Afscheidsbijeenkomst voor 170-jarige monumentale rode beuk | De Utrechtse Internet Courant Afscheidsbijeenkomst voor 170-jarige monumentale rode beuk | De Utrechtse Internet Courant

Afscheidsbijeenkomst voor 170-jarige monumentale rode beuk

Afscheidsbijeenkomst voor 170-jarige monumentale rode beuk
Er komt een afscheidsbijeenkomst voor de monumentale rode beuk aan de Emmalaan. De 170 jaar oude boom is aangetast door schimmel en moet worden gekapt. Buurtbewoners gaan afscheid nemen van de bijzondere boom op 2 februari.

Er komt een afscheidsbijeenkomst voor de monumentale rode beuk aan de Emmalaan. De 170 jaar oude boom is aangetast door schimmel en moet worden gekapt. Buurtbewoners gaan afscheid nemen van de bijzondere boom op 2 februari.

Betrokken bewoners hebben een Facebookgroep aangemaakt waarin het afscheid wordt aangekondigd. Uit naam van de boom schrijven de initiatiefnemers: “Afscheid nemen valt me zwaar. Daarom zou ik het op prijs stellen als je me daarbij wilt helpen door aanwezig te zijn op mijn afscheidsbijeenkomst op zondag 2 februari (2-2-2020). Dan zou ik graag het mooie leven willen vieren dat ik heb gehad met jou om me heen.”

Bewoners worden opgeroepen een herinnering, gedicht, foto of misschien zelfs wel een lied te delen. “Dat maakt het makkelijker voor me om je uiteindelijk los te kunnen laten en om afscheid te nemen van dit leven. Dan is het wat mij betreft mooi geweest.”

Bij de bijeenkomst zijn er drie startmomenten waarop geïnteresseerden welkom om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur.

Onherstelbare schade

In 2014 werd ontdekt dat er een schimmel in de boom zit. De gemeente heeft toen samen met buurtbewoners maatregelen genomen om de conditie van de beuk te verbeteren en de boom te behouden.

Later ontdekte men ook een parasitaire reuzenzwam op de boom. Deze zwammen zijn pas boven de grond zichtbaar als ze onder de grond al onherstelbare schade hebben aangericht aan de wortels. De rode beuk is een geliefde boom in Utrecht, maar kap is onvermijdelijk.

Op de plek van de oude beuk wordt uiteindelijk een 12 meter hoge nieuwe beuk geplaatst. Wanneer de boom wordt gekapt is nog niet precies duidelijk.

19 Reacties

Reageren
  1. Kadoendra

    Het mooie en melancholische lied Mein Freund Der Baum van de Duitse zangeres Alexandra vult dit trieste nieuws goed aan.

    https://www.youtube.com/watch?v=bADHWv-EDF8

  2. berend

    Ja inderdaad dat was altijd een mooie boom midden op de rotonde. Dag mooie boom wat was je mooi!

  3. JdV

    Wellicht het hout verkopen zodat het nuttig gebruikt kan worden in de vele openhaarden en houtkachels die er in Oudwijk en omgeving aanwezig zijn?
    Beuk doet het best wel goed in de open haard, niet super veel hars.

  4. Lombokker

    Wordt de grond rondom die beuk ook weggehaald? Want als daar nog sporen van de schimmels of zwammen in zitten, lijkt het voor de hand te liggen dat die nieuwe beuk ook weer wordt besmet.

  5. HArry

    Op de plek kan makkelijk een woontoren van 120 m hoog ter nagedachtenis van deze boom.

  6. Marcel

    Gewoon laten staan totdat ie omvalt? Kan makkelijk daar.

  7. belartq

    In plaats van de stam en dikke takken verbranden zouden er brood/kaasplanken uitgezaagd kunnen worden. En mogelijk ook andere voorwerpen.

