Aftakking van de Vecht en meer groen moeten gebied rond de Fortlaan in Utrecht aantrekkelijker maken Aftakking van de Vecht en meer groen moeten gebied rond de Fortlaan in Utrecht aantrekkelijker maken

Aftakking van de Vecht en meer groen moeten gebied rond de Fortlaan in Utrecht aantrekkelijker maken

Aftakking van de Vecht en meer groen moeten gebied rond de Fortlaan in Utrecht aantrekkelijker maken
Het braakliggend stuk grond aan de Fortlaan. Bron: Google Maps
Nabij de Fortlaan in de Utrechtse buurt Zuilen moet een nieuw stuk groen komen. In het plan van de gemeente is te lezen dat deze zogenoemde ‘ecologische zone’ een aftakking van de Vecht en een speelveld krijgt én dat open ruimtes worden afgewisseld met dichte begroeiing.

Nabij de Fortlaan in de Utrechtse buurt Zuilen moet een nieuw stuk groen komen. In het plan van de gemeente is te lezen dat deze zogenoemde ‘ecologische zone’ een aftakking van de Vecht en een speelveld krijgt én dat open ruimtes worden afgewisseld met dichte begroeiing.

Het gebied dat opnieuw moeten worden ingericht wordt ingeklemd door Jachtwerf de Klop, Stichting Scouting Zuilen, Speelbos Zuilen en de Vecht. Grof gezegd ligt daaromheen het Niftarlakepark. “Met de herinrichting verbinden we de omliggende landschappen en trekken we het groen de stad in”, schrijft het college in een brief aan de raad.

De gemeente is onder meer met omwonenden, mensen van Nachtwerf de Klop, de scouting en het speelbos om tafel gaan zitten om over de invulling van het terrein te praten. Uit die gesprekken zijn een aantal wensen naar voren gekomen. De belangrijkste zijn dat het gebied wordt ingericht met bomen en daarbij afwisselend dichte begroeiing en open gebieden.

Vecht

Ook zou een deel van de Vecht het gebied in moeten komen. Hieromheen zou weer een natuurvriendelijke oever moeten komen met een vlonder, waar kinderen onderwijs kunnen krijgen. Ook moet er een speelveld komen voor de wat oudere kinderen met een klimboom en bankjes.

Tot slot zou de Fortlaan zelf toegankelijk moeten blijven voor auto’s, maar het idee is wel dat er vijf parkeerplaatsen verdwijnen. Deze ruimte wordt vervolgens gebruikt om water op te vangen door middel van wadi’s.

Deze plannen worden toegelicht op een informatieavond en ook kunnen mensen erop reageren. Rond de zomer verwacht de gemeente de volgende stap in het proces te kunnen nemen.

7 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Eindelijk gebeurt er iets met dit gebied! Te verwachten was dat het met dure koopwoningen gevuld zou worden, maar dit creërt een mooie gevarieerde groenzone met het te ontwikkelen natuurgebied Zuilen, Groenhoventerrein, Niftarlakepark en Vechtpark.

 2. Karien

  Nou zeg!! Klinkt héél mooi. Ik ben benieuwd.

 3. thomasje

  Ja klinkt mooi maar wat gebeurt er precies met de mensen op Nachtwerf de klop? geven die geen overlast?

 4. Margot

  En hoe verhoudt zich dit tot de plannen aan de overkant tussen de Marnixbrug en Slot Zuilen? Komt hier dan de brug uit die daar in de plannen getekend staat?

 5. 'n utrechter

  #Margot dat is die brug, die in jaren gebouwd zou worden, ter hoogte van het toenmalige noorderbad. Haha

 6. W.

  Klinkt als een mooi plan. Het is nu een beetje een droevig terrein, terwijl het inderdaad al mooi aansluit op het Speelbos dat er al ligt.

  @Anne Marie ten Berge: Wat bedoel je precies? Het klinkt allemaal erg spannend wat je schrijft, maar in kadastrale kaarten en het programma van eisen voor deze herinrichting staat dat het kavel (en die daaromheen ook overigens) al eigendom van de gemeente is. Daarnaast is nu nog geen water, dus waarom zou dat dan onder de provincie en het waterschap vallen?

  Bovendien is de bestemming nu “bedrijventerrein” en krijgt die straks de bestemming “natuur, groen en recreatie” en wordt er water aangelegd. Lijkt me dat het waterschap en provincie dan eerder meer dan minder invloed gaan krijgen op het gebied.

 7. Koel Hoofd

  Dank @Anne Marie Ten Berge voor dit nuttige stukje info.
  Gifgroen is onaangename kleur die bij mij opkomt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).