Advies eerste Utrechtse burgerberaad: verbied vuurwerk tijdens jaarwisseling Advies eerste Utrechtse burgerberaad: verbied vuurwerk tijdens jaarwisseling

Advies eerste Utrechtse burgerberaad: verbied vuurwerk tijdens jaarwisseling

Advies eerste Utrechtse burgerberaad: verbied vuurwerk tijdens jaarwisseling
Het eerste Utrechtse burgerberaad, dat zich de afgelopen tijd boog over de vraag hoe de jaarwisseling gevierd moet worden, adviseert de gemeente om vuurwerk te verbieden. Hiermee moet onder meer een signaal afgegeven worden aan Den Haag. Dit en ook de andere adviezen werden zaterdagmiddag overhandigd aan wethouder Eva Oosters en Volt-raadslid Linda Bode.

Het eerste Utrechtse burgerberaad, dat zich de afgelopen tijd boog over de vraag hoe de jaarwisseling gevierd moet worden, adviseert de gemeente om vuurwerk te verbieden. Hiermee moet onder meer een signaal afgegeven worden aan Den Haag. Dit en ook de andere adviezen werden zaterdagmiddag overhandigd aan wethouder Eva Oosters en Volt-raadslid Linda Bode.

Het burgerberaad bestond uit een groep van ongeveer honderd Utrechters. Zij werden geselecteerd op basis van opleidingsniveau, leeftijd, gender en in welke wijk iemand woont om op die manier een goede afspiegeling van de stad te krijgen. Deze mensen bogen zich tijdens vijf bijeenkomsten over de vraag hoe de jaarwisseling in Utrecht gevierd moet worden en of een vuurwerkverbod daarbij hoort.

Advies

Zaterdag hebben zij bij Kanaal30 hun advies overhandigd aan de gemeente. Tijdens de stemming van het beraad werd al gauw duidelijk dat een ruime meerderheid voor een lokaal afsteekverbod was. De gemeente wordt dan ook geadviseerd vuurwerk te verbieden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Daarbij wordt wel gezegd dat zo’n verbod waarschijnlijk niet voorkomt dat er ook daadwerkelijk vuurwerk wordt afgestoken in de stad, maar het zou wel een ‘krachtig’ signaal afgeven. Zowel naar de stad als naar de landelijke politiek. Daarnaast adviseert het beraad om budget vrij te maken voor kleinschalige en toegankelijk initiatieven. Wat voor evenementen dit precies zijn is nog niet duidelijk.

Geen meerderheid

Ook werd er tijdens de bijeenkomsten van het burgerberaad gestemd over een groot muziekfestival tijdens de jaarwisseling en het toestaan van vuurwerk op bepaalde plekken in de stad. Beide ideeën kregen echter geen meerderheid. Er komt dus ook geen centrale vuurwerkshow, zoals jaarlijks in Rotterdam bij de Erasmusbrug wordt georganiseerd.

Tekst loopt door onder afbeelding

De adviezen werden zaterdag overhandigd aan wethouder Eva Oosters en gemeenteraadslid Linda Bode als vertegenwoordiger van de raad. “Ik ben ontzettend trots op het werk dat door het burgerberaad is verzet”, zegt de wethouder. “Mooi om te zien hoe we dit vrij nieuwe instrument in Utrecht hebben toegepast en hoe dit heeft geleid tot zoveel enthousiaste en gedreven deelnemers. […] Als de adviezen praktisch, juridisch en financieel haalbaar zijn nemen wij ze over.”

52 Reacties

Reageren
 1. Tommas

  Het kan toch niet zo zijn dat een kleine groep mensen, ondemocratisch gekozen, uiteindelijk dit soort beslissingen gaat nemen?

  Doe dan een referendum, dat is eerlijker, dan de manier waarop het nu gaat.

 2. Arbeider

  Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.

  Wat een farce dit burgerberaad!

 3. Alexander

  Het is essentieel om te erkennen dat de participatiebereidheid bij burgerberaden een cruciale factor vormt. Niettemin, zelfs bij selectie op basis van opleidingsniveau, leeftijd, gender en woonplaats, garandeert dit niet dat een stad volledig wordt gerepresenteerd door deze cohorten. Bepaalde demografische groepen kunnen minder geneigd zijn om deel te nemen aan een burgerberaad, wat resulteert in een ondervertegenwoordiging en een gebrek aan stem voor deze groepen.

