Alleen nog inclusief en toegankelijk straatmeubilair in Utrecht; vijandige architectuur niet meer welkom Alleen nog inclusief en toegankelijk straatmeubilair in Utrecht; vijandige architectuur niet meer welkom

Alleen nog inclusief en toegankelijk straatmeubilair in Utrecht; vijandige architectuur niet meer welkom

Alleen nog inclusief en toegankelijk straatmeubilair in Utrecht; vijandige architectuur niet meer welkom
Foto's: Bas van Setten
De gemeente Utrecht gaat geen gebruik meer maken van vijandige architectuur. Dit zijn bijvoorbeeld strips op een bankje in het park, die moeten voorkomen dat mensen erop gaan liggen. Volgens de gemeente mag iedereen de openbare ruimte in de stad gebruiken. “Dit houdt in dat er geen groepen uitgesloten worden door ontwerp of inrichting.”

De gemeente Utrecht gaat geen gebruik meer maken van vijandige architectuur. Dit zijn bijvoorbeeld strips op een bankje in het park, die moeten voorkomen dat mensen erop gaan liggen. Volgens de gemeente mag iedereen de openbare ruimte in de stad gebruiken. “Dit houdt in dat er geen groepen uitgesloten worden door ontwerp of inrichting.”

Er zijn talloze voorbeelden van vijandige architectuur. Het kunnen metalen punten zijn die moeten voorkomen dat mensen ergens op gaan zitten of iets als glijbaan gebruiken. Het kunnen ook de strips op het bankje zijn of strips op de stoep, waardoor skaten onmogelijk wordt. Ook de anti-plasplaat wordt gezien als vijandige architectuur.

Tekst loopt door onder afbeelding

De anti-plasplaat

Golven

Bij de Gasthuismolenbrug is in 2017 een metalen sierstrip geplaatst. Ook dit kan worden gezien als vijandige architectuur. De strip is namelijk bedoeld om te voorkomen dat de plek aantrekkelijk is voor hangjongeren. Zo vertelde initiatiefnemer Hans van Lunteren eerder tegen DUIC.

Tekst loopt door onder afbeelding

Stoelen

Naast deze voorbeelden zijn er ook subtielere vormen die door sommigen als vijandige architectuur worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan de stoelen in de publieke ruimte. Hier kunnen mensen namelijk ook alleen maar op zitten. Daarnaast zijn er ook de zogenoemde leunbankjes, vaak te vinden op stations en bij bushaltes. Ook hoogfrequent geluid dat hangjongeren moet wegjagen kan worden beschouwd als vijandige architectuur.

Tekst loopt door onder afbeelding

Definitie

De gemeente Utrecht hanteert overigens de volgende definitie van vijandige architectuur: “Onder vijandige architectuur verstaan we (aanpassingen aan) straatmeubilair, verhardingen of andere elementen in de openbare ruimte die als doel hebben om gedrag dat wordt aangemerkt als ongewenst te weren, ontmoedigen of beperken.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Wet

De gemeente is echter van mening dat in een inclusieve openbare ruimte al het gedrag is toegestaan, tenzij dit natuurlijk tegen de wet ingaat of leidt tot vernielingen. In uitzonderlijke situaties, waarbij bijvoorbeeld structureel overlast is, kan er nog wel gebruik gemaakt worden van vijandige architectuur.

Tekst loopt door onder afbeelding

Geoorloofd

Tot slot zijn er ook voorbeelden die weliswaar op vijandige architectuur lijken, maar daar volgens de gemeente niet bij horen. Zo zijn leuningen van de bankjes die te vinden zijn langs de Nieuwekade bedoeld ter ondersteuning en niet om te voorkomen dat mensen languit gaan. “De eventuele beperking van ander geoorloofd gebruik zoals bijvoorbeeld liggen is niet het doel van dit ontwerp.”