  8. Hetty

    Belartq, U heeft groot gelijk…liever geen crematie voor deze prachtbeuk. Hij verdient het, om voort te leven in de vorm van mooie voorwerpen. Er zijn genoeg kunstenaars, die graag hiermee aan de slag willen gaan.
    Lombokker, ik denk, dat U gelijk heeft. Er zullen zeker sporen en/of mycelium van de betreffende schimmels in de grond zitten. De gemeente Utrecht doet er goed aan, de Nederlandse Mycologische Vereniging te raadplegen, of, dichter bij huis, het Westerdijk Fungal Biodiversity Center in de Uithof. Zij weten heel veel van schimmels, zwammen en paddenstoelen, ofwel Fungi, en zullen graag advies geven over al dan niet afgraven van de grond rond de beuk.

  9. wollie

    bomen ❤️

  10. Wim peeters

    Het is absoluut niet correct dat de grond moet vervangen worden omwille van schimmels die zowat overal in de bodem voorkomen. Je kan gewoon niet voorkomen dat de nieuwe boom met dezelfde schimmels in contact komt. Bomen kunnen zich daar prima tegen verweren.

    Het is trouwens ook goed mogelijk om deze boom, ondanks de aantastingen, veilig te behouden. Daarvoor moet er wel wat gebeuren, maar dat neemt niet weg dat kappen omwille van reuzenzwam nergens voor nodig is. dat vraagt een aangepast beheer, maar kappen is echt wel de laatste stap.

  11. Ton

    @ Marcel. Mooi idee !

  12. Adriaan

    170 jaar is een prachtige leeftijd voor een beuk. Er is een tijd van komen en van gaan. Niets is voor de eeuwigheid…..
    Beukenhout is mooi, maar ongeschikt voor buitengebruik wegens niet heel beste duurzaamheidsklasse, lees gevoeligheid voor rot. Mooi tafelblad kun je er wel uitzagen, voor binnen.

    Als je veel van de schimmel in de grond weg wilt halen gaat dat vermoedelijk een heel groot gat worden, die schimmeldraden kunnen ver gaan. Een boom van 12 meter hoog krijgt wel een plantgat van zeker 3 x 3 meter gevuld met lekker voedzame grond voor de tijd dat de boom moet aanslaan en daarmee lijkt deze bomenman het ergste gevaar geweken, voor zo ver er ooit gevaar was. Vergeet niet dat de nieuwe boom sterk is en niet bevattelijk. En bedenk dat de kwalijke & goede schimmels, bacterien etc altijd in de grond zitten en dat hij de kop op steekt, cq kan vermenigvuldigen, als de situatie gunstig is. Een verzwakte boom bv. Zo is het met alle microbiologie. Het zijn de omstandigheden die bepalen welk mechanisme de kop op steekt.Zie het als de sluimerig altijd aanwezige neiging van kankercellen in je lijf, zo lang je afweer goed werkt, is dat geen probleem.
    Ik heb overigens erg goede ervaring met 150 jaar plus oude eiken, beuken en platanen, om die een strooisellaag van houtsnippers van max 10 cm dik rond de stam te geven en dan met een diameter van zeg de halve kruinomvang. Dat stimuleert het bodemleven enorm. Sterker, zo redde ik bomen.
    Klaver rond de stam zaaien helpt bij de stiksofbemesting van de boom. Gaat ie sneller van groeien. Klaver maakt in de grond stikstof aan door dat uit de lucht te halen.

  13. Kadoendra

    @Wim Peeters

    “Het is trouwens ook goed mogelijk om deze boom, ondanks de aantastingen, veilig te behouden. Daarvoor moet er wel wat gebeuren”.

    Ik ben benieuwd en ik denk veel andere DUIC vrienden zijn ook benieuwd hoe jij denkt dat die boom te behouden is?

    @Adriaan

    Dat houtsnippers het bodemleven stimuleert geldt ook voor een half verrotte tak op een groendak, hierdoor stijgt het aantal nuttige insecten op zo’n dak met iets van 60% a 70%.
    Afstervend hout zorgt voor ander nieuw leven, daar zijn b.v de daden van een specht ook een goed voorbeeld van.
    Ook leuk van je gebruik van klaver, wat ook weer goed is voor de bij.
    Jij hebt duidelijk verstand van ecologisch tuinieren en voegt daardoor stukjes aan elkaar om uiteindelijk een natuurlijke samenhang te creëren.

