Afval naast Utrechtse papiercontainers niet het probleem van capaciteit, maar van menselijk gedrag Afval naast Utrechtse papiercontainers niet het probleem van capaciteit, maar van menselijk gedrag

Afval naast Utrechtse papiercontainers niet het probleem van capaciteit, maar van menselijk gedrag

Afval naast Utrechtse papiercontainers niet het probleem van capaciteit, maar van menselijk gedrag
Archieffoto
Het vergroten van de capaciteit van ondergrondse papiercontainers is mogelijk niet de oplossing voor het zwerfvuil rond de inzamelplekken. Uit een proef van de gemeente blijkt dat het afval rond de containers vooral aan menselijk gedrag ligt.

Het vergroten van de capaciteit van ondergrondse papiercontainers is mogelijk niet de oplossing voor het zwerfvuil rond de inzamelplekken. Uit een proef van de gemeente blijkt dat het afval rond de containers vooral aan menselijk gedrag ligt.

De Utrechtse VVD stelde onlangs voor om de ondergrondse papiercontainers te voorzien van een pers. Met zo’n systeem wordt de capaciteit van de bak vergroot, waardoor er minder afval naast geplaatst hoeft te worden. De gemeente zegt dat de capaciteit van een container met een pers aanzienlijk groter, maar dat dit tegelijkertijd geen oplossing is voor het probleem.

Gedrag

Op drie verschillende plekken in de stad is een proef gestart met ondergrondse perscontainers voor papier en karton, waaronder op de Draaiweg. Hieruit bleek dat er nog steeds afval rond de containers werd geplaatst.

“Grote stukken en dozen werden door de gebruikers niet klein gemaakt en alsnog bijgeplaatst. Bijplaatsingen zijn het gevolg van meerdere factoren tegelijk, waar gedrag een grote rol in heeft”, schrijft de gemeente.

Grote schaal

Het college is daarom niet van plan om deze perscontainers op grote schaal toe te passen in de stad. “Over het algemeen schiet de capaciteit niet tekort en is er geen noodzaak om grote aantallen perscontainers te plaatsen.”

Op sommige plekken kan echter een uitzondering gemaakt worden. Wanneer er bijvoorbeeld geen ruimte is voor meerdere containers, waar een container te weinig capaciteit heeft of waar meer dan één container dagelijks of vaker geleegd moet worden kan een pers uitkomst bieden.

Scanauto’s

Eerder deze week werd nog gesproken om scanauto’s in te zetten bij de bestrijding van afval naast ondergrondse containers. De gemeente gaf toen aan de optie niet uit te sluiten.

Gekoppelde berichten

44 Reacties

Reageren
  1. Karla

    Zaterdagochtend zijn de papierbakken op de Noorderstraat geleegd. Zondagochtend stond er weer minstens 1 kuub karton en papier naast EN de container puilde ook uit. Alsof men er op wacht of zo. Is het bedrijfsafval van ondernemers die de kosten liever op de burger afwentelen?
    Tasje met papier maar weer mee naar huis genomen. Ik ben de enige die dat doet, geloof ik.

  2. Ibra Ka

    Zwak verhaal om schuld naar de burgers af te schuiven. De winkels van de damstraat dumpen alle dozen bij die bakken waarna er geen ruimte meer voor ons blijft. Argument van gemeente: bedrijven mogen bedrijfsafval daar ook dumpen.

  3. Rob

    Idd het is grotendeels menselijk gedrag te beroerd om die kartonne doos netjes stuk te knippen en samen met het oude papier in de container te deponeren.
    Daarbij wel de kantekening dat het zelfs voor mij ,,ik probeer het netjes te houden ,, het gat van inzameling wel wat aan de kleine kant is .

  4. H. Vos

    Het probleem is de grootte van de papiercontainer, maar de grootte van de opening van de papiercontainer. Die is te klein.
    1. Een groot deel van het oud papier bestaat uit kartonnen dozen die eerst klein gemaakt moeten worden. Veel mensen hebben daar geen zin. Die zetten dus de dozen naast de container.
    2. Nemen mensen wel de moeite de dozen te vouwen en in de opening te proppen, dan blijft het karton vaak steken. Tenzij je je arm diep in de opening steekt en de boel doorduwt valt het dan niet in de container.
    3. De volgende gebruiker ziet een verstopte opening en zet het papier ernaast.

