Actuelere communicatie gevraagd over Utrechtse inzet politiehelikopter | De Utrechtse Internet Courant Actuelere communicatie gevraagd over Utrechtse inzet politiehelikopter | De Utrechtse Internet Courant

Actuelere communicatie gevraagd over Utrechtse inzet politiehelikopter

Actuelere communicatie gevraagd over Utrechtse inzet politiehelikopter
Er is aan de Landelijke Eenheid van de politie gevraagd of er zo actueel mogelijk gecommuniceerd kan worden over de inzet van de politiehelikopter in Utrecht. De gemeente is onlangs in gesprek geweest met de politie nadat de gemeenteraad aandacht had gevraagd over de overlast die de helikopter met zich meebrengt.

Er is aan de Landelijke Eenheid van de politie gevraagd of er zo actueel mogelijk gecommuniceerd kan worden over de inzet van de politiehelikopter in Utrecht. De gemeente is onlangs in gesprek geweest met de politie nadat de gemeenteraad aandacht had gevraagd over de overlast die de helikopter met zich meebrengt.

Er is regelmatig wat te doen over de helikopters die boven de stad vliegen; Utrechters spreken snel over de geluidsoverlast die dit met zich meebrengt. Ook in de gemeenteraad is hier aandacht voor. Enkele maanden geleden vroeg de raad de gemeente om het nachtelijke vliegen van de politiehelikopter en de overlast die dit met zich meebrengt onder de aandacht te brengen.

Geluidsoverlast

De locoburgemeester heeft de helikopterinzet met de politie en het Openbaar Ministerie besproken. De politie Utrecht heeft vervolgens contact opgenomen met de afdeling Operations van de Landelijke Eenheid. De Landelijke Eenheid van de politie begrijpt de klachten over de ervaren overlast van het nachtelijk vliegen met de politiehelikopter en heeft gezegd aanhoudend te blijven sturen op proportionele inzet om overlast te beperken. De gemeente laat weten dat de inzet van de helikopter zorgvuldig wordt afgewogen en geluidsoverlast daarin ook wordt meegewogen.

Veel inwoners van Utrecht willen echter direct weten waarom er een helikopter boven hun huis of wijk vliegt. Er wordt wel al gecommuniceerd over de inzet via dit Twitteraccount, maar dat is niet volledig of altijd actueel. Mede naar aanleiding van de vragen van de gemeenteraad is de politie Midden-Nederland in gesprek gegaan met de Landelijke Eenheid. Daarbij is gevraagd aandacht te hebben voor actuele informatieverstrekking via Twitter over de inzet van de politiehelikopter (mits opsporingsbelangen zich daar niet tegen verzetten) en waar nodig en mogelijk vragen van burgers via dit Twitter-account snel te beantwoorden.

 

 

16 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Onlangs klaagde de piloten op RTVWest zelf over het onnodig inzetten van de hobbycopter. Ze hadden het over ‘even een gestolen fietsbelletje doen’. Ik lees in dit bericht nog geen toezegging die onnodige inzet te verminderen.

 2. Willem

  Belachelijke eis van bewoners om direct te willen weten waarom de helicopter vliegt. Er zijn talloze tactische redenen om dat niet te delen.

 3. Johan

  Inderdaad Willem. Ik hoef niet te weten waarom hij vliegt. Ik wil dat hij NIET vliegt. In ieder geval niet onnodig

 4. Yo

  De politiehelciopter wordt 80% van de keren onnodig gebruikt, puur even spierballen laten zien van justitie en politie.

  Er verandert niks aan net onnodige beruik, men gaat er alleen maar meer over twitteren.

