Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Liliana Rengifo (40) uit Colombia.
Paspoort
Naam: Liliana Rengifo
Land: Colombia
Geboorteplaats: Bogota, Colombia
Geboortedatum: 27 april 1979
Levensmotto: ’Wacht niet op het perfecte moment. Neem het moment en maak het perfect’
Aantal mensen met een Colombiaans paspoort in Utrecht in Utrecht in 2017: 85 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)
Voor haar master Industrial engineering verhuisde Liliana in 2005 vanuit Colombia naar Leuven, België. In 2006 kreeg ze haar eerste Nederlandse baan in Rotterdam, waar ze ging wonen met haar Belgische man. Liliana lacht: “Nederlanders zijn open. Je moet je realiseren dat ik de cultuurshock in België al had gehad, maar zelfs ten opzichte van hen zijn Nederlanders echt heel open.”
Liliana verhuisde in 2008 naar Utrecht. “Ik moest voor mijn werk steeds reizen en kwam altijd langs Utrecht, waar ik ook maar naartoe ging. Dus daar heb ik een huis gezocht.” Op aanraden van haar collega’s vond ze een fijne plek in Wittevrouwen. Toen ze kinderen kreeg wilde ze net als andere Nederlandse moeders parttime gaan werken. “Parttime werken bestaat niet in Colombia. In Bogota reizen moeders drie uur per dag naar hun werk waar ze acht uur moeten werken. Ze zien hun kinderen bijna nooit.”
Kinderen
Ze veranderde toen ze kinderen kreeg en ging terug haar mijn kernwaarden: “Liefde voor Colombia, mode en duurzaamheid.” Ze stopte met haar werk als industrieel ingenieur en startte een bedrijf in designtassen die gemaakt worden door Colombiaanse alleenstaande moeders. “Elke woensdag heb ik mamadag. Dan ga ik met de jongens van vier en zeven jaar oud ergens lunchen en op pad. We houden van de stad ontdekken. Afgelopen week zijn we naar de moestuin vlakbij Galgenwaard gegaan. Daar hebben we fruit geplukt en in de speeltuin gespeeld.”
Voor expats kan het ingewikkeld worden waar je loyaliteit ligt. Wil je op een gegeven moment weer terug naar je moederland of ben je inmiddels te veel gehecht aan je nieuwe land? Ook Liliana had een periode waarin ze erover dacht om terug te gaan naar haar familie in Colombia. “Ik had zelfs een goede baan aangeboden die voldeed aan al mijn voorwaarden. Toch maakte ik almaar lijsten in mijn hoofd van dingen die ik van Nederland zou missen: het fietsen, de gezonde levensstijl, de no-nonsens mentaliteit. Toen wist ik dat ik te veel van de Nederlandse cultuur in me op heb genomen om terug te gaan. Dus als ik nu daar ben geniet ik van mijn vrienden, familie, de muziek, het lekkere eten en de kleurrijke straten. Maar cultureel pas ik er niet meer. Ik ben zelfs te direct geworden voor de Colombianen.”
Taal
Liliana spreekt vloeiend Nederlands, maar je hoort wel een accent. “Vanaf dag één moest ik Nederlands spreken. Bijvoorbeeld als ik presentaties gaf aan de werknemers in de fabrieken waar ik advies gaf over verbeteringen in de processen. Ik was onzeker over de taal en kon me niet uitdrukken zoals ik gewend was. Maar op een gegeven moment heb ik besloten de taal als een middel te zien. Ik ben het gewoon gaan gebruiken en als ik een fout maak hoor ik het wel.” Inmiddels kan ze er goed mee uit de voeten. “Ik begrijp grapjes en nuances beter. Al wordt het nooit perfect.” Haar houding werkt inspirerend als ze met andere migranten praat. “Als ik nu weer een presentatie geef en ze zien dat zelfs ik met mijn opleiding nog fouten maak, dan geeft het hen ook zelfvertrouwen.”
De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Utrecht Marketing. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre
2 Reacties
ReagerenNaar mijn weten zijn er 4 verschillende talen; Schrijftaal, spreektaal, beeldtaal en klanktaal (muziek en zang).
Het levensmotto van mevrouw Liliana Rengifo; “Wacht niet op het perfecte moment. Neem het moment en maak het perfect” geven mij duidelijk blijk dat zij op een mooie en filosofische wijze zich kan uitdrukken in schrijftaal en spreektaal.
Mijn hartelijke dank mevrouw Liliana Rengifo, ik heb uw mooie levensmotto genoteerd!
wat een leuke vrouw 😊