Afgelopen 2,5 jaar 17 bedrijven gesloten op Amsterdamsestraatweg | De Utrechtse Internet Courant Afgelopen 2,5 jaar 17 bedrijven gesloten op Amsterdamsestraatweg | De Utrechtse Internet Courant

Afgelopen 2,5 jaar 17 bedrijven gesloten op Amsterdamsestraatweg

Afgelopen 2,5 jaar 17 bedrijven gesloten op Amsterdamsestraatweg
De afgelopen 2,5 jaar zijn er zeventien bedrijven en stichtingen (tijdelijk) gesloten op de Amsterdamsestraatweg op last van de gemeente Utrecht. De zaken werden gesloten omdat er bijvoorbeeld illegale praktijken plaatsvonden zoals gokken en vuurwapenbezit of omdat er sprake was van een illegale seksinrichting.

De afgelopen 2,5 jaar zijn er zeventien bedrijven en stichtingen (tijdelijk) gesloten op de Amsterdamsestraatweg op last van de gemeente Utrecht. De zaken werden gesloten omdat er bijvoorbeeld illegale praktijken plaatsvonden zoals gokken en vuurwapenbezit of omdat er sprake was van een illegale seksinrichting.

De gemeente Utrecht is hard bezig om de bekende straat veiliger te maken. “De inspanningen van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat het rustiger is geworden op de Amsterdamsestraatweg”, liet het college van B&W weten bij de vooruitblik naar 2016. “Dat neemt niet weg dat op sommige delen van de straat de overlast nog regelmatig terugkeert.” De gemeente laat daarom weten dat ook in dit jaar er nog hard gewerkt moet worden aan de leefbaarheid.

De meeste zaken werden gesloten vanwege illegale gokactiviteiten of omdat er sprake is van een illegale seksinrichting. Zo zijn er zes massagesalons gesloten omdat er meer werd aangeboden dat een regulier toegestane massage. Illegale gokactiviteiten gebeurden niet alleen in cafés, zowel een minimarket en een belhuis zijn ook vanwege deze overtreding gesloten.

Opvallend is ook de sluiting van panden waar welzijnsorganisaties zitten. Zowel bij Stichting Dagbesteding als Stichting Straat zijn in het verleden illegale gokactiviteiten geconstateerd. Dit terwijl deze stichtingen claimden een nuttige bijdrage aan de leefbaarheid van de omgeving als doel te hebben.

De gemeente erkent ook dat het niet altijd goed lukt om bedrijvigheid en leefbaarheid met elkaar in balans te brengen. De gemeenteraad liet zelfs weten dat er signalen waren dat de overlast op de Amsterdamsestraatweg de laatste maanden weer is toegenomen. Daarom besloot de gemeente twee weken geleden nog dat alle winkels, horeca en andere dienstverlening tussen het spoorviaduct en de Acaciastraat zich moet gaan houden aan strengere opgelegde sluitingstijden. “Een zwaar middel”, liet de burgemeester weten.

AmsterdamsestraatwegKlachten

Het aantal klachten is mede reden voor de collectieve sluitingstijden. Over de periode juni 2014 tot en met half december 2015 zijn er 606 meldingen en klachten van de hele Amsterdamsestraatweg binnen de gemeente Utrecht binnengekomen. Het grootste gedeelte van deze klachten gaan over kapotte straatmeubilair, scheef liggende tegels, kapotte of volle vuilnisbakken, openbare verlichting, onderhoud aan wegen en openbaar groen en vervuiling. Deze zaken tasten wel de leefbaarheid aan maar vallen niet onder overlastmeldingen volgens de gemeente. 140 meldingen vallen onder de noemer overlast, met zaken als wildplassen, geluidsoverlast, ruzie, fout gebruik van panden en toeteren.

De burgemeester liet overigens eerder weten dat deze cijfers een rol hebben gespeeld voor de collectieve sluitingstijden. Een hoge inzet van Toezicht en Handhaving zou ook de overlast verminderen. Dit heeft volgens de gemeente wel een nadelig effect voor de rest van de stad: “Dit betekent dat deze inzet van Toezicht en Handhaving voortdurend aanwezig zou moet zijn op de Amsterdamsestraatweg om de overlast op een min of meer aanvaardbaar niveau te houden en daarmee niet kan worden ingezet bij andere aandachtsgebieden in de stad. Dit is op de langere termijn niet houdbaar.” Dit is volgens de gemeente dan ook de reden voor de collectieve sluitingstijden.

