Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’ Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’

Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’

Al tien jaar vangt De Toevlucht in Kanaleneiland ongedocumenteerden op: ‘Zó belangrijk om het menselijke te blijven zien’
Coördinator Ageeth Weelink. Foto's: Bas van Setten
Opvang De Toevlucht, dat uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde vluchtelingen onderdak en hulp biedt, bestaat tien jaar. Opgezet uit protest, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een voltijdse opvang waar asielzoekers een tweede kans zoeken. Voor de toekomst heeft de organisatie haar eigen ambities en wensen, maar het lot daarvan ligt niet in eigen handen.

Opvang De Toevlucht, dat uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde vluchtelingen onderdak en hulp biedt, bestaat tien jaar. Opgezet uit protest, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een voltijdse opvang waar asielzoekers een tweede kans zoeken. Voor de toekomst heeft de organisatie haar eigen ambities en wensen, maar het lot daarvan ligt niet in eigen handen.

De traptreden kraken wanneer een vrijwilliger naar boven loopt om de deur te openen naar De Toevlucht. Vlak bij winkelcentrum Kanaleneiland leidt een achteringangetje naar een wooncomplex dat bijna twintig asielzoekers voor een periode van zo’n drie maanden hun thuis noemen. Er is een woonkamer met tafelvoetbal en tv’s, waar een dun winterzonnetje door de grote ramen het pand huiselijk warm laat aanvoelen. Aangrenzend zit een gemeenschappelijke keuken met op de deur een rooster voor wie wat en wanneer schoonmaakt. Op die manier blijft iedereen ten minste een deel van de dag bezig, wanneer bewoners niet druk zijn met hun uitgeprocedeerde oordeel aanvechten. En daar speelt De Toevlucht al jaren een belangrijke rol in.

Van opvang naar begeleiding

Coördinator Ageeth Weelink verschuift haar blik even naar een punt in de verte wanneer ze nadenkt over de afgelopen tien jaar: “De Toevlucht startte uit protest omdat er geen opvang was voor mannen die uitgeprocedeerd waren. Wij zijn toen begonnen met het ideaal om geen mens op straat te laten. In het begin was het letterlijk iemand die met een auto door Utrecht reed om de matrassen op te halen. Er lagen er toen simpelweg dertig op een rijtje.”

Al vrij snel bleek het initiatief aan te slaan en schaarde de gemeente Utrecht zich achter de jonge organisatie. Binnen korte tijd ontstond de wens van aangesloten partijen om niet alleen opvang te bieden, maar ook een duurzame oplossing te faciliteren.

Weelink: “Daar zijn we super blij mee, want deze mannen hebben heel vaak wel degelijk mogelijkheden in hun asielprocedure. Het lukt ons samen met stichting Vluchtelingenwerk om verhalen boven tafel te halen die een verschil maken in of mensen wel of niet in Nederland mogen blijven. Het gaat in eerste instantie soms gewoon te kort door de bocht tijdens het nemen van een beslissing.”

Menselijke benadering

Door de jaren heen veranderde De Toevlucht van een nachtopvang in een faciliterende instelling met begeleiding. Aan het begin van de coronacrisis ontpopte de organisatie zich in een 24-uurs instelling. Het aantal mannen dat hun weg naar De Toevlucht vond, bleef al die jaren onverminderd groot.

Ook de komende jaren verwacht de organisatie nog genoeg werk te hebben. Weelink: “Wanneer er een piek is in het aantal asielaanvragen, merken wij daar jaren later pas wat van. Dat komt doordat het screeningsproces van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) langere tijd duurt.” In al die tijd is het aantal vrijwilligers, die een groot deel van het werk in de opvang uitvoeren, flink gestegen. Zij zetten zich tijdens weekend-, avond- of nachturen bijvoorbeeld in om de veiligheid van de bewoners te waarborgen.

Die grote inzet maakt volgens Weelink De Toevlucht zo speciaal: “Het belangrijkste is dat je na het hele asielproces weer als mens wordt gezien. De vrijwilligers kunnen een menselijke maat bieden, dat heeft zoveel meerwaarde. Het asieltraject mist dat naar mijn idee soms.”

