Alle ondernemers in Europa krijgen ‘eerlijke kans’ op standplaatsen in Utrecht, zegt ook minister Adriaansens Alle ondernemers in Europa krijgen ‘eerlijke kans’ op standplaatsen in Utrecht, zegt ook minister Adriaansens

Alle ondernemers in Europa krijgen ‘eerlijke kans’ op standplaatsen in Utrecht, zegt ook minister Adriaansens

Alle ondernemers in Europa krijgen ‘eerlijke kans’ op standplaatsen in Utrecht, zegt ook minister Adriaansens
Dat het voor handelaren als een klap in het gezicht kan voelen, snapt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat wel. Maar als straks de vergunningen voor standplaatshouders in Utrecht aflopen, mag elke ondernemer in Europa meedingen voor de plekken in de stad. De gemeente volgt hiermee de geldende wetgeving en zou er ervoor moeten zorgen dat alle ondernemers een ‘eerlijke kans’ maken op de ‘schaarse vergunningen’.

Dat het voor handelaren als een klap in het gezicht kan voelen, snapt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat wel. Maar als straks de vergunningen voor standplaatshouders in Utrecht aflopen, mag elke ondernemer in Europa meedingen voor de plekken in de stad. De gemeente volgt hiermee de geldende wetgeving en zou er ervoor moeten zorgen dat alle ondernemers een ‘eerlijke kans’ maken op de ‘schaarse vergunningen’.

In de gemeente Utrecht zijn negentig ondernemers met een standplaatsvergunning die binnenkort afloopt. Het zijn ondernemers die al jaren op een bepaalde plek in Utrecht te vinden zijn, soms al voor meerdere generaties. Doordat er nu nieuwe wetgeving van kracht is, kunnen straks ondernemers uit heel Europa meedingen naar de vrijkomende vergunning. Het is dan nog maar de vraag of we de daarna bekende gezichten op de standplaatsen terugzien. De VVD in Utrecht vroeg vorig jaar al om opheldering over het onderwerp, en ook nu is er weer politieke aandacht voor.

Het AD in Utrecht sprak recent al met bloemenverkoper Nico van der Ven. Zijn vergunning voor zijn zaakje bij het Griftpark loopt ook af. Hij liet aan de regionale krant weten zich zorgen te maken over zijn toekomst. Ook in de Tweede Kamer was aandacht voor het onderwerp, politicus Van Haga vroeg naar aanleiding van het artikel aan de minister of zij het beleid in Utrecht wel rechtvaardig vindt. Dat vindt de minister.

‘Een klap’

Minister Adriaansens schrijft: “Ja, ik begrijp dat het voor de betreffende ambulante handelaren als een klap kan aanvoelen als ze hun vertrouwde plek moeten opgeven. Toch draagt dit bij aan een rechtvaardige verdeling van kansen voor alle ondernemers.” Volgens de minister zorgen de regels voor een gelijk speelveld.

Over het meewegen van lokale en menselijke factoren antwoordt de minister: “Het meewegen van menselijke factoren werkt twee kanten op: de marktkoopman wiens familie al tientallen jaren heeft geprofiteerd van een exclusief recht op een zeer gewilde plek in de stad en een ander familiebedrijf die het moet doen met een minder aantrekkelijke locatie en daardoor wellicht twee keer zo hard moet werken om dezelfde omzet te bereiken.” Concluderend schrijft zij: “Ik zet mij in voor álle ondernemers. Dit betekent dat ik niet enkel de belangen van huidige vergunninghouders voor ogen heb, maar ook die van toekomstige vergunninghouders.”

Om nog meer duidelijkheid te krijgen over de situatie en de gevolgen voor lokale standplaatshouders zijn er in Utrecht ook door het CDA en de PVV twee sets schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

31 Reacties

Reageren
 1. Martine M.

