Advocaten helpen gemeente Utrecht met schoonmaken Park Lepelenburg Advocaten helpen gemeente Utrecht met schoonmaken Park Lepelenburg

Advocaten helpen gemeente Utrecht met schoonmaken Park Lepelenburg

Advocaten helpen gemeente Utrecht met schoonmaken Park Lepelenburg
Na zonnige dagen liggen de Utrechtse parken vaak vol met afval dat bezoekers achterlaten. De gemeente Utrecht werkt drie keer per dag aan het schoonhouden van de parken, maar alsnog blijven de parken regelmatig een rommeltje. Advocatenkantoor Wijn & Stael zag dat ook dit jaar weer gebeuren en besloot te gaan helpen met opruimen.

Na zonnige dagen liggen de Utrechtse parken vaak vol met afval dat bezoekers achterlaten. De gemeente Utrecht werkt drie keer per dag aan het schoonhouden van de parken, maar alsnog blijven de parken regelmatig een rommeltje. Advocatenkantoor Wijn & Stael zag dat ook dit jaar weer gebeuren en besloot te gaan helpen met opruimen.

Wijn & Stael Advocaten, gevestigd op de Maliesingel, kijkt uit op Park Lepelenburg. “We zien de vele bezoekers genieten van het park en komen er zelf ook graag. Maar we zien ook de grote hoeveelheid afval die achterblijft na een bezoek”, vertelt Jeroen Baak, communicatiemanager bij Wijn & Stael.

“Medewerkers van de gemeente werken hard om dat op te ruimen, maar de nieuwe bezoekers en daarmee het nieuwe afval blijven komen. Daarom steken wij de komende twee weken ook onze handen uit de mouwen voor een schoon Park Lepelenburg. Wij vinden het belangrijk een bijdrage te kunnen leveren, zodat iedereen kan genieten van onze prachtige stad, nu het weer meer kan.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Opruimactie

De komende twee weken organiseert Wijn & Stael een actie waarbij ze zowel zelf de handen uit de mouwen steken als bezoekers motiveren om hun eigen rommel op te ruimen.

Vanochtend was de eerste opruimactie. De mannen en vrouwen van Wijn & Stael begonnen om 09.00 uur met het opruimen van het park. De komende week blijven ze dit doen. Volgende week gaan ze koffie en frisbees uitdelen met de oproep ‘Samen genieten van onze parken. Houd Utrecht schoon!’

Wethouder

“We hechten veel waarde aan schone parken. Daar doen we als gemeente ook veel aan. Maar we kunnen het alleen samen doen. Daarom zijn we erg blij met de hulp van vrijwilligers, zoals die van Wijn & Stael’, vertelt wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte).

Hij was vanochtend aanwezig om ook schoon te maken. “De gemeente Utrecht ondersteunt deze actie van harte, met zowel mankracht als materialen. Voor de actie wordt opruimmateriaal, zoals afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken ter beschikking gesteld aan het advocatenkantoor.”

31 Reacties

Reageren
  1. Paul

    mooie actie zeg van W&S! zouden meer mensen en bedrijven moeten doen (doe het zelf ook in mijn wijk)

  2. Berk

    Goed bezig! Maar misschien ook een idee dat de gemeente hier enigszins op gaat handhaven. Gewoon boetes uitdelen als mensen hun zooi in het park achterlaten, dan leren ze het snel af. Blijkbaar hebben mensen zo’n schijt aan hun omgeving tegenwoordig dat er beetje opvoeding nodig is.

  3. Baliekluiver

    Dit mooie gebaar van Wijn & Stael laat goed zien hoe de prioriteiten liggen bij stadsbestuurders zoals wethouder Kees Diepeveen. Eerst wegkijken bij overtredingen, want handhaven is niet gezellig. En daarna royaal afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken ter beschikking stellen aan vrijwilligers die wel van aanpakken weten!

  4. isabelle

    Goede voorzet van Wijn & Stael, sympathieke actie! Nu idd BOA’s of de tijdelijke werkers van Bureau Halt nog inzetten op handhaving.

  5. cas

    @ Paul, nee dat moeten bedrijven niet hoeven te doen. Mooie PR, maar schandalig dat het moet gebeuren. Dit is dus de jeugd waar wij milieuvriendelijk en duurzaam voor moeten worden….. Nou, daar bedank ik dan voor.
    Normen en waarden zijn blijkbaar verleden tijd.

  6. Binnenstadbewoner

    Sympathieke actie. Het gaat hier om een ernstig probleem. Zodra het donker wordt trekken al die achtergelaten etensresten veel ratten aan die uit de singel komen Dat hele grasveld verandert een groot buffet voor ratten. Met als gevolg een exploderende rattenpopulatie.