 4. Nico

  Nu kijk ik naar de fot’s en mis ik toch wat. waar zijn de mensen met roots in Marokko of Turkije b.v.
  basis van opleidingsniveau? welke?
  Afijn, Tommas heeft wel een punt met zijn kleine groep.
  Muziekfestival en vuurwerk show ook geen meerderheid.
  Gemeente wat dacht u van een referendum? Dat zou veel eerlijker zijn lijkt mij. Maar ik gok dat u dat niet aandurfd want als dat goed gaat komt er zeker vraag naar meerderen omdat uuw burgers vaak toch anders danken dan u. Maar als gezegt een referendun durft u niet aan omdat u nang bent bakzijl met ideetjes te moeten halen. Oh ja, zelf steek ik al 50 jaar geen vuurwerk af maar ik weet nog hoe leuk en spannend het was met me vader op straat en dat gun ik anderen ook. En nu moeten de goeden onder een paar kwaden lijden.

 5. Baliekluiver

  Eerst duikt de gemeenteraad weg voor moeilijke onderwerpen en dumpt ze bij een ongekozen burgerberaad. En nu moeten ze zich in alle bochten gaan wringen voor een goede smoes om het gevraagde advies niet over te nemen, want er is niets veranderd aan hun politieke angsthazerij. Wat een vertoning!

 6. Claire Obscur

  O wat goed zeg! Een nieuw initiatief zeker? Succes met handhaven, ook hier is al genoeg over gezegd volgens mij. Het lijkt mij een goed idee om deze generatie na generatie x, y en z de betuttelingsgeneratie te noemen. En doorrrrr met de zaterdag.

 7. Rottebert Peermans

  Alsof de Cobra-boys zich hierdoor laten weerhouden… Voortaan dus alleen keiharde knallen en geen mooi siervuurwerk meer.
  Gelukkig trekt deze jongen zich niks aan van een verbod. Integendeel. Ik ga extra mijn best doen om het vreugdevuur(-werk) brandende te houden.

 8. Koel Hoofd

  Wat is dat voor een idioot infantiele presentatie van het advies, met tekeningetjes en wolkjes? Functioneert ons stadsbestuur tegenwoordig op vso-niveau?

  Een op ondemocratische wijze geselecteerde groep van 100 mensen heeft niet het recht om te mogen spreken voor 367.000 inwoners in een democratie van bijna 18 miljoen inwoners. Het is zelfs statistisch onverantwoord omdat de steekproef veel te klein is.
  Had dan een referendum gedaan, dat zou pas werkelijk democratisch zijn geweest. Dit is een regelrechte schoffering van onze democratie.

 9. De count

  Wat een verschrikkelijke truttige burgerlijke gruize muis afspiegeling van Utrecht zeg. En ditto uitkomst. Lekker in het dooie betuttelstraatje wat al jaren aan de gang is. Wat een top-participatie weer. Normaal doet het college van b&w precies het tegenovergestelde van wat den burgert wil. Waarschijnlijk nu voor het eerst niet

 10. Scherpschutter

  Een door de gemeente (op totaal onbekende wijze) geselecteerd groepje burgers produceert na een burgerberaad dus exact alle door diezelfde gemeente gewenste uitkomsten. Die zag vast niemand aankomen…LOL.

  Jongens, dit draagt toch niet bij aan een democratie… Het ondermijnt alleen maar het laatste restje vertrouwen dat er nog was onder burgers, waarbij een blik op de wel heel erg diversiteitsloze zaal daar alleen maar verder aan bij zal dragen…

 11. Ihsan

  @Nico, hoe herken je in hemelsnaam iemand met roots in Marokko of Turkije op basis van uiterlijk? Je denkt toch niet dat ze allemaal een hoofddoekje dragen ofzo? Van de Turks-Nederlandse meiden van de 2e generatie draagt maar 20% een hoofddoek, en ik vermoed dat dit percentage in een grote stad als Utrecht nog lager zal liggen. Waar jij een Spaanse of Italiaanse dame denkt te zien, kijk je waarschijnlijk naar een dame van Turkse afkomst. Op basis van de foto’s tel ik zo twee dozijn mensen die mogelijk een migratieachtergrond uit Turkije hebben. Ik ben geboren met blond haar en blauwe ogen, en die heb ik niet van mijn Nederlandse kant…

 12. Utrechter

  Ik krijg een hoog fop speen referendum gevoel als ik dit zo lees. En aankomend nieuw jaar gaan we weer gewoon vuurwerk afsteken.