    Dit gebeurt niet bij de glasbak, niet bij de grote plasticbakken, etc. Investeer dus in grotere openingen.

  5. wollie

    als je een doos met adressticker ziet: gewoon weer bij die mensen in de tuin zetten. lockdownvermaak 🙂

  6. RABE

    Het ligt dus aan de mentaliteit van de gebruikers. Elke kartonnen doos is gemaakt uit een plat stuk karton. Dus maak de naden los en vouw het op maat voor de container. Is deze vol, neem het dan mee naar huis en stuur een melding naar de gemeente.
    Opgelost.

  7. HArry

    Corona, Klimaat of overvolle papiercontainers.

    Het ligt allemaal aan de burger!

    Dus WEG MET DIE BURGER!

    Toch, gemeente?

  8. M

    Waar kan ik de resultaten en de opzet van deze proef lezen? Want het lijkt me dat er behoorlijk wat aannames gedaan zijn en een hoop mogelijke oorzaken niet in ogenschouw zijn genomen, zoals ook te lezen is in de comments.

  9. Evita

    Bij ons zijn de bakken voor papier en plastic in het weekend structureel vol, op andere dagen ook geregeld (Lombok). Dus gemeente, doe daar iets aan! Dit zal bijplaatsing in ieder geval verminderen en veel ergernis bij goedwillende burgers voorkomen.

  10. Esrin W.

    Wéét iedereen het nog? Meer dan een jaar geleden lachte iedereen mij uit toen ik zei dat het een zooitje zou worden en vooral ook een zooitje zou blíjven? Het zou allemaal béter worden, móóier, efficiënter en ook goedkoper. Een verlaging van de afvalstoffenheffing heb ik nog niet gezien. Mooi time will tell momentje dit. Eind van dit jaar doen we weer zo’n “evaluatie”.

  11. Ooginaller

    @H de Vos: bij grotere openingen krijg je dat mensen er hele dozen in gan duwen en is zo’n ding ook in no time vol. Nu ben je verplicht het klein te snijden of plat te vouwen, waardoor er meer in kan.

    Maar ja, als mensen te belabberd zijn om dat te doen, dan is het dweilen met de kraan open. En dan ligt de schuld inderdaad niet aan de gemeente, maar aan het gedrag van de mensen.

  12. Thuisblijver

    Die vuilnismannen werken zich een slag in de rondte. Elke dag rommel opruimen van een stel mafkezen die fastfood afval uit de auto gooien. Respect! Maar dit terzijde.
    Het oud papier probleem: Handhaving! Is het niet op heterdaad, dan kan het altijd nog achteraf obv adresstickers, kassabonnen. Doe je best, handhavers en toezichthouders!
    Dus oorzaak zijn voornamelijk burgers (inderdaad). Maak gewoon je karton klein met een hobbymes, en gooi het wat vaker weg ipv een keer per twee weken. Gezond wandelingetje overigens. (kom maar met je reactie dat je reuma hebt en geen hobbymes kan vasthouden en geen 25 meter kan lopen, onzin).
    Bedrijfsafval hoort ook hier überhaupt niet in thuis, kun je ook met een klein beetje speurwerk voorkomen. Zo’n scooterbezorger kun je ook afval weg laten brengen naar de gemeentewerf. Ook hier toezicht graag.
    Een groter gat is ook niet de oplossing. Hoe groot dan? Voor je 50 inch tv doos of zo?
    Hoe ontwikkeld zijn je hersenen als je met een glasplaat bij de glasbak komt en ontdekt dat het niet past.
    Dus inderdaad mensen, het begint bij je zelf. Spreek ook dumpers aan, hoewel die meestal in het geniep hun zooi wegdoen.
    Prettige zondag!

  13. Jozias

    Problemen met containers, niet het probleem van de burger maar van ondoordachtheid van het plaatselijke bestuur dat menselijk gedrag niet begrijpt en als zodanig dan maar wil gaan beïnvloeden via een vorm van heropvoeding.

    O ja, en die containers zijn alleen maar ingevoerd, omdat er waarschijnlijk via het netwerk van de gemeente een deal is gemaakt met de containerboer en het concept verkocht is als bezuiniging (valt in de praktijk tegen).