Tekst loopt door onder de foto

Politieke verschuivingen

Dat er de afgelopen tijd een nieuwe piek in het aantal asielaanvragen was, is ook De Toevlucht en haar bewoners niet ontgaan. Een verpletterende verkiezingsuitslag in november bepaalt de koers die veel Nederlanders willen varen: minder immigranten en een strenger asielbeleid. Al met al lijkt het er niet zonniger uit te zien voor initiatieven zoals De Toevlucht. Weelink meent dat ze als opvang weinig verandering merken in de directe omgeving: “De mannen volgen het nieuws natuurlijk, maar tegelijkertijd leven zij ook echt met de dag. Voordat een nieuw beleid geldt, zijn zij al twee stappen verder in het asielproces.”

Toch wordt er door de coördinator gevreesd voor wat de toekomst inhoudt. “Als er een meer rechts kabinet komt, is er altijd de vraag hoeveel steun er zal zijn. De gemeente Utrecht krijgt subsidie voor ons vanuit de landelijke overheid. Als het zou betekenen dat er straks haast niemand meer binnenkomt in Europa, dan moeten we dan verder kijken. We gaan doen wat we vandaag kunnen doen.”

Ambitie om te stoppen

Terwijl de één druk heen en weer loopt, is de ander in de keuken bezig met thee zetten. Een groepje jongens speelt met z’n allen een voetbalspelletje op de tv. Er wordt gelachen en de sfeer is gemoedelijk; het is duidelijk dat de bewoners hier op hun gemak zijn. Dat is precies waar De Toevlucht in al die jaren naar toe wilde werken. Desondanks ambieert de organisatie om de deuren over tien jaar te sluiten. Een ongewone keuze voor de meeste organisaties en bedrijven, maar niet in dit geval.

Het mooiste zou volgens Weelink namelijk zijn dat een opvang voor ongedocumenteerden dan niet meer nodig zal zijn. “Er moet beter tijdens de eerste asielaanvraag beter worden gekeken naar iemands verhaal. De persoonlijke redenen moeten meer worden meegewogen omdat die een verschil kunnen maken.”

Hoe realistisch dat is, durft de coördinator daarentegen niet te zeggen. Het politieke vooruitzicht is nu nog te onzeker en instanties zoals het IND zouden tekortschieten om asielzoekers grondig te screenen. Een verandering lijkt er nog niet te komen. Daarom gaat De Toevlucht voorlopig gewoon door zoals ze dat in het afgelopen decennium ook heeft gedaan: dag voor dag, persoon na persoon. “Ik kan hun situatie niet veranderen maar wel zorgen dat het vanavond gezellig is. Dat hebben we dan in ieder geval wél”, sluit Weelink af.

19 Reacties

Reageren
  1. Pee

    Ze moeten stoppen met de opvang van degenen die hier niet in Nederland mogen blijven.
    Dat geeft alleen maar valse hoop.
    En zorgt voor enorme problemen.
    Laat ze dat eens een keer begrijpen.

  2. Nina

    Goed dat dit er is om een zeer korte periode te overbruggen. Feitelijk wordt het vertrek verder uitgesteld.

    Deze mensen moeten z.s.m. terug naar hun thuisland om plaats te maken voor vluchtelingen. Er is een gerechtelijke uitspraak en die moet gehandhaafd worden.

    Verder is het uitkijken dat geen valse verwachtingen worden geschept bij deze mensen. Dat is onmenselijk.

    Dat er aan de start van de asielprocedure geen doortastend besluit is genomen, brengt een hoop ellende voort voor de asielzoeker, de plek die bezet blijft ten nadele van een vluchteling en de overbelaste rechtspraak bijvoorbeeld.

  3. Anne-Fleur

    Zet je in voor onze oudere als je iets menselijks wil doen.

  4. Moniek

    @Nina
    Terug naar hun thuisland. Tja, dat is nu juist het probleem.
    Zegt u maar hoe als u een goed idee hebt. Het kabinet komt er niet uit.
    U misschien wel?

  5. Kakhiel

    Ach ja, de wereld van nina en pee…
    Oorzaak en gevolg lekker door elkaar halen.
    Doei!

