Alle kippen verdwijnen uit Julianapark in Utrecht uit angst voor vogelgriep Alle kippen verdwijnen uit Julianapark in Utrecht uit angst voor vogelgriep

Alle kippen verdwijnen uit Julianapark in Utrecht uit angst voor vogelgriep

Alle kippen verdwijnen uit Julianapark in Utrecht uit angst voor vogelgriep
De zwerfkippen in het Julianapark in Utrecht en omgeving krijgen een nieuw onderkomen in een opvangcentrum in Drenthe. In 2021 verwijderde de gemeente ook al kippen en hanen uit het gebied vanwege overpopulatie en de nodige overlast die hierbij kwam kijken. Dit keer moeten de dieren weg uit angst voor de vogelgriep.

De zwerfkippen in het Julianapark in Utrecht en omgeving krijgen een nieuw onderkomen in een opvangcentrum in Drenthe. In 2021 verwijderde de gemeente ook al kippen en hanen uit het gebied vanwege overpopulatie en de nodige overlast die hierbij kwam kijken. Dit keer moeten de dieren weg uit angst voor de vogelgriep.

De vogelgriep waart momenteel rond in Nederland. Omdat de kippen los rondlopen in het Julianapark en omgeving is er een risico op uitbraak. De gemeente Utrecht wil voorkomen dat álle vogels in en rond het park straks geruimd moeten worden.

Om het welzijn van de dieren te verbeteren, de verkeersveiligheid in omliggende wijken te vergroten en overlast in woonstraten te verminderen, is daarom besloten om alle kippen uit het Julianapark en omgeving (wijken West en Noordwest) komend voorjaar te vangen en over te plaatsen. De dieren zullen gebracht worden naar dezelfde gespecialiseerde opvanglocatie als in 2021, namelijk bij het bedrijf Hofganzen in het Drentse Dalen. Bij de verplaatsing is ook iemand van de gemeente Utrecht aanwezig om te zorgen dat dit zo diervriendelijk verloopt.

Zomer 2021

In de zomer van 2021 werden in het Julianapark en omgeving ook al zo’n 150 kippen en hanen naar dezelfde opvanglocatie in Drenthe gebracht. De overpopulatie zorgde voor veel problemen, waaronder geluidsoverlast, verkeersonveilige situaties, overlast bij omwonenden en doordat er veel brood werd gevoerd aan de kippen zorgde dat ook voor ratten- en ganzenoverlast. Zo’n 35 á 40 hennen bleven achter in het park.

Na een telling in 2022 bleek dat het aantal kippen inmiddels snel weer was toegenomen. De gemeente liet in een raadsbrief weten dat er destijds ongeveer 80 kippen in de openbare ruimte rondliepen, met name grote aantallen jonge hennen en hanen. “Dat betekent dat de overlevingskans van deze kippen aanzienlijk is. De verwachting is dat over ongeveer twee jaar in het Julianapark weer meer dan honderd kippen zullen zijn”, aldus de gemeente Utrecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De kippenvangactie in 2021. Foto: Robert Oosterbroek

Dierenwelzijn en veiligheid voorop

“Dierenwelzijn en veiligheid staan voorop”, zegt wethouder Linda Voortman. “Al vinden we het ook spijtig dat we de kippen moeten overplaatsen. We hebben het beste met de kippen voor. Daarom brengen we ze allemaal onder bij een gespecialiseerde opvanglocatie die goed voor ze kan zorgen.”

De Dierenbescherming is blij dat de kippen een nieuw thuis krijgen. ”Het is voor iedereen, maar vooral voor de kippen zelf, het beste om ze elders goed onderdak te bieden. De verkeersveiligheid raakte in het geding en kippen werden overmatig gevoerd, wat weer leidde tot overlast van ratten”, zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming.

19 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Jammer. Vogelgriep zou geen groot gevaar opleveren als we niet megaveel megastallen volgepropt met kippen zouden hebben – dus misschien kunnen we daar binnenkort ook wat aan doen? Dan kunnen de kipjes weer terug naar het Julianapark.

 2. Realist

  De aanpak is uitstekend, daadkrachtig ook! Mooi voorbeeld hoe in alle andere gevallen overlast en onveiligheid aangepakt kunnen worden.

 3. Chef Plongeur

  Mbt vogelgriep enigszins begrijpeljjk. Wel jammer.
  Het argument “verkeersveiligheid” is vokstrek lukraak: vaak wordne loslopende kippen ingezet juist vóór de verkeersveiligheid, omdat automobilisten er veel langzamer van gaan rijden wanneer er veel kippen loslopen. (Anders is natuurlijk een snelweg, maar dat is heel andere koek.)

 4. Nina

  @Leon
  Vogelgriep komt niet uit de megastallen, maar wordt verspreid door wilde vogels en levert een gevaar op voor buitenlopende kippen:
  https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/bioveterinary-research/dierziekten/virusziekten/vogelgriep-in-nederland-2/verspreiding.htm

 5. R.Molemaker

  In Drenthe doen ze namelijk niet aan vogelgriep.