    Je kan ook zeggen, het is een taak van de gemeente om gewoon vuilnis op te halen van de burgers. Daar betalen die burgers de gemeente ten slotte ook voor.

  14. Jozias

    Grappig om te lezen dat de gemeente doet alsof sommige containers vaker dan eens op een dag geleegd worden, zo even tussen de regels door. Hahaha. Als het ophaalbedrijf dat aan de gemeente zo verkoopt, dan is het een leugen van jewelste en wordt de gemeente opgelicht waar ze bijstaan door iets of iemand (misschien wel de eigen afdeling).

  15. JdV

    Laten we eens beginnen met een verbod voor bedrijven op het gebruik van alle afvalcontainers. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de afvoer van hun restproducten. Daar kunnen ze prima een contract voor afsluiten met een afvalverwerkingsbedrijf.

  16. BW

    In het artikel en de reacties wordt vooral aandacht besteed aan papier en karton, maar bij die inzamelstations ligt van alles. Bankstellen, matrassen, soms een hele inboedel en ja, ook papier en karton. Kun je de allergrootste papiercontainer ter wereld plaatsen, maar dan past het er nog niet in. Ik zou niet weten aan wie anders dat te wijten is dan ‘demense’. Zelf complimenten voor de gemeente, want doorgaans is dat grofvuil binnen een dag weggehaald, alleen nog geen dag later staat er vaak alweer nieuwe rotzooi. Ik heb wel eens iemand van de gemeente aangesproken die dat grofvuil kwam ophalen (ook om te checken of het wellicht op afspraak was -> nee dus) en hij vertelde me dat dergelijk gedrag bij vrijwel alle inzamelstations voorkomt.

    @Esrin W.
    Ik weet het niet meer. Nou weet ik wel dat jij eigenlijk overal om klaagt, dus ik geef je in dit geval het voordeel van de twijfel.

  17. Daan

    We zijn te beroerd het klein te maken. Maar is dat niet precies wat die pers voor ons kan doen?

  18. Hans

    @ Kibra: ‘Zwak verhaal om schuld naar de burgers af te schuiven’.

    Vind ik niet. Het dumpen van afval terwijl de container vol zit blijft dumpen van je rotzooi op straat. Dat moet je dus niet doen. Wacht het moment af waarop de container geleegd is.
    Ja, het is een gedragsprobleem, of een mentaliteitsprobleem zo je wilt ‘als IK er maar vanaf ben’. Zo ook het op straat flikkeren van sigarettenpeuken, blikjes en plastic flesjes. Daar is geen wezenlijk verschil mee.

  19. Kadoendra

    Utrecht heeft inmiddels de grootste fietsenstalling ter wereld en misschien moet er dan ook maar in Utrecht de grootste papiercontainer ter wereld komen…………..

  20. Marcel

    Op de Biltstraat zijn de containers net in gebruik. Het is nu al een rotzooi.
    Hoe gaat dat opgelost worden?

  21. Lachgas

    Eigenlijke probleem ligt bij opgeschoten jeugd. Waarom? Want waarom moet zo’n container zo’n kleine opening hebben?
    Maar bakken met grote openingen zijn natuurlijk kasie voor de jeugd om in de fik te steken.

  22. Erwin

    De gemeente dacht spekkoper te zijn: burgers zelf hun vuilnis weg laten brengen ipv ophalen met vuilniswagen. Alleen is de gemeente vergeten dat die containers natuurlijk ook geleegd moeten worden. Voorheen maakte ik nog wel eens een melding bij een volle container (bijv via slim melden). Maar daar gebeurt niks mee.
    Er zit maar 1 ding op: vaker de containers legen. Moet te organiseren zijn @gemeente!!!

  23. Rottebert Peermans

    De oplossing is meer katten. Katten houden van kartonnen dozen. Probleem opgelost.

