkse activisten. Nutteloze Greta T. is laatst weer door een krant gefotografeerd terwijl ze in Nederland werd afgevoerd met een totaal gelukzalige uidrukking op haar gezicht. Er zijn echt meerdere steekjes los bij die (ook buitenlandse) beroepsactivisten welke onze handhavers overuren laten draaien met hun “weij ijsen eis” gedoe. Die handhavers werken voor onze veiligheid, ze zijn er niet om een stel verwende kleuters op te voeden.

 11. Utrechter

  @uuu ja demonstreren is een recht maar dat moet ook zonder anderen te hinderen. En zijn de redenen van extremistisch links bij voorbaat wel goed om te demonstreren en dan mag je zonder geweld en vandalisme toe te passen andere mensen hinderen ?.

 12. Yoshua

  @Van Puffelen,
  Hoe kun je beweren dat intolerante antisemitische mensen plotseling links zijn geworden.
  Alles wat vroeger als extreem rechts werd aangeduid, is nu opeens links geworden.
  Het steunen van een Een extreem nationalistische beweging die alles wat in het vermogen ligt om een compleet volk uit te moorden is niet waar het socialistische liberale links voor staat.
  Ik ben uitgesproken links, mijn omgeving is overwegend links met hier en daar een gematigde rechtse denker.
  De pro Palestina mensen kan je van alles noemen, maar ze zijn absoluut niet links.
  Wij staan voor de mensheid en wensen geen uitroeiing van stammen en volkeren.

 13. HenQie

  @Uuuu wat van puffelen zegt, als het coronademonstranten waren, iets voor de boeren, of iets anders wat in jouw linkse oren ‘extreemrechts’ is, is men er als de kippen bij om een eind te maken aan een vredige demonstratie. Tot zover het meten met 2 maten en het doen wat bon ton is in een stad met extreemlinks bestuur.

 14. Hans

  Groot gelijk dit protest! Onze wapens moeten we voor onze eigen defensie gebruiken en niet verkopen voor oorlog

 15. Scherpschutter

  Hier heb ik niet zo’n moeite mee. Het publiek heeft er geen last van en je tijd totaal verdoen aan pathetisch-nutteloze protestacties is verder uiteraard alleen een misdaad tegen jezelf.

  Ik moet zeggen dat ik zelfs voor een eind mee kan bewegen in het argument dat Utrecht geen mensenrechtenstad is eigenlijk…Burgerrechten en mensenrechten zijn fundamenteel verschillende zaken.

 16. Toine Goossens

  Iedereen die van Puffelen zo hard aan valt kan Nederland beter verlaten en in een land gaan wonen waar mensenrechten vertrapt worden. Dan verandert uw mening vanzelf wel.

 17. Uuu

  @HenQie

  O ja? Echt werkelijke tientallen keren coronademonstraties geweest, TIJDENS Corona, zeker in de beginperiode vaak gewoon zonder ingrijpen van politie, ook al hield men zich niet aan de afspraken, regels. De reden dat er op een gegeven moment structureel werd ingegrepen, is omdat de organisatoren het erom deden en bewust escalaties met politie en ME gingen opzoeken.

  Boerenprotesten> tot ergernis van velen kwamen veel boeren met heel veel weg, zelfs met brandstichting en asbesbtdumpingen en mochten er meerdere keren op rij, meerdere weken lang, tussen 13:00 en 17:30 snelwegen, midden op snelwegen, blokkades opgeworpen worden mt als gevolg het verkeerd volledig gestremd . Er zijn nauwelijks verantwoordelijke boeren opgekpakt en/ of veroordeeld, vooral uit angst voor Farmers Defence Force. Ook hier zijn daadwerkelijk meerdere strafbare feiten gepleegd, met maar weinig optreden van politie tot gevolg, dus waar heb je het over?

  Het gemeentebestuur heeft op zich niet zo veel te zeggen over wanneer een burgemeester en voorzitter veiligheidsregio ingrijpen. Dus die politieke kleur doet er niet toe. Dat wordt afgestemd tussen deze 2 en de hoogste cheffen bij de politie. Ook kan er landelijk (want nationale politie) ingegrepen worden, wanneer de korpsleiding denkt dat er iets verkeerd gaat. Wel alles in overleg en in afstemming met elkaar. De gemeenteraad heeft daar niet veel in te zeggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).