Afvalcontainers puilen uit in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Afvalcontainers puilen uit in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Afvalcontainers puilen uit in Utrecht

Afvalcontainers puilen uit in Utrecht
Uitpuilende afvalcontainers in Utrecht. Archieffoto: DUIC
Sommige afvalcontainers in Utrecht hebben te weinig capaciteit. Zo puilen de containers rond de Veilinghavenkade en in Wittevrouwen helemaal uit volgens buurtbewoners.

Sommige afvalcontainers in Utrecht hebben te weinig capaciteit. Zo puilen de containers rond de Veilinghavenkade en in Wittevrouwen helemaal uit volgens buurtbewoners.

Omwonenden klagen steen en been over de vuilniscontainers op de hoek van de Alexander Numankade en de Griftbrug in Wittevrouwen. Na twee dagen zitten ze vol terwijl de containers maar één keer per week geleegd zouden worden. Wanneer het zonnig en warm is trekt de stapel afval volgens een bewoner veel ongedierte aan.

Hetzelfde is er aan de hand rond de Veilinghavenkade. “Alle afvalcontainers in onze buurt zitten al meer dan een week stampvol en daardoor zet iedereen zijn vuilniszakken er tegenaan. Met als gevolg: door katten opengekrabde zakken en ongedierte”, zegt een buurtbewoner. Volgens diezelfde bewoner is er in tien dagen niet één vuilniswagen gekomen om de containers te legen.

Heb je vergelijkbare ervaringen? Laat het ons (eventueel met foto) weten via redactie@duic.nl

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. Benjamin

    Croeselaan en Veilingstraat het zelfde liedje! Er worden alleen zakken rondom de container weggehaald waarop het lijkt alsof deze opeens geleegd zijn, kom je beneden met je goede wil zit de container nog steeds vol :((( Destijds bezwaar gemaakt bij de gemeente tegen deze te verwachten ellende en kijk eens wie er toch gelijk heeft gekregen! Het zullen wel kinderziektes zijn…

  2. henk

    In de rivierenwijk heb je met je pasje maar toegang tot 1 containerplek. 2 containers naast elkaar in mijn geval. Toen mijn plek vol was ben ik naar een volgende gelopen (100m verderop) waar nog wel plek in de containers waren. Echter, daar werkt mijn pasje niet. Toen maar het afval naast de container gezet. Het zal op papier allemaal wel heel logisch zijn dat ik maar toegang heb tot een plek, maar ik hoop dat ze dat gaan aanpassen (Ambtenaar: Ja meneer, als we dat allemaal zouden doen….)

  3. Christiaan

    In Zuilen hetzelfde liedje, maar dan vooral met de recycle-containers. Als je in het weekend bijvoorbeeld papier wilt wegbrengen, ben je zeker 4 containers verder voordat je een lege tegenkomt.

    Je kunt issues hier melden (https://utrecht.slimmelden.nl/), maar daar reageert de gemeente slecht op. Meldingen die daar op staan gaan meer dan 2 maanden terug. Dan is het niet gek dat mensen weer gaan bellen, met alle werkdruk tot gevolg.

  4. Reactionaire rechtse zak

    Héél Utrecht zag deze walgelijke en volksgezondheid bedreigende vuilnis-ellende van mijlen ver aankomen, behalve….
    Wellicht heeft Tony Soprano een schappelijk geprijsde oplossing in huis.

  5. Geologic

    Meestal is er wel een alternatief in de buurt, een andere container iets verder. Maar de gemeente heeft het licht gezien, we hebben een pasjessysteem, en je mag enkel vuilnis weggooien bij twee containers. Ondertussen gaan die systemen kapot, zijn ze duurder om te plaatsen, bewoners raken ze kwijt of worden vergeten over te dragen, kost een vervangende pas 15 euro (!).

    In genoeg andere gemeenten hebben ze de pasjes al afgeschaft, enkel administratieve rompslomp. En je kan weer gewoon je vuilnis weggooien.

  6. Paul

    Het moest goedkoper. Straatbeeld zonder kliko’s bv.
    Was jaren geleden ook het doel om die dakantennes weg te krijgen. En nu zitten we opgescheept met die schotels…
    Die weerbarstige praktijk ook…..

  7. Harry

    De papiercontainers bij het Oorsprongpark en Lepelenburg puilen ook minimaal 2x per maand helemaal uit.

