Allemaal Utrechters – Karine Berard: ‘Tijdens de Tour was ik dubbel trots: op Frankrijk én Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Karine Berard: ‘Tijdens de Tour was ik dubbel trots: op Frankrijk én Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Karine Berard: ‘Tijdens de Tour was ik dubbel trots: op Frankrijk én Utrecht’

Allemaal Utrechters – Karine Berard: ‘Tijdens de Tour was ik dubbel trots: op Frankrijk én Utrecht’
Op de achtergrond een schilderij van een uitzicht op Marseille, Karines thuisstad. Foto: Robert Oosterbroek
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Karine Berard (??) uit Frankrijk.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Karine Berard (42) uit Frankrijk.

Paspoort

Naam: Karine Berard
Land: Frankrijk
Plaats: Marseille
Geboortedatum: 25-02-1975
Levensmotto: ‘Le monde appartient à ceux qui se lèvent tôt. De wereld behoort aan hen die vroeg opstaan.’

Aantal mensen met een Frans paspoort in Utrecht in 2017: 687 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Aan uitwisselingsstudenten die naar Utrecht willen komen zou ik zeggen: kijk uit, voor je het weet woon je hier twintig jaar!” Karine Berard lacht erbij, de Française heeft zelf geen greintje spijt van haar keuze twintig jaar geleden om acht maanden economie en management te studeren in de Domstad. Ze had een kamer aan de Amsterdamsestraatweg. “Daar begint iedereen, toch?”

Na een uitstap van een aantal jaar naar een dorp in de buurt van Tilburg, verhuisde ze naar haar inmiddels geliefde Tuindorp. In dezelfde wijk is ze later gaan samenwonen met vriend Mark, in een buurtje met enkele buurtgenoten die ‘francofiel’ zijn en dan ook opgetogen reageerden toen ze Karines accent opvingen. Mark is degene die DUIC mailde om zijn vriendin op te geven voor Allemaal Utrechters: ‘Karine is net zo trots op Utrecht als op Frankrijk!’

“Dat klopt”, zegt Karine. “Ik merkte het vooral tijdens de Tourstart in 2015. Ik was trots op Frankrijk omdat het weer zo’n goed georganiseerd evenement was. Tegelijk was ik me ervan bewust dat de heli’s práchtige beelden aan het maken waren. Utrecht kwam positief in alle Franse kranten. Ik dacht: yes, daar woon ik!” Die dagen vergeet Karine nooit meer. “Ik was bij de Tourpresentatie, stond tijdens de binnenstad-etappe naast de Domtoren en tijdens de tijdrit pal naast de start. Mijn moeder belde: ‘Ik zie je op tv!’”

Karine heeft sindsdien het toerisme in de stad zien opleven en vindt dat een positieve ontwikkeling. “Het aanbod is groter geworden, er is steeds meer te doen.” Ze verveelt zich dan ook nooit. “Mark en ik wandelen vaak op de bonnefooi de stad in en eindigen dan altijd op een leuke plek: een bioscoop of terras. Ik ben wel blij met de conceptstores, zoals Hutspot en winkeltjes in de Twijnstraat. Daarvoor moest je vroeger naar Parijs. Ik hou ook van de sfeer van de oude stad; poets de auto’s weg en je waant je in de middeleeuwen.”

Marseille

Aan de muur boven de keukentafel hangt een modern schilderij van Marseille. Er is een haventje en een berg te zien: het uitzicht vanuit een bestaand café, vertelt Karine, die zelf uit Marseille komt. Ze lunchte er in 2004 een keer met haar moeder en oom en zag het schilderij daar hangen. ‘Dat vind ik mooi’, zei ze – die Kerst kwam haar oom met een exemplaar aanzetten.  “Overal waar ik kom wonen, hang ik het op. Het doet me denken aan thuis, al is Marseille sterk in ontwikkeling, net als Utrecht; elke keer als ik er ben is het anders. Mooier. Tegenwoordig voel ik me toerist in eigen land.”

Sinds vijf jaar werkt ze voor een internationaal bedrijf waar ook andere Fransen zitten, dus kan ze af en toe weer gewoon haar eerste taal spreken. “Lekker schakelen tussen Nederlands, Engels en Frans.” Met de Fransen die ze ontmoet, gaat het al gauw over eten. “Dat is onvermijdelijk – we zijn Frans”, verklaart Karine. “Vroeger ging het over welke producten je in Nederland allemaal niet kunt krijgen; als je naar Frankrijk op vakantie ging, kwam je terug met een volgeladen auto. Maar tegenwoordig kun je hier alles krijgen. Dus nu praten we alleen nog maar over hoe fijn we het hier vinden.”

Allemaal Utrechters is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Iemand anders of jezelf aanmelden voor de rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected] 

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Antillen, Bolivia, Zweden, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).