 5. JdV

  Als de politiehelikopter onvoldoende vliegt verdwijnt de rechtvaardiging voor de inzet van een dergelijk duur en grotendeels overbodig middel. Aangezien de nationale politie gek is op speeltjes zal men er alles aan doen om deze aanschaf en inzet te kunnen blijven rechtvaardigen. Inderdaad, inzet voor een gestolen fiets of omvergereden paaltje past dan binnen dit beleid.
  Zo als ze in LA zeggen, there is always a ghetto-bird in the sky

 6. Herman

  toen die dingen voor enorm veel geld werden gekocht was de boodschap dat hiermee de zware criminaliteit bestreden zou worden.

  in de praktijk is het speelgoed waarmee op boefjes wordt gejaagd die een kauwgombal hebben gejat.

  voor al die miljoenen kun je ook agenten door de straten laten fietsen of rijden en heeft de gemeenschap als bonus geen overlast van de herrie

 7. Toine Goossens

  De geluidsoverlast van uitrukkende brandweer, politie en ambulances via de Kardinaal de Jonglaan en de Eykmanlaan is vele malen groter dat de helikopterlast. De zeikerds, om het beestje bij de naam te noemen, hebben weer wat te melden.

  á propos, hoe weten die zeikerds dat het ´s nachts niet om een ambulance helikopter gaat? Hebben zij een sterrenkijker bij de hand? Dan zullen zij er ook wel last van hebben dat zij de sterren niet meer kunnen zien.

  Ik ben blij met die helikopters, zij zorgen voor mijn veiligheid. Mij is dat het geluid wel waard.

 8. Chantal

  Hebben de klagers ook last van sirene van hulpdiensten? Of van de umc helicopter? Wat een zeikers zeg!

 9. Zeikerd

  Dan stel ik voor dat ze boven jouw lusthof in Tuindorp gaan hangen mijnheer Goossens. Ze twitteren nogal eens, volg het eens, dan kan je zelf lezen dat ze voor elk wissewasje boven de stad hangen. Hartelijke groet, een zeikerd.

 10. Sjonnie

  Hahaha die Twan, geestig, sterrekijker. Dat kan je horen man, dat het geen gele ambulance heli is. Die draaien geen eindeloze rondjes boven jou hoofd. Geen verstand van zaken. Kennelijk vliegen ze bij jou niet over. Heb jij even geluk. Bij ons in de binnenstad wel hoor.

 11. Kees

  In Vleuten is een paar jaar geleden een politiehelicopter ingezet om een niet kwaadaardige huisinsluiper te kunnen vinden. Een hele tijd zitten dan duizenden mensen in een vreselijke herrie van die prehistorisch aandoende vliegapparaten. Ik kan mij bij levensbedreigende situaties, bedreiging en mishandeling wel iets voorstellen bij de inzet van een helicopter, maar niet bij inbraak.

 12. Erwin K

  Toine, een traumahelikopter cirkelt niet een half uur lang op 1 plaats. Wat politiehelikopters wel doen.

  Gisternacht hing er 1 om 4 uur ‘s nachts een half uur oid boven mijn huis. Geen idee waarom, maakt me ook niet uit. Als het maar nuttig was. Jammer alleen dat ik wakker was.

  Dat helikopters onnodig uitvliegen lijkt me sterk. De kosten zijn hoog en moeten verantwoord worden.

 13. Dirk

  Het klinkt alsof de tijd rijp is voor surveillancedrones (die stiller zijn). Het is niet meer van deze tijd om een of twee mensen fysiek de lucht in te sturen terwijl een op afstand bestuurd apparaat hetzelfde kan bereiken voor lagere kosten. (zeker als je dit gezamenlijk opzet met andere politieregio’s).

 14. Johan

  @ Erwin K.

  Het ligt iets anders. Die dingen zijn er nu eenmaal en moeten daarom vlieguren maken. Surveilleren heet dat. En als ze dan toch in de lucht hangen worden ze inderdaad op elk wissewasje afgestuurd. Het klopt dat de piloten vorig jaar zelf bij Omroep West geklaagd hebben dat ze voor allerlei futiliteiten worden ingezet.

 15. Toine Goossens

  @Graag Zeikerd,

  Daar heb ik oordopjes voor klaar liggen.

 16. Isabelle

  @Johan: dan maken ze hun fun&play vluchtjes maar boven de bossen in Zeist.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).