 6. Koel Hoofd

  Grappig
  De kippen gaan naar Drenthe tussen de andere kippen om veilig te zijn voor vogelgriep. Gaan die kipjes echt wel fijn vinden, permanente vakantie in Drenthe met echte wolven ipv stadstashondjes.
  Maar in september vorig jaar mocht deze opvang bij Coevorden geen nieuwe vogels opnemen omdat er vogelgriep bij een pluimveebedrijf in het wijdse groen vlak over de grens in Laar Duitsland was vastgesteld.
  Als er iets niet is in de stad dan zijn het wel pluimveebedrijven en wilde vogels en dus ook geen vogelgriep?

 7. Henk

  Alle natuur de groene stad uit!
  En in Drenthe doen ze inderdaad niet aan vogelgriep.

 8. Katja

  De vogelgriep is 25 jaar geleden ontstaan bij ganzen en eenden op bedrijven in China. Daarna is het overgesprongen op wilde vogels, en die hebben het over de hele wereld verspreid. In 2003 kreeg Nederland te maken met een enorme uitbraak van de vogelgriep. Dat jaar werden 30 miljoen kippen en ander pluimvee afgemaakt.

 9. Kloek

  @ Nina

  De zoveelste maal dat je bewust nepwnieuws/ misinformatie/ desinformatie verspreid.

  Vogelgriep gaat van stallen vol met tienduizenden kippen (of ander gevogelte) of vanuit vogelmarkten richting wilde vogels weer richting hobbiedieren en uiteindelijk weer via de uitloopweides richting de stallen.

 10. M.K.

  Er lopen al jaren kippen in het Julianapark.
  Er is zo vaak vogelgriep geweest in Nederland en nu wordt ineens besloten om voor de gezondheid van de kippen ze te vangen en over te plaatsen naar Drenthe.
  Volgens mij mis ik iets…
  Ik vraag me dan af hoe het gaat aflopen met alle andere, niet wilde, vogels in het park.

 11. Fbuitenkamp

  Ik hoop dat dit inderdaad een veilig opvangadres is en niet toch een vernietingsadres Dan is het mooi
  Al is het wat naief om te denken dat he als je nog eenflink aantal hennen laat zitten je niet alleen al door de natuur over korte tijd weer aanwas hebt
  Hopelijk worden ook straks niet weer leuke paaskuikentjes door mensen gekocht en vervolgens gedumpt in parken
  Op zich verder mooi initiatief

 12. Nuchter

  @Kloek,

  Wat een verschrikkelijk onnozele reactie. Mevrouw Nina verwijst naar de belangrijkste landbouwuniversiteit van de wereld. Maar nee, u weet het beter, die universiteit liegt natuurlijk. U vernedert zichzelf met uw reactie.

 13. Wies

  Erg jammer dit. Vind de kippen altijd leuk. En beetje raar dat ze dan opgehokt(?) in Drenthe verdwijnen. Laten we zoveel mogelijk plantaardig eten om de dierenziektes in de kiem te smoren. De verkeersveiligheid moet ik echt smakelijk om lachen. Dit land heeft het soms echt te goed…

 14. Len

  Kippensoep voor de hele wijk! Is ook wel fijn met dat koude weer. Verbroeder je ook nog eens meteen de mensen mee. Behalve de vega’s dan. Maar de kippen zijn zelf vegetarisch, dus indirect ben je alsnog goed bezig.

 15. Kloek

  @ Nuchter

  Nina liegt niet, maar verteld maar de helft van het verhaal (framing/ desinformatie dus). blijkt ook uit de studie waar ze naar verwijst overigens.

  Dus ja, ik heb gelijk, want de WUR beaamt dat o.a. ook.

 16. Koel Hoofd

  @Kloek
  Desinformatie is een woord uitgevonden door machthebbers welke geconfronteerd werden met informatie wat hun machtspositie ondermijnd, maar door het desinformatie te noemen werd het legitiem om die informatieverspreiders te demoniseren, en nog veel erger.
  Denk daar maar eens over na.
  En nee, ik lieg niet, ooit gehoord van de Spaanse inquisitie of D66?

 17. Nuchter

  @Floep,

  U liegt wel. Het zijn de wilde vogels die de vogelgriep naar Europa brengen. De WUR is daar duidelijk in. U vertelt nonsens. @Nina verwijst naar de totale studie. U vervormt dat.

 18. Zuilen030

  En in Drenthe is geen vogelgriep??
  Wat een drogreden, ruim de vele ganzen en duiven ook meteen op richting Drenthe.
  En laat de hertjes lopen aub.

 19. Geenstijl@Utrecht

  In en rond het stadskantoor loopt er ook eenkip zonder kop rond,vraag mijzelf af wanneer dieverplaatst wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).