 13. Blaag

  Slap dat het gemeentebestuur zich verschuild achter een burgerberaad.

  Het komt heel wat sterker over als het Utrechts bestuur zelf een keuze maakt, achter het besluit staat en het besluit verdedigd.

  De vraag is: wie zat er in dit burgerberaad en op basis waarvan?

  Zo te zien een erg hoog bakfiets/ Utrecht Oost gehalte (gelet op de kindertekeningen met post its).

  Zaten er ook vuurwerkafstekers in het burgerberaad en mensen uit de oude volksbuurten?

 14. Blaag

  Raar dat dit burgerberaad stemt over zaken terwijl zij GEEN enkel mandaat hebben, niet gekozen zijn door burgers en geen onderdeel zijn van het gemeentebestuurd. Er is geen wettelijke/ juridische basis voor besluiten van het burgerberaad en zij zijn ook niet rechtsgeldig.

 15. Janssen

  Wat raar, ik zie alleen hoger opgeleide witte mensen met een fatsoenlijk inkomen op de foto (kan je zien aan kledingkeuze en uitstraling).

  Waar zijn de migranten eigenlijk?

 16. Katja

  Wel pleiten voor een vuurwerkverbod, maar geen centraal vuurwerkshow ?
  Ben zelf tegen elke vorm van vuurwerk, echter met een één vuurwerkshow kan ik wel leven.

 17. Kaat

  Ja goed advies, helemaal eens!

 18. Tony Farelli

  Neeee, geen referendum, de tegenstanders gaan stemmen, de voorstanders blijven thuis….. niks zo kortzichtig en ondemocratisch als een referendum… je kiest je vertegenwoordiger, daar moet je het mee doen…

 19. Binnenstadbewoner

  Vroeg of laat komt dat vuurwerkverbod er. En terecht.

 20. Herman

  Lekkere binnenkomer……
  Zo vervreemd je je als bugerraad meteen met je eerste advies van de burgers.

 21. Kuifje

  Door dat achterlijke vuurwerkbeleid krijg je juist meer illegaal vuurwerk dat tegenstanders dat niet inzien snap ik niet. En dan gaan ze zeuren dat ze een verbod willen terwijl de meeste overlast komt van al verboden vuurwerk en bovendien is er al een vuurwerkverbod van nieuwjaarsdag tot 31 december 18:00. Je zag het al tijdens corona dat een verbod een lachertje is, of er moet echt een eu verbod komen maar dat is ook niet zo makkelijk

 22. Utrechtvoorutrecht

  Dus als het niet eens bent met wat de burgerraad adviseert, is er iets mis met de burgerraad? Of zou het kunnen zijn dat je in een bubbel leeft?

 23. Claire Obscur

  Bottomline maakt het geen ene kont uit of er nu wél of geen verbod komt. Ook afgelopen jaarwisseling zeer uitgebreid kunnen genieten van ongetwijfeld niet in Nederland verkocht vuurwerk. Dit zal altijd wel zo blijven. De meesten laten zich gelukkig ook niet betuttelen.

 24. Klaasjan

  Een vuurwerkverbod heeft alleen kans van slagen als je het landelijk invoert. Dit voorstel is naief.

 25. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht 09:56

  Of je het nou eens bent met dit burgerberaad (een concept uit de Radenunie) of niet, u moet het toch wel met me eens zijn dat er in beginsel iets ernstig mis is met dit burgerberaad, al is het maar omdat totaal niet duidelijk is hoe het beraad is samengesteld….

  Gebruik uw hersens even.