Gekoppelde berichten

46 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Laten we hopen dat overlast een uitzonderlijke situatie blijft.

 2. Stoeptegel

  Dus alle drempels in de gemeente worden verwijderd? Vind ze namelijk niet erg inclusief.

 3. G.H.

  1 april valt laat dit jaar.

 4. C in de horeca

  mooie aktie, de binnenstad “inclusief” maken voor wildplassers, hangjongeren en asso’s. Lekker bezig gemeente!

 5. ST

  Ik heb het ook niet zo op verhardingen in de openbare ruimte met als doel ongewenst gedrag tegen te gaan.

  Rotverkeersdrempels.

 6. FH

  Het idee wordt toch niet om juist bedbanken meer te zetten?

 7. Wim

  Lachuuu. Het is weer zover. Onze localo’s hebben na onder meer het olifantenpaatje en de reclameverboden weer een nieuw uiterst belangrijk politiek thema gevonden. ‘Vijandige architectuur’, hemel, mijn hemel.

 8. Koel Hoofd

  Hilarisch, is dit serieus?!

  1 “Dit houdt in dat er geen groepen uitgesloten worden door ontwerp of inrichting.”
  2 “Onder vijandige architectuur verstaan we (aanpassingen aan) straatmeubilair, verhardingen of andere elementen in de openbare ruimte die als doel hebben om gedrag dat wordt aangemerkt als ongewenst te weren, ontmoedigen of beperken.”
  3 “De gemeente is echter van mening dat in een inclusieve openbare ruimte al het gedrag is toegestaan, tenzij dit natuurlijk tegen de wet ingaat of leidt tot vernielingen.”

  Heel interessante insteek van onze kneiterlinks witte bakfietsenbestuur, vijandige architectuur…
  De gemeente draagt hiermee namelijk haar eigen autowerend beleid ten grave omdat ze vind dat AL HET GEDRAG in de openbare ruimte is toegestaan, dus ook autobezit en gebruik. Want ongewenst gedrag -dat autobezit en gebruik- ontmoedigen met de inrichting van de openbare ruimte sluit mensen uit en dat is niet inclusief….
  Fijn dat de gemeente dat nu eindelijk eens toegeeft.

 9. Wies

  Slachtoffer van het straatmeubilair. Teken van de tijd.

 10. Katja

  Ik dacht met vijandige architectuur ook afschuwelijke nieuwbouw wordt bedoeld, maar helaas…
  En : “Bij de Gasthuismolenbrug is in 2017 een metalen sierstrip geplaatst. Ook dit kan worden gezien als vijandige architectuur. De strip is namelijk bedoeld om te voorkomen dat de plek aantrekkelijk is voor hangjongeren”.
  Nee, is tegen wildplassen, een nuttig ding, dus.

 11. Janmetdekortevoornaam

  Zet nog wat stretchers neer in Lepelenburg voor de verslaafden.

 12. Inez

  Maar gaat de gemeente al deze plekken nu aanpassen of gaan ze in de toekomst geen vijandige aanpassingen meer gebruiken?

 13. Statler

  Terugkeer van zebrapaden op fietspaden ook bespreekbaar-omdat het ontbreken nogal vijandig richting voetganger is?

 14. Boogschutter

  Onder vijandige architectuur schaar ik ook (een vorm van ongastvrijheid!) de afwezigheid van een openbaar bankje of een plek om even (op) te kunnen gaan zitten waar je het nodig hebt.
  Neem bijvoorbeeld de hal van den Haag CS: vrijwel nergens is daar een plek te vinden om op te kunnen gaan zitten. Kijk even twee tellen om je heen en je ziet hoe zeer die gemist wordt door mensen die wegens omstandigheden zoals leeftijd, vermoeidheid, handicap etc. even moeten kunnen uitrusten.
  Fijn dat de Gemeente Utrecht oog heeft voor die ondingen van banken met van die stalen obstakels ertussen die het liggen onmogelijk maken. De (vele) nuffige en zelfgenoegzame reacties hierboven van hen die de spot drijven met deze blijk van fijngevoeligheid bewijzen dat zij zich in het leven als zeer geslaagd beschouwen en geen weet hebben van het noodlot wat iemand treffen kan die op straat is beland.

