Alle praktische zaken over Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Alle praktische zaken over Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Alle praktische zaken over Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht

Alle praktische zaken over Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht
Koningsnacht en Koningsdag staan weer voor de deur. Vrijdag 26 en zaterdag 27 april verandert de stad weer in een groot Oranjefeest. Hierbij een handig overzicht van alle praktische zaken. Wil je weten welke feestjes er allemaal zijn? Bekijk dat in het overzicht: feestjes in Utrecht tijdens Koningsnacht en Koningsdag.

Koningsnacht en Koningsdag staan weer voor de deur. Vrijdag 26 en zaterdag 27 april verandert de stad weer in een groot Oranjefeest. Hierbij een handig overzicht van alle praktische zaken. Wil je weten welke feestjes er allemaal zijn? Bekijk dat in het overzicht: feestjes in Utrecht tijdens Koningsnacht en Koningsdag.

De vrijmarkt

De Utrechtse vrijmarkt begint op vrijdagavond 26 april om 18.00 uur. De vrijmarkt en evenementen in de binnenstad eindigen zaterdag 27 april om 18.00 uur. Er is een ‘stille periode’ van 01.00 uur ‘s nachts tot 11.00 uur ‘s morgens.

Op de vrijmarkt mag iedereen tweedehands spullen kopen en verkopen en een kleedje neerleggen in het vrijmarktgebied. 4 plekken in de stad zijn gereserveerd voor kleedjesverkoop door kinderen. Dit zijn park Lepelenburg, Nicolaaskerkhof, het Nijntjepleintje, en de Van Asch van Wijckskade.

Op de kaart hieronder ziet is het vrijmarktgebied te zien. In de groene straten is de vrijmarkt.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Bereikbaarheid

Het gebied binnen de paarse lijnen is autovrij. In dit vrijmarktgebied geldt vanaf vrijdag 26 april 15.00 uur tot zaterdag 27 april 23.00 uur een parkeerverbod. Het gebied is dan afgesloten voor verkeer. Dit is om plaats te maken voor de kleedjesverkoop. Auto’s die blijven staan, kunnen op vrijdag april vanaf 15.00 uur worden weggesleept.

Automobilisten mogen de rest van de binnenstad vanaf vrijdag 26 april 16.00 uur tot zaterdag 27 april 23.00 uur alleen uitrijden, maar niet inrijden. Dit moet gebeuren via de Tolsteegbrug bij het Ledig Erf.

Er zijn ook minder parkeerplaatsen. Auto’s die gevaarlijk geparkeerd staan kunnen weggesleept worden. Bewoners die een parkeervergunning of garage-abonnement hebben voor een van deze garages of parkeerrayons mogen 26 en 27 april de hele dag ergens anders parkeren.

De gemeente adviseert bezoekers met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Mensen die echt met de auto willen komen worden geadviseerd om hun voertuig in een P+R te parkeren.

De treinen van en naar de stad rijden volgens een speciale Oranje dienstregeling op Koningsdag. Er worden extra en langere treinen ingezet. Bekijk de reisplanner van de NS voor specifieke informatie.

Tijdens Koningsdag zijn er speciale vaarregels. Op de Oudegracht en de singels geldt eenrichtingsverkeer voor alle boten. Op de Oudegracht geldt ook een afmeerverbod.

Tijdens Koningsnacht rijden bussen van Syntus Utrecht en U-OV het speciale Koningsnachtnet. Er rijden verschillende buslijnen die Utrecht Centraal met tal van wijken in de stad en plaatsen in de regio verbinden. Vanaf dit jaar kunnen reizigers gewoon gebruik maken van een OV-chipkaart in het Koningsnachtnet.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Informatie tijdens Koningsdag

De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met de mobiele applicatie Woov een Koningsdag-app. De app biedt informatie voor de bezoekers van Koningsnacht en Koningsdag. Op een interactieve kaart van de binnenstad zijn de evenementen en voorzieningen te zien, waaronder (invalide)toiletten, fietsenstallingen en EHBO-posten. Ook vinden appgebruikers elkaar gemakkelijk terug dankzij de ‘zoek mijn vrienden’ functie. Met de app wil de gemeente een bijdrage leveren aan een feestelijke en veilige Koningsdag.

De app, Koningsdag Utrecht App, is hier te vinden voor android en iOS.

Dit jaar is er ook een speciale website voor fietsers om te achterhalen waar er nog een bewaakte stallingsplek is.

1 Reactie

Reageren
  1. Henriette

    Waarom was er geen markt in Lombok dit jaar??

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).