Al vier weken blijven Utrechters thuis: nog even volhouden | De Utrechtse Internet Courant Al vier weken blijven Utrechters thuis: nog even volhouden | De Utrechtse Internet Courant

Al vier weken blijven Utrechters thuis: nog even volhouden

Al vier weken blijven Utrechters thuis: nog even volhouden
Foto's: Robert Oosterbroek en Bas van Setten
Sinds dat het kabinet op 12 maart een hele set maatregelen aankondigde om het coronavirus te bestrijden blijven Utrechters massaal binnen. Er wordt goed gehoor gegeven aan de oproep om thuis te werken en binnen te blijven.

Sinds dat het kabinet op 12 maart een hele set maatregelen aankondigde om het coronavirus te bestrijden blijven Utrechters massaal binnen. Er wordt goed gehoor gegeven aan de oproep om thuis te werken en binnen te blijven.

De oproep van het kabinet is vandaag alweer vier weken geleden. De maatregelen van 12 maart werden een paar dagen later, op zondag 15 maart nog eens flink aangescherpt. Sindsdien is het rustiger dan ooit op straat, heel veel inwoners blijven zo veel mogelijk binnen. Al eerder berichtte DUIC dat er zo’n 80 procent minder fietsers te zien zijn op het Vredenburg en ook op andere plekken in de stad lijkt het wel elke dag zondag.

‘Normaal’

Ondertussen heeft de stad zich ingericht op deze nieuwe manier van werken, veel restaurants zijn eten gaan bezorgen en culturele initiatieven zijn vanuit huis te volgen. De huidige maatregelen blijven in ieder geval tot 28 april van kracht, maar daarna wordt het niet direct weer ‘normaal’. Op 21 april laat het kabinet weten of en hoe de coronamaatregelen er gaan uitzien na 28 april.

Veel Utrechters willen natuurlijk zo snel mogelijk weer veilig naar buiten, maar het zit er nog even niet in. Daarom even naar buiten vanachter de computer met mooie beelden – die de afgelopen jaren gemaakt zijn – van de stad.

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek & Bas van Setten)

26 Reacties

Reageren
 1. isabelle

  Het is inderdaad een kwestie van de lange adem…jammer alleen van al die hardlopers overal, die denken dat ze WEL vlak langs mensen mogen voorbij rennen. Op de stoep of op de straat. Met hun aerosol sproeisel om zich heen.

  Als hardlopen het Coronavirus zou tegenhouden, waren we allang mondiaal de marathon aan het lopen hoor 🙂

 2. Fred

  Wat ik me ook afvraag….
  We leven nu al weken onder de maatregelen die zijn genomen om het virus terug te dringen.
  De incubatietijd (van besmet raken, tot ziek worden) is max 2 weken.
  Dus….waarom zijn er elke dag nog steeds zoveel nieuwe besmettingen er bij ? waar komen die dan vandaan ?
  En…..kunnen we dan uberhaupt wel ooit stoppen met de maatregelen zonder dat het direct weer terugkeert en zich weer verspreid ?
  Of moeten we hiermee doorgaan tot er uiteindelijk een vaccin is ontwikkeld en iedereen ingeënt is ?

 3. Sjaak

  Toch enorm druk op de steenweg…. 😱

 4. X

  @isabelle

  Ik denk niet dat mensen gaan hardlopen, omdat ze geloven dat het corona geneest. Dus vanwaar die vergelijking?

 5. Johan

  @ Fred

  Simpelweg omdat lang niet iedereen zich aan de regels houdt. Die hardlopers in het Zocherpark inderdaad. De groepjes wielrenners en motorrijders. De 10 studentes die gister- en eergisteravond heerlijk aan het feesten waren op de werf bij de Vollersbrug. Dat groepje studenten dat met 30 lege bierflessen om zich heen op de Springweg zit. Die onbenullen die tegen je aansturen bij de Appie. Enzovoorts enzoverder. Dus ja. Zolang we zo laks blijven gaan we hiermee door tot het vaccin er is. Volgend jaar. Of in de verre toekomst.

 6. Peter

  Isabelle- feit is dat 80% vd IC patiënten te zwaar is.. hardlopen is dus inderdaad een prima idee. Ik zelf loop met een grote boog om iedereen heen. Normaliter kom ik 4-5 mensen tegen tijdens het lopen.. nu ongeveer 4-500. Ik loop elke dag al 5 jaar hetzelfde rondje… en nu moet ineens iedereen zijn vrouw/man of kinderen ontlopen door te gaan wandelen zo lijkt het?

 7. Freddy

  Wordt er wel gaar van, in theorie gaat dit door tot dat er een anti virus is.
  Dat gaat nog wel een jaar duren.

