Allemaal Utrechters – Alex Rodriguez: ‘Ondanks alle moeilijkheid heb ik mooie momenten gecreëerd’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Alex Rodriguez: ‘Ondanks alle moeilijkheid heb ik mooie momenten gecreëerd’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Alex Rodriguez: ‘Ondanks alle moeilijkheid heb ik mooie momenten gecreëerd’

Allemaal Utrechters – Alex Rodriguez: ‘Ondanks alle moeilijkheid heb ik mooie momenten gecreëerd’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Alex Rodriguez (42) uit Cuba.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Alex Rodriguez (42) uit Cuba.

Paspoort

Naam: Alex Rodriguez
Geboortedatum: 1977
Land: Cuba
Geboorteplaats: Santiago de Cuba
Levensmotto: ‘Het is belangrijk om positief te zijn, ondanks moeilijkheden’
Aantal mensen met een Cubaans paspoort in Utrecht in 2017: 10 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Alex is muzikant, en dat is niet uitzonderlijk voor een Cubaan. “Cuba is een muzikaal land, overal op straat is muziek. Mijn moeder vond kunst belangrijk voor ons, dat heeft ze overgebracht: mijn broer danst en mijn zusje is ook muzikant”, vertelt Alex. Hij is wel van zijn ouderlijk gezin de enige die in het buitenland woont. “Vooral vroeger was het voor Cubanen niet makkelijk om naar het buitenland te gaan. Dat was alleen mogelijk als je als arts op missie ging, als je trouwde met een buitenlander of als je muzikant was.”

Als jonge jongen zat Alex drieënhalf jaar als muzikant bij het Cubaanse leger. “Ondanks alle moeilijkheid en het feit dat ik naar het leger ben geweest vanwege dienstplicht, heb ik toch mooie momenten weten te creëren. Ook heb ik mijzelf kunnen vinden en heb ik dingen geleerd die mij later als volwassen man hebben geholpen”, aldus Alex. Na zijn legerdienst gaf hij les op een conservatorium. Dat was echter van korte duur: na een maand kreeg Alex de kans om als muzikant bij een hotel aan de andere kant van het eiland te gaan werken. Alex: “Dat kwam onverwacht, ik was er niet financieel op voorbereid om die stap te nemen. Maar ik had altijd de droom om een succesvolle muzikant te zijn en in een band te spelen, dus ik ging werken in het hotel.”

“Toen ik in Nederland kwam, ging ik verder met muziek studeren. Ik ben toegelaten bij Codarts, het voormalige Rotterdams Conservatorium, waar ik zes jaar jazzmuziek heb gestudeerd. Het was qua muziek leuker en beter dan nu. Er waren meer festivals, ik trad vaak op. Door de bezuinigingen in 2008 hielden veel festivals op te bestaan, dat heb ik echt gemerkt. Drie jaar geleden had ik het moeilijk in de muziek, dus ben ik ander werk gaan doen. Dit jaar accepteerde ik een productiefunctie bij STUT Theater, maar ik ben nog steeds actief in de muziek. Dat blijft mijn passie.”

Alex woont nog niet zo lang in Utrecht, hij heeft lang in Den Haag gewoond en een tijdje in Rotterdam. Hij kwam er terecht via zijn huidige vriendin, die hij in RASA ontmoette. “Mijn betrokkenheid met Utrecht ontstond jaren geleden toen ik als muzikant vaker met verschillende projecten en bands bij RASA en andere podia optrad. Het is een zeer leuk en (nogmaals) onverwacht toeval dat ik mijn huidige vriendin daar heb ontmoet. Het is jammer dat RASA weg is, het was een leuke springplank voor muzikanten. Utrecht is sowieso een leuke stad voor een muzikant, het ligt natuurlijk erg centraal”, aldus Alex. “In Rotterdam is het wel levendiger op muzikaal gebied. Je hebt er jamsessies in cafés, die heb je hier niet.” Maar Alex ziet juist ook kansen: “Ik kan het relativeren: in Utrecht is juist ruimte om nieuwe dingen op te zetten. Ik ben al bezig met ideeën.”

Cuba geeft Alex nog steeds een warm gevoel, maar hij is blij dat hij naar Nederland is gekomen. “In Cuba ben je een beetje geïndoctrineerd, mensen hebben geen vrijheid. Nu ik in het buitenland ben, kan ik het land beter beoordelen. Wat ik wel mis is de openheid, dat je op straat een praatje kunt maken.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Joegoslavië, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Kroatië, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).