 15. Pee

  Weten ze niet dat dat ooit met een goede reden allemaal geplaatst is ?
  Nu word het dus allemaal weer weggehaald en wat gaat er dan gebeuren?
  De overlast zal dan weer zegenvieren want ondertussen zijn er nog meer figuren bij gekomen die daar dus gretig gebruik van gaan maken.
  Volgende actie zal worden , politie zonder wapens en zonder handboeien de straat op sturen.
  Ze worden steeds gekker hier.

 16. buurtbewoner

  het hele stationsplein en omgeving valt wat mij betreft ook onder vijandige architectuur, ik wil er altijd zsm weg zijn

 17. Janah

  Er zijn woorden in het hedendaags taalgebruik waar ik allergisch voor ben geworden. Een daarvan is: inclusief.

 18. Klaasjan

  Wat is er nu weer mis met “subtiel” “vijandige” stoelen waar je “alleen maar op kunt zitten”, zoals bij de pandhof aan de Mariaplaats? Wat wil men dan nog meer kunnen doen met die stoelen? Het woord inclusief wordt meer en meer misbruikt.

 19. Massegast

  Behalve de Haagse kaasstolp is er ook de Utrechtse kaasstolp. Met daaronder het stadskantoor. Dan kunnen de wereldvreemde bewoners van het stadskantoor politiek en moreel correct blijven, want we zien niks en we horen niks. En, o, wat zijn we blij met onszelf. Contactarmoede heet dat in therapiekringen.

 20. Janah

  Zou een gesloten voor en/of achterdeur van je huis binnenkort tot de categorie ” vijandig” horen? Wij sluiten immers vele mensen buiten.

 21. Cico

  De anti plaspaal is bedoeld tegen beschadiging van een gebouw door decennia urinerende dronkenlappen.
  Daarnaast was de gemeente Utrecht ook zo onvriendelijk om alle publieke pispalen te verwijderen, dus waar kan je dan terecht? Wildplassen? Je zou maar een blaasprobleem hebben, of godbetert het, een vrouw zijn.

 22. Stemadvies

  Gefeliciteerd Utrecht, met onze verkiezingsuitslag. Dit bestuur hebben wij met z’n alle gekozen. We doen het onszelf aan.
  #weetwatjestemtalshetnodigis

 23. Rottebert Peermans

  “De gemeente is echter van mening dat in een inclusieve openbare ruimte al het gedrag is toegestaan,[…]”
  Hypocrisie ten top! Deze woorden komen van een gemeente die reclame voor vlees en alcohol in de openbare ruimte verbiedt, kampvuurtjes verbiedt etc.

 24. BdV

  En als dit niet werkt kun je gaan nadenken over verregaande maatregelen ter stimulering van ongewenst gedrag.

 25. HenQ

  Ik zie de milieuzone en het nieuwe parkeerbeleid ook als zeer vijandige, niet inclusieve architectuur. Ik mag met mijn oudere dieselautootje de stad niet meer in, en ik ben per maand nu heel veel geld kwijt als ik hem voor de deur wil parkeren waardoor ik een auto niet meer kan betalen om op mijn werk te komen. Als armlastig werkend persoon voel ik me ontzettend gediscrimineerd en uitgesloten!

 26. Moniek

  De afvalbak die op de foto van de Mariaplaats is afgebeeld, is foeilelijk, staat op een gekke plaats en doet pijn aan de ogen. Met die afschuwelijke dingen staat de binnenstad vol. Hoort dit ook bij vijandige architectuur?

