AD: “Aannemers in Utrecht op zwarte lijst vanwege frauduleuze deals met ambtenaren” | De Utrechtse Internet Courant AD: “Aannemers in Utrecht op zwarte lijst vanwege frauduleuze deals met ambtenaren” | De Utrechtse Internet Courant

AD: “Aannemers in Utrecht op zwarte lijst vanwege frauduleuze deals met ambtenaren”

AD: “Aannemers in Utrecht op zwarte lijst vanwege frauduleuze deals met ambtenaren”
Drie grote aannemers zouden geen opdrachten meer krijgen van de gemeente Utrecht vanwege frauduleuze deals die zij maakten met de inmiddels ontslagen ambtenaren van de Utrechtse Vastgoed Organisatie. Dat laat het AD Utrechts Nieuwsblad weten.

Drie grote aannemers zouden geen opdrachten meer krijgen van de gemeente Utrecht vanwege frauduleuze deals die zij maakten met de inmiddels ontslagen ambtenaren van de Utrechtse Vastgoed Organisatie. Dat laat het AD Utrechts Nieuwsblad weten.

Ongeveer een jaar geleden werd duidelijk dat er een onderzoek gaande was naar fraude binnen de Utrechtse gemeentelijke organisatie. Er zou een corrupte cultuur hebben geheerst op de afdeling vastgoedbeheer. Twee ambtenaren werden ontslagen. Zij zouden goederen hebben aangenomen in ruil voor bouwklussen. Volgens de krant zouden zij laptops, leningen en verbouwingen aan hun zolder hebben gekregen als zij klussen doorspeelden aan de betreffende aannemers.

Uit interne stukken, waarover het AD zegt te beschikken, zou blijken dat de gemeente de contracten verbreekt met de firma’s Versteeg en Oskam. Verder zouden medewerkers van de gemeente worden gewaarschuwd om de bedrijven geen opdrachten meer te verstrekken. Volgens een gemeentewoordvoerder is dit omdat de contracten aflopen en de gemeente deze niet wil verlengen, maar volgens een klokkenluider klopt deze lezing niet. Bronnen binnen de gemeente melden ook aan de krant dat de gemeenteraad binnenkort over de zaak geïnformeerd zal worden.

Het onderzoek van de Rijksrecherche naar de zaak loopt nog en het is nog niet duidelijk of er ook strafrechtelijke vervolging gaat plaatsvinden.

4 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht.

    De firma Versteeg heeft bij de familie …… , behoorlijk verbouwd, meer dan er werd verwacht door de bewoners, en dikke Ab gaf overal toestemming voor, en dit allemaal op kosten van de Utrechters.
    O.a. een luxe badkamer met led verlichting, terwijl er al een goede badkamer inzat.
    De firma Versteeg heeft hier overduidelijk aan meegedaan, hier zijn getuigen zat van, alleen die hebben hun mond nog niet open gedaan.
    Dit ligt natuurlijk gevoelig omdat het hier de familie …… betreft die alles kunnen doen bij en in de gemeente Utrecht.

  2. Karen Holt

    Dat het een jaar duurt voordat dit soort zaken boven water komen en algemeen bekend worden… Wat voor voorbeeld geeft dat als je gewoon een paar ambtenaren ontslaagt, geen opdrachten meer geeft, en verder je smoel houdt?

  3. Geenstijl@Utrecht.

    O als er straks aanbestedingen zijn van zorgcontracten komen wij weer in dit zelfde vaarwater terecht met ambtenaren, kijk maar naar de nationale politie, die is zelfs niet vrij van dubieuze aanbestedingen.

  4. Geenstijl@Utrecht.

    Redactie: 21-10-2014 06:31 uur
    TAGS: ambtenaren, integriteit, plasterk

    De integriteit van het openbaar bestuur in Nederland staat onder druk door nieuwe ontwikkelingen, zoals flexibilisering van het ambtelijke werk en de overheveling van taken naar lagere overheden. Er moet daarom binnen de organisaties meer aandacht besteed worden aan de risico’s en de normen en waarden voor goed ambtelijk handelen verankeren in hun cultuur.

    Dat concludeert minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken na een onderzoek naar deze kwestie dat hij maandag naar de Tweede Kamer stuurde. Hij laat nu nader onderzoeken welke gevolgen de decentralisaties hebben voor de integriteit van gemeentemedewerkers en lokale politieke ambtsdragers en of er agressie en geweld tegen hen is. Doordat ze meer verantwoordelijkheden hebben gekregen, kunnen ze kwetsbaarder worden voor omkoping en intimidatie, fraude en machtsmisbruik.

    Andere risico’s ontstaan doordat ambtenaren zelfstandiger en vaker met tijdelijke contracten werken. Daardoor neemt de binding met de organisatie en de gewenste ambtelijke normen af. Nevenfuncties zijn niet ongewenst maar tegenspraak is nodig om belangenverstrengeling tegen te gaan.

    Ook wordt het begrip integriteit opgerekt en versimpeld, wat verlammend kan uitwerken op ambtenaren. Ook zijn er meer samenwerkingsverbanden met private partijen en burgers waardoor spanning kan ontstaan. Ook de toegenomen werkdruk door bezuinigingen kan de integriteit onder druk zetten.

    Volgens Plasterk zegt het rapport niet dat ambtenaren ook echt de fout in zullen gaan, maar slechts kwetsbaarheden blootlegt. De bewindsman start een nieuw, uitgebreider onderzoek naar de gevolgen van de decentralisaties voor “integriteit van, en agressie en geweld tegen, gemeentemedewerkers en lokale politieke ambtsdragers”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).