 8. René

  @ Isabelle: Kennelijk hebt u de nieuwsberichten niet goed bijgehouden. Daaruit blijkt namelijk dat juist mensen met obesitas in de risicogroepen zitten (voor wie we nu alles moeten laten, zeg maar) … en overigens niet alleen voor wat betreft Corona, maar ook voor wat betreft een heel arsenaal aan andere (welvaart)ziekten. Ik durf de stelling aan dat in die risicogroepen relatief weinig hardlopers zitten. Dus laat de hardlopers vooral blijven lopen, zodat de risicogroepen niet nog groter worden. Ik ben overigens één van die lopers en probeer bij het hardlopen keurig afstand te houden, maar moet wel constateren dat er – wellicht door berichten als dat van u – een soort intolerantie lijkt te ontstaan, waardoor andere weggebruikers als ze een hardloper zien aankomen alles in het werk lijken te stellen om de doorgang te blokkeren.

 9. Wim

  @ Johan
  Ik zag die taferelen op de werf en op de Springweg ook. Ik vroeg me af waarom Handhaving daar niet op ingrijpt.

 10. Joske

  @ Rene

  Ik heb op zich niks tegen hardlopen. Maar het is wel zo dat het centrum en de parken niet zijn gemaakt om er te hardlopen. De wandelpaden zijn, rara, om te wandelen. Parken zijn er om tot rust te komen. Stoepen zijn gemaakt om op te lopen en straten om op te rijden. De stad; en zeker het centrum, is geen sportterrein. Wil je zo nodig sporten in de stad, dan moet de sporter zich aanpassen aan de andere gebruikers en niet alle andere mensen zich aan de sporter. Men blokkeert u dus niet, men is gewoon zijn eigen ding aan het doen en als u niet door kan rennen, dan moet u maar even stoppen met rennen en even een stukje wandelen. vervelend voor u, maar val daar de ander niet mee lastig.

  En het staat mensen vrij om te wandelen, mits ze zich aan de afstanden houden. Als je sport moet je overigens al 5 of 10 en soms zelfs 20 meter afstand in acht houden, want dan volstaat die 1,5 meter niet meer, qua uitademen van speekseldruppeltjes die anderen kunnen inademen. Gisteren is daar een onderzoek over gepubliceerd.

  Dus sport gewoon, een beetje sport is gezond, maar ga niet alles in de wereld omdraaien. U moet zich aanpassen, niet de rest aan het individu.

 11. Merijn

  @Fred

  Het aantal nieuwe besmettingen zegt weinig aangezien er steeds meer wordt getest. Je kunt beter kijken naar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en sterfgevallen, beiden vlakken af of dalen.

 12. Trol

  Tja hardlopers. Te snel voor de stoep, te langzaam vorm de weg. Koop dus maar een loopband of huur de atletiek baan af. Ik ga ook niet basketballen op de rotonde. Verder zijn de maatregel vervelend voor iedereen. Maar de huilende groep die nu niet eens zonder feestjes, borrels o.i.d. kunnen….daar hebben we werkelijk helemaal niks aan als samenleving. First world problems ten top. Wees blij dat je tijdens een crisis hier woont. Een enkel ontwikkelings land wil ik je best doneren

 13. René

  @ Joske: Een beetje hardloper rent niet in een stadspark, ik ook niet. Ik heb het over duo’s die buiten de bebouwde kom naast elkaar blijven wandelen of fietsen (op de elektrische fiets) en daarbij beide weghelften in beslag nemen. Zo van laat de hardloper maar omdraaien of de sloot in springen. En dat Eindhovense onderzoek waarop u doelt, heeft het naar ik meen niet over het uitademen maar over het hoesten en niezen tijdens het fietsen of rennen.

 14. Marcel de Korte

  Die hardlopers zijn inderdaad bloedje irritant. Vinden – net als heel wat fietsers in het pre-corona tijdperk – dat de openbare ruimte alleen voor hen is weggelegd. Rekening houden met de liefhebber van een wandeling of frisse neus is er niet bij.

  Uiteraard maakte Isabelle een grapje, maar wat blijkt: hardlopers zijn niet alleen doodlopers, ze hebben ook geen humor.

 15. Kadoendra

  @isabelle

  Zelf merk ik dat er veel personen zijn die totaal niet het risico van corona beseffen.
  Dus niet alleen hardlopers die je zijdelings passeren, maar ook gasten op de fiets die dat doen en dan is het ook nog enorm oppassen als je zulke gasten met dezelfde mentaliteit op je dak krijgt in de supermarkt.

  Eigenlijk is het zo dat ik zeer geregeld moet opletten dat gasten die zo beetje de hersenloze asociale zitten uit te hangen op een afstand moet weten te houden.