  7. Don

    Inderdaad goed bezig misschien kunnen de mensen van W&S ook aan de gemeente uitleggen dat er gehandhaaft moet worden. Treurig dat op kosten van de Utrechtse belastingbetaler gemeentemensen en vrijwilligers ingezet worden om de achtergelaten rotzooi op te ruimen maar dat handhaven blijkbaar te ingewikkeld is voor de gemeente Utrecht. En niet alleen in park Lepelenburg maar op diverse plekken in Utrecht.

  8. Scherpschutter

    Ik sluit me aan bij Don. De dienstverlening van de Gemeente is om te janken zo slecht. Als het schoonhouden van de parken door een particulier bedrijf uitgevoerd zou worden dan was dit bedrijf al lang bedankt voor zijn diensten. Probeer echter dit ‘bedrijf’ (dat liever visdeurbellen maakt dan parken schoonhoudt) maar eens op te zeggen…

    De gemeente heeft het opgegeven om haar kerntaken uit te voeren. Gras wordt niet meer gemaaid, onkruid niet langer gewied, de vuilophaling en verwerking is een drama; en de rekening die wij burgers krijgen jaarlijks hoger.

    Het wordt tijd dat de Gemeente zich weer eens gaat beperken tot haar kerndiensten.

  9. Nina

    Zullen we het probleem anders bij de bron aanpakken?

    Ik vind het nl. nogal gênant deze plaatjes met opruimploegen die het afval opruimen van anderen. Hoe prijzenswaardig hun inzet ook is.

    Een boete invoeren van 1000 euro op het achterlaten van afval en flink handhaven. Blijkbaar denken veel parkzitters dat de huishoudelijke hulp ook hun troep opruimt in het park en moeten ze nog opgevoed worden.

  10. Uuutje

    @ Scherpschutter

    Het is niet de gemeente die verantwoordelijk is, maar de mens/ de burger zelf.

    Het is voor de gemeente dweilen met de kraan open. Moet wel lekker makkelijk zijn als mens altijd de verantwoordelijkheid buiten u zelf leggen en altijd maar wijzen naar de ander die het nooit goed genoeg kan doen. Misschien zelf eens wat vrijwilligerswerk doen, handen uit de mouwen en de medemens en de gemeente/ gemeenschap eens wat helpen.

  11. Stadsbogie

    Handhaven….. tja. Ging vorige week om 01.00 uur naar park Lepelenburg. Er stond een grote groep mensen, een deel was behoorlijk aangeschoten, veel lawaai. Er stonden twee handhavers bij. Gesprek. Wat kun je doen? Waarop bekeuren? Daarom: ze stonden er bij en keken er naar.
    Ik had de neiging om op een kist te gaan staan en iedereen toe te roepen: zo hebben jullie ouders en grootouders je toch niet opgevoed! Maar ja, ik was vast weggeboed: ‘boomer go home!’.
    Toch is het GEDRAG de oorzaak van de rotzooi. Hoe te stimuleren dat mensen, hoe dronken ook, hun afval meenemen? Hek er om heen en niet eruit voordat je een zak met vuilnis inlevert? Een beloning als je afval inlevert? Drone erboven en iedereen fotograferen en ‘shamen’ op social media? Kom, communicatiemensen van de gemeente Utrecht: verzin wat listen!

  12. MJPD

    Het zijn met name Millennials, die er op social media prat op gaan duurzaam en milieubewust te zijn, die er in de Utrechtse parken de grootste bende van maken. Gevolgd natuurlijk door het welbekende ‘scootervolk’.

  13. RABE

    Te gek voor woorden. Handhaven is hier nodig. En beboeten deze aso’s.
    Je gooit thuis het afval toch ook niet op de grond???

    Scherpschutter u heeft het maaibeleid niet begrepen. Onkruid is nodig voor de insecten. Mensen hebben tegenwoordig allemaal tegels in de tuin, waardoor er een tekort aan onkruid ontstaat. U wilt toch ook iets doen voor de leefomgeving, de natuur en de gezondheid van ons land?? Zonder insecten gaan we dood.

  14. Adriaan

    Tja, thuis wordt kennelijk niet meer bijgebracht dat je je troep zelf opruimt……

  15. W

    Sluit me helemaal aan bij Don en Sluipschutter!
    Het lijkt wel of de gemeente zich meer bezig houdt met regenboog zebrapaden, genderwc’s, visdeurbellen en regenboog fietspaden in Utrecht!
    Binnenkort hebben we hier -net zoals nu al in Rotterdam- rattenplagen!
    Ga nu eens behoorlijke boetes uitdelen aan die rotzooimakers!