  6. Jovskipatrovski

    Naïviteit. Je ontvlucht niet voor de fun huis en haard. ( klein deel wel ). We zijn allemaal wereldburgers. Waarom geen focus op al
    die landverraders die ons land verlaten en weigeren de problemen te fixen die zij veroorzaakt hebben? Het is een schande!
    Fijn dat er nog ruimhartige mensen zijn in de stad!

  7. Bert

    “Ongedocumenteerden” moet zijn “illegale migranten”.

    Ook weer typisch dat de gemeente Utrecht daar geld aan besteed, maar tegelijkertijd prostitutie constant dwars zit, wegens vermeende mensenhandel

  8. Utrechter2

    Het begint sympathiek maar kan eindigen bij een voorrangswet met betrekking tot huisvesting van on-gedocumenteerden. Als ze bijvoorbeeld kinderen krijgen. Er is vast wel een VN-mandaat of EU-wet waarmee de wat links ingestelde mensen op termijn het een en ander bij de Nederlandse rechter gaan afdwingen.

  9. JdV

    @moniek: hierbij een idee. TUI en Corendon vliegen naar Turkije, Marokko, Tunesie, Gambia etc etc. KLM nog naar veel meer bestemmingen. Deze mrnsen kopen op eigen kosten een ticket en gaan terug aangezien dat door de rechter zo is besloten.
    Tenslotte zijn het geen vluchtelingen. Zie uitspraak rechter.

  10. Nina

    @ JdV
    Dat dus. De rechter heeft geoordeeld dat het geen vluchtelingen zijn. Evt. kopen wij het ticket voor ze.

    De naturalisatie en immigratie wet is er niet voor niks. We kunnen niet heel de wereld hier opvangen. Het past nu al niet en echte vluchtelingen slapen hier in een tent of op een stoel. Zeer, zeer onwenselijk.

    Vluchtelingen moet uiteraard tijdelijk veiligheid geboden worden. Gaan terug naar het thuisland, als de vrede is weergekeerd om dit weer op te bouwen. Rotterdam (en Nederland) is na de oorlog ook weer opgebouwd door Nederlanders.

    Niet-vluchtelingen zijn welkom (met visum indien niet EU) voor een zelf betaalde vakantie in een hotel of vakantie accomodatie. Niet via een gevaarlijke bootovertocht die 8.000 euro (?) kost met een jarenlang gratis verblijf ten koste van een vluchteling. Vluchtelingen die vanuit hier naar hun thuisland gaan op vakantie, mogen daar gelijk blijven.

    Volgens mij zijn hier richtlijnen voor, maar worden die niet goed opgevolgd en hebben we daarom problemen. Hoe moeilijk kan het zijn, als je in het vizier houdt dat je ruimte behoudt voor vluchtelingen door veiligelanders direct terug te sturen?

    Niet alles is zielig, maar je kunt wel een onmenselijke situatie creëren door niet gelijk duidelijk te zijn en mensen jarenlang onterecht met verkeerde verwachtingen hier te laten verblijven; zelfs tot na een gerechtelijke uitspraak.

  11. Geenstijl@Utrecht

    Typisch weer het voorbeeld van een linkse hobby,om mensen toch hoop te geven op een verblijf … gelukkig stemt Nederland meer rechtser.

  12. Rob H.

    @Nina en JdV: allemaal hardtsikke leuk, maar ze komen met de kerende vlucht weer terug, omdat het land van herkomst ze niet accepteert, want ze hebben de persoonpapieren niet meer.

    En nu?

  13. JdV

    @rob h: per direct alle diplomatieke banden verbreken. Inreisverbod voor inwoners van het betreffende land. Exportverbod naar en importverbod van goederen uit het betreffende land. Directe blokkade van financiele transacties met het betreffende land. Directe stop op ontwikkelingshulp indien van toepassing. Directe stop op export uitkeringen richting betreffende land indien van toepassing. Ambassadeur van land uitwijzen. Onze ambassadeur terughalen. Rechtszaken aanspannen bij europese hof. Samenwerkingsverdragen per direct opzeggen.
    Zullen we daar mee beginnen Rob? Wedden dat de machthebbers van het betreffende land binnen 1 uur op de stoep staan om te vragen of we alsjeblieft willen herzien?