  14. Nina

    Een uitvaart organiseren voor een boom.
    Heeft iemand soms de paddo’s waar de boom ziek van is geworden opgegeten?

  15. Mary Kelder

    Het is mooi dat zo veel mensen zo betrokken zijn! Dit laat zien dat een boom meer is dat een stuk hout met bladeren! Een boom is een personage met een eigen spirit! Wat er in mij opkomt is het volgende: Bomen hebben een ondergronds netwerk waarin zij verbonden zijn met elkaar. Dat is wetenschappelijk bewezen! Wat mij mooi lijkt is, om in het wellicht rituele afscheid, daarbij stil te staan en de boom te vragen haar ervaringen en wijsheid door te geven aan de jonge beuken. En om haar te steunen, haar en het ondergrondse netwerk te voorzien van het Net van Licht, dat ook bestaat. Zo kan de boom bij haar verscheiden nog een prachtig cadeau aan moeder aarde geven en haar spirit wordt geholpen om naar het licht te gaan. Ik stem mij zaterdag vanuit Amsterdam op deze boom af. Een mooie ceremonie gewenst!
    Harte-groet van Mary Kelder

  16. Kadoendra

    @Nina

    Een boom is net zoals een mens en een dier een levend organisme.
    Levende organisme zoals mensen, dieren en bomen kunnen vaak een grote rol in een mensenleven spelen.

    Mijn geheel bovenstaande DUIC bijdrage gaat b.v over een mevrouw die een Duitstalig lied zingt over haar vriend de boom.

    De oude monumentale beuk uit het DUIC artikel speelt ook een grote rol in mijn leven, want ik ken hem al heel lang daar ik al vanaf mijn jeugd vaak op de fiets hem gepasseerd ben.

    Aan het DUIC nieuws artikel kan je goed zien dat er meer mensen in Utrecht deze oude monumentale beuk koesteren en wat mensen koesteren geeft bij het definitief afscheid moeten nemen een vorm van pijn.

    Dus dat het op een uitvaart lijkt met de nodige rouw is eigenlijk heel menselijk.

  17. Nina

    @Kadoendra

    Het geeft maar aan hoe goed we het in Nederland hebben.
    Iets met de pyramide van Pavlov.

  18. Kadoendra

    @Nina

    Die boom is niet zo maar een boom maar een voor Utrecht iconisch exemplaar.
    Elke stad onderscheid zich door zijn unieke zaken, b.v op het gebied van architectuur, een aantrekkelijke openbare ruimte, etc.
    De gemiddelde persoon in Utrecht zou het niet leuk vinden als de openbare ruimte in Utrecht slechts zou bestaan uit zand en ik heb het sterke vermoeden dat dit ook voor jou geldt.
    Dat veel mensen in Utrecht unieke natuurverschijnselen, zoals die monumentale boom, koesteren heeft niets te maken of die mensen het financieel goed hebben.
    Want ga er ook maar vanuit dat heel veel mensen in Utrecht de Domtoren koesteren.
    Monumentale en spraakmakende Architectuur in combinatie met een aantrekkelijke openbare ruimte maakt een stad uniek en een aantrekkelijke openbare ruimte bestaat niet slechts uit zand.
    Je moet dus begrijpen dat die oude monumentale beuk bij veel mensen in Utrecht deel uitmaakt van hun leven, dat is met b.v met een gebouw als de Domtoren niet anders.

  19. Nina

    @ Kadoendra

    Een boomuitvaart lijkt me nog steeds zwaar overdreven; er zijn wel belangrijkere zaken om je tijd aan te besteden, vind ik.

    Maar doe vooral wat je niet laten kan. We leven in een vrij land.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).