Allemaal Utrechters – Lucia Mikušová: ‘Ik probeer het beste uit beide landen te halen’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Lucia Mikušová: ‘Ik probeer het beste uit beide landen te halen’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Lucia Mikušová: ‘Ik probeer het beste uit beide landen te halen’

Allemaal Utrechters – Lucia Mikušová: ‘Ik probeer het beste uit beide landen te halen’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Lucia Mikušová uit Slowakije.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Lucia Mikušová uit Slowakije.

Paspoort

Naam: Lucia Mikušová
Land: Slowakije
Geboorteplaats: Bratislava
Levensmotto: ‘What does not kill you, makes you stronger – maar je moet de grenzen van je groei verstandig kiezen’
Aantal mensen met een Slowaaks paspoort in Utrecht in 2017: 133 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

De liefde, dat is waar Lucia ruim vier jaar geleden voor naar Nederland kwam, maar haar werk is waarvoor ze is gebleven. “Ik wilde altijd al naar het buitenland, maar had nooit een goede reden”, vertelt Lucia. “Toen ik klaar was met mijn PhD, zocht ik naar een baan buiten Slowakije, maar om een of andere reden stond Nederland niet op mijn radar – ik was eigenlijk vergeten dat het bestond.” Toen ze op een salsafestival in Berlijn een jongen tegenkwam uit Leiden, besloot ze een baan te zoeken in Nederland. Lucia vond haar droombaan bij Nutricia op de Uithof in Utrecht. “Het werk is creatief, ik kan er groeien en er heerst een internationale cultuur die goed bij me past.”

Nederland en Utrecht bevallen haar erg goed. “Ik vind het heerlijk om te fietsen. In Slowakije fiets je niet in het verkeer, dat is gevaarlijk. Voor ik naar Nederland kwam, had ik het tien jaar niet gedaan. Het duurde ook even voor ik er aan gewend was, maar nu fiets ik zelfs als het regent. Ik vind het heel ontspannend, ik zie het als een moment voor mezelf waarop ik mijn gedachten op een rijtje kan zetten.” Er zijn meer dingen die volgens Lucia opvallend anders zijn in Slowakije dan in Nederland. “Ik probeer het beste te halen uit beide landen. Nederlanders zijn bijvoorbeeld heel direct. Dat is zo veel makkelijker in het dagelijks leven, als je tenminste aardig blijft. Vorig jaar had ik zelfs een kleine aanvaring met iemand in Slowakije omdat ik te direct was. Dus ik ben onbewust misschien ook wel directer geworden.”

Lucia ziet ook verschillen tussen de landen op het gebied van gezondheidszorg: “In Nederland zijn ziekenhuizen veel beter, maar ik merk dat de aandacht op preventie hier minder hoog ligt dan in Slowakije.”

“Utrecht zit vol mogelijkheden. Het is gezellig en er is zo veel te doen”, vindt Lucia. Zelf doet ze graag yoga (haar favoriete studio is die van YogaMoves), gaat ze graag naar salsafeestjes (Stairway is de ‘place to be’ op dinsdagavond) en sport ze graag in verschillende sportscholen (Lucia is groot fan van de app OneFit). Wat salsa betreft is Lucia een echte ‘influencer’. “Ik maak iedereen verslaafd. Ik ben gestart met het geven van gratis salsalessen op mijn werk, dat doe ik twee keer in de maand. Het is bijzonder hoe je mensen kunt zien veranderen van moe naar relaxed tijdens een salsales. Door te dansen kun je met elkaar verbinden, zo krachtig is het. Ik heb veel mensen ontmoet op salsafeestjes, en via een salsa docentenopleiding heb ik mijn beste Nederlandse vriendinnen ontmoet. Mensen zeggen dat het in Nederland lang duurt om echt goede vrienden te maken. Misschien heb ik geluk gehad, of de gezamenlijke passie voor dansen heeft ons sneller close gemaakt.”

Lucia probeert iedere twee of drie maanden naar Slowakije te gaan, zo mist ze haar thuisland niet echt. Het is ook niet zo ver: zeven uur van deur tot deur. “Ik bezoek graag familie en vrienden, werk met mijn moeder in de bloemenwinkel en ga graag skiën met mijn broer en vader.” Lucia vertelt dat ze in Utrecht haar eigen ‘klein Slowakije’ heeft: ze woont momenteel met een Slowaakse vriendin. Ze is bezig met het leren van de Nederlandse taal. “Mijn Nederlandse vriend helpt me en moedigt me aan om de taal te leren.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected].We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).