  14. Rob H.

    @JdV: ah, alle banden verbreken. Je wil die uitgeprocedeerde asielzoekers echt graag houden, is het niet?

  15. JdV

    @RobH: geloof mij. Doe dit en het land van herkomst heeft morgen een vliegtuig op Schiphol staan om ze op te halen hoor.

  16. Nina

    @ Rob H.

    Het is in ieder geval om te beginnen een goed idee om de mensen in die landen een duidelijk signaal te geven dat hier naartoe komen dus geen enkele zin heeft. Via social media en kranten in die landen.

    Verder zouden de mensen bijv. in een naastgelegen land dat goede connecties heeft met hun thuisland kunnen worden ondergebracht om tot een oplossing te komen. Vanaf deze grote afstanden gebeurt er nl. helemaal niks. Opvang in de eigen regio is ook nog eens goedkoper.

    De veilige landen die mensen niet terugnemen, zouden wij kunnen korten op uitkeringen of ontwikkelingshulp bijv. En nee, dat is niet erg. Wat wel erg is, is dat men de eigen bevolking geen weg terug gunt naar geboortegrond. We moeten het vooral niet omdraaien en tot ons probleem maken.

  17. waldorff

    @Nina
    Dat signaal geven heeft kabinet Rutte 1 t/m 4 zeer bewust gedaan door van de opvanglocatie Ter Apel een grote clusterfuck te maken.
    Je zou misschien het boek van Hein de Haas, “Hoe migratie echt werk”t eens moeten lezen. Dat geeft je echt een beter inzicht in de situatie zoals we die nu in Nederland hebben én hoe je al decennia wordt voorgelogen door politici-zowel links als rechts.

  18. Koel Hoofd

    Klein momentje van reflectie.
    In de eerste wereldoorlog heeft NL een hek om NL gezet omdat er te veel vluchtelingen kwamen. Toen was Nederland nog een soeverein land wat al 1 miljoen vluchtelingen binnen had zien stromen.
    Dat waren voornamelijk Belgen, onze al cultuur en taalverwante buren die hun leefomgeving in een de ergst mogelijke nachtmerrie zagen veranderen..
    En met slechts ruim 6 miljoen inwoners in NL tussen 1914-1918 was er nog plek zat, zou je toch in alle oprechtheid denken.

    Enfin, ruim een eeuw later hebben we 18 miljoen inwoners waarvan er 5 miljoen migratieroots hebben op datzelfde stukkie land wat tegenwoordig wordt gedicteerd door de VN en EU…
    Er kan veel gebeuren in 100 jaar tijd.

    @Rob H.
    Uitgeprocedeerde veilige landers kan je ook op het vliegtuig terug naar het land van herkomst sturen en daar met de trap uitladen op het vliegveld.
    Deur dicht en leeg terugvliegen. Ze staan dan buiten de EU met hun eigen voeten weer op hun eigen bodem, welcome home. Dat ze nog door de douane moeten is belangrijk detail, terugsturen kan niet maar ze in transit laten zitten ook niet.
    De wereld is best modern gewordefn op al die internationale vliegvelden, ze hebben er ook computers met persoonsgegevens van hun bevolking wat een paspoort nodig heeft om het eigen land te mogen verlaten….
    Het lijkt me heel erg sterk dat hun eigen regering ze dan niet meer toelaat terwijl ze als onderdanige onderdanen met hangende pootjes op het vliegveld het internationale vliegverkeer verhinderen (=imago schade, geldstromen opdrogen, etc.)

  19. Ongewenst

    Wat een negativiteit over een project dat mensen in een lastige situatie wil helpen.

    In Nederland is het nu veilig voor de meeste mensen. Maar het zou zomaar kunnen dat ook wij ooit ergens voor op de vlucht moeten.

    Maar ik begrijp ook dat nu het weer lijkt te kunnen, iedereen graag even losgaat over dit onderwerp.. 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).