Allemaal Utrechters – Vegard Sivertsen: ‘Pizzeria Santa Lucia is een verborgen parel in Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Vegard Sivertsen: ‘Pizzeria Santa Lucia is een verborgen parel in Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Vegard Sivertsen: ‘Pizzeria Santa Lucia is een verborgen parel in Utrecht’

Allemaal Utrechters – Vegard Sivertsen: ‘Pizzeria Santa Lucia is een verborgen parel in Utrecht’
Vegard Sivertsen. Foto: DUIC / Bas van Setten
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Vegard Sivertsen (44) uit Noorwegen.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Vegard Sivertsen (44) uit Noorwegen.

Paspoort:
Naam: Vegard Sivertsen
Geboortedatum: 13-03-1974
Land: Noorwegen
Plaats: Stord
Levensmotto: ‘Je kunt niets aan het weer doen, wel aan je humeur’
Aantal mensen met een Noors paspoort in Utrecht in 2017: 74 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Nederlanders zeggen dat ze heel direct zijn. Daar zijn ze trots op. Maar eigenlijk zijn Nederlanders leerlingen van de Noren, want wij zijn écht direct. Nederlanders praten nog vrij politiek direct. Ik heb mijn Noorse directheid een beetje moeten afleren, want ik heb gemerkt dat je daar in Nederland niet altijd vrienden mee maakt”, zegt Vegard in zijn kantoor aan de Jansdam. Vegard voelt zich gelukkig wel heel erg thuis tussen Nederlanders. Hij vindt dat de Noorse en Nederlandse mentaliteit niet erg van elkaar verschillen, in beide landen gaan de mensen in het algemeen op een informele manier met elkaar om.

Vegard verhuist begin 2001 voor de liefde naar Utrecht. Hij ontmoet zijn vrouw twee jaar eerder op de campus van de universiteit van Bergen. Vegard studeert er informatica, een Utrechtse dame volgt er een jaar lang colleges via het uitwisselingsprogramma van Erasmus. Vegard is betrokken bij een uitwisselingsprogramma voor technische studenten die naar Bergen komen, zo ontmoet hij ook de Utrechtse vrouw. Om precies te zijn bij een Mexicaanse avond, waar Vegard samen met een Spanjaard het eten kookt.

Vegard vindt zijn studententijd geweldig, omringt door zoveel internationale studenten. Hij komt uit Stord, een klein eiland in Noorwegen. Vegard zegt dat het eiland qua inwonersaantal te vergelijken is met Texel. Je kan niet studeren op het eiland, dus wie een hogere opleiding wil, vertrekt. Vegard studeert in Bergen. Daar regent het driehonderd dagen per jaar. “Mensen denken dat het hier veel regent. Maar als je in Bergen woont, kan het zo twee maanden aan één stuk door regenen. Ik ben blij dat ik nu in Nederland woont, hier regent het eigenlijk heel weinig.”

De traagheid van Noorwegen

Na zijn studie vertrekt Vegard naar Utrecht, om in te trekken bij de studentenkamer van zijn vriendin in Tolsteeg. Hij komt aan met zijn creditcard en tandenborstel. Hij heeft genoeg geld gespaard om een half jaar te kunnen blijven. Als hij geen baan vindt, is het plan terug te keren naar Noorwegen. Maar: Vegard vindt een baan! Hij is blij inmiddels zeventien jaar in Utrecht te wonen. “In Noorwegen zijn de mensen traag; ze lopen sloom over straat en doen alles op hun gemak. In Nederland zit overal meer haast achter, de dingen die moeten gebeuren worden ook snel afgehandeld. Dat vind ik fijn.” Een verborgen parel in Utrecht noemt hij de pizzeria Santa Lucia aan de Nobelstraat. Daar serveren ze de beste pizza die hij ooit gegeten heeft. “Het is een van de weinige pizzeria’s in Utrecht waar de eigenaren nog gewoon Italianen zijn.”

Op dit moment woont Vegard met zijn vrouw en twee kinderen in Vleuten. Daar eet hij graag bij BraZZerie Abrona, een restaurant waar mensen met een licht verstandelijke beperking werken. “Ik vind het mooi dat zij zich op die manier nuttig voelen. En het eten is van Michelinsterrenkwaliteit.” Vegard vindt het heerlijk om met zijn gezin in Vleuten te wonen, het is er groen en rustig. “Vroeger zei ik altijd dat ik nog niet dood gevonden wilde worden in een buitenwijk van de stad. Maar eerlijk gezegd vind ik het er heerlijk wonen. We hebben een grote tuin, iedereen kent elkaar en met de buren houden we BBQ-feestjes. Het is eigenlijk net als in De Truman Show, ken je die film?”


Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar [email protected]

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Engeland, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

2 Reacties

Reageren
  1. annet loos

    Leuk om te lezen dat we op de Noren lijken!

  2. MJPD

    @annet loos
    Niet helemaal. Schijnbaar zijn de Noren nog grotere hufters dan Nederlanders. 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).