Afbouw van Akwaglot is begonnen; eind april is het podium weer te zien op het Utrecht Science Park Afbouw van Akwaglot is begonnen; eind april is het podium weer te zien op het Utrecht Science Park

Afbouw van Akwaglot is begonnen; eind april is het podium weer te zien op het Utrecht Science Park

Afbouw van Akwaglot is begonnen; eind april is het podium weer te zien op het Utrecht Science Park
Foto: Jasper Witte
Het uit elkaar halen van Akwaglot is deze week begonnen. Momenteel worden de onderdelen van het drijvende podium met behulp van een kraan uit de Utrechtse Catharijnesingel getakeld. Eind volgende maand is het kunstwerk weer te bewonderen in de Botanische Tuinen.

Het uit elkaar halen van Akwaglot is deze week begonnen. Momenteel worden de onderdelen van het drijvende podium met behulp van een kraan uit de Utrechtse Catharijnesingel getakeld. Eind volgende maand is het kunstwerk weer te bewonderen in de Botanische Tuinen.

Akwaglot is een initiatief van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht, en is gebouwd ter ere van het lustrum van beide instellingen. Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden was als partner al betrokken bij het project en viert in 2022 dat er al 900 jaar waterbeheer is in de regio, hetzelfde jaar als waarin de stad Utrecht viert dat het 900 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Vanwege onder meer de coronacrisis is er maar beperkt gebruik gemaakt van het podium. Het plan was om er theater, dans, zang, andere culturele activiteiten en discussies te organiseren, maar hiervoor is Akwaglot nauwelijks gebruikt.

Vergunning

In eerste instantie was het ook de bedoeling om Akwaglot tot in 2023 te laten liggen, maar begin dit jaar werd bekend dat de gemeente de nieuwe vergunning niet heeft afgegeven. Als belangrijkste reden werd aangegeven dat de ‘stedenbouwkundige adviezen’ negatief waren.

Vanaf eind april ligt het podium in de wateren van de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Zoek een grote open ruimte en steek dit sloophout in de fik.
  Heel veel Utrechters zouden dit toejuichen.
  Gelukkig gaat dit gedrocht nu eindelijk weg uit de Catharijnesingel.

 2. Ger

  Hebben eigenlijk alleen maar zo af en toe een paar eenden op gezeten, best duur hok van een ton dan.

 3. Wim

  En nu nog die rare versmalling op die plek in de singel zelf recht trekken.

 4. Peter van Zoest

  Ok, “Eind volgende maand is het kunstwerk weer te bewonderen in de Botanische Tuinen.” Laat dat ‘bewonderen’ maar weg. Voor de omwonenden in de binnenstad geldt: ‘Opgeruimd staat netjes’.

 5. Hetty

  Gelukkig komt het op een veilige plek in de Botanische Tuinen te staan. Het in de fik steken, dat zou pas verspilling van geld zijn, en nog een portie luchtvervuiling erbij ook. Natuurlijk vind ik wel, dat het geld beter aan voor de inwoners van Utrecht nuttiger zaken besteed had kunnen worden, maar nu het bouwwerk er eenmaal is, gun ik het ook een goede en veilige plek. En wie weet, kan het zich daar wel nuttig maken.

 6. Katja

  Hopelijk gaat de gemeente niet iets nieuws voor in de plaats zetten.

 7. BdV

  Ik kan me best voorstellen dat het bouwwerk er bewonderenswaardig uitziet als het is overwoekerd met Ipomoea Sphenophylla.

 8. Johan

  @ Wim

  Mee eens. De ontwerper zal de kronkel in zijn hoofd daar op de singel geprojecteerd hebben.

  Overigens valt me ook op hoe ongelooflijk kaal het talud is ter plekke van de nieuwe singel. Er mogen nog heel wat nieuwe bomen geplant worden voor het ergens op lijkt.

 9. RABE

  Er komt nog heel wat bij kijken. Zo wordt ons belasting geld dus verspilt.

 10. Herman

  @Wim, is geen versmalling is een kromming die oorspronkelijk bedoeld was in het ontwerp. Stukje is teruggebracht. Singel is breed genoeg, ook op die plek.

 11. Wim

  @ Herman

  Inderdaad. Raar ontwerp, die kromming detoneert met de rest van de singel.

 12. Karla

  Dag low-budget folly!
  Misschien zie ik je nog eens ergens anders, maar daar ben je hopelijk meer op je plek.

 13. Nina

  Ik zeg: biomassacentrale.

  Dat scheelt weer een paar bomen en dieselverbruik van de apparaten om dat ding steeds te verplaatsen.

  Sorry, maar ik zie het kunstzinnige aspect echt niet van dit Akwalot. Het is wel een beroemdheid, geliof ik, afgaande opde vele artikelen die hieraan worden besteed.

 14. Koel Hoofd

  Gemiste kans voor de biomassacentrale…

 15. Moniek

  Op naar de Botanische Tuinen! Ik hoop dat men het ding daar fraai laat overwoekeren.

 16. Pee

  @Hetty
  luchtvervuiling?
  die biomassacentrale doet hetzelfde maar daar hoor je ze niet over.
  de fik in die akwasnot .

 17. Derk van Dorth

  Elke bouwspeeltuin zou er blij mee zijn, denk ik

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).