  16. Massegast

    Misschien is het vloeken in de kerk, maar RUIM die parken eens NIET OP. Of bijvoorbeeld om de dag. Het wordt dan een stuk minder prettig om daar te verblijven. Het vergt wel even doorbijten natuurlijk, zeker voor de omwonenden en de mensen van goede wil. Verelendung heet zoiets. Het begrip is aan het marxisme ontleend. Het moet eerst heel erg worden, voordat er een omslag komt.

  17. Justin

    @MJPD, heb jij de mensen die afval achterlaten bevraagd? Leeftijd genoteerd? Nee dus. Klets toch niet uit je nek. Alsof iedereen die na 1980 is geboren ook begaan is met het milieu. Bizarre generalisaties.

  18. Teringjantje

    Eens, daar hebben de prinsjes en prinsesjes de mond van vol maar de regels en consequenties gelden uiteraard alleen voor andere mensen en niet voor hen. Je moet die autisten zien zitten in de parken met hun telefoon en gigantische koptelefoon, schijt aan alles en iedereen. En nee, ik ben inderdaad geen fan van die generatie. Mij oma zei vroeger altijd : “ze hebben het te goed tegenwoordig”, nou dat geldt dubbel en dwars voor deze generatie.

  19. Kadoendra

    De maatschappij is zeer sterk gericht op consumeren en daar is dit soort afval (verpakkingsmaterialen) een eindproduct van.

    Dus je kan wel heel veel geld uit willen geven aan handhaven maar als mensen zich niet bewust zijn van het consumeren zijn ze zich ook niet bewust van het restafval.

  20. Uuutje

    @ Stadsbogie

    Je kan deze mensen aanpakken op, komt ie:

    1) Openbaar dronkenschap, 2) in het openbaar drinken van alcohol (mag niet), 3) samenscholing (man nog steeds maar met 4-8 mensen geloof ik op dit moment), 4) geluidsoverlast (mag na 22 uur niet meer). Volgens mij mag je in Park Lepelenburg, ondanks de afwezigheid van hekken, niet ‘s nachts verblijven.

    Waarschijnlijk ook voor het vervuilen van de publieke ruimte.

    De BOA kan dus deze groep 4 of 5 (of 6) bekeuringen uitschrijven. Dit kan je dus op dagelijkse basis van zovele groepen doen.

    Daar hoef je de wet- en regelgeving niet voor aan te passen.

  21. Koel Hoofd

    Deze situatie is het resultaat van een enorm gebrek aan opvoeding.
    En voor die generaties moet de rest van de wereld milieuvriendelijk en duurzaam worden? Dacht het niet, complete verspilling van tijd en moeite.

    Ouders zouden een verplichte cursus met examen ‘kinderen opvoeden’ moeten krijgen voordat ze kinderen nemen. Want ze flikkeren nu de verantwoordelijkheid van kinderen opvoeden over de schutting van het onderwijs. Dat gaat echt heel erg ver, bijvoorbeeld: 25% van de kinderen tot 4 jaar is niet zindelijk! de ouders laten dat gewoon over aan het onderwijs. Als die koters 18 zijn, weten ze wel eindelijk de pot te vinden, maar de rest laten ze nog steeds lopen…

  22. Lexus

    @Massegast: die door Karl Marx voorspelde Verelendung is er nooit gekomen, omdat niet-marxisten met sociale maatregelen de scherpste kantjes van het kapitalisme hebben afgesleten. We, of althans velen van ons, zullen dus letterlijk blijven aanrotzooien. Zoals de, voor zover ik weet ook marxistisch geïnspireerde, Zweeds-Nederlandse bard Cornelis Vreeswijk zong: “Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed.” Wat meer handhaving en disciplinerende opvoeding kan overigens geen kwaad, lijkt me. En daar schort het in Nederland toch wel erg aan. Of moeten we het opruimen van rotzooi maar aan de markt overlaten, zoals Scherpschutter wil?

  23. Ton

    @ Massegast
    Inderdaad.
    Nu komen ze de volgende avond steeds weer opnieuw in een schoon park en denken dat dat normaal is.
    Of zouden ze het niet eens doorhebben als het niet zo was ?
    Dan moeten we maar nog een dagje extra volhouden.
    (Karl moest dit eens lezen!)

