Aline Barnhoorn hoeft haar spoorweghuisje niet terug te brengen naar originele staat Aline Barnhoorn hoeft haar spoorweghuisje niet terug te brengen naar originele staat

Aline Barnhoorn hoeft haar spoorweghuisje niet terug te brengen naar originele staat

Aline Barnhoorn hoeft haar spoorweghuisje niet terug te brengen naar originele staat
Aline Barnhoorn. Foto: Bas van Setten
Aline Barnhoorn hoeft haar monumentale spoorweghuisje aan de Zonstraat in Utrecht niet in de oude staat te herstellen. In 2008 besloot zij de buitenmuur een andere kleur te geven, maar vorig jaar kreeg ze van de gemeente te horen dat dit niet de bedoeling was en dat het huis teruggebracht moest worden naar de originele staat. Nu komt de gemeente daarop terug.

Aline Barnhoorn hoeft haar monumentale spoorweghuisje aan de Zonstraat in Utrecht niet in de oude staat te herstellen. In 2008 besloot zij de buitenmuur een andere kleur te geven, maar vorig jaar kreeg ze van de gemeente te horen dat dit niet de bedoeling was en dat het huis teruggebracht moest worden naar de originele staat. Nu komt de gemeente daarop terug.

Barnhoorn kocht het markante huisje in 1998. Het verkeerde naar eigen zeggen in slechte staat en ze heeft het in de jaren na de aankoop grondig verbouwd. Zo heeft ze op advies van een deskundige in 2008 de buitenmuur opnieuw laten schilderen vanwege de slechte staat van de stenen. Ook was de buitenzijde in een soort ‘lappendeken’ veranderd omdat de muur in de loop der jaren was hersteld met verschillende soorten steen. Daarnaast heeft ze ervoor gekozen om zonnepanelen op het dak te leggen.

Brief

In het voorjaar van 2020 ontving Barnhoorn een brief van de gemeente Utrecht. Daarin stond onder andere dat het huis een monument is en de status heeft van beschermd stadsgezicht. De uiterlijke wijzigingen moesten daarom ongedaan gemaakt worden.

Het verhaal heeft veel media-aandacht gekregen en ook is er een petitie gestart door de buurt. Zij zagen de veranderingen namelijk juist als meerwaarde voor de omgeving.

Brief

In november 2020 heeft de gemeente toegezegd opnieuw te kijken naar de situatie en nu is besloten dat het huis niet naar originele staat teruggebracht hoeft te worden. “In principe wordt het schilderen van gemetselde gevels bij monumenten niet toegestaan”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Daaraan wordt echter toegevoegd dat in dit geval geen sprake is van een hoge monumentwaarde. “Op de archieffoto’s is te zien dat er al een aantal storende reparatiestukken in het metselwerk zitten.”

Kosten

Ook zou het verwijderen van de verflaag zonder het onderliggende metselwerk aan te tasten een lastig klusje zijn en bovendien speciale reinigingstechnieken vereisen. “Dit zal hoge koste met zich meebrengen.”

Tot slot zegt de gemeente dat de huidige kleur van de buitenmuur niet een ‘dusdanige aantasting van de monumentenwaarde’ is. Het zou daardoor niet redelijk zijn om van Barnhoorn zulke hoge kosten te eisen om de situatie ongedaan te maken.

Zonnepanelen

De zonnepanelen op het dak van het spoorweghuisje voldoen volgens de gemeente niet aan de richtlijnen. Ze mogen namelijk niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en dat is wel het geval.

Tegelijkertijd is de gemeente momenteel bezig met een herziening van de richtlijnen omdat ook de erfgoedsector aan CO2-reductie moet doen. “Hierbij wordt ook de recent vernieuwde advieslijn […] over zonnepanelen bij rijksmonumenten meegewogen. In het kader van de gemeentelijke herziening kan het pand aan de Zonstraat als pilot worden meegenomen.”

Barnhoorn kan haar zonnepanelen voorlopig dus laten liggen. Daarbij is door de gemeente ook meegewogen de panelen over de bestaande dakbedekking zijn gelegd, waardoor ze de monumentwaarde niet aantasten.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Repelstelen

  Dus onder het motto stiekem een stapje verder. Zorgen dat de kosten voor herstel te duur worden. Strijken we met onze hand over ons hart. Nou goed om te weten.

 2. Murosar

  Wiens bureaucratische reet heeft besloten dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf openbare wegen?

 3. Koel Hoofd

  Wat een raar verhaal weer.

  Als het waar zou zijn dat zonnepanelen niet vanaf de weg zichtbaar mogen zijn, dan kunnen en hele hoop utrechters hun panelen van het dak af halen.