 27. Utrechter

  Met een begrotingstekort van miljoenen zijn dit natuurlijk zaken die met prioriteit aangepakt moeten worden. Eerst voor veel geld en met een duidelijk doel dit plaatsen en nu onder de noemer inclusief dit weer voor bakken met belasting geld weghalen. Wie verzint dit wij hebben geen vijandige architectuur in Utrecht maar een vijandig gemeentebestuur.

 28. Binnenstadbewoner

  Kennelijk vinden linkse kiezers dit heel belangrijk. Niet de uit de hand gelopen woningnood, witwassen en overlast is belangrijk, maar of straatmeubilair wel inclusief genoeg is.

 29. Boogschieter

  @ Binnenstadsbewoner

  Altijd weer dat gelul over ‘de linkse kiezer’.
  Hou toch op. De woningnood danken we aan 12 jaar rechtst beleid van Rutte c.s.
  Witwassen en belastingontwijking is een rechtse hobby.

  Nederland is een rechts land.

 30. Maarten

  Inclusief: Weg met de duivenpinnen!

 31. Toine Goossens

  Boogschieter,

  Utrecht is een linkse stad. Links bepaalt hier al meer dan 15 jaar de nieuwbouw. Dus het moet binnenstedelijk.

  Binnenstedelijk bouwen voeldoet volstrekt niet aan de vraag naar woningen in Utrecht. Lees https://lnkd.in/e3TTGtsC
  en vooral het onderliggende onderzoek uit 2022 naar de vraag naar woningen.

  Als rechts het op de woningmarkt voor het zeggen zou hebben, dan werd gebouwd waar behoefte aan bestaat. ‘Behoefte’, daar heeft uw links niks mee, dwang is het passende woord.

  Lees op DeNuk eens de artikelen van Cees Grimbergen over het falende Utrechtse woningbeleid. U gaat gelijk anders stemmen.

 32. Binnenstadbewoner

  @ Boogschieter: Utrecht heeft al decennia linkse colleges gehad. Utrecht heeft de allergrootste woningnood van heel Nederland. Hooguit op Amsterdam na. Wie wil dat de woningnood wordt aangepakt, moet zeker niet bij linkse partijen zijn. Wel vlak voor de verkiezingen een grote mond over de woningnood opzetten, maar veel te weinig voor elkaar krijgen. Het ontbreekt aan visie. Men denkt te klein. Af en toe een gebouw erbij gaat de crisis niet oplossen. Er moeten veel meer nieuwe wijken bijkomen. Wijken met hoogbouw. De polders vol bouwen. Metrolijnen aanleggen die alle wijken op slimme manier met elkaar verbinden etc..

  De afgelopen 12 jaar was er geen rechtse partij in NL. Zelfs de VVD – ooit een rechtse partij – is op veel onderwerpen links. Het hele stelsel van uitkeringen en toeslagen is bijv. onder Rutte ongemoeid gelaten.

 33. MtU

  Echt??? Moeten we dit soort onbenullige dingen verzinnen om onze ambtenaren bezig te houden? Vorige maand de olifantenpaadjes, nu de vijandige architectuur, wat komt er volgende maand?

 34. Pragmatist

  Ik weet al wie ik de schuld kan geven als utrecht nog verder verloedert door deze actie.

 35. Willem

  Mij hemel, dit bestuur is toch niet meer serieus te nemen. Trivialiteitenmanagement. Insluitende architectuur, uitsluitende reclameverboden.

 36. JdV

  In dit kader gaat de gemeente uiteraard per direct regelen dat je op het treinperron kan komen zonder door HC te moeten. Gewoon, via de brug. Want de huidige situatie op die brug is niet bepaald inclusief te noemen. O nee, Klepierre, wacht ff, dan gelden andere regels. Proest.

