Alle Utrechtse voedselbanken hebben straks na jaren onzekerheid een vaste plek Alle Utrechtse voedselbanken hebben straks na jaren onzekerheid een vaste plek

Alle Utrechtse voedselbanken hebben straks na jaren onzekerheid een vaste plek

Alle Utrechtse voedselbanken hebben straks na jaren onzekerheid een vaste plek
Foto: Archief DUIC
De voedselbanken in Ondiep en Leidsche Rijn hebben een geschikte locatie gevonden voor hun werkzaamheden. Dat betekent dat alle Utrechtse voedselbanken na jaren van onzekerheid nu duidelijkheid hebben over hun huisvesting.

De voedselbanken in Ondiep en Leidsche Rijn hebben een geschikte locatie gevonden voor hun werkzaamheden. Dat betekent dat alle Utrechtse voedselbanken na jaren van onzekerheid nu duidelijkheid hebben over hun huisvesting.

De afgelopen tijd heeft de Stichting Voedselbank Utrecht (SVU) een nieuwe werkwijze ontwikkeld: in Overvecht is een centrale locatie gekomen waar voedsel door vrijwilligers wordt opgeslagen en verpakt. Vanuit die plek worden de pakketten verdeeld over negen locaties in Utrecht.

De voedselbank in Ondiep (Alles Onder Een Dak) gaat vanaf 1 januari 2021 pakketten inpakken naast die centrale locatie in Ondiep. De pakketten worden vervolgens verstrekt vanuit buurcentrum de Uithoek in Ondiep. De Dierenvoedselbank krijgt aan de Van Tuyllkade in Ondiep een eigen locatie voor opslag en uitgifte.

De voedselbank in Leidsche Rijn verhuist iets later, op 1 april 2021, naar een winkelpand vlakbij winkelcentrum Terwijde. De voedselbank in Vleuten – De Meern verhuist in de loop van 2021 ook naar een nieuwe locatie, namelijk de Marekerk. In de voedselbanken van Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern wordt een ‘sociaal winkelconcept’ getest. Mensen kunnen dan zelf kiezen welke producten ze mee naar huis willen nemen.

Cruciale rol

Wethouder Linda Voortman is blij dat er nu duidelijkheid is over de huisvesting. “De voedselbanken kunnen hierdoor hun energie weer volop steken in het verstrekken van voedselpakketten aan kwetsbare Utrechters”, zegt ze.

“De voedselbanken vervullen een cruciale rol door wekelijks zo’n 565 voedselpakketten te verstrekken aan Utrechters die moeite hebben met rondkomen. De voedselpakketten zijn voor veel Utrechters van grote waarde. We vinden het daarom belangrijk dat de voedselbanken zekerheid hebben over de locaties waar zij in zitten”.

6 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Fijn dat ze een vast plek krijgen.
  Maar schande dat er voedselbanken in ons land nodig zijn!
  Voor toetreding tot de EU was dit namelijk niet nodig, Nederland was een sociaal land waar haar zaken goed op orde had.
  Dat het nu wel nodig is komt door het sociaal economisch beleid van Brussel, iets wat door vele mensen compleet wordt onderschat. Want onze politieke lijders (met lange ij) buigen als knipmessen als Brussels met haar vingers knipt.

 2. Toine Goossens

  De voedselbank Overvecht ontving van de Pauluskerk in Tuindorp 6 overvol geladen station cars aan houdbare voedingsmiddelen.

  Het was voor de voedselbank de grootste gift die zij ooit onvingen. Ook in Oog in Al, ook daar wonen leden, werd bijzonder veel bijgedragen.
  Barmhartigheid rondom St. Maarten, het spreekt steeds meer aan.

 3. Géénstijl @Utrecht

  Beste Toine,

  Er is dus nog hoop voor de mensheid als ik dit zo lees ….

 4. Pee

  Ik lees liever dat de voedselbank niet meer nodig is,maar ik ben bang dat er in de toekomst nog meer voedselbanken bijkomen.

 5. Kadoendra

  In Europa leven 50 miljoen mensen die dagelijks amper rond kunnen komen en het is mij al jaren duidelijk dat er in Nederland aan de onderkant van de samenleving ook veel armoede is.

  Dus dat het jaren heeft geduurd dat alle Utrechtse voedselbanken een vaste plek gaan krijgen is eigenlijk best wel een grote schande.

 6. Binnenstadbewoner

  @ Koel Hoofd: Er zijn altijd arme mensen in NL geweest die veel moeite hadden om rond te komen. Dit is nooit anders geweest en zal altijd zo blijven. Als er bijv. in jaren 70/ 80 of 90 voedselbanken waren geweest dan hadden deze net zoveel veel of misschien wel meer klandizie gehad als nu. Dit heeft niks met de EU te maken.

  Dankzij ons sociale stelsel zie je hier geen mensen uit vuilnisbakken eten en struikel je in de binnenstad niet over de verslaafde daklozen die op een stuk karton liggen zoals je wel veel in andere EU-landen ziet. En dan heb ik het niet alleen over de zuidelijke lidstaten, dit zie je al volop in de grote steden van België en Duitsland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).