Airbnb wil samenwerken met gemeente Utrecht om misstanden aan te pakken | De Utrechtse Internet Courant Airbnb wil samenwerken met gemeente Utrecht om misstanden aan te pakken | De Utrechtse Internet Courant

Airbnb wil samenwerken met gemeente Utrecht om misstanden aan te pakken

Airbnb wil samenwerken met gemeente Utrecht om misstanden aan te pakken
Airbnb heeft gezegd te willen samenwerken met de gemeente Utrecht. Zo wil het Amerikaanse bedrijf ervoor zorgen dat er meer toeristenbelasting af wordt gedragen in de stad.

Airbnb heeft gezegd te willen samenwerken met de gemeente Utrecht. Zo wil het Amerikaanse bedrijf ervoor zorgen dat er meer toeristenbelasting af wordt gedragen in de stad.

In Utrecht zijn in het verleden de regels voor verhuur via Airbnb al aangescherpt. Zo mag er bijvoorbeeld niet meer voor onbeperkte tijd een kamer of huis worden verhuurd. Ook moeten particuliere aanbieders van woningen zichzelf melden voor het afdragen van toeristenbelasting.

Airbnb voert momenteel gesprekken met de gemeente Utrecht over het afdragen van belasting door verhuurders. “In Amsterdam heeft Airbnb sinds 2015 vrijwillig namens hosts al meer dan 34 miljoen euro overgemaakt aan de gemeente.” Het Amerikaanse bedrijf zegt dit initiatief te willen uitbreiden naar onder andere Utrecht.

Registratie

Ook komt er in Nederland een registratiesysteem. Verhuurders zonder registratienummer worden verwijderd van het platform. Hiermee komt Airbnb tegemoet aan de nieuwe regels die binnenkort worden besproken in de Tweede Kamer.

Daarnaast heeft Airbnb nog een aantal maatregelen aangekondigd die overlast tegen moeten gaan. Zo kom er een telefonische hulplijn die te allen tijde bereikbaar is voor buurtbewoners. Mensen met bijvoorbeeld zorgen over een advertentie kunnen hiermee bellen. Ook wordt er volgens het bedrijf een verbeterd online portaal voor buurtondersteuning gelanceerd.

Vorig jaar werd bekend dat in 2018 het aantal overnachtingen via Airbnb in Utrecht met 3 procent is gestegen. In totaal zouden er 160.000 nachten geboekt zijn in de stad. Het aantal hotelovernachtingen is in 2018 juist met 3 procent afgenomen.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Utregter

  Ik hoop dat de gemeente net als Amsterdam zelf de regie houdt. AirBnb is niet te vertrouwen. Hun businessmodel is niet sociaal van opzet,

 2. Scherpschutter

  @Utregter

  Maar het is natuurlijk wel heel ‘sociaal’ om zoals de Gemeente hier doet gewoon geld te stelen van mensen dat ze op een volkomen eerlijke manier verdiend hebben met het verhuren van hun eigendommen?

  Geen woord dat zo aan erosie onderhavig is als het woord ‘sociaal’. Als zelfs een dergelijk asociale (zo niet criminele) handeling van de Gemeente al door moet gaan voor ‘sociaal’, dan mag je denk ik zelfs wel stellen dat het woord zo uitgehold is dat het woord zelfs een tegenovergestelde betekenis begint te krijgen.

 3. Rob H.

  Scherpschutter:

  Een ieder mag dat, mits je dezelfde vergunningen en voorzieningen hebt als een hotel. En dat hebben al die AirBnBverhuurders niet. Daarmee creer je een ongelijk speelveld voor de echte, eerlijke (hotel-)ondernemers, waar jij zo van houdt.

 4. Utregter

  Woningen zijn om in te wonen en niet om te verhuren aan toeristen. Er is al genoeg woningnood in Utrecht. Airbnb is niet sociaal want onttrekt woningen aan de woonmarkt. Daarnaast zorgen ze voor veel overlast.

 5. MJPD

  Een soort van zoethoudertje voor de gemeente Utrecht. Zo van: u knijpt een oogje toe m.b.t. de overlast die AirBnB veroorzaakt en wij zorgen dat er nog meer toeristenbelasting binnenvloeit… Een win-win situatie dus, alleen niet voor onwonenden van AirBnB hokken.

 6. MJPD

  “Het aantal hotelovernachtingen is in 2018 juist met 3 procent afgenomen.”

  En vooral hotels blijven bouwen, zoals het “no-budget” Moxy hotel op Rotsoord.

 7. HArry

  Gewoon Air BNB de nek omdraaien is beter voor iedereen.

  Blijkt er ook opeens geen woningnood meer te zijn. Helemaal als we een woonverplichting voor iemands tweede of derde woning invoeren zoals in Amstelveen.

  Guerrilla kapitalisme is zelfs slecht voor iedereen zelfs voor de eerlijke kapitalisten.

 8. Scherpschutter

  @Utregter 15:40

  Ontgaat het u nu echt dat de Gemeente helemaal geen moeite met dit bedrijf heeft? Ze had er moeite mee dat ze de inkomsten van burgers niet kon stelen…

  Dit is simpelweg roof bij daglicht.

 9. Wim Barmentloo

  @Scherpschutter. Komt er nog een moment dat in jouw reacties de waarheid naar buiten komt. Ook nu weer geroep in het luchtledige. Utrecht heeft sinds 2008 (begin crisis) de gemeentelijke belastingen voor haar inwoners niet of nauwelijks verhoogd uitgezonderd de jaarlijkse inflatiecorrectie.

 10. Metropool Utrecht

  veel reacties getuigen van simplisme.. De media doen daar ook graag aan mee.
  1. sommige praten over overlast , maar benoemen nooit wat dat dan is.
  2. Ontrekking aan woning bestand: je mag je woning max 2 maanden verhuren. Niemand laat dan vervolgens zijn woning 10 maanden leeg staan toch ?
  3 De gene die kamers verhuren , verhuren geen kamers die anders bewoond zijn , maar juist nu anders leeg staan. Dat is dus ook niet ten nadeel van het woning bestand. Maar juist optimaler woning gebruik.
  4. De tourist wordt voorgesteld als uit sluitend een consumerende oppervlakkige bezoeker die hier in Utrecht negatief doet. De Utrechtse tourist komt in tegenstelling tot wel in Amsterdam vaak ,niet voor drugs & prostitutie & coma zuipen etc. De tourist hier komt voor echte interesse in onze bijzondere stad die ze vaak enorm waarderen.
  5. Diversiteit van bezoekers is heel groot. De ene komt voor congres, beursbezoek , of cultuur event, de andere om op te treden, of exposeren of tijdelijk werk etc. Of buitenlands famile bezoek etc.
  5.Airnbn zorgt bovendien dat bezoekers echte contacten op doen met locals en onze stad en cultuur beter begrijpen. In hotels zijn ze anonieme nummers.
  6. Airnbn is in feite juist niet kapitalistisch. De meeste mensen die airbnb doen doen dat omdat ze in privé omstandigheden zijn dat ze iets extra inkomen goed kunnen gebruiken of nodig hebben. En uiteraard gastvrij voelen. De inkomsten van hotels in Utrecht vloeien grotendeels weg naar de hoofdkantoren ergens in het buitenland. juist daarom probeer ik ze max als ik na het buitenland moet een airbnb plek te vinden. Daarmee help ik de locals ipv grote concerns met winst optimalisatie instelling. en het is veel leuker !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).