Allemaal Utrechters – Laurel Cunningham: ‘Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Laurel Cunningham: ‘Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Laurel Cunningham: ‘Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden’

Allemaal Utrechters – Laurel Cunningham: ‘Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden’
'Ik voel me 's avonds veilig op straat; ik zie eruit als een Nederlander'
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Laurel Cunningham uit de Verenigde Staten.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Laurel Cunningham uit de Verenigde Staten.

Paspoort

Naam: Laurel Cunningham
Geboortedatum: 13-12-1990
Land: Verenigde Staten
Staat: Oklahoma
Levensmotto: ‘Ga, als iets tegenzit, altijd bij jezelf na: is dit over een week, maand of jaar nog steeds belangrijk?’

“In de VS wordt de politiek agressiever, grimmiger.” En dan met name in Oklahoma, waar Laurel Cunningham (26) is weggegaan. Vanuit Utrecht heeft ze toegekeken hoe Trump in de States aan de macht kwam. Een man die ‘geen fuck’ geeft om arme mensen, en idiote denkbeelden heeft over mensen die anders zijn. Het maakt Laurel moedeloos. En tegelijkertijd stellig. “Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden. Mijn hoop is dat Trump vervroegd moet aftreden. Dat zou leuk zijn om te zien.” Er zou echter ook een groot nadeel aan kleven. “Dan wordt Mike Pence president, een conservatieve christen. Het zou een ramp zijn voor de LHBTQ-community (lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en queers, red.), waar veel van mijn vrienden in Oklahoma onderdeel van zijn. Het zou pijnlijk zijn om te zien dat zij minder rechten krijgen, en ongelukkig worden.”

Laurel houdt zich in Utrecht veel bezig met politiek, gender en feminisime. Ze kwam in 2013 hierheen om te ontsnappen aan het conservatieve politieke klimaat thuis, en voor de bachelor gender studies. Ze beweegt zich in de ‘leftists scene‘, tussen de linkse Utrechters. Anarchisten bijvoorbeeld, en LHBTQ’ers. Elke zondag organiseert ze Book-Café The Barricade in krakerscafé ACU, waar gepraat wordt over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen, van Utrechtse huizenprijzen tot de Franse verkiezingen. Ook zit Laurel in feministische groepen. “Laat het me weten als je een clubje hebt en ik me daarbij mag aansluiten, of als je een nieuwe wilt beginnen!”

Nederland is een vrij land vanwege de ruimte voor politiek debat, zegt Laurel, maar er is nog veel te verbeteren. Transgenders en people of colour hebben het volgens haar nog steeds moeilijk hier. “Helemaal veilig zijn ze niet. Ik voel me ‘s avonds op straat wél veilig; ik zie eruit als een Nederlander.”

Idealen

Een nieuwe ontwikkeling binnen Utrecht die Laurel zorgen baart, is gentrificatie. Ze ziet het verschijnsel in Lombok. “Ik woon in een studentenkamer aan de Leidsekade en heb buren met BMW’s en Mercedessen. Om de hoek is de Kanaalstraat, een compleet andere wereld.” Laurel hoopt dat bevolkingsklassen meer zullen mengen.

“Dat is ook waarom we in ACU de prijzen niet verhogen.” Dat zou makkelijk kunnen, vertelt ze, omdat de Voorstraat ‘verhipt’; overal verschijnen nieuwe tentjes. En toegegeven, het is verleidelijk, want het krakerscafé verkeert in een pittige financiële situatie. Maar idealen blijven idealen. “Het is voor ons het belangrijkst dat iedereen die hier komt, dat kan blijven doen. Dus ook juist degenen met weinig geld. We proberen op andere manieren overeind te blijven.”

Overigens verdient de Amerikaanse zelf geen cent met haar inzet voor ACU, ook niet met haar feministische verdiensten. Ze serveert en tapt biertjes bij veganistisch restaurant Oproer in Zuilen, waar de internationale staff als een vriendengroep voor haar is. Daarnaast geeft ze, met veel plezier, Engels op de taalschool Kookoovaja, vlakbij het Wilhelminapark. Haar hoop is om volgend jaar aan een research-masterprogramma te beginnen, een PhD te halen en een baan krijgen aan haar geliefde Universiteit Utrecht. En als dat laatste niet lukt, dan maar elders in Europa. Terug naar de VS? Dat nooit.

Jezelf of iemand anders aandragen voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk op de wereldkaart hieronder welke nationaliteiten al zijn geweest en mail naar [email protected]

11 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Ze claimt dat ‘people of colour’ ‘s avonds niet veilig zijn op straat. Ben heel benieuwd naar de onderbouwing. Denk dat je je in bepaalde delen van Utrecht vooral als jonge blanke vrouw zorgen moet maken. Verder kan iedereen hier veilig over straat, lijkt me.

