Algen bezitten mechanisme voor het ultieme zonnepaneel | De Utrechtse Internet Courant Algen bezitten mechanisme voor het ultieme zonnepaneel | De Utrechtse Internet Courant

Algen bezitten mechanisme voor het ultieme zonnepaneel

Algen bezitten mechanisme voor het ultieme zonnepaneel
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben het mechanisme waarmee algen energie opslaan blootgelegd. Dit mechanisme zou een bijdrage kunnen leveren aan verbeteren van zonnepanelen.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben het mechanisme waarmee algen energie opslaan blootgelegd. Dit mechanisme zou een bijdrage kunnen leveren aan verbeteren van zonnepanelen.

Algen leggen – net als planten – via fotosynthese energie van de zon vast in biomassa. Maar een plant legt gemiddeld 12 procent van de energie vast, een alg tot wel 98 procent. “Die enorme efficiëntie maakt algen uitermate geschikt voor energieopvang en -omzetting”, aldus promovendus aan de Universiteit Utrecht Sem Tamara op de site van de UU.

Een alg heeft vele uitsteeksels met verschillende soorten bouwstenen, zogenaamde gamma-bouwstenen. Sem Tamara, promovendus aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar de moleculaire structuur in algen.

“Het is een zeer complex systeem”, vertelt Tamara. “Enkele bouwstenen daarvan zetten het licht beter om dan anderen. Die enorme efficiëntie maakt algen uitermate geschikt voor energieopvang en -omzetting.”

Hoogleraar Massaspectrometrie Albert Heck hoopt dat de huidige zonnepalen uiteindelijk te verbeteren met hetzelfde systeem als algen gebruiken. “Het ingenieuze schakelkastje waarmee algen zo efficiënt zonlicht omzetten in bruikbare energie, is ingewikkelder dan een Zwitsers horloge. Dit is het product van drie miljard jaar evolutie. Daar kunnen ingenieurs nog veel van leren. Een oer-organisme geeft ons de blauwdruk voor ultieme super-efficiënte zonnecellen.”

3 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Goed bezig! Algen kweken uit rioolwater en zonlicht. Die algen kan je dan weer vergisten tot methaangas, dat als vervanging voor aardgas kan worden gebruikt. Hoeven we geen warmtepomp meer aan te schaffen.
  Ik stel voor dat er subsidie voor wordt vrijgemaakt voor verder onderzoek!

 2. Zonnewende

  Geweldig! Gefeliciteerd.

 3. Scherpschutter

  Er is helemaal op geen enkele manier bewezen dat deze ‘ontdekking’ zonnepanelen kan verbeteren. Er wordt alleen gehoopt dat dit op termijn mogelijk wel eens zou kunnen.

  Ik hoor het graag als de wetenschappers klaar zijn met het ontleden van 3 miljard jaar evolutie en de ontdekkingen ook kunnen omzetten in bruikbare technologie. Tot die tijd moeten we vooral niet dagdromen of luchtfietsen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).