Allemaal Utrechters – Sudhan Balakrishnan: ‘Thuis is waar we samen zijn’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Sudhan Balakrishnan: ‘Thuis is waar we samen zijn’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Sudhan Balakrishnan: ‘Thuis is waar we samen zijn’

Allemaal Utrechters – Sudhan Balakrishnan: ‘Thuis is waar we samen zijn’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Sudhan Balakrishnan (29) uit Nieuw-Zeeland.
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Sudhan Balakrishnan (29) uit Nieuw-Zeeland.

Paspoort

Naam: Sudhan Balakrishnan
Geboortedatum: 28 mei 1989
Land: Nieuw-Zeeland
Geboorteplaats: Kuala Lumpur (Maleisië)
Levensmotto: ‘Tijd is het meest waardevol in het leven, en het is belangrijk om die met geliefden door te brengen’
Aantal mensen met een Nieuw-Zeelands paspoort in Utrecht in 2017: 36 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Zijn grootouders verhuisden van India naar Maleisië voor een betere toekomst voor hun kinderen; zijn ouders verhuisden op hun beurt met dezelfde reden van Maleisië naar Nieuw-Zeeland. Sudhan zelf heeft op veel verschillende plekken op de wereld gewoond: in Maleisië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, op Curaçao en in Nederland. Hij verhuisde naar Nederland omdat hij werd toegelaten tot de master Sustainability Science and Policy in Maastricht.

Toen hij zijn scriptie aan het schrijven was, ontmoette hij zijn Nederlandse partner. “Het was zijn droom om op Curaçao te wonen en werken. Ik kwam toen voor een keuze te staan: ik had juist behoefte aan een vast thuis, maar prince charming komt ook niet iedere dag om de hoek kijken. Mijn partner zei toen: ‘Thuis is waar we samen zijn’. En zo is het: wat is een carrière zonder geliefden om je heen?”

Op Curaçao heeft Sudhan veel leuke projecten gedaan in zijn vakgebied, maar het stel besloot na acht maanden terug te verhuizen naar Nederland en zich te settelen in Utrecht. En het valt niet tegen. “We wilden op een plek wonen waar we ons thuis konden voelen. In de stad zijn leuke restaurantjes – we houden van eten – en ik geniet van wandelen en hardlopen langs het water. Het lijkt logisch om naar Amsterdam te gaan omdat daar meer Engelstalige banen zijn, maar die stad is erg druk. Utrecht heeft een betere leefomgeving.”

Dichtbij
Sudhan vindt het ook erg fijn dat het vliegveld zo dichtbij is. “Je kunt in korte tijd voor relatief weinig geld op veel verschillende plekken komen. Mijn familie in Maleisië voelt ook niet zo ver weg.” Dat is heel anders dan in Nieuw-Zeeland, waar alles ver weg is. Sudhan: “In Nieuw-Zeeland hadden mijn ouders twee huizen: een dicht bij de universiteit en het werk van mijn zus, en een dicht bij mijn school en mijn vaders werk. Het was acht uur rijden van de ene naar de andere plek.”

Op het gebied van duurzaamheid is Utrecht goed op weg volgens Sudhan: “De stad ontwikkelt zich en veel bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid zijn gevestigd in Utrecht.” Maar er valt ook nog veel te winnen. Sudhan ziet dat er nog steeds veel plastic gebruikt en weggegooid wordt in de Utrechtse horeca en winkels. “Er moet worden samengewerkt. Misschien kan dat plastic worden hergebruikt”, aldus Sudhan.

Sudhan is een verbinder. Hij woont pas twee maanden in Utrecht en heeft al veel mensen ontmoet en bijeenkomsten bezocht. Het vinden van een baan wil nog niet vlotten, maar hij besteedt zijn tijd nuttig. Hij werkt twee dagen in de week bij Betsies Kookwinkel, onder andere om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Daarnaast volgt hij Nederlandse lessen, is hij een YouTube-kanaal gestart met kookvideo’s (Cooking with Sudhan) en heeft hij zich als vrijwilliger aangesloten bij Duurzame Week.

“Ik ben extravert en vind het leuk om mensen te ontmoeten die dezelfde ideeën hebben als ik. Ook vind ik het leuk om mezelf uit te dagen, om uit mijn comfortzone te stappen. Laatst ging ik bijvoorbeeld naar een bijeenkomst waar alleen Nederlands gesproken werd. Dat vond ik spannend, maar dan adem ik diep in en doe ik het gewoon.”

De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guinee, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Joegoslavië, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zimbabwe.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).