Al honderden ladingen beton gestort bij mega-operatie Galaxy Tower in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Al honderden ladingen beton gestort bij mega-operatie Galaxy Tower in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Al honderden ladingen beton gestort bij mega-operatie Galaxy Tower in Utrecht

Al honderden ladingen beton gestort bij mega-operatie Galaxy Tower in Utrecht
Foto: Bas van Setten
De mega-operatie waarbij 5,6 miljoen liter beton gestort wordt voor de fundering van de Galaxy Tower verloopt voorspoedig. Honderden vrachtwagens hebben hun lading al achtergelaten op het Jaarbeursterrein waar de toren van 90 meter hoog moet komen.

De mega-operatie waarbij 5,6 miljoen liter beton gestort wordt voor de fundering van de Galaxy Tower verloopt voorspoedig. Honderden vrachtwagens hebben hun lading al achtergelaten op het Jaarbeursterrein waar de toren van 90 meter hoog moet komen.

De eerste vrachtwagen met beton kwam woensdag aanrijden, sindsdien rijden de wagens af en aan. De operatie gaat ruim 36 uur duren en er worden ongeveer 600 vrachtwagenladingen gebruikt voor het storten van de 5,6 miljoen liter beton. Als de klus klaar is ligt er een fundering, 8 meter onder het maaiveld, van 1.80 meter dik.

De bovenlaag van de fundering wordt vrij snel hard. Vanaf maandag kunnen werklui alweer op het beton aan het werk. Het duurt nog wel een paar weken voordat het beton volledig is uitgehard.

90 meter hoog

De fundering is nodig om de 90 meter hoge toren te ondersteunen. In de Galaxy Tower komt een Amrath-hotel. Deze keten heeft al 14 hotels in verschillende steden in het land, zo is ook het Kurhaus in handen van Amrath. Het hotel zal zich voornamelijk richten op de zakelijke markt en bezoekers van de Jaarbeurs.

Het hotel komt op de onderste 7 verdiepingen van de Galaxy Tower. Boven het hotel zijn 317 vrije sector huurappartementen gepland met verschillende maten; van kleine studios tot penthouses. De kelder is voorzien van parkeergelegenheid. In 2021 moet het gebouw klaar zijn. 

13 Reacties

Reageren
  1. Jan

    Ik heb daar vanmiddag even staan kijken. Indrukwekkende logistiek, twee betonpompen, aan beide kanten een rij betonwagens.

  2. Peter Tol

    5,6 miljoen liter beton veroorzaakt 896.000 kg CO2-uitstoot, dat staat gelijk aan meer dan de helft van de totale jaarlijkse uitstoot van alle verkeers- en energieuitstoot in Utrecht (1,4 miljoen kg per jaar, cijfers gemeente Utrecht, 2017).

    Wanneer je die rekensom loslaat op alle andere bouwactiviteiten in de stad en de uitkomst optelt bij de uitstootcijfers die de gemeente hanteert ontstaat een totaal ander beeld van nut en noodzaak van de Utrechtse “duurzaamheidsambities”.

  3. Henk

    Peter tol:

    Kort door de bocht: dat jij bestaat levert ook veel CO2 op, methaan, en vervuilende stoffen in het milieu. Daar hoor je mij ook niet over. (Hetzelfde geldt voor mij en willekeurig ander trouwens, en we laten de wereldbevolking maar doorgroeien).

    Maar nu er dus een overschot aan mensen is: Klagen is makkelijk. Oplossingen moeilijker. Er is een woningtekort. Wat is je oplossing daarvoor? Alle weilanden en bossen tot houten laagbouw transformeren net buiten de gemeente Utrecht? Mensen geen huis gunnen? Hogere toren van staal en hout?

  4. Fred

    @Peter Tol
    Die duurzaamheidsambities zijn zowiezo al doorgeslagen.
    Als je bijvoorbeeld ziet dat in Polen de meest vervuilende bruinkoolcentrale op volle kracht doordraait en er geen enkel plan is die ooit te sluiten, sterker nog, ze willen er nog een paar extra bij gaan bouwen.
    Dat is IN de EU nota bene, dan hebben we het nog niet eens over “wereldwijd”.
    Nee, dat gaan wij als klein landje alles overhoop gooien om ineens van het gas af te moeten en weet ik niet wat voor waanzin.

