Allemaal Utrechters - Didier Lalaye: ‘Je kunt hier naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Didier Lalaye: ‘Je kunt hier naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Didier Lalaye: ‘Je kunt hier naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans’

Allemaal Utrechters – Didier Lalaye: ‘Je kunt hier naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Didier Lalaye (35) uit Tsjaad.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Didier Lalaye (35) uit Tsjaad.

Paspoort

Naam: Yasmeen Smadi
Land: Tsjaad
Geboorteplaats: Pala
Geboortedatum: 6 januari 1984
Levensmotto: ‘Ik wil ervoor zorgen dat mensen in Tsjaad een goed leven kunnen hebben.’
Aantal mensen met een Tsjadisch paspoort in Utrecht in 2017: 2 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Nederland is zo relaxed”, verzucht Didier. “De mensen zijn relaxed, ook in hun kleding. Het hoeft niet deftig; als het maar comfortabel zit. Je kunt hier zelfs naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans. In Tsjaad zijn heuse kledingcodes.” Een andere reden waarom Didier Nederland relaxed vindt, is dat hij zijn gang kan gaan en kan doen wat hij wil doen – dat is in Tsjaad voor hem wel anders. Didier is poetry slam-artiest en in Tsjaad en andere Afrikaanse landen zo bekend – onder de naam Croquemort – dat hij niet over straat kan zonder aangesproken te worden.

Didier legt uit dat in Tsjaad al 29 jaar een dictator aan de macht is. “Niemand is blij met de situatie in mijn land. Er is een economische crisis: de dictator en zijn familie zijn rijk, burgers zijn arm. In Tsjaad zijn 100 miljoen koeien, maar toch wordt melk geïmporteerd uit Nederland, waar 1 miljoen koeien zijn.” Didier is activist, maar demonstraties zijn niet toegestaan in Tsjaad. “Daarom maak ik protestmuziek. Omdat ik artiest ben, heb ik nog geen problemen gehad”, aldus Didier. Hij organiseert ook slam-festivals, waar slammers uit verschillende Afrikaanse landen samenkomen.

De reden om naar Nederland te komen is een promotieonderzoek bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Didier was voor een optreden in Leiden, dat was in december. “Het was de eerste keer dat ik dit soort kou had meegemaakt. Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat ik gewoon warme kleren aan moet trekken”, lacht Didier. Bij zijn optreden raakte hij met iemand aan de praat. Diegene raadde hem aan om een beurs aan te vragen. In Tsjaad was hij al begonnen met het maken van een apparaat om mensen te helpen die besmet raken met een bepaalde infectieziekte. Didier: “Die ziekte is eenvoudig te behandelen, maar in sommige gebieden is geen ziekenhuis in de buurt.” Het systeem wat hij momenteel ontwikkelt werkt met een technologie waardoor mensen zich thuis kunnen laten diagnosticeren, en medicatie wordt ook bij mensen thuis bezorgd.

”Didier weet nog niet wat hij volgend jaar, als hij klaar is met zijn onderzoek, gaat doen. “Ik heb veel geleerd door in verschillende landen te leven. Overal is een andere realiteit. Ik wil de wereld zien, maar ik hou van Nederland.” Het enige wat voor hem in het begin lastig was, was de taal. Maar toen hij het Engels eenmaal onder de knie had, ging het makkelijker. “Het leven is makkelijk hier. Ik vind het fijn om te fietsen, het is niet te duur om hier te wonen en er zijn lekkere biertjes. Ik weet niet of ik in een ander Europees land zou kunnen aarden zoals hier. In Frankrijk is men bijvoorbeeld competitiever.

”Didier vindt het wel jammer dat hij in Nederland zijn buren niet kent. “Ik zie ze alleen wanneer er pakketjes zijn bezorgd. In Tsjaad kende ik mijn hele buurt, zelfs voor ik artiest werd. Ze zagen mijn succes als een succes voor de buurt.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).