  Als ze niet in de publiciteit was gekomen, had de gemeente dan wel de poot stijf gehouden?

 4. Mebka

  Hoera, de redelijkheid heeft gezegevierd! Gefeliciteerd mw. Barnhoorn, uw huisje is markant en prachtig zoals het nu is.

 5. naam

  @Murosar: zonnepanelen _op_monumenten_. We willen dat monumenten er zo uit blijven zien als ze er uit zagen. Dit stukje lezend is dat echter ook aan het verschuiven, in ieder geval voor dit soort semi-monumenten (alleen beschermd stadsgezicht, als ik het goed begrijp). Dat is wel begrijpelijk, want je kunt eigenaren moeilijk ėn verplichten klimaatneutraal te worden en verbieden zonnepanelen aan de zonzijde van hun huis te plaatsen.

 6. Luuk Upuuk

  Als ik het goed lees, komt de gemeente dus met allerlei excuses die ze toestaat de “overtreding” na uitvoerige overwegingen te gedogen.

  Het had de gemeente gesierd als ze gewoon hadden gezegd dat ze misgekleund hadden in doorgeslagen regelgeving..

 7. HArry

  Geweldig hoe de Technocratie niet voldoet aan zijn eigen Technocratie. Zo’n mooi voorbeeld van zijn doelen voorbij missende logica.

  Met dank aan deze zelfbewuste vrouw die opstond tegen de regelgekte in deze stad.

  Ik noem haar een echte moderne verzetsheld die een standbeeld verdient!

 8. PD

  Zonnepanelen niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

  In het huidige coalitie-akkoord staat letterlijk dat minimaal 20% van de daken in de stad moet zijn voorzien van zonnepanelen in 2025. Dat wordt nog wel een uitdaging als de Gemeente tegelijkertijd het “historische dakenlandschap” van de stad wenst te behouden.

 9. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  “Als het waar zou zijn dat zonnepanelen niet vanaf de weg zichtbaar mogen zijn, dan kunnen en hele hoop utrechters hun panelen van het dak af halen”

  Ik denk dat deze regel alleen maar geldt voor monumenten.

 10. W.

  Heel fijn. In dit geval het enige juiste besluit als je het mij vraagt.

 11. Dorine

  Ik vind het een mooi pand en prima dat dit gewoon zo kan blijven.

  Maar echt jongons, die afdeling Vergunningen, die verzinnen elke keer wel een reden waarom het wel kan. Er wordt echt zelden iets niet vergund, zelfs al zeggen bestemmingsplan en andere regels dat het niet kan. Alles onder het mom van kruimelregeling.
  Bah.

 12. Len

  Zo, daar hebben een paar ambtenaren weer mooi hun loon voor bij elkaar gedebatteerd over een non-issue.

 13. Francien

  Hoeveel heeft dit geintje de gemeente gekost?
  En wat heeft het mevrouw Barnhoorn gekost? Ook in elk geval veel tijd en stress. Zou de kostenpost van de gemeente nog verhoogd kunnen worden met de kosten van een excuusboeketje? En misschien is er nog financiële ruimte voor een ambtenarenbinscholing “hoe te handelen in dergelijke situaties”. Lijkt e een goede investering.

 14. Nina

  Het huisje eerst goedkoop kopen, vanwege de beperkingen. Vervolgens buiten de monumentbeperkingen “opknappen” en dan flink piepen en je mag het zo laten.

  De weg is vrij voor iedereen die een monument heeft in de gemeente Utrecht. Ik voel wat schadeclaims aankomen.

 15. Rob H.

  Die zonnepanelen zijn nog daar aan toe, dat is omkeerbaar. Maar doelbewust een rijksmonument vernielen door het in een lelijke kleur te schilderen, dat zou strafbaar moeten zijn. En ermee wegkomen omdat je connecties hebt, dat ook.

 16. herman

  Het is een leuk en markant huisje. Niet meer en niet meer, daar kunnen we heel ingewikkeld over doen, maar dit huisje vergelijken met monumenten als grachtenpanden, kloosters, kerken en dergelijke is toch wat overdreven.

  Het huisje is netjes opgeknapt en staat er leuk te staan, prima toch?

 17. Cico

  Ik ben normaliter best wel een purist wat betreft monumenten, maar dit spoorhuisje is keurig opgeknapt. Als ze het nou knalroze had geverfd en aluminium kozijnen erin had gezet, was het een anders verhaal.

 18. G.H.

  @Rob H.
  Jammer voor u dat het geen rijksmonument is.
  Ook is het niet vernield, maar vanuit een deplorabele toestand in de huidige toestand gebracht.