  8. Jasper

    Wat bij de Veilinghaven ook nog meespeelt is het volgende:

    Er zouden ondergrondse containers komen aan de havenkant, maar daar passen ze niet, want de bootbewoners hebben daar hun (ondergrondse)bergingen…(!) Dus er moest naar een alternatief gezocht worden in de wijk. Tijdelijk zijn er bovengrondse containers gekomen, maar die worden door iedereen, dus niet alleen de wijkbewoners, maar ook door passanten gebruikt. Ik zie vanaf mijn balkon mensen aan komen rijden met de auto(!) om hun vuilnis te dumpen. Ook de restaurants aan de Veilinghaven maken gebruik van deze containers. Gemeente al diverse malen gebeld en gemaild hierover, het enige wat ze zeggen is, dat die passanten en restaurants daar geen vuilnis mogen dumpen. Doe er dan wat aan gemeente…

    Er wordt nu extra capaciteit gemaakt bij de ondergrondse containers aan de van Zijstweg, alleen duurt dit nu al meer dan een half jaar! Trouwens, die locatie is voor mij en sommige bewoners meer dan 250 meter. Beter zou zijn om aan de kant van Bo-Rent meet capaciteit te maken.

    Wisten jullie dat de ondergrondse containers ook gewoon te openen zijn met je OV-pas? Breng nu vaak mijn zak maar naar de Croeselaan, maar ook daar zijn de containers vaak vol en ja, dan zet ik ‘t ook daar maar naast. En wat Benjamin ook al aangeeft, er komt wel iemand langs van de gemeente, maar die ruimt alleen de naastgelegen zakken op, de container zelf wordt niet geleegd. Moedeloos wordt je ervan…

    Fijn dat jullie er aandacht aan schenken DUIC!

  9. MichielK

    Helaas is dit ook een bekend beeld in Lunetten. De restafval- en de oud papiercontainer puilen wekelijks uit. Aangezien mensen hun vuilnis niet weer mee terug naar huis nemen maar gewoon naast de container neerzetten, wordt de ellende steeds groter. Vogels trekken de vuilniszakken stuk, op zoek naar etensresten waardoor al het afval de wijk in waait.

  10. VoordorpPaul

    Dit was te verwachten. Dit wisten de inwoners van Utrecht allang voordat de ondergrondse containers voor restafval werden geplaatst. We weten ook van welke wethouder dit project komt. Inderdaad geven ze niet thuis, tenzij het over bitterballen gaat want dan gaan zij de barricaden op met fakkel en hooivork

  11. Toine Goossens

    Dit hebben we te danken aan het feit dat gemeenten keihard vasthouden aan hun ´gemeentelijke autonomie´. Het inzamelend bedrijfsleven zou dit anders al lang hebben opgelost.

  12. Nico

    Kanaleneiland en Hoograven spannen de kroon. Onvoorstelbaar wat voor troep daar door sommige straten waait. Lunetten is op veel plaatsen idd ook niet best. Bij en rond het winkelcentrum bijvoorbeeld.

  13. MJPD

    “Volgens diezelfde bewoner is er in tien dagen niet één vuilniswagen gekomen om de containers te legen.”

    Dit is dus de kern van het probleem. Niet de capaciteit van de containers maar de ophaalfrequentie van de gemeente en de nalatigheid hierin.

    Utrechtse burgers zijn graag bereid om afval te scheiden, alleen wordt dit niet echt gestimuleerd door de gemeente. Met mijn toegangspas heb ik in bijvoorbeeld Tolsteegplantsoen enkel toegang tot 1 resfafvalcontainer. Naast deze container staat geen glas, papier/karton en PMD-container, die staan 250 meter verder. Allemaal niet zo’n probleem maar effectief is het niet.

  14. G. Ans

    @ Toine Goosens

    Onjuist, wrong.

    Juist het werken zoals in het bedrijfsleven veroorzaakt dit soort problemen. Het is opstaan door in de eerste plaats de gemeentelijke afvaldienst voor een groot deel weg te bezuinigen (want “te duur, ook al is het zon beetje een hoofdtaak van een gemeente; onder druk van het neo-liberale denken overigens) ‘n door deals te sluiten met leveranciers van dergelijke containersystemen.

  15. MichielK

    Het systeem van ondergrondse containers an sich is overigens niets mis mee. Ze zouden alleen de leegfrequentie van de drukste containers in de gemeente moeten verhogen. Dat moet niet ingewikkeld zijn om te inventariseren, daar het iedere week dezelfde containers zijn die uitpuilen.

  16. Cor

    Het verhaal heeft zoals altijd wel 2 kanten. Zo is er de burger die zich vaak niet aan de afspraken en voorschriften houdt en afval her en der dumpt. Maar aan de andere kant faalt de gemeente als faciliterend orgaan. Ik constateer een duidelijk gebrek aan ambitie bij politiek en bestuur om dit goed, veilig, schoon en milieu vriendelijk te organiseren. Bovendien is de organisatie warrig. Per straat/wijk kan het ophalen van afval soms op een andere manier geregeld zijn. Er wordt maar wat aan gerommeld. Er is gebrek aan inzicht en eenduidigheid. Kortom onduidelijkheid troef. In 2018 mogen wij weer naar de stembus. Neem dit mee als je je keus maakt.

