Alcoholverbodsgebied in Utrecht herzien, lees hier wat er verandert Alcoholverbodsgebied in Utrecht herzien, lees hier wat er verandert

Alcoholverbodsgebied in Utrecht herzien, lees hier wat er verandert

Alcoholverbodsgebied in Utrecht herzien, lees hier wat er verandert
De gemeente Utrecht heeft samen met politie en handhavers het alcoholgebiedsverbod herzien. Vanaf 15 april is het gebied in de binnenstad vergroot, en zijn andere gebieden verkleind of samengevoegd. Dat is gedaan op basis van onder meer meldingen van drankoverlast en om beter te kunnen handhaven. 

De gemeente Utrecht heeft samen met politie en handhavers het alcoholgebiedsverbod herzien. Vanaf 15 april is het gebied in de binnenstad vergroot, en zijn andere gebieden verkleind of samengevoegd. Dat is gedaan op basis van onder meer meldingen van drankoverlast en om beter te kunnen handhaven. 

Zonnig weer en het wegvallen van de coronamaatregelen zorgen voor de ideale situatie voor mensen die gezellig samen een borreltje willen doen – voor andere bewoners of bezoekers van Utrecht kan dat juist voor overlast zorgen. Daarom vond de gemeente het tijd om de grenzen van het alcoholverbodsgebied te herzien. Het één en ander verandert, per direct.

Binnenstad

In de binnenstad van Utrecht geldt op straat een alcoholverbod voor 24 uur per dag. Vanaf nu komt daar ook een deel van de Biltstraat bij: tussen de Obrechtstraat en de Bekkerstraat. Ook de Nachtegaalstraat, het deel tussen de Mulderstraat en de Maliebaan, valt vanaf vandaag onder het alcoholverbodsgebied.

In tegenstelling daarvan wordt bij de Bemuurde Weerd O.Z. het gebied kleiner. Vanaf nu geldt het alcoholverbod tot aan de Adelaarstraat. De verklaring daarvoor is dat er ten noorden van de Adelaarstraat zeer weinig meldingen van drankoverlast binnenkwamen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bron: Raadsbrief gemeente Utrecht

Vervallen gebieden

Sommige delen van Utrecht waren eerder bij de politie en handhavers in beeld, omdat daar bovengemiddeld veel overlast van alcoholgebruik is. Nu blijkt dat de overlast is verminderd, vervallen deze gebieden. 

Ten eerste vervalt het alcoholverbod rondom de Galgenwaard. Hier kan volgens de gemeente met andere maatregelen tegen overlast worden opgetreden. Ook het gebied tussen de Ikarosdreef en de Achillesdreef in Overvecht vervalt. Hier is er geen sprake meer van aanhoudende alcoholoverlast.

In de gebieden rond de Händelstraat en de straten tussen de Daalsetunnel en het Wolff en Dekenplein lijkt het alcoholverbod te hebben gewerkt: daar is nauwelijks meer overlast en houdt het verbod dus op te bestaan. Hetzelfde geldt voor het centrum van Vleuten.

Nieuwe gebieden

Het gebied rondom opvanglocatie de Stadsbrug in Zuidwest is één van de nieuwe alcoholverbodsgebieden. Vlakbij de opvang zit een pluktuin, die volgens de gemeente een verzamellocatie is geworden van alcoholverslaafden. “Zij gebruiken daar drank en drugs, zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts en laten veel afval achter.”

Ook aan de Oosterkade en Westerkade is openbaar drinken niet meer toegestaan. Dat komt met name door de steigers, schetst de gemeente: “In de praktijk wordt de steiger echter gebruikt als openbaar terras, wat de nodige (geluids)overlast en vervuiling met zich meebrengt zoals afval en het gebruik van de kade, stegen en tuinen als openbaar toilet”. Hier geldt het verbod tussen 23.00 en 06.00 uur.

14 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Mooi. Dus afgelopen met de drankgelagen in de parken Paardeveld en Lepelenburg.

 2. Jeetje

  Geniaal: het alcoholverbod heeft gewerkt, geen overlast, dus dan heffen we het op 😉

 3. JdV

  Prachtig. Wel lullig voor al die cafe’s die nu geen alcohol meer mogen schenken op hun terrassen.
  O nee, wacht ff. Alcohol op straat is zeer gewest als de vrienden van D66 er grof aan verdienen. Anders niet. En terecht, want dronken mensen op een terras geven geen enkele overlast, toch?

 4. Realist

  Het Wilhelminapark mag ook wel een verbod krijgen. Eén groot drank- en afvalfestijn, de troep ook die studenten en starters daar achterlaten..

 5. Scherpschutter

  Dit is geen alcoholverbod maar een plezierverbod. Wat een onzin.