  24. UTRECHTSE JANTJE

    In mijn jeugd bestond dit probleem niet , toen verdienden wij als jonge jochies er ‘n leuk zakcentje bij met het wegbrengen van oud papier en karton , wij brachten het toen altijd bij Prozee…Later namen de sport verenigingen het over , om hun clubkas te spekken , en kwam ook nog gewoon de Vuilnisman door de straten …Die nooit te beroerd waren om er wat extra in te gooien Waar is die goeie ouwe tijd toch gebleven , denk ik wel eens , verder ben ik het met jou eens hoor @RABE .. en jij @wollie heb zeker ook ‘n punt !… het draait uiteindelijk gewoon om mentaliteit , dumpen maar , het ligt toch bij ‘n ander voor de deur !!!

  25. Pee

    Ik lees dat er sensoren in die containers zitten om een signaal te geven als deze vol zit.
    Waar staan die sensoren mee in verbinding en met wie?
    Of is het een flauwekul verhaal van die sensoren.

  26. Hans

    @ Pee
    Zaten er maar sensoren in om foto’s te maken van – en bonnen uit te schrijven voor de onverlaten die hun zooi dumpen en vinden dat iemand anders het maar moet opruimen! Wie weet! De techniek staat voor niets, kijk maar naar wat een karretje op Mars allemaal wel niet kan 🤪

  27. Pjotr

    Container zijn op sommige plaatsen gewoon snel vol. Reactie gemeente we legen alleen in de ochtend. Dan maar naar andere containers in de buurt maar deze blijken ook vol. Kortom op sommige locaties vraagt het of meer capaciteit of vaker legen. En daarnaast handhaven op de aso’s die het er dan maar naast leggen. De bewijzen staan er vaak gewoon op.

  28. Esrin W.

    Zondagmiddag 17.30. Als je nu bij de container op de rotonde Weersingel Koekoekstraat gaat kijken weet je niét wat je ziét. 20 vuilniszakken om de container heen en nog steeds mensen die de hunne er gewoon bij “pleuren”. Mooi dit 2021 en veel geléérd ook van 2020.

  29. Koel Hoofd

    Is het niet eens tijd om gewoon 1x per week met een papier/karton vuilnis-pers-wagen door de straten te rijden en het gewoon op te halen?
    Dan is gelijk het papier/karton gescheiden opgehaald en klaar voor transport naar de restverwerking.
    Waarom moet de gemeente altijd weer domme dure oplossingen verzinnen als het ook gewoon makkelijk en goedkoop kan?

  30. Sharm

    In leidscherijn. Emile hullebroeckstraat. Ook die probleem .vaak in de avond zetten ze naast en gaan weg.

  31. Jolanda

    Geweldig. De gemeente denkt lekker makkelijk. We laten de burger zelf zn afval wegbrengen naar kleine containers in de wijk met een een kleine opening, zodat het papieren afval er niet in past. Ondertussen verhogen we de afvalstoffenheffing, zodat het ons winst oplevert. De burger is ontevreden, want gaat niet heen en weer lopen met zn papierafval, als de gemeente te beroerd is om tijdig de containers te legen en de container is 4 van de 5 keer vol. Dus de burger is altijd de l.l, betaalt teveel, moet zelf zn afval wegbrengen, krijgt altijd de schuld van de zooi bij de containers en de gemeente lacht zich rot. Kassa!

  32. Ome Jan

    Mensen zijn te beroerd om een stuk karton klein te snijden (ik weet,een mes is eng) of een beetje te dubbel te vouwen.
    Ik zie regelmatig hele verpakkingen van televisies,ikea-meuk en ander aangekocht spul naast de bakken staan terwijl die gewoon nog ruimte hebben.
    Moet ook zeggen dat de gemeente onregelmatig de bakken leegt.

  33. Kadoendra

    @UTRECHTSE JANTJE

    “In mijn jeugd bestond dit probleem niet , toen verdienden wij als jonge jochies er ‘n leuk zakcentje bij met het wegbrengen van oud papier en karton”

    Ach Utrechtse Jantje, nu raak jij een gevoelige snaar bij mij!

    Op het fietsie met achterop een flinke stapel oud papier naar de oud papier handelaar brengen en dankzij de torenhoge oud papier prijs er even een leuk zakcentje voor terug krijgen.

    Leuk en aardig hoor die moderne papiercontainers maar het mist wel iets filosofisch.

  34. Bubbel

    Zondagavond Ganzenmarkt ,,,tegen utregs stadhuis aan
    Een grote berg horeca afval,,,lichtblauwe afvalzakken
    Hoe komen muizen en ratten toch aan hun voedsel??