 19. Scherpschutter

  Rijksmonumenten dienen te worden afgeschaft. Gewoon privatiseren ipv dit geheel arbitraire gezwabber dat de burger niets dan ellende bezorgt.

 20. jan

  Wat maken die domme regels nou uit. Het resultaat is prachtig! Laat ze het juist stimuleren dat mensen zoveel energie en geld in hun huis steken

 21. Andreas

  Het is natuurlijk niet volgens de regels maar de gemeente heeft hier ook ruim 10 jaar liggen slapen voordat ze eens gingen optreden. Dat had natuurlijk veel eerder gemoeten. Een stel over ijverige wakkere ambtenaren dachten hier hun punt te scoren zonder naar de feitelijke omstandigheden te kijken. Mooi dat het opgelost is en dat er geen dure rechtszaken voor nodig waren.

 22. BW

  In de reacties lees ik verschillende invalshoeken, bijv. dat het huisje er van is opgeknapt, of dat de regelgeving is doorgeslagen. Ik mis nog dat de gemeente wel érg laat heeft gereageerd, dus bij dezen.

  De crux in dit verhaal is echter dat Barnhoorn vooraf met de gemeente in overleg had moeten gaan. Het punt van een monumentenstatus of beschermd stadsgezicht is nou juist dat het uiterlijk bewaard blijft en je kunt dus niet op eigen houtje besluiten om de gevel in een andere kleur te schilderen. Als je toch iets aan het uiterlijk wil veranderen, dat is niet per definitie op voorhand uitgesloten, dan altijd in overleg. Die procedure is algemeen bekend bij iedereen die een gemeentelijk- of rijksmonument bezit en het kan niet anders dan dat Barnhoorn dat ook wist.

 23. Piet

  Ik vind het zelf wel van opgeknapt maar dat is niet aan een mij als willekeurige bewoner om dat zelf te vinden. Daar zijn regels voor opgesteld en dien je als inwoner gewoon te volgen anders is het binnen de kortste keren en grote bende. Jammer dat de gemeente onder de publieke opinie is bezweken.

 24. Rara Avis

  Wat een attente ambtenaren! Laat zonnepanelen maar rustig zitten. U wordt er pas na jaren op aan gesproken.

 25. Watnboudel

  Sja… Het blijft natuurlijk een spuuglelijk gezicht, die zonnepanelen…

 26. Hoera

  @scherpschuttertje

  “Rijksmonumenten dienen te worden afgeschaft. Gewoon privatiseren ipv dit geheel arbitraire gezwabber dat de burger niets dan ellende bezorgt”

  Ik heb veel onzin van je gelezen maar dit is weer een kers op de lossefloddertaart. Ik ga niet eens argumenten aandragen, man man man, wat een kortzichtigheid. Maar goed, sinds je het zorgpersoneel een klap in het gezicht hebt gegeven begin januari, is ieders interesse in je geraaskal toch al verdwenen.

 27. Willem

  Deze mevrouw is ontzettend gematst door de gemeente. Ik zou als ik haar wat meer nederigheid tonen en niet met zo‘n triomfantelijk blik op de foto gaan voor de DUIC. In het kader van het gelijkheidsbeginsel begeeft de gemeente zich hier op juridisch zeer glad eis en als deze casus bij de rechter aanhangig wordt gemaakt kan zo‘n besluit zomaar weer teruggedraaid worden.

 28. UTRECHTSE JANTJE

  Hoop geleuter weer van welles en nietes figuren hier , ik ben het gewoon met @Mebka …@Herman en @Cico eens , en heel blij voor Mevrouw Barnhoorn dat alles mag blijven zoals het nu is ……

 29. Nina

  Er wordt een denkfout gemaakt met grote gevolgen.

  Deze mevrouw is nl. niet zielig. Ze heeft het òf bewust buiten de regels om opgeknapt òf zij en de notaris hebben zitten slapen bij de overdracht.

  De weg is nu vrij voor iedereen met een monument om te doen waar ze zin in hebben. Als de gemeente dan nl. ineens wel gaat handhaven, is er grote kans van slagen bij de rechter. Immers doet de gemeente dan aan willekeur en dat is bij wet verboden. Gelijke behandeling daar wordt de overheid aan gehouden.

  Maar ja, dat snapt men tegenwoordig niet meer. Er wordt gehandeld vanuit het onderbuikgevoel. Wat een armoe.

 30. pieter

  hehe de linksen worden wakker,het was tenslotte van de gekke dat dit prachtig opgeknapte huis ,,orgineel,, zou moeten worden gemaakt.
  het was een lappendeken van verschillend metselwerk!
  en zonnepanelen zouden storen !!!!ff lachen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).