Eerste snelfietsroute komt tussen Utrecht en Amersfoort | De Utrechtse Internet Courant Eerste snelfietsroute komt tussen Utrecht en Amersfoort | De Utrechtse Internet Courant

Eerste snelfietsroute komt tussen Utrecht en Amersfoort

Eerste snelfietsroute komt tussen Utrecht en Amersfoort
Archieffoto Robert Oosterbroek
De provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort hebben op woensdagmiddag het startsein gegeven voor de realisatie van de snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Bestaande stukken fietspad uit de verschillende gemeenten worden aan elkaar geknoopt, verbreed en uitgebreid tot één snelfietsroute.

De provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort hebben op woensdagmiddag het startsein gegeven voor de realisatie van de snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Bestaande stukken fietspad uit de verschillende gemeenten worden aan elkaar geknoopt, verbreed en uitgebreid tot één snelfietsroute.

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk en haar collega’s uit de andere gemeenten spraken bij deze bijeenkomst hun steun uit voor dit project. De route Utrecht-Amersfoort is de eerste snelfietsroute in provincie Utrecht waarmee de gemeenten aan de slag gaan. Er wordt nog gewerkt aan zes andere snelfietsroutes.

Op de zeven snelfietsroutes, die provincie Utrecht wil realiseren, krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten op de route. De fietspaden worden breder en zo comfortabeler en veiliger voor fietsers. De provincie wil hiermee mensen stimuleren om langere afstanden te gaan fietsen.

14 Reacties

Reageren
 1. Marcel 59

  De eerste snelfietsroute in de provincie? Hoe zit het dan met de fietsroute tussen Utrecht Sceince Park en Bilthoven station? Is dat inmiddels weer snelfietsroute af?

 2. Harry

  Dan gaan er zeker wat boompjes sneuvelen ben ik bang. Dus kunnen we niet een efficiëntere oplossing verzinnen.

  Een veel beter idee is het om de fietsers over de vluchtstrook te laten rijden. Scheelt weer een hoop asfalt want de verbinding (A28) ligt er al en is ook nog eens verbreed. En tijdens de spits staat toch alles vast dus is het tevens stukken snellen met de fiets op de fietsvluchtstrook.

  Uiteraard dan wel bij de opritten het bord “fietsers te gast” plaatsen. En vanuit het gelijkheidsbeginsel mogen automobilisten dan op dit stuk met z’n drieën naast elkaar, met losse handen, twitterend en zonder licht hun weg over dit baanvak vervolgen. Af en toe zal er waarschijnlijk helaas een dode vallen maar dit vertaald zich dan weer in een forse reductie in de CO2 uitstoot.

  Een tijdelijke stalen fysieke scheiding kan uiteraard geplaatst worden maar moet dan van het budget van de Uithoflijn afgetrokken worden.

 3. Herman

  Goed plan!
  Hopelijk komen er ook propellers die je een soort meewind gaan creëren!

 4. Katja

  Mooi, de A28 overbodig ! Maak er maar een mooi overdekte fietsweg van.

 5. Gerben

  Dus nu worden er wellicht miljoenen geïnvesteerd in een fietsroute die enkel voor 2.5 recreant dient. Goed bezig links bestuur!

 6. Jacobson

  Gerben, ga in de spits eens kijken op de fietspaden, man. Iedereen fietst
  , behalve jij.
  Goed dat de provincie hier wat aan doet.

 7. Angelique

  Langer rood licht voor auto’s, oej, als dat maar goed gaat op die drukke kruispunten…

 8. Utrechter

  Wacht maar Gerben, GroenSlinks gaat jouw auto afpakken en je dwingen om óf je baan op te zeggen (geld verdienen is namelijk voor kapitalisten) of met je e-bike naar Amersfoort te gaan. Dan snap ik zo’n fietsroute wel!

 9. Willem

  @gerben: huh, 2.5 recreant?!?!?! Er zijn talloze mensen die in utrecht wonen en in Amersfoort werken en omgekeerd. Stap zelf eens wat vaker op de fiets zou ik zeggen.

 10. Henk

  Prima initiatief. Als de infrastructuur er is komen de gebruikers ook.

  Met de opkomst van ebikes die 40kmh halen is fietsen een prima alternatief als er een goede fietsinfrastructuur geboden wordt. Ik woon 20km van mijn werk maar de auto doet er 40 minuten over, de trein een uur, busverbinding is er niet, en de fiets 45. Met een betere verbinding wint de fiets het dik.

 11. Een fervent fietser.

  Bijna nemand zit hier op te wachtem. Aangezien alleen recreanten hierbij gebaat zijn.

 12. Klaas

  Ik ben/was toch echt in de veronderstelling dat er al een snelfietsroute is van Amersfoort naar Utrecht door de genoemde gemeentes.

 13. Cico

  Alleen zorgen die fietssnelwegen niet voor minder autogebruik. Alleen fanatiekelingen fietsen van Amersfoort naar Utrecht voor hun werk. Onderzoek wijst ook uit dat dit soort infrastructuur projecten voor fietsers nauwelijks een impact heeft op de vermindering van het autoverkeer. Het is symbolisch, duur en gebaseerd op wensdenken vanwege technologische ontwikkelingen (elek. fiets met name).

  Nb ik fiets altijd en heb geen auto.

 14. Gijs

  Heel goed!
  Ik fiets dagelijks van utrecht naar amersfoort voor woon werk verkeer op mooie speed pedelec. Het is of de fiets of de auto voor mij. Nu is de infrastructuur nog niet zo goed en is het in de spits nog best wel een uitdaging met all die scholieren op smalle fietspaden en om de haverklap stoplichten. Ik kijk er naar uit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).