Ondertussen gaat het sluiten van panden ook gewoon door. Vorige week sloot burgemeester Jan van Zanen nog het Surinaamse eethuis Ashani. In het bedrijf had zich een incident afgespeeld met een vuurwapen tijdens Oud & Nieuw. Reden genoeg voor de gemeente om de zaak een gevaar voor de openbare orde te noemen en te sluiten.

Kaart

Hieronder een overzicht van alle gesloten bedrijven en stichting van de afgelopen 2,5 jaar. De sluitingen verlopen anders bij horeca dan bij dienstverleners. De gemeente licht nog toe: “Wanneer wij vergunningen intrekken bij een horecabedrijf bepaalt de burgemeester in het besluit dat er voor een jaar of korter geen vergunning voor dat pand verleend wordt. Het is dan dus een jaar stil in het pand. Ook kan de originele ondernemer daar niet zelf terugkeren na een jaar.” Bij dienstverleners is dat anders aangezien daar geen vergunning voor nodig is. Het besluit bij massagesalons geeft wel aan dat het bedrijf/de ondernemer niet meer terug mag keren. Maar dat is het bedrijf van die ondernemer. De dag na sluiting van dat bedrijf mag er wel een ander bedrijf in het pand de deuren openen. De gemeente kan overigens ook besluiten om een horeca-onderneming voor een kortere periode te sluiten, zonder direct de vergunning in te trekken.

14 Reacties

Reageren
  1. Y

    Verschrikkelijk waar wil de gemeente naar toe dat vraag ik mij echt af! Ik weet nog dat ik vroeger voor het uitgaan altijd de Amsterdamsestraatweg Binnenging altijd gezellig en altijd lekker eten rond middernacht!

  2. Wim Vreeswijk

    Dit is des te meer reden om dit soort criminele wijken via een nieuwe gemeentelijke herindeling weer af te stoten en te verzelfstandigen tot de gemeente Zuilen zoals het ooit was.

  3. RobH

    Ik fiets al bijna 20 jaar over de Straatweg (zowel overdag als diep in de nacht) en ik heb me eigenlijk nooit onveilig gevoeld. Hoogstens door die idioten die tegen het verkeer in fietsen/scooteren, op de fietspaden, zonder licht). Maar nou gok ik niet en frequenteer ik ook de massagesalons niet, wellicht dat dat helpt. Ik vind het eigenlijk wel een sfeervolle straat(weg)…

  4. R

    Beste Y,
    tegenwoordig zie je op de Straatweg voornamelijk:
    – dealers;
    – hangjongeren;
    – rokers voor theehuizen waar binnen niet gerookt wordt;
    – een enkele zwerver (noodopvang Leger des Heils is dichtbij);
    – veel afval (oa lachgascapsules) van hangjongeren;
    – veel smerig / gesloopt straatmeubilair (hangjongeren?)

    Hoewel ik iets verderop woon fiets ik dagelijks door deze straatweg. Ik kan mij heel goed voorstellen dat de bewoners daar bovenstaand gedrag spuugzat zijn. Waren het alleen de rokers van de theehuizen dan was het prima; die mensen veroorzaken in feite geen overlast. Maar de hangjeugd en alle dealers met hun afval verpest de boel op straat flink.

    De reden dat hier zulk volk rondloopt is oa omdat alle louche eet/belhuizen ogenschijnlijk onbeperkt open zijn. Een sluitingstijd is vooral in kader daarvan een goed experiment. Wel moet men oppassen dat die hangjeugd ook echt naar huis gaat (en eigen spullen sloopt ipv van een ander) ipv dat ze elders gaan rondhangen / de boel verstieren.

    Dat gezegd hebbende; dat er in cafe’s gegokt wordt, daar merk je op straat natuurlijk weinig van. Het mag niet, akkoord, maar als bewoner merk je het niet zo snel.

  5. W.

    Verbaast mij niets. Je gaat mij niet wijsmaken dat er een handvol zaken kan overleven op de Straatweg met het verkopen van baklava. Hoe lekker het spul ook is, daar kun je geen grote zaak van runnen; laat staan als de eigenaar heel de dag op zijn telefoon in een hoekje zit.

