Afgelopen jaren 13 ram- en plofkraken op geldautomaten in stad Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Afgelopen jaren 13 ram- en plofkraken op geldautomaten in stad Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Afgelopen jaren 13 ram- en plofkraken op geldautomaten in stad Utrecht

Afgelopen jaren 13 ram- en plofkraken op geldautomaten in stad Utrecht
Een plofkraak zorgde eerder voor chaos op de Kanaalstraat.
Sinds januari 2016 hebben er 13 ram- en plofkraken plaatsgevonden op geldautomaten in de stad Utrecht. Landelijk daalt het aantal kraken, ook in Utrecht lijkt dit het geval te zijn.

Sinds januari 2016 hebben er 13 ram- en plofkraken plaatsgevonden op geldautomaten in de stad Utrecht. Landelijk daalt het aantal kraken, ook in Utrecht lijkt dit het geval te zijn.

Werden er in 2016 nog 8 ram- en plofkraken gepleegd op banken en geldautomaten, in 2017 waren dit er 3 en dit jaar tot nu toe 2. Dit blijkt uit antwoorden van de gemeente Utrecht op vragen van de VVD.

Verder blijkt dat het niet bekend is wat de totale schade is van dit soort criminaliteit. Ram- en plofkraken zorgen naast onveiligheidsgevoelens voor omwonenden namelijk voor veel materiële schade. Vaak hebben meerdere panden schade na een kraak. Maar omdat deze panden verschillende eigenaren hebben worden de kosten niet centraal bijgehouden.

Schade bij omwonenden na een plofkraak op Smaragdplein.

Daders

Over de daders is wel meer informatie bekend. Deze maken vaak deel uit van grotere criminele netwerken waarbij personen verschillende rollen vervullen binnen de voorbereiding, facilitering en uitvoering van de ram- en plofkraken.

De verdachten die tot nu toe voor ram- en plofkraken zijn aangehouden zijn veelal mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. In een aantal gevallen komen er meerdere daders uit één familie of zelfs uit één gezin. De daders hebben soms een bepaalde status in de wijken waar ze vandaan komen. In Utrecht proberen ze dit specifiek aan te pakken en de aanzuigende werking die deze daders op anderen hebben te doorbreken.

Voor de personen die gearresteerd zijn en uit de harde kern komen is een zorg- en hulpverleningstraject vaak al een gepasseerd station. Maar voor jonge meelopers probeert de gemeente dit wel in te zetten.  Niet alleen de daders worden aangepakt. Zo zijn er tal van geldautomaten uit het straatbeeld verdwenen.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Als het meerdere personen uit een familie zijn, kun je woningcoöperatie vragen het huurcontract te beëindigen, er zijn genoeg mogelijkheden om dit soort criminelen aan te pakken.
    Geen woorden maar daden zou ik de politiek willen zeggen.

  2. Wim Vreeswijk

    Het wordt zaak voor de desbetreffende huurdersvereniging om korting op de huur te gaan vragen omdat het woongenot aldaar uiteraard daalt als je boven of naast zo’n betaalautomaat woont. Lijkt me dat een dergelijk verzoek redelijk kansrijk is bij de rechter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).