  17. Wim Vreeswijk

    Die lijkt mij duidelijk een inschattingsfout van de ‘rekenmeesters’ op het gemeentehuis.

  18. stefan

    Het zijn niet alleen vuilniszakken. Hier in Langerak/Leidsche Rijn staat er echt van alles gewoon op straat. De rotzooi wordt zelfs op de Eneco stroomhokjes gesmeten. Mensen zijn te beroerd om het grofvuil te bellen of om het zelf weg te brengen. Het is te triest voor woorden.

  19. Piet

    Opvallend,,de gemeente veegt 3 keer per dag het stadhuisplein eo,,,begint om 06.15 in de morgen
    De burgemeester of wethouders mogen geen papierpropje voor het stadhuis zien
    Het centrum das belangrijk!!!
    Daar scoren de managers vd schoonmaak mee

  20. Geenstijl@Utrecht

    Mijn God de gemeente Utrecht is behoorlijk ziek geworden, en de inwoners zitten met de ellende van deze stuurloze bende die zich ambtenaren noemen en er dik voor betaalt krijgen.
    De verantwoordelijke prijswinnaar is in dit geval Kees Geldof van de u raadt het al,VVD.

  21. MM

    Wat Stefan en MichielK zeggen: het systeem an sich zou moeten werken. Naast dat de gemeente in beeld zou kunnen brengen welke containers het frequentst gebruikt worden, zouden ook bewoners zelf meer inspanningen moeten leveren. M.i. zijn het de mensen zelf die te beroerd zijn een container verder te lopen. Andere bron van ergenis: de laksheid waarmee mensen afval op straat gooien, er overheen lopen en anderen er niet op aanspreken! Hoe moeilijk kan het zijn? Opvoeding heeft wat dat betreft tekort geschoten, dat kun je ‘de gemeente’ niet aanrekenen.

  22. Ernst Cliné

    Dit is exact de reden waarom het naar mijn idee gewoon slimmer is om het restafval op te halen. Zeker in de oudere wijken die qua ruimte in inrichting niet oo centrale verzamelpunten berekend zijn. Ophalen betekent dat het vuilnis kort op straat staat, dichtbij de huizen van de mensen die er daardoor nog enige verantwoordelijkheid voor voelen. Verder houden de vuilnismannen werk en wordt de overlast gespreid, in plaats van dat de mensen die in de buurt van zo’n centraal inzamelpunt punt wonen de klos zijn.
    Dit zijn allemaal dingen die je op je klompen kunt aanvoelen; ik sta elke keer weer verbaast hoe de beleidsmakers daar in hun ivoren ambitie toren aan voorbij gaan…

  23. Gerben

    Je kunt veel zeggen over de bakken, maar de gebruikers maken er een potje van, aanbieden in vuilniszak, wat gebeurt er, kiepen emmer zo in de bak. Oh wat stinkt het wordt er gezegd. Hier bij de Gaard, komen en gaan van afval toeristen, boodschap doen en meteen vanuit je achterbak de vuilniszakken ernaast zetten. Of je pasje vergeten en dan er naast zetten. Ook fijn! Er valt best wat te verbeteren of aan te passen, maar de ” gebruikers ” moeten ook eens opgevoed worden!!

  24. Toine Goossens

    Gansje,

    20% van de Nederlandse gemeenten kunnen geen accountant meer vinden. Die 20% is het topje van de ijsberg.

    De interne beheersing bij het merendeel van de Nederlandse gemeenten is een zooitje.

    Het is natuurlijk te gek voor woorden dat accountants die gemeenten niet meer als klant willen hebben. 8 jaar als beroepsgroep druk uitoefenen en vele formele en officiële waarschuwingen hebben echter niets geholpen. Dan zeg je het vertrouwen op.

    Dat is nou precies wat burgers niet kunnen. Zij zijn afhankelijk van hun gemeente en klagen daar terecht over. Dat heeft niets met politieke opvattingen te maken, maar met misbruik van marktmacht. Juist niet door marktpartijen, maar door de overheid.

  25. Marjon

    Waarom moet iedereen die merkt dat een container vol is daarover bellen, omslachtig en te laat. Je kunt met een RFID tag in de container toch zo zien of-ie vol is?

  26. Jannek

    Afgelopen najaar is in onze wijk Tolsteeg/Hoograven ook het nieuwe inzamelen ingevoerd. Problemen met zakken en afval naast de containers zijn exact zijn ook hier zoals in andere reacties wordt beschreven.
    Maar opvallend is dat nu met het warme weer het aantal vieze vliegen in de tuin schrikbarend is toegenomen terwijl wij het plastic 2x per week en het restafval 1x per week zelf afvoeren. De GFT kliko wordt regelmatig geleegd.
    Ik ben benieuwd of het toenemende vliegenprobleem voor meer mensen herkenbaar is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).