  Wat die corona crisis mij zeer duidelijk heeft gemaakt is dat er best wel veel mensen zijn die niet in een samenleving denken te leven maar in een egoïstenleving.

 16. jan

  Al die aannames van de meeste mensen hier. Maak je niet zo druk als iemand een keer iets dichter langs je heenloopt of fietst. Zolang die persoon niet hoest en je niet aanraakt en jijzelf goed je handen blijft wassen, dan is de besmetting kans echt heel heel heel erg klein. En al die aannames over die groepen studenten bij elkaar. Misschien wonen die wel in hetzelfde huis? En de mensen die hardlopen .. tja .. heel goed dat ze dat doen. Straks is iedereen depressief en dik geworden dat is ook niet goed. Zo kan je de medaille altijd andersom draaien. Ik zie alleen maar heel veel mensen die hun best doen en zo goed als het gaat netjes afstand houden. De rest van het denken is alleen maar angst. En af en toe wordt er iemand ziek ja. Het is ook ‘flatten de curve’ en niet ‘virus go away’. Het virus zal blijven en het is nog maar de vraag of we ooit een vaccin kunnen vinden.. in de tussentijd ‘keep calm and carry on’

 17. Inez

  Ik heb ook niets tegen joggers, maar als er veel zijn (zoals bij mij in de buurt) kan ik dus niet naar buiten. Ik ben chronisch ziek en moet de hele tijd opletten of er een jogger aankomt. Ik heb nu begrepen dat 1,5 meter afstand met een sporter niet genoeg is, je kan toch besmet raken.
  Is het niet een idee om alleen bepaalde gebieden voor joggers aan te wijzen? En dan niet midden in de stad. Of joggen alleen op bepaalde tijden toe te staan?

 18. Wereldvreemde

  Vrijdagmiddag, groep van 10 A15 feestgangers
  Locatie,,voor café de zaak Stadhuisplein
  Grote groep op terras
  Volop bier drinkend
  Keiharde muziek
  Geen afstand houden
  Loop eens dagje mee in coronaziekenhuis, had ik ze toe willen schreeuwen

 19. Pee

  Ik zit noodgedwongen binnen omdat ik geen virus wilt oplopen of eventueel overdragen.
  Maar als ik dan naar buiten kijk heb ik het idee dat ik de enige bent die zich aan de regels houd.
  Hele groepen mensen lopen bij elkaar of staan in groepen een praatje te maken.

 20. Isabelle

  @Marcel de Korte; fijn dat nog iemand het begrijpt ;-). Inderdaad, geen humor en een sense of entitlement die hun intelligentie helaas ver overstijgt.

  Nou, brandt maar los, hardlopers en kortdenkers!

 21. Zoefff de haas

  Ik ben zo.n hardloper
  Al 10 jaar over de utregse singel
  Zodra ik wandelaars zie,,of dat ik denk ,,ik kom er te dichtbij,,dan stop ik,,of ik wijk uit
  Hou zeker 2 a 3 meter afstand
  Ik zie op de singel en lepelenburg, bijna alleen maar mensen die afstand houden
  Af en toe groepjes studenten op lepelenburg , die klitten
  En de vaste junk dealersgroep,,,die zijn niet met Corona bezig

 22. Marcel de Korte

  Jan: ‘het is nog maar de vraag of we ooit een vaccin kunnen vinden.. in de tussentijd … ‘

  Ja ja.

 23. René

  @ Isabelle: “al die hardlopers overal” op één hoop gooien, dat getuigt van intelligentie. De kans is groter dat er op de IC een hardloper aan het bed staat dan in het bed ligt. Met al uw intelligentie begrijpt u kennelijk mijn boodschap niet: mensen die deugen, bevinden zich in alle bevolkingsgroepen en mensen die niet deugen helaas ook, ook tussen hardlopers en ‘gewone’ wandelaars.

 24. Hardloper

  Ik loop zelf veel hard, nu ook. Heb mijn routes én tijden aangepast. Ga niet midden op de dag en ga niet op smalle paden. Waarheid ligt denk ik een beetje in het midden. Het verbaast me nog wel dat hardlopers smalle paadjes en de singels gebruiken. Daarvan denk ik: laat dat nu even. Tegelijkertijd zie ik ook hele families lekker met elkaar in de weg lopen, ook niet netjes. Maar gelukkig gaat het allemaal best oké. Dus niet zo zeuren en samen komen wij er wel.

 25. Klaar

  @ hardloper

  Die families lopen niet in de weg. Die wandelen. Het is dan ook een wandelpad.

 26. jazeker

  Klaas: het is een loopgebied en looppad voor de lopers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).