Allemaal Utrechters - Karina Vos: ‘Ik vind het fijn als de stad op zondagochtend nog slaapt’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Karina Vos: ‘Ik vind het fijn als de stad op zondagochtend nog slaapt’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Karina Vos: ‘Ik vind het fijn als de stad op zondagochtend nog slaapt’

Allemaal Utrechters – Karina Vos: ‘Ik vind het fijn als de stad op zondagochtend nog slaapt’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Karina Vos (35) uit Letland.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Karina Vos (35) uit Letland.

Paspoort

Naam: Karina Vos
Land: Letland
Geboorteplaats: Riga
Geboortedatum: 3 juli 1984
Levensmotto: ‘Liefde en vriendelijkheid zijn de brug tussen jou en al het andere’
Aantal mensen met een Letlands paspoort in Utrecht in 2017: 38 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

In 2004 volgde Karina als twintigjarige een training bij YMCA (een internationale non-profitorganisatie gericht op jongeren). De Nederlander die later haar man zou worden was er ook. “Tijdens de tweede training in België kregen we echt een relatie. We zijn toen op en neer gaan reizen, tot hij me in 2007 vroeg om te trouwen en ik in 2008 naar Nederland kwam.” Voor Karina voelde het logisch om naar Nederland te komen. “Ik denk dat ik meer behoefte had aan verandering dan hij, want hij was al een jaar naar Australië geweest. En ik wist altijd al dat ik in het buitenland wilde wonen en wilde reizen.” Wat haar in het begin tegenviel aan Nederland zijn de boterhammen. “In de tweede week dat ik in Nederland was, heb ik tegen mijn man gezegd: ‘Als je nog één boterham voor me maakt, gooi ik die naar je’.” Karina lacht. In Letland wordt een boterham niet gezien als een volledige lunch.

Karina kwam naar Nederland zonder een duidelijk plan, maar al snel vond ze een baan bij een internationaal bedrijf. Zes jaar lang reisde ze Europa door om evenementen te organiseren. Dat werd haar in 2014 te veel. “Dat was door een burn-out voor mij een zwart jaar, maar ik had het niet willen missen. Het heeft me tot veel inzichten gebracht. Waarom leef ik, wat vind ik echt belangrijk? Ik wilde me meer focussen op mijn gezin”, aldus Karina.

Karina en haar man kregen hun eerste kind al snel nadat ze waren getrouwd. “Ik was jong en wist niet veel van zwanger zijn, maar ik vond het geweldig. Ik had al meteen een diepe connectie met de baby, ik vond elk schopje geweldig.” De bevalling verliep niet zoals Karina had gehoopt, ze had meer begeleiding willen hebben. Voor de geboorte van haar tweede kind had Karina zich beter ingelezen. “Ik wilde mijn tweede bevalling thuis hebben, dat voelde veilig. Ik was heel relaxed dankzij hypnobirthing.” De bevalling verliep uiteindelijk toch ook niet hoe ze het had gewild en ze realiseerde hoe belangrijk het is om goede ondersteuning te hebben bij een bevalling. De bevalling van haar derde kind, net na haar burn-out, was fantastisch. “Het was de kers op de taart. Ik beviel thuis, in een bevallingsbad in mijn woonkamer, weer met de hulp van diepe ontspanning. Mijn dochter van vijf was er ook bij, dat was bijzonder.”

Karina werd tijdens deze bevalling bijgestaan door een verloskundige én een doula, ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Op een gegeven moment besloot Karina om les te gaan geven in hypnobirthing, en een tijdje later viel alles op zijn plek: ze besloot zelf doula te worden. In 2016 begon ze samen met collega Paulina Glapinski-Zoethout met het organiseren van meet-ups voor moeders, het Zwangercafé. “Het is mijn missie om ouders zelfverzekerd te laten bevallen, zodat ze met zelfvertrouwen het ouderschap instappen en blije en zelfverzekerde kinderen opvoeden.”

Karina is nu echt geïntegreerd in Nederland. “In het begin was ik meer in mijn eigen wereld en had ik niet veel vrienden buiten mijn collega’s en buren.” Nu heeft ze een sociale kring opgebouwd van vrienden en andere moeders. Het bevalt de Letse goed in Utrecht. Ze vindt het voor haar kinderen een goede plek om op te groeien. Karina vindt het bijvoorbeeld fijn om op zondag, na de mis, een rondje te wandelen. “Ik vind het fijn als de stad op zondagochtend nog slaapt.” De Nederlandse natuur kan niet tippen aan de rauwe natuur in Letland, maar Karina zou Utrecht missen als ze er weg zou gaan.

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Utrecht Marketing. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).