 37. Marcel

  Blijft lachen hier. Paar protest bewegingen en ook nog humor. Niemand die er zich ook maar iets van aantrekt. We kiezen een bestuur, lezen wat ze gaan doen/willen en worden dan licht pissig. Verder niks. Leuker gaan we het niet maken en daarom stemmen zoveel mensen PVV. En als dit zo doorgaat worden dat er nog meer. Toch?

 38. Boogschutter

  @ Binnenstadbewoner
  Ja,ja zo lust ik er nog wel een paar, de VVD een linkse partij noemen, kom op!
  De wooncrisis is geheel op het conto van rechtse politiek te schrijven. Meneer Blok, ook VVD, voorop, die deed de sociale woningbouw in de uitverkoop en hief het Ministerie voor Volkshuisvesting op. Neoliberaal beleid ten top, rechtser kun je het niet krijgen.
  En Geert gaat huizen bouwen, ultrarechts aan zet.

 39. Boze burger

  Plasplaten weghalen? Zijn ze nu helemaal gek geworden? Elk monument wordt ondergepist als je geen maatregelen neemt.
  Monteurs en klussers willen al niet meer werken in de binnenstad (bereikbaarheid, parkeren) en dan laten we onze monumentale gebouwen gewoon kapotpissen omdat we vinden dat iedereen maar alles mag doen in deze open inrichting?
  ALLES om maar niet te hoeven handhaven he?

 40. Statler

  @Boogschutter:
  woningnood is al sinds 2e helft jaren veertig. Sindsdien hebben diverse politieke signaturen Nederland bestuurd en dit probleem niet opgelost. Het woningtekort is dan ook ouder dan de door u genoemde politicus en partij zijn.

 41. Nina

  Inclusief en toegankelijk straatmeubilair?
  Vijandige architectuur?

  Wie verzint dit soort onzinnige phrases?

 42. Johan

  Onze wethouder van fietsen krijgt geen project voor elkaar en ondertussen hobbelen onze overige bestuurders voort op de heilloze weg naar de utopische heilstaat. Weg met de geitenpaatjes, weg met de vlees-, alcohol-, vlieg- en weet ik veel wat voor een reclame nog meer en lang leve de inclusieve zitbankjes. Tsjonge, jonge, wat een bestuur.

 43. Chef Plongeur

  Goede ontwikkeling! Als je even wil gaan liggen, en het wordt door ontwerp tegengegaan, is belachelijk. En ja, ook een dakloze mag van mij prima op een bankje liggen. Beter nog: maak er meer mogelijkheden voor, ook om droog te liggen. Beter dan ze doodziek in de kou laten liggen.
  En hangjongeren? Heb ik geen moeite mee. Laat ze lekker; hangen doet niemand kwaad.
  (En voordat notoire mopperaars gaan huilie: hangjongeren zijn geen wetsovertreders. Doen ze dat wél, dan moet je ze dáárop afrekenen.)

 44. Wim

  @ chef

  Ja joh, overdekte zitbankjes en dan gelijk ook maar met heaters en stoelverwarming. Wat een geweldig idee van je.

 45. Chef Plongeur

  @wim. Dank voor je bijval: dat zou inderdaad niet misstaan. Niemand kiest er bewust voor om dakloos in kou en regen te leven. Het zijn de zwaksten, soms (geestes)zieken van de maatschappij die dit beetje leefbaarheid nodig hebben. Gelukkig leven we niet in een individualistische maatschappij, en referen we nog regelmatig aan het rood/witte stadslogo van Utrecht: het kleed van Sint Maarten.
  Maar een echt goede daklozenopvang zou dat verwarmingsidee van @Wim natuurlijk overbodig kunnen maken.

 46. Nina

  @ Chef Prongleur

  “…ook een dakloze mag van mij prima op een bankje liggen…”

  Ja, zover zijn we dus al van huis.

  Er moeten natuurlijk helemaal geen daklozen zijn die op een bankje liggen. Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd. Maar dat lijk je zelf ook al te beseffen gelukkig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).