Allemaal Utrechters – Esmir Mujkic: ‘Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Esmir Mujkic: ‘Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Esmir Mujkic: ‘Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking’

Allemaal Utrechters – Esmir Mujkic: ‘Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking’
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Esmir Mujkic (31) uit Bosnië-Herzegovina.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Esmir Mujkic (31) uit Bosnië-Herzegovina.

Paspoort

Naam: Esmir Mujkic
Geboortedatum: 28 september 1987
Geboorteland: Bosnië-Herzegovina
Geboorteplaats: Doboj
Levensmotto: ‘There is no change without change’
Aantal mensen met een Bosnisch paspoort in Utrecht in 2017: 48 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Esmir was vijf toen hij met zijn ouders naar Nederland kwam, de oorlog begon toen net in zijn geboorteland. Er waren nog geen beschietingen, maar Esmir maakte als kind wel het vluchten en het asielzoekerscentrum mee. “We zijn eerst intern gevlucht, toen zag ik geen gevaar. Ik zag het als logeren”, aldus Esmir. Hij was te jong om er iets van te begrijpen, maar heeft wel alles waargenomen. Later begreep hij pas de impact van de oorlog. “Nu ik ouder word, kijk ik anders tegen dingen aan”, zegt Esmir. “Ik was een buitenlander in een nieuw land, dus uitspraken over buitenlanders komen harder aan bij mij. De retoriek die in Bosnië werd gebruikt om een oorlog te ontketenen, wordt hier ook gebruikt in de politiek. Ik vind het vervelend als er wordt neergekeken op bepaalde groepen.”

Ieder jaar gaat Esmir zeker één of twee keer terug naar zijn geboorteland. “Ik ben goed op de hoogte van wat er gebeurt, en houd het nieuws bij. Veel Nederlandse Bosniërs hebben zo’n zelfde connectie met het land. Het is ook zo dichtbij, nog geen twee uur vliegen. En het is ook gewoon een Europees land, westers, ik heb contact met mijn neven en nichten via internet.” Het verblijf in Nederland was voor veel Bosniërs ook tijdelijk, was de overtuiging.

Esmir woont graag in Utrecht. Hij kwam naar de stad om een bedrijf te starten samen met zijn zwager, die er al woonde. “Je hebt hier meer kansen dan in het Limburgse Kerkrade, waar ik ben opgegroeid.” Esmir ziet meer voordelen van de stad: “Het ligt centraal, dichtbij Amsterdam, en er is altijd wat te doen. Het is ook niet zo overvol en niet zo duur als Amsterdam.”

Hij noemt Utrecht een open stad. “Ik woon aan de rand van Kanaleneiland, en ik ga graag naar een Turkse supermarkt in de buurt. Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking. Het zou overal zo moeten zijn.”

De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected]

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guinee, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Kroatië, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zimbabwe

3 Reacties

Reageren
 1. Reactionaire rechtse zak.

  “Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking. Het zou overal zo moeten zijn.”
  Klinkt prachtig zo’n stelling maar….
  Duizenden keren is hij uitgesproken, door tal van mensen. Echter. Het is nog altijd wachten op een nadere toelichting door al diegene die de bovenstaande stelling te pas en onpas te berde brengen.
  Waarin is die vermeende verrijking dan gelegen?

 2. Esmir

  Dat is een goede vraag reactionaire rechtse zak. Ik denk dat het zelden wordt toegelicht omdat het te voor de hand liggend is. De voorbeelde zijn er in overvloed en variëren van simplistisch en concreet tot complex en niet-meetbaar.
  Denk aan ons eten bijvoorveeld. Stel je voor dat ieder restaurant in heel Nederland alleen maar hotspot, stamppot en poffertjes op het menu had. De blootstelling aan al die culturen heeft ervoor gezorgd dat je in de kleinste dorpen van Nederland fantastisch pizza’s, curry’s, sushi en hamburgers kunt eten. Dat zijn nog de bekendste gerechten uit andere culturen. Niet alleen is al dat eten een verrijking, het is ook nog eens een miljardenindustrie!
  Abstracter is het een verrijking voor organisaties die willen innoveren en veranderen of die competatief zijn en voortdurend met een net wat andere visie moet komen dan de concurrent. Deze zijn gebaat bij een zo divers mogelijk team, met verschillende ervaringen en manieren van denken. Dit geeft nieuwe inzichten en zulke organisaties zullen het op de lange termijn beter doen dan organisaties die bestaan uit een bestuur van blanke mannen van middelbare leeftijd die allemaal een identiek leven hebben. Als econoom wil ik stellen dat alle economische groei komt door disruptief economisch handelen. Of het nu technologie is of een disruptieve toepassing van bestaande processen en technieken, het is variatie/diversiteit die het bewerkstelligt en diversiteit zorgt voor diversiteit.
  Ik hoop dat dit je iets beter toelicht waarom culturele verrijking ook verrijking is op andere vlakken.

 3. Miep de kat

  Mooi mens blijf je!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).