  De gemeente heeft om te beginnen zélf de burgers geselecteerd(!) voor dit beraad. Volledige 100% controle over wie toegelaten is en wie niet, zonder verder ook maar enige motivatie of toelichting over het proces…Stalin zei al dat het niet uitmaakt welke vraag je stelt, maar aan wie je de vraag stelt…. Zo zou de PVV morgen 100% zeker een burgerberaad kunnen organiseren waar uit ‘blijkt’ dat de burgers van Utrecht Islam willen verbieden. Natuurlijk gelooft u Geert dan ook vast op de blauwe ogen als hij vertelt dat hij écht eerlijk een objectieve doorsnede aan burgers heb genomen, toch? Pinky swear… Zonder dat hij ook maar iets vertelt hoe hij dat gedaan heeft… LOL

  Werkelijk ALLES is mis met hoe dit ‘burgerberaad’ in de basis is opgezet. Anti-demcratischer en ontransparanter kan gewoon niet. Het is bijna een slechte kroegmop…

  En als de PVV dan na afloop een foto publiceert van het beraad waarop alleen echt maar roomblanke Henk en Ingrid’s staan (echt allemaal dezelfde types!), dan zouden die alarmbellen vast ook niet verder gaan rinkelen, zeker….? LOL

  De uitkomst doet er helemaal niet toe. Dit zogenaamde burgerberaad heeft gewoon in beginsel werkelijk geen enkele geloofwaardigheid door de opzet. Nul komma nul. Het is bijna een belediging voor de intelligentie van de kiezer…

 26. Arbeider

  Hoe kan het dat er geen voorstanders van de traditie (mooi legaal siervuurwerk tijdens de jaarwisseling) aanwezig waren?
  Een burgerberaad met alleen maar (woke) tegenstanders van deze mooie traditie aangevuld met kinderen inclusief tekeningen, want oooh wat is het toch erg he!
  Leuk van de gemeente die zich verschuild achter (de zogenaamde gemiddelde Utrechtse burger) Mijn advies is gewoon op traditionele manier het jaar uitknallen met mooi legaal siervuurwerk waar veel mensen van kunnen genieten.

  Utrecht wordt er steeds leuker op!

 27. Utrechtvoorutrecht

  @SS Toen het burgerberaad werd aangekondigd, was iedereen hier gematigd positief omdat hun stem eindelijk gehoord zou worden. Nu men het niet eens is met de uitkomst, ligt het weer aan de vorm. Daar wás geen probleem mee.

  En de richtlijnen voor selectie kunt u opvragen. Hoeveel en welke mensen hebben bedankt, weten we niet.

 28. Utrechtse Jantje

  Helemaal eens met @ Ihsan en @ Utrechtvoorutrecht en zelfs met @ Klaasjan dit keer , dit moet Landelijk geregeld worden beste mensen ……..

 29. Nina

  Geen vuurwerk, geen centrale vuurwerkshow en geen muziekfestijn?

  Wat een saaie afspiegeling van Utrechters is dit burgerberaad!

  Ik denk en mag toch hopen dat die zgn. afspiegeling niet klopt. Doe maar een referendum.

 30. Joris

  @Tony Farelli Inderdaad!

 31. Joris

  Dit soort zogenaamde burger participaties geven vooral het failliet aan van onze volksvertegenwoordiging.

  Kom op jullie zijn gekozen: beslis!

 32. Boogschutter

  Al het gefulmineer hier over de uitkomst van dit advies bewijst slechts een enkel dingetje: namelijk dat het afsteken van vuurwerk door particulieren zwaar op z’n retour is. Jongens en meisjes: jullie voeren hier een tragisch achterhoedegevecht! De overgrote meerderheid van de Utrechters heeft namelijk de buik meer dan vol van deze zogenaamd ‘gezellige traditie’ . Iedere jaarwisseling zitten we weer met die onvoorstelbare kinderachtigheid die alleen maar voor ontiegelijk veel ellende, schade en medische slachtoffers zorgt.
  Goed zo burgerberaad!
  Goed zo stadsbestuur!
  Doorpakken nu!

 33. Jan m.d. Pet

  Wat leuk om te zien dat iedereen hier zo enthousiast over is! Lijkt mij ook een uitstekend idee om het vuurwerk af te schaffen.

