Al meer dan honderd bomen gesneuveld door stormweer in Utrecht Al meer dan honderd bomen gesneuveld door stormweer in Utrecht

Al meer dan honderd bomen gesneuveld door stormweer in Utrecht

Al meer dan honderd bomen gesneuveld door stormweer in Utrecht
Op het Utrecht Science Park waaide een boom om op de Uithoflijn. Foto: Onno Hofstede
Door de stormen van vorige week zijn er in Utrecht al meer dan honderd bomen omgewaaid. Dat liet wethouder Kees Diepeveen weten in reactie op vragen hierover door de Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren.

Door de stormen van vorige week zijn er in Utrecht al meer dan honderd bomen omgewaaid. Dat liet wethouder Kees Diepeveen weten in reactie op vragen hierover door de Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren.

“De teller staat op dit moment op meer dan honderd bomen”, zegt de wethouder. “Dat is natuurlijk een enorm aantal.” Het is volgens Diepeveen duidelijk dat er veel bomen zijn omgevallen, maar hij wijst er wel op dat het beeld nog niet compleet is. “Dat komt doordat onze eerste aandacht uitgaat naar plekken waar je het snelst wil dat bomen verwijderd en afgevoerd worden.” De teller kan dus nog oplopen.

Zodra het overzicht wel compleet is, belooft de wethouder de gemeenteraad te informeren over de schade die ontstaan is door de stormen. Buiten de hoge windsnelheden, wordt er dan ook gekeken naar andere omstandigheden die een rol gespeeld kunnen hebben. Zoals beschadigde, doorgezaagde wortels door werkzaamheden aan leidingen of beperkte groeiruimte door stenen en asfalt.

‘Zo snel mogelijk herplanten’

De Partij voor de Dieren wilde verder weten of en wanneer de omgewaaide bomen worden vervangen door nieuwe bomen. “Het uitgangspunt is om alle park- en straatbomen te herplanten”, zegt de wethouder. Hij benadrukt wel dat het een zorgvuldig proces is, omdat er ook gekeken wordt naar ‘groeiplaatsverbetering’. Ook wordt rekening gehouden met projecten die mogelijk in de toekomst gaan spelen, ‘zodat het misschien allemaal beter ingericht kan worden’.

“Zo snel mogelijk herplanten is natuurlijk het uitgangspunt, met behoud of verbetering van kwaliteit. Als dat dit plantseizoen niet meer lukt, dat eindigt in april, dan volgt herplant volgend plantseizoen. We zitten best laat in het plantseizoen en doen met man en macht wat we kunnen, maar we houden er serieus rekening mee dat het echt niet allemaal dit plantseizoen nog gaat lukken. Dan wordt het volgende winter.”

Vorige week kreeg ons land, en daarmee ook Utrecht, te maken met verschillende stormen. Een week geleden was de sterkste: storm Eunice. Het KNMI kondigde toen in de regio Utrecht code oranje af. Er werden windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur verwacht

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dat komt er nou van. Dat was niet gebeurd als in elke boom een activist had gezeten die tegen het omwaaien van bomen zou protesteren. Daar zijn er genoeg van volgens mij, haal er anders maar een paar uit Amelisweerd bij de A27.

 2. Hetty van de Geer

  Het lijkt me ook zinvol, om bij elke boom te kijken, of deze door een zwam is aangetast, en welke zwammen dat dan zijn. Dit in verband met het omvallen van bomen in de stad Utrecht, die goedgekeurd waren door de boominspectie, maar toch zwam bleken te bevatten, die ze heeft doen omvallen. Misschien kan door het monitoren van de omgewaaide bomen in de toekomst een betere detectie van zwam in bomen kan plaatsvinden, Wellicht kan de Nederlandse Mycologische Vereniging met deze monitoring helpen. http://www.mycologen.nl

 3. Wouter

  100? Heeft het alleen in Overvecht gestormd? Daar liggen er al zeker dat aantal plat

 4. Johan

  “Zo snel mogelijk herplanten is natuurlijk het uitgangspunt” zegt de wethouder.
  Wat een gotspe. Op de werven en langs de singels stikt het van de lege plekken en boomstronken die gerooid zijn en waar nooit wat voor teruggekomen is.
  Misschien moet de wethouder zelf eens een rondje doen in plaats van op zijn ambtenaren af te gaan die een potje van de herplant maken.

 5. gerard

  Bomen horen niet in een drukke woonwijk.

 6. Koel Hoofd

  Herplant door de gemeente?
  Laat me niet lachen.
  Onze gemeente beloofd koeien met gouden horens, groene fantasie kastelen, maar gesneuvelde bomen herplanten…nee

 7. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Hoe krijgt u het voor elkaar om vandaag bij een artikel over omgewaaide bomen en een snelfietspad twee keer over de A27 te beginnen? Werkt uw brein echt zo: boom -> Amelisweerd -> A27? Knap.

 8. Toine Goossens

  @Utrechtvoorutrecht,

  Wat een domme opmerking. De Klucht van Utrecht hamert die assocuatie er al 20 jaar bij ons in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).