  35. Gbw

    Bordje op de container, met een suggestie waar een container is die nog niet vol zit.

  36. Willem

    kan de gemeente niet gewoon wat vaker de containers legen? me dunkt dat dát het werkelijke probleem is.
    Als je wilt dat mensen zelf hun afval wegbrengen en in containers gooien moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat dat kan.

  37. GeeWee

    We webwinkelen ons helemaal suf in deze tijden. Althans, een deel van de mensen doet dit. Dit veroorzaakt een megaberg aan karton. Eens met de schrijvers hierboven dat je de dozen in hapklare brokken moet scheuren, dat is ook een goeie workout. Maar ik hoop dat we als samenleving een betere oplossing kunnen verzinnen. Wat zonde van die enorme bergen karton, ook als deze gerycled worden. Kunnen er geen webwinkel statiegeldboxen ontwikkeld worden?

  38. Jozias

    Menselijk gedrag.

    Je kan dat als probleem ervaren of meenemen in het gehele plan.

    Mensen weten vaak niet waar precies de volgende container staat, hoe ver dat lopen is en de kans is (in hun hoofd) natuurlijk aanwezig dat als de container bij je op de hoek vol is, de volgende ook vol is. Dat demotiveert nogal om überhaupt met je zooi weer op weg te gaan of terug te gaan, naar vaak een klein hok waar geen opbergmnogelijkheid is. Aangezien niet de burger voor de nieuwe manier van inzamelen heeft gekozen, maar dat het een puur van bovenaf opgelegd plan is (wegens meerdere redenen). Hierdoor krijgen burgers, waaronder ik zelf ook, een hoog fuck you gehalte in hun gedachten. Excuses voor de omwonenden van de containers, maar zo werkt het wel. Zeker als je onhandig staat te kutten met een dergelijke container, omdat het allemaal niet wil. Zeker als die container ranzig is, zodat je hem niet wenst aan te raken, hetgeen in 95% van de gevallen het geval is.

  39. BdV

    Of bedenk een motiverende manier om dit leuk te maken, met een soort automatisch in werking tredend grijp-, plet- en verpulvermechanisme, liefst zonder dat het onveilig wordt.

  40. wollie

    ik stuur mijn lege dozen gewoon retour naar het antwoordnummer van de winkel. als iedereen dat doet verzinnen de dames en heren postorders wel een betere oplossing.

  41. Leon

    Bij ons in de wijk nergens last van, dus er zullen wel weinig verzuurde onaangepaste DUIC-reaguurders wonen hier.

  42. Anna Groot

    Ik zie heel vaak dat de containers voor papier en karton verstopt zit. Een leuke student heeft me er ooit op gewezen hoe je het deurtje aan de zijkant van de container via de vulopening kunt openen. Dan kun je via de zijkant de verstopping naar beneden trappen. In 99 procent van de keren dat een container uitpuilt is dit inderdaad het geval. Ik doe dit in de wijk waar ik woon zeker enkele keren per week en probeer in elk geval hier de boel een beetje netjes te houden. Mij valt op dat de verstoppingen sinds corona zijn toegenomen. sinds mensen online winkelen. Al die dozen die niet klein worden gemaakt zorgen voor veel ongemak. De gemeente heeft gelijk: menselijk handelen is de oorzaak van het probleem.

  43. Henk

    @ Anna Groot

    Het is juist omgekeerd.

    De gemeente koopt een systeem dat niet is aangepast op menselijk handelen; kortom: een slecht ontwerp (van product als systeem als geheel). Het was namelijk allemaal van te voren te voorspellen, maar de wens was de vader van de gedachte. De drijfveer voor de gemeente: een financiële. Uiteindelijk is goedkoop vooral ook duurkoop.

  44. Piet

    @Henk, de drijfveer voor de gemeente is inderdaad een financiële maar nu iedereen de gemeentelijke belastingen in mijnoverheid.nl heeft teruggevonden zijn de meeste ook van mening dat het allemaal wel heel duur aan het worden is. Dat is ook menselijk gedrag maar daardoor moet de politiek wel keuzes maken en als je niet teveel wil betalen zal je af en toe iets verder moeten lopen om je afval weg te gooien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).