  5. Joos

    Peter Tol: ik ben het helemaal met je eens.

  6. Anton

    Prima dat naast commerciële ruimten ook woningen gebouwd worden dat moet bij alle projecten gelden. Dat is in Berlijn al jaren het geval. Houd de stad leefbaar.

  7. Ties

    Gezien het bericht van vandaag viel dit gebouw net buiten de boot als het gaat om duurzaam bouwen?

    https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-wint-prijzen-voor-duurzaam-bouwen/

  8. Herman1963

    @Henk
    Je begrijpt niet wat Peter Tol bedoelt. Lees zijn 2e alinea en snap dat Links-Utrecht helemaal niet zo duurzaam bezig is als men doet voorkomen…

  9. bee

    @herman1963

    precies,@henk mist zijn doel.

  10. henk

    @ herman en Bee,

    Jullie hebben gelijk. Ik las niet goed.

    Mee eens. er stond een mooi artikel in het FD dat we in nederland honderden miljarden gaan uitgeven om wereldwijd 0.00003% (misschien een of twee 0’en teveel of te weinig) minder uitstoot te doen.

    Maw, we betalen wel een paar duizend per jaar, maar daar krijg je weinig tot niets voor terug.

    Ik ben wel voor een autoloos centrum, elektrische bezorgbusjes, elektrische scooters en fietsen, minder diesel etc, meer bomen in de stad. Dat maakt het leven aangenamer. Maar al dat gedoe om gasvrij, breaam certificaten etc. Dat maakt wereldwijd gezien helemaal niets uit. Dan hou ik dat geld liever zelf.

  11. Dus

    Jullie hebben helemaal gelijk en slaan de plank tegelijkertijd volledig mis. Ja, 1 gebouw of 1 stad of zelfs 1 landje maakt geen verschil. Maar dat zelfs geldt ook in de VS of China of Polen of waar dan ook. Die ene investering en dat ene besluit heeft vaak geen impact. Juist omdat er het allemaal doen heeft het impact.

    En als we het frame aanpassen zie je dat direct. Als alle 200k+ steden in Europa dit aanpakken is de impact vele malen groter dan wat jullie noemen. Dan is het wel belangrijk om mee te doen.

  12. Harry

    Dus Niet
    Wanneer wij in NL of EU miljarden moeten ophoesten om de propagandistische wereldangst te voorkomen wanneer elders grote aantallen kolencentrales tot ver na 2030 uit de grond schieten dan heeft dit geen enkele nut.
    Ik herhaal het heeft geen enkel nut.
    Laten we dat geld inzetten om de vakkundig gesloopte publieke sector weer op de benen te krijgen zoals onderwijs, zorg, veiligheid en openbaar vervoer. En daarbij kunnen we de 20% van de nederlanders die nu in de armoede leven of er bijna inzetten helpen er weer bovenop te komen.
    De milieuambities gaat heel veel extra mensen de armoede injagen. En oplossen van armoede gaat altijd nog voor CO2 verlaging in mijn boek. Overboeken gesproken lees eens wat anders: klimaatgek.nl

  13. bee

    @henk
    ik heb het zelf ook wel eens ,dan lees je te snel.

    het resultaat van klimaatverbetering is nihil tegenover de offers die men daarvoor wilt maken.
    vooral als je bedenkt dat wij hier met zijn allen van het gas gehaald worden en elders in de EU zijn ze bezig infrastructuren aan te leggen voor gas.
    door dit grapje komen de mensen in de shit want je moet een warmtepomp aanschaffen die onderhand een kleine slaapkamer in beslag neemt,veel geld kost ,niet eens het beloofde rendement kan halen enz.
    ze gooien de kosten van de energie ook nog even omhoog .
    we worden stelselmatig leeggeroofd ,onder het mom van “klimaatdoelstellingen“

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).