 34. Arbeider

  Je kan toch niet een geselecteerd groepje mensen met een vooringenomen mening het beleid laten bepalen voor 375.000 mensen? Deze mensen (op de foto’s te zien) zijn totaal niet de afspiegeling van deze stad.

  Wat is dit voor waanzin in deze gemeente?

  Hoop dat er nog verstandige mensen zijn in de gemeenteraad die niet meegaan met dit soort acties en tegengas geven want dit kan gewoon niet.

 35. Malle Aggie

  Heel fijn! Hoe moeilijk was dit nu, dat men dit niet in oktober kon, of beter mocht, zeggen voor de afgelopen jaarwisseling? Dat had weer 3 maanden dagelijkse vuurwerkoverlast, dag en nacht, voorkomen

 36. Eloise Camphuys

  Echte Utrechters zouden zeggen: “ze motte die lui afschiete in plaots van dat vuurwerrek”……………. En dat is natuurlijk figuurlijk bedoeld. Ik zet het er maar even bij voordat mensen zich weer ‘bedreigd’ voelen………… maar even serieus . dit hoort middels een referendum te gebeuren of niet. Dit is ondemocratisch. ik ben zelf niet tegen vuurwerk 1 x per jaar. wel tegen het soort vuurwerk. Het moet lichter. Een klein rotje, pijltje .. sierfonteintje zoals wij dat hadden in de jaren 80 . Overigens is vuurwerk geen traditie. Pas sinds midden jaren 60 is het begonnen, en rond de jaren 80 pas echt ‘in zwang’… mensen die daar dus op proberen te teren.. dat is dus niet zo. het is geen ‘traditie’ .. in die zin. Vroeger werd voornamelijk door de Chinezen in Nederland vuurwerk afgestoken met oud en nieuw. Zij importeerde dat ……… en zo is de traditie ontstaan. Nederland is een multicultureel land, altijd al geweest.

 37. Nina

  @ Eloise
  Een traditie mag ook geboren worden; net als moederdag en haloween bijv.; die hoeft niet eeuwenoud te zijn.

  Verder is er wereldwijd vuurwerk tijdens oud & nieuw, dus ik denk niet dat een verbod hier iets gaat bijdragen. Dat is echt utopisch denken.

 38. Angelique

  Illegaal vuurwerk is allang verboden.
  Overlast veroorzaken met vuurwerk ook.
  We hebben geen gebrek aan regels, maar een gebrek aan gehoorzaamheid.

 39. Lachband

  Vroeger was heksen verbranden ook traditie. Evenals vrouwen ontslaan wanneer ze trouwden. En als ik elke vrijdagavond na het stappen bij hetzelfde huis door de brievenbus urineer, is dat ook traditie. Het moge duidelijk zijn dat ‘traditie’ nooit een argument kan zijn om een gewoonte wel of niet te blijven uitvoeren. Tijden en opvattingen veranderen, wen er maar aan. Als ‘traditie’ het laatste resterende argument is om een gewoonte niet te veranderen, dan is dat doorgaans de laatste stuiptrekking van die traditie.

  Nog los daarvan vind ik dit hele burgerberaad ook behoorlijk ondemocratisch en ook ik vraag me af in hoeverre dit gezelschap een representatieve steekproef van de hele Utrechtse bevolking is. Al zou het me niet verbazen wanneer ook bij een referendum met een hoog opkomstpercentage een meerderheid van de inwoners van Utrecht voor een afsteekverbod van vuurwerk zou zijn.

 40. Robbert

  Met een raadpleging zoals bij het Ledig Erf bereik je meer mensen en krijg je meer info: https://www.duic.nl/algemeen/wethouder-lot-van-hooijdonk-plan-ledig-erf-doet-recht-aan-verschillende-belangen-van-utrecht/

 41. eric

  Ik word moe van politieke partijen ( vooral linkse) die willen bepalen wat ik in mijn leven moet doen, en dan onder de noemer “participatie” een enquette houden, hou toch op.