  Europees aanbesteden nu ja, maar dan wel extra punten voor Utrechtse of Nederlandse mededingers.
  Ik kan me overigens niet voorstellen dat andere steden of landen ook meedoen aan deze bizarre oneerlijke deugflauwekul.
  Overigens werkt dit ook niet echt he? Ken scholen die een Europees bedrijf hun schoolspullen moesten laten leveren met heel veel problemen, terwijl de lokale kantoorboekhandel om de hoek 24/7 service ter plekke leverde, maar die mocht niet meer want 2 cent te duur.

 2. Rob

  Dat betekent dat Nico een tender moet gaan schrijven waarin hij uitgebreid uit de doeken doet hoe hij klimaatneutraal, inclusief gaat deugen, eh.. ondernemen. Nico is natuurlijk bij uitstek dat laatste maar uiteraard geen penne likker die snapt hoe je een tender schrijft die in de smaak valt bij ambtenaren. Een dependance van een groot tuincentrum acht ik een grotere kanshebber. En zo hebben alle ondernemers evenveel kans in het hoofd van beroepspolitici.

 3. Scherpschutter

  Tja. Socialisme maakt meer kapot dan je lief is…En nu wordt de buurt dus binnenkort mogelijk verrijkt met bijvoorbeeld een Bulgaarse hoefsmid in plaats van de vertrouwde bloemenzaak van Jan en Sjaan.

  U doet het allemaal zelf, dames en heren. U doet het allemaal zelf.

 4. Melody

  Rouleren binnen de stad prima, maar lijkt me vrij onwerkbaar, ontwrichtend als een handelaar / familie plots niet meer in de eigen stad, regio of zelfs land terecht kan ?

 5. JdV

  Nou handelaren. Maar snel inschrijven voor een plekje in Barcelona of Parijs. Want uiteraard maakt u daar net zoveel kans als omgekeerd. Proest.

 6. Hilco

  “en een ander familiebedrijf die het moet doen met een minder aantrekkelijke locatie en daardoor wellicht twee keer zo hard moet werken om dezelfde omzet te bereiken”, of de Roemeense drugsdealer die een dekmantel zoekt in Utrecht, of het Poolse familiebedrijf die vanwege lage productiekosten nog een extra vestiging in Utrecht opent en daar riant van kan eten omdat dat in Polen nou eenmaal goedkoper is dan in Nederland, of wat gastarbeiders die je achterin de bloemenstand kan laten slapen om nog wat extra winst te maken…
  Ja, waarom zou je eigenlijk als Nederlandse regering zorgen voor Nederlanders, terwijl je ook de markt open kan gooien zodat de levensstandaard verder naar beneden getrokken wordt?!? Moeilijk, moeilijk moeilijk….

 7. Realist

  De linkse globalisten zullen dit helemaal ge-wel-dig vinden, weer een stukje eigen cultuur foetsie ten faveure van een ideaal, de multiculti gelijke kansen samenleving. Een klap in het gezicht voor een ieder niet gelooft in dat idealistische sprookje vanuit links. Ik wens de getroffen ondernemers, hardwerkende Nederlanders, veel succes toe met de verwerking van deze destructieve beslissing.

 8. Geenstijl@Utrecht

  Aaaa gaan we straks omkoping schandalen krijgen onder ambtenaren, omdat er veel geld voor bepaalde standplaatsen geboden gaat worden.
  Nee Europa maakt het voor de gewone man in Nederland er niet beter op,gaan straks groote buitenlandse bedrijven hier op standplaatsen staan,wie weet.

 9. Ans

  Logisch toch, bewust gekozen om niet te kopen of te huren, maar in de openbare ruimte te gaan venten. Daar heb je dan als ondernemer gigantisch voordeel van genoten al die jaren, die kans mag iedereen krijgen.

 10. Katja

  Sjongejonge…Utrecht gaat op die manier een hoop vertrouwde gezichten (en als stad herkenbaar zijn) verliezen. Hoe zit het andersom ?

