Akwaglot, het houten podium dat in de Catharijnesingel ligt, wordt maandag 7 maart afgebroken. Het drijvende kunstwerk wordt vervolgens verplaatst naar de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park.
Akwaglot is een initiatief van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht, en is gebouwd ter ere van het lustrum van beide instellingen. Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden was als partner al betrokken bij het project en viert in 2022 dat er al 900 jaar waterbeheer is in de regio, hetzelfde jaar als waarin de stad Utrecht viert dat het 900 jaar geleden stadsrechten kreeg.
Vanwege onder meer de coronacrisis is er maar beperkt gebruik gemaakt van het podium. Het plan was om er theater, dans, zang, andere culturele activiteiten en discussies te organiseren.
Vergunning
In eerste instantie was het ook de bedoeling om Akwaglot tot in 2023 te laten liggen, maar begin dit jaar werd bekend dat de gemeente de nieuwe vergunning niet heeft afgegeven. Als belangrijkste reden werd aangegeven dat de ‘stedenbouwkundige adviezen negatief’ waren.
Nu is bekend dat het podium vanaf 7 maart uit elkaar gehaald wordt en vervolgens weer wordt opgebouwd in de Botanische Tuinen. Vanaf eind april zal Akwaglot op deze nieuwe locatie dienen als paviljoen voor de zogenoemde Evolutietuin.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten

Bijzonder drijvend houten kunstwerk in de singel in Utrecht in aanbouw
Er wordt nog flink gebouwd maar het nieuwste kunstwerk van Utrecht krijgt steeds meer vorm.…

Vergunning voor Akwaglot wordt niet verlengd
De gemeente Utrecht heeft besloten om de vergunning voor Akwaglot, waarmee het houten podium nog…

Plek voor ontmoeting Akwaglot in de singel in Utrecht ligt er vooral verlaten bij
Het bijzondere houten bouwwerk Akwaglot werd in juni onthuld in de singel in Utrecht en…
19 Reacties
ReagerenIk geloof niet dat ik het heel erg vind dat de Akwaglot uit de gracht wordt verwijderd. Laten we de gracht gewoon houden zoals die nu is, om er over te varen, om er langs te wandelen, om ervan te genieten, maar niet om hem ‘vol’ te bouwen.
Hoera, goed nieuws! Het heeft helaas een jaar te lang geduurd, maar eindelijk zijn we dan toch van dat lelijke ding af waar niemand om gevraagd had.
1) Hoe gaan alle 3 de betrokken belastingpoetslurpers de belastingbetalers compenseren voor deze oneigelijke besteding- en gruwelijke verspilling van kostbaar belastinggeld?
2) Welke garanties geven de betrokken ontspoorde instellingen in kwestie af om te verzekeren dat belastinggeld nooit meer zal worden aangewend voor activiteiten die volslagen buiten de kernactiviteiten en kernexpertises liggen, zoals kunst- en cultuurhobbyisme?
3) Welke vergoeding betaalt belastingpoetslurper Universiteit Utrecht aan belastingpoetslurpers Stichtse Rijnlanden en UMC in ruil voor dit ding? En wat gebeurt met dit geld?
4) Kunnen overheidsorganisaties ingrijpen en een deugdelijke besteding van belastinggeld, zuiver toegespitst op de kernactiviteiten van de belastinggeldslurper in kwestie, voortaan wettelijk vastleggen?
5) Hoe kunnen bestuurders van belastinggeldslurpers voortaan hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade(s) onder belastingbetalers?
6) Per wanneer stopt de Gemeente Utrecht met het verlenen van iedere vorm van medewerking aan dit soort abjecte verkwistingsprojecten in de publieke ruimte?
7) Is de Gemeente voornemens om haar bijdragen aan betrokken subsidieslurpers (in welke vorm dan ook) komend jaar op zijn minst te reduceren met het bedrag dat aan dit project is verkwist, voor zover en indien genoemde belastingslurpers zelf geen treffende compensatiemaatregelen jegens de slachtoffers (belastingbetalers) treffen?
Het plan was om op dit spuuglelijke ding theater, dans, zang, andere culturele activiteiten te organiseren. En dan was het zeker de bedoeling dat het publiek er bij bleef staan? Wat een belachelijk en ondoordacht idee. Blij dit dit horizon vervuilende object vertrekt! Jammer dat we het dan weer in de Botanische tuinen tegen moeten komen
waar moet ik dan heen, met mijn onbespoten biodanzaclubje?
@Scherpschutter……hoe staat, of stond, het met jouw hypotheekaftrek? (over subsidie gesproken….;-))
@David Miltenburg
Als je berooft wordt van je geld en je berover geeft je even verder om de hoek een klein beetje van je eigen geld terug (om wat voor een reden dan ook…), dan verstrekt de ploert in kwestie je uiteraard geen subsidie…Dat is natuurlijk een absurde opvatting. LOL
Dat is niet een denkfoutje meer maken, maar eerder een categorische ontkenning van het bestaan van logica en rede als zodanig.
@Scherpschutter, ‘en je berover geeft je even verder om de hoek een klein beetje van je eigen geld terug’ Het is de belastingdienst die de centjes teruggeeft. Dus nogmaals…’over subsidie gesproken’. Maar ik snap jouw credo wel: weg met subsidies, behalve als het in mijn zakken terecht komt. En zo kennen we je weer….LOL
@David
De materie gaat u het hoofd iets te boven, zie ik. My bad! Ik had dit eigenlijk al moeten weten toen u hypotheekrenteaftrek een subsidie noemde en het gesprek niet moeten aanknopen. My bad! Dank zover.
Het blijft bijzonder hoe een ambtenarenapparaat kan besluiten zo’n gedrocht in een gerestaureerde monumentale omgeving te plaatsen.
Nou kende Zocher het begrip tuinsierraad, dus laten we het daar onder laten vallen.
Bekend is bijvoorbeeld ‘ Het magazijn van Tuinsierraaden’ van landschapsarchitect Gijsbert van Laar, ook uit die tijd. Een boek vol met allerlei frutsels, deels bruikbaar, deels volledig sier, denk bv aan opgebouwde ruïnes. Grote vraag is of het ambtenarenapparaat ooit van dat boek heeft gehoord en daarom dat bouwsel toe stond. …..
Gelukkig!
He he, eindelijk.
@Scherpschutter
Met de hypotheekrenteaftrek (die doorgaans hoger is dan het eigenwoningforfait en per saldo dus tot een aftrekpost leidt) wil de overheid het eigenwoningbezit stimuleren. De hypotheekrenteaftrek is dus een subsidie.
(overgenomen van website van de overheid)
Waarom niet opstoken in de groenlinkse biowarmtecentrale?
@David Miltenburg
Nee. Dat heeft u niet overgenomen van ‘een website van de overheid’ en dat weet u.
Mooi! Het lelijke en nutteloze ding wordt opgeruimd!
Kan het niet beter direct naar het oud vuil ! Of er openhaard brandhout van maken
Nou ik vond het wel een mooi ding eigenlijk en erg jammer dat het moet verdwijnen. Stond er eindelijk iets spannends en uitgesproken in Utrecht moet het gelijk weg. 🙁
Gelukkig gaat dat lelijke ding weg, paste echt niet bij onze mooie singel. Misschien heeft een bouwspeeltuin er iets aan?