Allemaal Utrechters – Justina Damauskaitė: ‘Dakloos in Utrecht is lang niet zo erg’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Justina Damauskaitė: ‘Dakloos in Utrecht is lang niet zo erg’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Justina Damauskaitė: ‘Dakloos in Utrecht is lang niet zo erg’

Allemaal Utrechters – Justina Damauskaitė: ‘Dakloos in Utrecht is lang niet zo erg’
Foto: Robert Oosterbroek
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Justina Damauskaitė uit Litouwen.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Justina Damauskaitė uit Litouwen.

Paspoort

Naam: Justina Damauskaitė
Land: Litouwen
Plaats: Vilnius
Geboortedatum: 18-12-1986
Levensmotto: ‘If you want something and it doesn’t work, try harder’

Aantal mensen met een Litouws paspoort in Utrecht in 2017: 118 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Damauskaitė heeft Utrecht op een manier leren kennen zoals weinig Utrechters die kennen: als dakloze. Ze leefden zeven maanden met haar toenmalige vriend en twee honden op straat. Ze sliepen in de daklozenopvang, maar ook in een tentje in het Griftpark. Overdag liepen ze het liefst rondjes door het centrum, langs de grachten.

Damauskaitė spreekt vol lof over Utrecht als daklozenstad. “In andere landen is het echt erg om dakloos te zijn. Hier in Utrecht niet. Er hebt verschillende slaapplaatsen en je kunt naar de dagopvang, waar gratis soep is en je gratis kunt douchen. Alles is zo goed geregeld.” Bovendien zijn de Utrechters volgens Damauskaitė erg vriendelijk en behulpzaam, zélfs naar daklozen. Het idee om terug te gaan naar Litouwen kwam daarom ook niet in Damauskaitė op, ze bleef altijd positief en wist dat ze op één dag in haar leven weer een dak boven haar hoofd zou hebben.

Anderhalf jaar eerder had ze, samen met haar toenmalige vriend, Litouwen verlaten op zoek naar avontuur. “Ik was negentien en wilde gewoon een leuk leven hebben. Mijn vriend stelde voor om als street performers naar Amsterdam te gaan. Dat wiet daar legaal is, was natuurlijk ook leuk. We waren free spirits.” Ze kwamen na vijf dagen liften met hun hond en twee euro op zak aan in Amsterdam.

Damauskaitė noemt hun spontane vertrek zonder enige voorbereiding nu ‘superstom’. Ze hadden geen plannen en verwachtingen. In Amsterdam ontmoette ze iemand die in een kraakpand aan het Stationsplein in Utrecht woonde. Later woonde ze in een kraakpand aan de Brailledreef in Overvecht. Damauskaitė: “Dat was zo’n slecht pand. Er was niet eens een wc of douche.” Hoe deden ze dat dan? “Plassen kon in de bosjes naast ons huis en als je moest poepen dan ging je naar de McDonalds.” De agressieve Poolse junkies in het pand maakten dat dat Damauskaitė liever op straat gingen wonen dan met hen in één huis bleef wonen. En zo geschiedde.

Utrecht als thuisbasis

Na zeven maanden op straat begon ze haar leven weer op te pakken. Ze kwam te wonen in kraakpand Intermezzo in Nieuwegein. “Een plek waar slimme mensen met motivatie woonden, die betere dingen te doen hadden dan feesten en drinken.” De relatie met haar vriend strandde, en na baantjes als postbezorger en inpakker in een koekjesfabriek wist ze dat ze meer in haar mars had. Ze gaf zich spontaan op voor de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werd aangenomen.

Na een aantal heftige studiejaren is ze nu weer terug in Utrecht, haar thuisbasis. Ze woont met haar vriend vlakbij het Julianapark. Damauskaitė: “Utrecht is gezellig, Amsterdam doesn’t have a soul anymore.” In de Domstad heerst volgens de Litouwse een goede balans tussen studenten, jonge ouders met bakfietsen en artistieke mensen. “Het gaat hier niet in extremen, maar dat hoeft van mij ook niet meer.” Ze werkt inmiddels als manager in de kledingwinkel Urban Outfitters aan de Oudegracht, waar ze haar creativiteit kwijt kan. Daar ziet ze zichzelf nog wel een tijdje werken. En de toekomst? “Het gaat zoals het gaat. Ik ben van niks opgeklommen naar hier. I make my dreams as it go.

Allemaal Utrechters is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Iemand anders of jezelf aanmelden voor de rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected] 

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Antillen, Bolivia, Zweden, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk, Suriname, Ierland, Brazilië, Australië, Nicaragua, Griekenland en Litouwen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).