 11. Koos

  Gaan we dat straks ook doen met huizen, banen, partners, vriendenkring etc: “U heeft nu al die jaren van deze bevoorrechte positie genoten. Volgend jaar is het “Changer” en is een ander aan de beurt en kunt u mee-loten voor een ander huis, baan en partner en vriendenkring en bankrekening. Zo heeft iedereen gelijke kansen en niet alleen diegenen die nu al jaren van deze voordelen genieten.”

 12. Wil

  Wat de relatie met socialisme is is mij volledig onduidelijk. Het betreft een minister van de vvd, socialisten zitten niet eens in de regering. Hoop geblaat weer uit stadskanaal.

 13. Jeroen

  @Scherpschutter wat is dat nou? Wordt het uitbaten van zo’n plek aan de vrije markt overgelaten en dan is het wederom niet goed? Vergunningen die van vader op zoon doorgegeven worden is puur nepotisme.

 14. eemke

  Ans, helemaal mee eens!

 15. Utrechtsch

  Europese aanbestedingen mogen in de taal van het betreffende land worden geschreven. De kans dat een Roemeense handelaren een Nederlandsche inschrijving voor een standplaats in Utrecht indienen is zeer gering. De ondernemers zullen moeten aantonen op welke manier hun plekje bijdrage levert aan de buurt / leefbaarheid. Prima zaak.

  En als ze de aanbesteding verliezen kunnen ze altijd nog naar Boekarest om Utrechtsche prullaria te verkopen.

 16. Pee

  Fantastisch he die EU.
  En we zijn er nog lang niet en dat is niet in ons voordeel.

 17. Scherpschutter

  @Jeroen

  Ik volg u niet. Wat heeft een vergunning verstrekkende overheid in vredesnaam met een vrije markt te maken?

  Verklaar u nader.

 18. Luuk Upuuk

  @ Scherpschutter: Dit heeft nix met socialisme te maken, maar is het gevolg van het rechtse neoliberale beleid van Teflon-Mark en zijn handlangers in Brussel.

 19. Moniek

  @Scherpschutter
  U kunt nu toch ook met uw handel gaan meedoen aan een aanbesteding in Düsseldorf, Annecy of in Sibiu? Afgezien dan van wat u anders dan praatjes in de verkoop hebt?
  Ik zie in Utrecht zomaar hordes bloemenverkopers en schoenpoetsers uit Spanje en Bulgarije en Cyprus neerstrijken, denkt u niet?

 20. Anne-Fleur

  Ik ga vervreemde in mijn eigen stad.

 21. Rob H.

  Huh? Er vallen hier toch een aantal voorstanders van de vrije marktwerking van hun geloof.

 22. Sjaak

  Ik dacht dat ss-je altijd zo voor de vrije markt was, waarbij hij vervolgens iedereen baggervette winsten wenst. Vrije inschrijving is toppunt van vrije markt, maar ook nu is het wéér niet goed!! Onderhandse gunningen is niet bepaald vrije markt. Als ie maar kan klagen…

 23. Binnenstadbewoner

  Alleen ambtenaren kunnen zoiets bedenken. Dit druist in tegen elk rechtvaardigheidsgevoel. En dan bij de eerstvolgende verkiezingen raar opkijken waarom er zoveel op PVV en FVd wordt gestemd.

 24. Lombok

  Totale waanzin. Dit soort bedrijven moet je juist beschermen, niet op Europese schaal laten concurreren. Durf te wedden dat men in Hongarije er totaal schijt aan heeft en wij als tamme hondjes weer achter de EU aanlopen. Wacht maar tot de euro klapt dan zakt Europa mee in de modder.

