Allemaal Utrechters - Doménica Donoso: ‘Je merkt aan alles dat dit een oud continent is’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Doménica Donoso: ‘Je merkt aan alles dat dit een oud continent is’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Doménica Donoso: ‘Je merkt aan alles dat dit een oud continent is’

Allemaal Utrechters – Doménica Donoso: ‘Je merkt aan alles dat dit een oud continent is’
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Doménica Donoso (32) uit Equador.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Doménica Donoso (32) uit Equador.

Paspoort

Naam: Doménica Donoso
Land: Equador
Geboorteplaats: Guaquil
Geboortedatum: 11-08-1987
Levensmotto: ‘Probeer alles een keer uit. Of bijna alles dan.’
Aantal mensen met een Ecuadoriaans paspoort in Utrecht in 2017: 20 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Doménica woont sinds een jaar in Nederland. “De toiletten zijn hier zo klein! En een wasbak in de slaapkamer?! Daar heb ik wel aan moeten wennen.” Samen met haar vriendin Alice woont ze in Wittevrouwen. “Wittevrouwen is een mooie wijk, maar we hebben een heel klein huisje. Sowieso vind ik de huizen hier klein. Ik ben gewend aan ruimte, maar de gebouwen zijn hier wel prachtig. Je merkt aan alles dat dit een oud continent is. Er staat hier gewoon gebouwen van tweehonderd jaar oud. Daarmee vergeleken is Ecuador een nieuw land.”

“Ik ben dol op fietsen. Vooral omdat het zo’n autonomie geeft. Maar ik zal er nooit zo goed in worden als de Utrechters. Als ik dan een vrouw zie met een kind voor en een kind achter en allemaal boodschappentassen. Dat durf ik nooit. Of mensen die een kerstboom op de fiets verslepen. Dwars door de regen! Dat is echt stoer.”

Het was dan ook kerst, 2015, dat Doménica dit land leerde kennen. “Ik studeerde een paar maanden met een scholarship in Schotland en een vriendin nodigde me uit om kerst te komen vieren in Utrecht. Ik zag Alice voor het eerst in de Bodytalk. Een paar dagen later stonden we te praten in de Basis, op een gayfeestje. Toen ze zei dat ik mooi was, heb ik haar gezoend. Alice is ingetogen, dus ik moest wel the move maken.”

Ze kregen een langeafstandsrelatie. In ruil voor het scholarship moest Doménica na haar afstuderen in Ecuador minimaal anderhalf jaar in Ecuador werken. “Gelukkig wilde Alice op mij wachten.”

In het najaar van 2018 kwam Doménica naar Nederland. “Als je een koppel bent moet je als team denken. Voor het team is het handiger om in Nederland te wonen. Alice moet haar promotieonderzoek hier afmaken. Ik ben al tandarts.” Om ook in Nederland te kunnen werken moet Doménica haar BIG-registratie regelen. Daarom leert ze snel Nederlands. “De inhoud van het vak is precies hetzelfde. Ik moet het alleen in het Nederlands kunnen doen.”

Over wat ze mist uit Ecuador hoeft ze geen seconde na te denken: muziek, dansen en eten. “Als we uitgaan ben ik soms de enige die als een dolle aan het dansen is. Dan voel ik me net een tornado. En qua eten is de Nederlandse keuken (lees: stamppot) niet zo spannend. Alles gaat hier op een broodje. Hoewel het brood hier wel erg lekker is.”

“Maar elk land heeft z’n voor en nadelen. Het verkeer is hier veilig, gestructureerd en rustig. Auto’s stoppen hier voor een voetganger. Dat is in Ecuador wel anders. Daar rijden ze je zo omver. En de mensen zijn hier heel beleefd en behulpzaam. Ik ben bijvoorbeeld slecht met kaarten. Ik kan nog verdwalen met Google Maps in de hand. Laatst moest ik in Overvecht zijn. Ik stond al een tijdje naar de koeien en de weilanden te kijken, toen ik een oudere dame om hulp vroeg. Ze kon niet zo goed Engels, maar ze nam alle tijd om het uit te leggen.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Utrecht Marketing. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected] zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).