Allemaal Utrechters - Ana Bajt: ‘Ik probeer Utrecht te gebruiken maar ook iets terug te geven’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Ana Bajt: ‘Ik probeer Utrecht te gebruiken maar ook iets terug te geven’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Ana Bajt: ‘Ik probeer Utrecht te gebruiken maar ook iets terug te geven’

Allemaal Utrechters – Ana Bajt: ‘Ik probeer Utrecht te gebruiken maar ook iets terug te geven’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Ana Bajt (20) uit Slovenië.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Ana Bajt (20) uit Slovenië.

Paspoort

Naam: Ana Bajt
Land: Slovenië
Geboorteplaats: Postojna
Geboortedatum: 2 januari 1999
Levensmotto: ‘In zekere zin is het leven als een discobal, vol flitsende beelden en reflecties; Ik zou zeggen – laat het ronddraaien!’
Aantal mensen met een Sloveens paspoort in Utrecht in 2017: 51 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Ana spreekt met niets dan lof over Rakek, de plaats waar ze is opgegroeid. Het was een kleine gemeenschap en ze was altijd omringd met mensen die ze kende. Ook bracht ze veel tijd buiten door, vaak met haar broer en hun vrienden. “Ik denk dat de plek waar ik opgroeide een grote basis heeft gelegd voor wie ik nu ben”, aldus Ana. “In een klein dorp is veel ruimte om te ontdekken: van het uitknijpen van kevers op mijn moeders aardappelplanten tot ijshockeyen in de winter.” Haar geboorteplaats ligt in een dal aan de voet van een heuvel en eromheen liggen meren en rivieren. “Het is echt mijn thuis. Mijn familie is er, mijn vrienden, mijn katten.”

Toch vertrok Ana toen ze zeventien was al naar het buitenland. Ze lacht. “Mijn broer en ik concurreren altijd om van alles. Hij schreef zich in voor een studiebeurs om naar United World College (een internationale beurs om jongeren uit verschillende landen en culturen samen te brengen, red.) te gaan. Het feit dat hij niet werd toegelaten, was voor mij een reden om het ook te proberen. Ik werd wel toegelaten en werd in Bosnië en Herzegovina geplaatst.” Toen ze zocht naar een geschikte studie, keek ze weer buiten haar eigen land. Hoewel ze op jonge leeftijd niet had gedacht dat ze naar het buitenland zou gaan. “De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is heel mooi en fijn. Het is er groen en ze gaan goed om met duurzaamheid: er rijden in het stadscentrum bijvoorbeeld geen auto’s. Voor studenten is het al helemaal fijn om er te wonen: een studentenkamer kost weinig en studenten krijgen coupons voor eten. Hierdoor kost een maaltijd met alles erop en eraan zo’n twee of drie euro.”

De universiteit in Ljubljana is volgens Ana erg goed op bepaalde gebieden, maar minder op het gebied van sociale en politieke studies, de kant die ze zelf op wilde. Ze besloot te gaan studeren aan een University College. Het werd Utrecht, eigenlijk puur om praktische redenen. “Ik luister vaak naar mijn intuïtie en maak snelle en willekeurige beslissingen. Ik heb veel geluk in mijn leven.”

Ana is wel blij met de keuze voor Utrecht. Ze gaat graag naar Koffie Leute, het Filmcafé en naar concerten van conservatoriumstudenten in TivoliVredenburg op vrijdagochtend. Het liefst doet ze haar boodschappen op de markt in plaats van in de supermarkt. Daar maakt ze dan een praatje. “Ik probeer de stad te gebruiken. Alles is hier erg toegankelijk, het is makkelijk om betrokken te zijn.” Daar doet ze ook zelf haar best voor, want ze vindt het fijn om druk bezig te zijn. Ze heeft verschillende vrijwilligersbaantjes gehad (onder andere bij lezingen van ‘t Hoogt, bij ‘Taste before you waste’ in ACU en bij het internationaal filmfestival in Rotterdam). Ook zit Ana bij de Kritische Studenten Utrecht. “Ik wil energie steken in praktische zaken, en niet alleen op academisch gebied leren. Dit semester wilde ik graag iets doen voor Utrecht. Ik houd van koken en bakken, dat hebben mijn broers en ik van mijn moeder en oma geleerd. Met vijf vrienden koken we twee weken lang in de Moestuin, onder de naam ‘Cultural Cookery’. Hiermee halen we geld op voor Huize Agnes, dat vrouwen en kinderen helpt integreren.”

Een ander belangrijk aspect van Utrecht waar Ana van houdt is de natuur. “Ik ga heel graag naar Amelisweerd, dat doet me denken aan thuis. En ik kan niet wachten tot het warm genoeg is en ik in het kanaal of de gracht kan springen.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Utrecht Marketing. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).