  24. Yoshua

    De gemeente kan er weinig tegen doen ze ruimen drie maal daags het Lepelenburg op, dan zijn er nog omwonenden die rotzooi oppakken die ze tegen komen tijdens de wandeling.
    Meestal loop ik daar vanaf een uurtje of 6 met de hondjes.
    In voorgaande jaren lag er ook best wel wat rotzooi en afval na een warme dag.
    Dit jaar kan je niet vergelijken met voorgaande jaren het is nu echt heel erg fors met de troep die er is achtergelaten.
    Er zijn een aantal mannen (van de nachtopvang) die lege kratten en statiegeldflessen vroeg in de morgen bij elkaar verzamelen, deze mannen zijn er heel blij mee.

    Daarom blijft het nog steeds bizar dat niemand zijn afval verzameld in meegebrachte afvalzakken en een paar tientjes statiegeld achterlaat.
    Wanneer studenten een zaaltje afhuren voor een feestje moeten ze na afloop de zaal opruimen en schoonmaken met zijn allen en afleveren zoals ze het aantroffen.

  25. Katja

    @Nina, er bestaat al een boete voor het dumpen van voedsel (geloof 425. euro), maar er wordt niet op gehandhaafd, alleen een heterdaadje. Anders was de gemeente wel rijk geworden bij handhaving op de ASW…Wat mij ook irriteert is, dat als er een illegaal feestje is in een park of bos, de aanwezigen weg moeten maar niet worden verordonneerd om hun troep mee te nemen. Ohohoh, wat zijn we toch begaan met het milieu…

  26. trol

    En dan te bedenken ( het is al vaker gezegd) dat de meeste van de in het park zittende groep, nogal groen georienteerd stemt en zich ook altijd zo uit. Gelukkig valt de appel wat dat betreft niet ver van de boom, aangezien de gemiddelde Groen Links stemmer nog steeds de grootste vervuiler is.

    Ik heb wel een leuk idee. Laten we allemaal eens op een warme avond naar het park gaan en in de gaten houden wie iets achter klaat. Kwestie van volgen en bij hen thuis dumpen, zou dat werken? Direct even zo vrij zijn om andere behoeftes ook op de deurmat of op het bankstel te doen.

    En inderdaad de gemeente is niet eens meer in staat om te handhaven, of om gewoon op te ruimen. Voor beide betalen we veel belastinggeld en dat wordt steeds meer, maar we krijgen minder terug. Gelukkig krijgen we wel een regenboogfietspad (heelaas niet richting al fitra, maar toch), hebben we ergens een bergoeide trap en een niet functiorende microtram lijn.

  27. Jeroen

    Wellicht zou het helpen als het makkelijker was om van je afval af te komen. Ja, je zou het gewoon weer mee naar huis moeten nemen maar dat is nogal een drempel. Aantal grote manden/verzamelbakken die ‘s-avonds meteen opgehaald kunnen worden. Je hebt altijd aso’s maar de meeste mensen zijn van goede wil maar nogal lui. Die moet je het wat gemakkelijker maken.

  28. Tinus

    Trots ! goede actie! Ook het Wilhelminapark (= MONUMENT ) is een grote vuilnisbelt. jammer dat de gemeente niets doet aan handhaving. Wel elke dag een auto door de wijk laten rijden om parkeerboetes te innen maar een horde dronken studenten opvoeden lukt niet. #prioriteiten

  29. Anne Marie ten Berge

    @ Tinus, het Zocherpark = ook een MONUMENT. Wij, buurtbewoners hebben gevochten dat er geen ondergrondse parkeergarage (375 auto’s) kwam op het Lepelenburgveld. De buurtbewoners rond het Lukasbolwerk hebben gestreden tegen de kap van 83 bomen uit het Zocherpark bij de Schouwburg. Daar hadden de gemeentelijke projectontwikkelaars toen maar een ondergrondse parkeergarage bedacht.
    @ Rabe, over welke insecten heeft u het? Denkt u wel eens aan de hooikoorts die buurtbewoners , zoals ik, oplopen? Het onkruid staat meters hoog te bloeien en te groeien. in het hele Zocherplantsoen. Hondendrollen en afval blijven liggen. Deze zijn niet meer terug te vinden. Misschien zie je daarom die advocaten alleen maar op het Lepelenburgveld opruimen. Daar groeit alleen nog kort gras.

  30. Herman

    Als iedereen zijn verantwoordelijkheid zou nemen, zowel voor opruimen door vervuiler en opruimen als je toch wat rommel in je omgeving ziet slingeren, dan zou de wereld er heel wat schoner uitzien!

  31. Anne Marie ten Berge

    @Herman: Als de politiek haar verantwoordelijkheid had genomen en haar eigen rommel zouden hebben voorkomen dan zouden wij niet duizendmaal rommelig ‘ongekend onrecht’ rond zien slingeren. Denk aan het Toeslagenmisdrijf van de overheid. Als ‘hadden’ komt is ‘hebben’ te laat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).