 25. Andere

  Ik snap het niet. Wat gaat dat nou voor positiefs opleveren. Wie, behalve die éne nieuwe uitbater, schiet daar wat mee op. Hebben Utrechters problemen met de manier waarop het nu gaat?
  De vrije markt is toch geen heilmiddel waardoor het allemaal beter gaat?
  Volgens mij kunnen we alleen verliezen met deze nieuwe gang van zaken. Inderdaad verminderen van diversiteit door ketens ofwel geen continuïteit door slecht beheer van gelukszoekers

 26. Scherpschutter

  @Luuk Upuuk

  Integendeel. Dit heeft álles met socialisme te maken. Het idee dat er een overheid is die zich alle grond toeëigend zodat privaat grondbezit in beginsel niets meer dan een staatsprivilege is, is uiteraard zuiver socialistisch, net zoals het ook zuiver socialistisch is als die overheid totale controle over een private partij uitoefend door de grond middels tijdelijke vergunningen (en betaling) beschikbaar stelt aan bijvoorbeeld kraamventers. Of de gemeente die vergunning nu uitdeelt of de EU, maakt verder geen verschil. Centraal staat dát er een overheid is die op deze immorele wijze handelt. Niet welke.

  @Sjaak 17:35

  Curieuze opmerking. Een overheid die zich grondeigenaar heeft verklaard en vervolgens de grond middels vergunningen (privileges) verhuurt aan private partijen onder haar eigen arbitraire en doorlopend wijzigende voorwaarden, heeft uiteraard geen moer met vrije marktwerking van doen…

  Weet u wel wat vrije marktwerking is eigenlijk?

 27. Uuu

  @Binnestadbewoner

  Wat al die rechtse stemmers op PVV en Forum echter niet doorhebben, is dat zij gelokt worden met een anti-migratieagenda, maar stiekem voor hetzelfde neo-liberale beleid stemmen dat deze ellende veroorzaakt. Niet voor niets komt Wilders gewoon uit de VVD-opleiding (VVD-school) en kan hij het erg goed met Mark Rutte vinden.

  PVV en Forum vinden hoofdzakelijk hele rijke donateurs binnen het grote (internationale) bedrijfsleven en die zijn er wel bij gebaat dat de huidige status quote gehandhaafd blijft en vinden het wel best dat wat anti migratie partijtjes kiezers bij links wegsnoepen (dat is namelijk de “vijand” van het neoliberalisme).

  Niet voor niks dat het (internationale) bedrijfsleven ooit ook de Nazi’s (zie Ford) financierde.

  Opkomen voor de burger, burgerrechten, arbeidsvoorwaarden, dat druist namelijk in tegen de economie boven alles stellen (zodat de rijken nog rijker kunnen worden).

 28. Geenstijl@Utrecht

  Stem gewoon allemaal op de tegenpartij, lijst 0,geen gezeik, iedereen rijk.

 29. Len

  Ik vind dat er altijd een hele hoop grote en irrelevante zaken worden bijgehaald terwijl de essentie heel simpel is: ik wil iets verkopen en iemand anders wil iets kopen en voor en tussen deze transactie zou ons geen strobreed in de weg moeten worden gelegd. Schaarse vergunningen? Schaarse overheid.

 30. Broekmans

  Rare is aan het hele verhaal dat het alleen in Utrecht en Den Haag word gehandhaafd
  Ook is het zo dat de gemeente Utrecht dan startersleningen kan uitdelen daar bij jaren lang konden bestemmingsplannen niet omgezet worden en dat kan nu in 1 keer allemaal wel ook iets wat je moet weten is dat er een aantal jaar terug al deze ondernemers een huurverhoging door de stront is geduwd van meer dan 70 %

 31. Marcel Bakker

  Jarenlang een plek opgebouwd.mag een ander er van profiteren.We raken alles kwijt.Energiebedrijven zijn al in buitenlandse handen,nu de Ambulante Handel,Grote bedrijven gaan het land uit of worden ook overgenomen……ect.Dit is niet meer mijn land als dit zo doorgaat.We moeten opstaan met z’n allen voordat het te laat is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).