  Ik bepaal zelf of ik vlees eet of niet, of ik met het vliegtuig of de trein op vakantie gaat, of ik met de auto of de bakfiets naar de stad rijdt, of ik wit of zwart zegt, of ik man of mens zegt, of ik 1x per jaar vuurwerk afsteek of voor de tv zit, dat als je Black Live Matter mag zeggen, dat ook geldt voor White Lives Matter, of ik een keer uit de slof schiet, of in mijn schulp kruipt, etc,etc….

  Vroeger stond Nederland bekend om zijn vrijheid, open mind, recht voor zijn raap, de buurlanden waren jaloers op ons. Nu zijn we een truttig land geworden met een generatie zeikerds waar ik me voor schaam.

  Binnekort weer snel naar Spanje, weg uit dit dure woke land!

 42. Johan

  @ Robbert

  Dit is nou een schoolvoorbeeld van hoe ons bestuur met raadpleging omgaat. De bewoners willen GEEN knip bij het Ledig Erf. De bewoners krijgen WEL een knip bij het Ledig Erf. Ziedaar de Utrechtse autocratie.

 43. Kuifje

  Waar ik me vooral aan erger is dat veel mensen zonder kennis van vuurwerk met deze discussie meedoen. Als je er geen verstand van hebt moet je er ook niet mee bezig houden. Laat dit gewoon over aan mensen die wel weten waar ze het over hebben IPV door te drammen op een verbod die toch niet gaat helpen.

 44. Toine Goossens

  Zeer kwalijk dat Groen66 vuuwerk als eerste onderwerp ven Burgerberaad heeft aangewezen. Vuurwerk kent fanatieke voor, én fanatieke tegenstanders. Dit advies zet deze 2 groepen burgers alleen maar verder tegen elkaar op.

  Het faciliteren van iets waardoor burgers tegenover in plaats van naast elkaar komen te staan is verwerpelijk.

  Dit resultaat is het gevolg van het uit elkaar halen van het besluit. Het organiseren van centrale en lokale vuurwerkshows hoort integraal bij het verbieden van vuurwerk door bewonres.

  Dit advies is niet integer nu het groepen van bewoners uit elkaar drijft. Het is in strijd met de stadsleus: ‘Samen Utrecht maken’.

  Ik erger mij aan de ambtenaren die dit mogelijk maken en aan de politici die hun verbindende leuzen in de prullenbaK gooien onder druk van Groen66 stemmers.

  Opnieuw een voorbeeld van de dictatuur van de meerderheid. En maar roepen dat inclusie zo belangrijk is. Walgelijk.

 45. Robbert

  @Johan, het was tongue in cheek, we gaan nu naar burgerberaden omdat de gemeente de uitkomst vanuit peilingen, enquete’s of petities niet kan hanteren. Zie bij het artikel over het Ledig Erf de reacties.

 46. Nina

  Wat kost dit burgerberaad eigenlijk?
  Zij doen nl. werk waar wij inwoners de gemeenteraad al voor betalen.

  Het geld is op; 83 miljoen begrotingstekort in 2026 in onze gemeente!

 47. Diederik

  Burgerberaad kost 4 a 6 ton maar dat levert dan ook een mooie kleurplaat op. Gewoon terug naar een on-line enquete, goedkoper en meer input.

 48. Rotje

  Tijd voor nieuwe gemeenteraadsverkiezingen, dit is een blamage van de bovenste plank.
  Als er mensen uitgekozen zijn door de gemeente, waren er ook voorstanders van vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling?……Waar duizenden vuurwerk hebben afgesoken.

  Antwoord: Nee!

  Mij is niks gevraagd, ik kan mensen toch echt wel uitleggen wat het verschil is tussen een overlastgevende Cobra of een mooi stukje vuurwerk te koop bij het tuincentrum!

 49. Pieter

  De democratie is wederom in Utrecht ver te zoeken

 50. Helene

  Ik ben het er helemaal mee eens.stoppen met vuurwerk individueel.wel gezamel8jk vanuit de gemeente..

 51. Dijk

  En het volgende onderwerp voor het burgerberaad wordt …. betaald parkeren. Ok?

 52. Dijk

  En het volgende onderwerp voor het burgerberaad wordt .. betaald parkeren. Ok?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).