  6. Arjan Verhoeven

    Vuurwapens, OK. Maar wat kan mij het nou schelen dat er illegaal gegokt of geneukt wordt? Voor beide activiteiten zou ik me niet direct melden op de Amsterdamsestraatweg, maar dit zijn volwassen mensen die vrijwillig hun ding willen doen. Laat ze toch!

  7. TP

    Dezelfde analyse kan ook zo gedaan worden voor de Kanaalstraat/Damstraat. Ook daar regelmatig sluitingen vanwege een justitieel onderzoek of Bibob. Rode draad daar is drugs (foute coffeeshops / koffiehuizen) of witwassen. Daarnaast hier het fenomeen “criminele families”. Misschien interessant voor een deel 2?

  8. WP

    @Arjan Verhoeven,

    het probleem is natuurlijk dat deze zaken vaak overlast met zich meebrengen en dat de vrouwen die in de ‘massagesalons’ werken dat over het algemeen niet geheel vrijwillig doen…

    De oplossing die wel in feite al jaren weten: reguleren!

  9. Wim Vreeswijk

    Als we via een gemeentelijke herindeling onze stad zouden herverdelen in ernstig criminele, totaal verziekte wijken en leefbare wijken. Daarna de eerstgenoemde wijken afstoten als zelfstandige gemeente met een grote muur erom heen. Dan wordt het vanzelf weer een heel stuk veiliger in de overige leefbare wijken. Weliswaar blijft er dan niet veel Utrecht over maar dat ligt gewoon aan het rampzalige stemgedrag van de afgelopen 30 jaar door de Utrechtse gemeenteraad. Denk daar maar eens over ná beste DUIC-lezers!

  10. Toine Goossens

    In mijn gesprekken met tegenstanders van het AZC kwam de verloedering van en de witwaswinkels op de straatweg enkele keren aan de orde. Als criminaliteit uit het straatbeeld verdwijnt kunnen mensen zich meer openstellen voor het tonen van barmhartigheid, en dat verwacht ik dan ook van hen.

  11. Geenstijl@Utrecht

    Ach Herr Vreeswijk, u droomt natuurlijk van een stads enclave ronde de maliebaan, met een veilig hek er omheen.
    Begrijp nog steeds niet wat er mis is met handseks of een lekkere massage, zolang er belasting over word betaalt en het niet onder dwang gebeurt, maar blijkbaar heeft de gemeente Utrecht moraalridders in dienst.

  12. Wim Vreeswijk

    Alles vind uiteindelijk zijn oorzaak in groot, groter en grootst, dus allerlei megalomaan gedrag van bepaalde lokale politici. Het gevolg van allerlei gemeentelijke herindelingen of samenvoegingen, zoals in 1958 (met Zuilen) en 2000 (met Vleuten-De Meern) waar nauwelijks een raadsmeerderheid voor te vinden was. Het gevolg was, dat de afstand tussen kiezers en gekozenen steeds groter wordt, dus de sociale controle en cohesie tussen burgers onderling steeds minder wordt, waardoor ook allerlei dubieuze figuren hun kans grijpen met allerlei schimmige aktiviteiten zoals aan de Amsterdamsestraatweg.

  13. Linda

    De massagesalons, nagelstudios, wasserettes, turkse kapsalons en coffeeshops zijn ideale plekken om crimineel (drugs) geld wit te wassen. Dat gebeurt vollop aan Amsterdamsesteaatweg en de Kanaalstraat en waar niet. De coke-business moet zijn grote geld schoon krijgen.

  14. jan

    Ik reageer even op dit bericht uit 2016. Nu in 2020 is het nog steeds hetzelfde! De schaduw economie gaat onverminderd door. Er zijn nu alleen meerdere panden leeg die al maanden geen nieuwe bestemmingen krijgen (wonen zou een goede zijn denk ik dan). Verder klopt deze opsomming nog steeds

    tegenwoordig zie je op de Straatweg voornamelijk:
    – dealers;
    – hangjongeren;
    – rokers voor theehuizen waar binnen niet gerookt wordt;
    – een enkele zwerver (noodopvang Leger des Heils is dichtbij);
    – veel afval (oa lachgascapsules) van hangjongeren;
    – veel smerig / gesloopt straatmeubilair (hangjongeren?)

    Daarbij komt wel dat de belastingbetaler op dit moment betaald voor het opruimen van de straat. Elke dag wordt nu de zooi bij elkaar geveegd en opgeruimd. Het ziet er dan eventjes een paar uur netjes uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).