Allemaal Utrechters - Junny Brejita: ‘Mijn vrienden noemden me de Utrechtse nachtburgemeester’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Junny Brejita: ‘Mijn vrienden noemden me de Utrechtse nachtburgemeester’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Junny Brejita: ‘Mijn vrienden noemden me de Utrechtse nachtburgemeester’

Allemaal Utrechters – Junny Brejita: ‘Mijn vrienden noemden me de Utrechtse nachtburgemeester’
Junny was elf jaar marinier, vijf jaar buschauffeur en is tegenwoordig personal trainer. Foto: Bas van Setten
Deze landen zijn de revue gepasseerd: Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan,…

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Junny Brejita (41) uit Curaçao.

Paspoort

Naam: Junny Brejita
Land: Curaçao
Plaats: Amerikanenkamp
Geboortedatum: 13-11-1976
Levensmotto: ‘If you want to succeed as bad as you want to breathe, then you’ll be succesful

Aan de muur boven Junny’s bureau hangt, mooi ingelijst, een certificaat voor ‘beste personal trainer van de gemeente Utrecht’ (2017). Van alle deelnemers kreeg hij de meeste stemmen. Wie zich hier laat aftrainen, kan daar even naar kijken als-ie het moeilijk heeft. Voor Junny symboliseert het certificaat waar hij in gelooft: dat je in het diepe moet durven duiken.

“Een mariniersmentaliteit”, legt hij uit. “Ik ben in 1998 naar Nederland gekomen om bij het Korps Mariniers te werken. Mijn grote wens. Dat heb ik uiteindelijk elf jaar gedaan. In die tijd ben ik gedrild om zonder parachute uit een vliegend vliegtuig te springen – bij wijze van spreken, dan.” Dus toen een vriend hem in 2013 vroeg in zijn sportstudio in Zuilen te komen werken als personal trainer, twijfelde Junny niet. “Het was alsof mijn droom me belde. Ik nam op, omdat ik niet wist of hij ooit weer zou bellen.”

Hij was op dat moment al vijf jaar buschauffeur in Utrecht. Zijn vrienden noemden hem ‘de Nachtburgemeester’, want – na zijn besluit afscheid te nemen van Defensie – reed hij álle lijnen door de stad en vaak ‘s nachts. Hij kende de stad door en door – alle sluipweggetjes, haltes en straatnamen, maar ook veel verhalen van haar inwoners. “Eén keer heb ik van het station tot Papendorp met een vreemde zitten praten. Voordat ze uitstapte, zei ze: ‘Ik kwam binnen met niks, maar ben een mooi verhaal rijker’.” Eén keer is Junny zich rotgeschrokken, toen een auto een verkeersregel overtrad en dwars voor zijn bus overstak – hij ramde de zijkant vol. “Met een volle bus 12, op de Uithof. Ik heb direct gevraagd of er gewonden waren in de bus – er was iemand met een pijnlijke nek en iemand die met een zere voet toevallig op weg was naar het ziekenhuis en zijn voet extra had bezeerd. Dat de bestuurder van de auto geen schrammetje had, was een wonder. Sommige collega’s van me hebben minder geluk gehad en bijvoorbeeld een fietser doodgereden. Traumatisch.”

Utrechts BMX-talent

Na één jaar als personal trainer kon Junny nota bene de studio overnemen en een eigen bedrijfje beginnen – zijn collega kreeg een baan op Curaçao. Opnieuw waagde de oud-marinier de sprong. Domcity Personal Training was geboren. “Wat is er mooier dan fulltime mensen helpen door bij te dragen aan hun zelfvertrouwen? Ik stel een schema op aan de hand van iemands wensen. Maar als diegene zich op een dag bijvoorbeeld niet goed voelt en zegt: ‘Ik had een frustrerende dag, zullen we boksen?’, dan gaan we boksen.”

Sinds zijn tiende doet Junny aan BMX. Hij stond vijf keer op een WK en drie keer op een EK. Het laatste EK was vorig jaar in Verona, daar werd hij tweede van Europa. Al een paar jaar geeft hij BMX-les op scholen met steun van de gemeente en stichting Harten voor sport en ‘doet’ hij kinderfeestjes, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten op BMX-baan Ruigenhoek.

“Nederlanders zijn goed in fietssporten. In elke groep in de samenleving zit potentieel talent, maar niet iedereen krijgt de kans dat te ontwikkelen. Tijdens een BMX-clinic in Kanaleneiland merkte ik op dat een Turks en een Marokkaans meisje goed waren; ook zíj kunnen kampioen worden. Ik denk dat ik goed ben in deze jongeren zelfvertrouwen geven. Namelijk door me in hen te verplaatsen, hun taal te spreken – straattaal – en zo hun vertrouwen te winnen.”

Junny heeft zijn bedrijf naar Utrecht vernoemd, omdat hij trots is op zijn stad. Hij kan gerust zijn: dat is de stad ook op hem.

Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl 

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Aruba, Bolivia, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Finland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk, Suriname, Ierland, Brazilië, Australië, Nicaragua, Griekenland, Litouwen, Estland, Tadzjikistan, Zuid-Soedan, Portugal, Canada, België, Zuid-Korea, Curaçao.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).