 2. Dr. Ezechiël

  @Berend ik vermoed dat ook!
  “Transgenders en people of colour hebben het volgens haar nog steeds moeilijk hier. “Helemaal veilig zijn ze niet. Ik voel me ‘s avonds op straat wél veilig; ik zie eruit als een Nederlander.””

  @Ms. Cunningham. Welcome in Utrecht but you are wrong about this statement with regard to the “people of colour” and I think you know that. You’re just cherry picking those groups that have been predefined as ‘oppressed’ by your neo-Marxist identity politics schoolbooks. You looking Dutch does not make it any less likely to be a victim at night, there are no figures to back that claim. In fact, as Berend suggested, the opposite may very well be true for a lot of very obvious reasons.

  As a, more or less, liberal myself, I notice that the radical (and often regressive) left has the potential to destroy all the freedoms that were gained in the sixties. Look, I do not want to get into your politics too much but let me just say I hope that age will grand you some wisdom and especially a lot of courage.

 3. Tp

  Zorgen maken over gentrification…zucht…De meeste (foute) dikke BMW’s en mercedessen zie je toch echt in de Kanaalstraat en niet op de Leidsekade:-)

 4. cico

  Ah, daar hebben we de blanke mannen weer die direct claimen een nog groter slachtoffer te zijn, het liefste opgesierd met sjieke woorden als ‘neo-marxisme’ en ‘blablabla ik zie de waarheid’. Internetgeleerden.

 5. Lombokker

  Wat wordt hier een simpel beeld van de twee straten neergezet. Ik zou zeggen meng eens goed onder de mensen in beide straten en dan zou er niet zo’n simpel statement neergezet worden. Treed eens buiten de hokjes en ga het gesprek onbevooroordeeld aan met zowel de mensen op de Leidsekade en ook Kanaalstraat. Kijk eens achter de voordeuren.

 6. Katja

  Wat is gentrificatie ?

 7. Miep

  Grappig dat mijn reactie niet door de censuur kwam.

  Hier nogmaals:

  @ Berend

  Waar is jouw onderbouwing eigenlijk? Iets met pot verwijt de ketel.
  Je verwijt vanuit je rechtse denken haar datgene wat je zelf doet.

  Aangezien het haar ervaringen zijn, iemand die met een frisse blijk naar deze stad en naar ons land kijkt, zonder al te veel voorkennis, ben jij niet diegene die daar iets over kan zeggen.

  Er wordt door rechtse mannetjes alleen nog maar een hoop vooringenomen kul uitgestort over de samenleving.

 8. Sander

  “Ik woon in een studentenkamer aan de Leidsekade en heb buren met BMW’s en Mercedessen. Om de hoek is de Kanaalstraat, een compleet andere wereld.”

  Inderdaad een verschil, op de Kanaalstraat rijden duurdere BMW’s en Mercedesen en rijden ze veel harder.

 9. Mark

  @miep

  In tegenstelling tot vooringenomen kul over (blanke?) rechtse mannetjes, gentrificaton etc. bedoel je?

 10. Jan

  @ Miep waar is jou tegenbewijs dan??

  Berend heeft gewoon gelijk. Alleen zijn het niet buurten, maar kan het binnen een wijk al per straat verschillen.

  Ohja, Toen ik nog in kanaleneiland woonde en mijn vriendin op bezoek kwam… route 1: hey meissie… hoer etc,
  route 2: niks aan de hand.

  de ontkenners vanuit populistisch links zijn net zo gevaarlijk als de populistische rechtse mensen.

 11. Miep

  @ jan

  Net zo gevaarlijk als jij zelf dus. Je beweert hier ook zomaar wat. Jouw ervaring tegen haar ervaring. Dat maakt het nog niet zomaar waar. Raar dat je zelf niet realiseert wat je toept en Berend heeft dus al net zoveel ongelijk als dat hij gelijk heeft.

  Er wordt door mij niks ontkend en ik ben niet populistisch bezig. Uitspraken als die van jou en Berend zijn juist zelf gevaarlijk. Ik en mijn vriendin wonen al 10 jaar in Kanaleneiland en wij worden nooit nageroepen of onheus bejegend. Daarmee ontken ik niet dat het ooit gebeurd, alleen onze ervaring is anders. Net als jouw ervaring en die van Laura Cubningham. Dat jij alleen jouw ervaring wil opleggen aan anderen, maakt jou gevaarlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).