Allemaal Utrechters – Ineke Bakker: ‘Hier heb ik meer quality time met mijn gezin’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Ineke Bakker: ‘Hier heb ik meer quality time met mijn gezin’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Ineke Bakker: ‘Hier heb ik meer quality time met mijn gezin’

Allemaal Utrechters – Ineke Bakker: ‘Hier heb ik meer quality time met mijn gezin’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Ineke Bakker (39) uit Seychellen.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Ineke Bakker (39) uit Seychellen.

Paspoort

Naam: Ineke Bakker
Land: Seychelles
Geboorteplaats: Bloomfontain, Zuid-Afrika
Geboortedatum: 12-12-1979
Levensmotto: ‘Live with kindness’
Aantal mensen met een Seycheleens paspoort in Utrecht in 2017: 2 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

De Seychellen tellen meer dan 115 eilanden, waarvan minder dan een derde bewoond is. Het grootste eiland, waar het overgrote deel van de minder dan 100.000 inwoners woont, is net zo groot als Texel. De Seychellen staan bekend om hun witte stranden en blauwe zee en er is ook nog eens unieke flora en fauna. Kortom: het is de droombestemming van menig Nederlander. Toch besloten Ineke en haar man Gary in 2016 naar Europa te verhuizen. “We houden van de Seychellen maar wilden de blik van onze kinderen verruimen en hun manier van denken.” Het gezin zou eerst naar Engeland verhuizen om praktische redenen, maar dat plan werd door de Brexit gewijzigd. De keuze om naar Nederland te gaan was daarna makkelijk, Inekes vader komt ervandaan en het was sowieso het plan om er ooit te gaan wonen. “Ik houd van de manier waarop Nederlanders denken. Ze zijn open en tolerant.”

Het enige wat hen in Nederland is tegengevallen is de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Omdat Ineke een Nederlands paspoort heeft, dacht ze dat haar man met haar mee mocht verhuizen naar Nederland. Dat bleek echter niet zo te zijn, dus haar man kwam twee jaar later naar Nederland dan zij en hun zoons. Ze was op dat moment in verwachting van hun dochter.

Het gezin verhuisde onder andere vanwege Taalschool naar Utrecht en dat vinden Ineke en Gary nog steeds een goede keuze. In Utrecht voelt Ineke zich veilig. In het begin vond ze het niet prettig om haar zoons buiten op straat te laten voetballen. Wat als ze werden gekidnapt? “Mijn buren hebben daar om moeten lachen.”

Ineke heeft in Utrecht een warm welkom en veel steun van mensen om haar heen gekregen. “Je moet open staan om mensen te ontmoeten”, vindt ze. Dat deed ze. Al snel bouwde ze een sociale kring op. Haar buren in Lombok hielden haar in de gaten toen haar man nog niet in Nederland was, op een positieve manier. “Ik heb mensen om me heen nodig. Mijn man en ik vinden het belangrijk om relaties te onderhouden en daar tijd voor te maken.”

Ineke mist haar grote familie, waarvan de overgrote meerderheid nog op de Seychellen woont, maar is blij met de manier waarop ze nu leeft. “We vinden plezier, waar we ook zijn. We gaan bijvoorbeeld graag fietsen of naar het park.” Ineke zegt dat ze in Nederland meer quality time heeft met haar gezin. “We zijn dichter naar elkaar toe gegroeid omdat we alleen elkaar hebben, dat zie ik ook bij mijn zoons. Op de Seychellen waren ze broers, nu zijn ze elkaars vrienden. Als ik naar mijn kinderen kijk, zie ik hoe gelukkig ze hier zijn.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Utrecht Marketing. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected] zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre

1 Reactie

Reageren
  1. Pedro

    De plaats heet Bloemfontein, niet ‘Bloomfontain’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).