 6. Erin

  @Willem: kaartje wel bekeken? Op het paardenveld mag je gewoon bier zuipen. Wordt dus nog drukker daar. Iets met waterbedeffect.
  Wat mij betreft stopt de gemeente direct met dit soort symboolpolitiek.

 7. Niels Bokhove

  Helemaal niks in dit bericht over het bij uitstek beruchte Sodom en Gomorra op de Nobelstraat, maar het hoort wel bij het verbodsgebied. Er zijn daar geen terrassen bij de café’s, dus op de stoep drinken is er niet meer bij. Als het verbod werkt en ook gehandhaafd wordt. De gemeente heeft te weinig boa’s. Als ik ze al op straat zie, zitten ze meestal in een auto en passeren ze gewoon de misstanden. Soms kan ik ze aanspreken en dan blijken ze uit een andere wijk te komen en dus(?) in deze wijk niks te kunnen doen.
  Inderdaad nogal vreemd: geen overlast meer, verbod opheffen. In no time komt overlast weer terug. Maar ja, ook hier: te weinig boa’s (met te weinig bevoegdheden).

 8. Wim

  Een verbod tussen de Obrechtstraat en de Bekkerstraat op de Biltstraat? Haha wat is dat nou weer voor een totale nutteloze actie? Wie drinkt daar nou? Ik heb in 20 jaar daar nog nooit iemand zien drinken. Oh ja, een student die zn flesje leegt als ie naar de stad loopt of die ene dakloze die zn Gulpener Gladiator op het bankje voor de Groene Weg opdrinkt. Maar je mag dus overal op de Biltstraat drinken behalve tussen die 20 meter? En wie gaat dat handhaven? Wat is het weer een idiote bedoeling. Ondertussen zit het halve lepelenburg vol met boze junks maar daar af en toe een rondje lopen is teveel gevraagd?

 9. Pee

  Ik dacht dat alcohol nuttigen op straat sowieso verboden was.

 10. NapoBonap

  @scherpschutter – ik ben het zowaar met je eens, Schutter. Plezierverbod neemt gestaag toe. Ernstig en droevige ontwikkeling.
  Laat mensen gewoon genieten. En geniet van genietende mensen, óók als ze een beetje baldadig zijn, een beetje geluid maken, tikkie vals lallend zingen. Geniet van het plezier dat ze hebben! Heerlijk toch!

 11. Niels Bokhove

  Vanavond, 21 apr, gezellig borrelen door studentes voor hun deur in Nachtegaalstraat. Hard zingen, gillen. Flinke herrie dus. Geen handhaver te zien!
  Wat hebben we aan zo’n verbod?! Bedenk zulke verboden alleen als je ze ook kunt handhaven. Zo niet, dan maak je je belachelijk als overheid. Hoe heette dat ook alweer? Uitvoerbaarheid van wetten.

 12. a

  De enige die overlast veroorzaken in onze stad zijn studenten. En jongeen. Er kan beter een studentenverbod komen. Dan wordt de stad weer gezellig en voor IEDEREEN toegankelijk en betaalbaar.

 13. Orman

  In wittevrouwen hebben we enorme overlast van studenten die VOOR/ONDER/NAAST ONZE RAMEN EN DEUREN MET GROEPEN DRANK VERORBEREN en roken, zodat we geen avond/nacht meer rust hebben. waarom staat dat gebied er niet bij?

 14. Margaretha bontekoe

  @scherpschutter : 1. je kunt ook plezier zonder alcohol hebben 2. na 22.00 uur willen mensen slapen , die moeten werken, rusten etc. hebben recht op rust. 3. als je dronken wilt lallen kan dat. in een zaaltje, partycentrum, overal. maar niet onder andermans ramen……. dat heet; asociaal. Sinds steden bestaan is hier tegenop getreden, vroeger gebeurde dit ook niet, waarom nu wel? omdat een stel asocialen de halve wereld wil claimen? Gedraag je. Drinken hoeft niet, roken ook niet Plezier kan ook zijn: een potje dammen, zwemmen, fietsen, koken, samen in een rustige en vredige sfeer, zonder gegil en gezuip samenkomen bij je thuis met een klein groepje vrienden zonder dat buren daar last van hebben. kortom: dit is een SAMENleving geen ALLEENleving zoals het inmiddels wel geworden is. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken toch? nee dus. Rust Reinheid Regelmaat. Dát is de manier die we vroeger hanteerden, En die werkte honderden jaren tot 10 jaar terug prima in onze stad. De hysterische asocialen die hier rondlopen verpesten de sfeer voor iedereen. het is klaar . uitbreiden dat gebied ! Landelijk overal !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).