Allemaal Utrechters – Maja Nylén: ‘Utrecht is vrij conservatief op het gebied van gender’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Maja Nylén: ‘Utrecht is vrij conservatief op het gebied van gender’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Maja Nylén: ‘Utrecht is vrij conservatief op het gebied van gender’

Allemaal Utrechters – Maja Nylén: ‘Utrecht is vrij conservatief op het gebied van gender’
Foto: Bas van Setten
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Maja Nylén (31) uit Zweden.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Maja Nylén (31) uit Zweden.

Paspoort

Naam: Maja Nylén
Leeftijd: 31 jaar
Land: Zweden
Plaats: Stockholm
Levensmotto: ‘‘Het creëren van een betekenisvol dagelijks leven’

Door een baankans van Maja’s Nederlandse vriendin verhuisde het stel begin dit jaar van Zweden naar Utrecht. De timing was erg goed: in november verwachten ze hun eerste kindje, en bevallen in Nederland brengt voordelen met zich mee. Maja legt uit dat haar vriendin in Nederland direct de legale moeder zal zijn van hun baby, terwijl ze in Zweden een adoptieproces in zouden moeten dat zes tot negen maanden kan duren. Het zwangerschapsverlof is in Zweden dan weer beter geregeld. Om die reden volgt Maja een studie in Zweden, zo blijft ze onderdeel van het Zweedse systeem.

Er zijn meer verschillen tussen Nederland en Zweden. Maja, lachend: “Nederlanders hebben vaak geen zeep op de wc! Er is ook bijna nooit warm water om je handen mee te wassen, niet eens in een sjiek restaurant.” Nederlanders zijn volgens Maja wel veel socialer. “Zweden kunnen oncomfortabel worden als iemand die ze niet kennen hen benadert. ‘Wat wil je van me?’, denken ze dan. Hier is iedereen super aardig”, aldus Maja. Er zit volgens haar nog wel een groot verschil in het noorden en zuiden van Zweden. Hoe zuidelijker hoe socialer.

Wat Maja mist is progressieve politiek. “Ik vind dat Utrecht vrij conservatief is, bijvoorbeeld op het gebied van gender. Dat is jammer. Er wonen heel veel studenten, ik had verwacht dat de stad meer progressief en radicaal was. Ik voel me een radicale feministe hier, terwijl ik op dat gebied niet uit de toon val in Zweden. Malmö, waar ik de afgelopen vier jaar heb gewoond, is heel queer, er zijn op veel plekken waar mensen samenkomen om feministische onderwerpen te bespreken. Dat heb ik hier nog niet gevonden. Het is wel zo dat feminisme een andere betekenis heeft in Zweden: zelfs de minister-president noemt zichzelf een feminist.”

Maja is wel erg gecharmeerd van de vele culturele activiteiten die plaatsvinden in Utrecht, zoals lezingen en activiteiten in theaters. De café’s zijn volgens Maja in Nederland anders dan in Zweden, in de positieve zin. “In Zweden heb je plekken waar je koffie of thee kunt drinken, en plekken waar je alcohol kunt drinken. Ik vind het leuk dat je in Utrecht vaak koffie of thee én bier kunt drinken. Hier is een ander soort gezelligheid”, aldus Maja.

De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected]

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guinee, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Joegoslavië, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Kroatië, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zimbabwe

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Als het je niet bevalt mag je altijd weer snel terug naar Zweden hoor.

 2. Fred

  Wat Maja mist is progressieve politiek. “Ik vind dat Utrecht vrij conservatief is, ….”
  Voor Nederlandse begrippen is Utrecht een typische linkse studentenstad met 29 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Waarom zij dan progressieve politiek mist begrijp ik niet, voor mij is het al veel te links.

 3. Pieter

  Sja als je interessant wilt doen over gendergeleuter Kun je beter een kijken bij onze buren in Amsterdam nemen

 4. Sjaak

  Utrecht conservatief?
  Utrecht is de beste stad van Nederland.
  En anders ga je toch gewoon in Mälmö wønen?
  Doei!

 5. Yoshua

  Maja komt uit Stockholm en is waarschijnlijk niet super goed bekend in Malmö.
  Op de Lorensborgsgatan, dicht bij het stadion ,zit een pizzeria met live sport en karaoke waar je gezellig koffie, thee en een biertje kan drinken tegen Hollandse prijzen.
  Denk dat Maja daar de weg niet goed kent.

 6. Michael

  Het is wel duidelijk wat voor mannenmannetjes hier reageren.
  Eng!

 7. marijn

  @Michael

  Het is inderdaad eng dat hier mensen reageren die anderen ‘eng’ vinden omdat ze niet dezelfde beste wel gestoorde identity politics religie aanhangen. Eng!

 8. Berend

  Utrecht is juist ontzettend links en progressief. Deze mevrouw heeft duidelijk weinig begrepen van Nederlandse politiek.

 9. Heman

  Dat gender gedoe is zo 2017, een piepklein groepje mensen wil bepalen dat heeeeeel Nederland gender neutraal moet zijn. En ze hebben best veel voor elkaar gekregen, dat is knap, nu weer allemaal terug in je hok.

 10. cas

  Radicalen zijn altijd een gevaar voor de samenleving… dus ook deze feminist.

 11. Gerben

  Hoi Maja, wat is er precies conservatief aan de domstedelijke gendercultuur?

 12. G.H.

  Nederlanders hebben vaak geen zeep op de wc? Gratis advies: andere vrienden zoeken mevrouw.

 13. bee

  ” Er is ook bijna nooit warm water om je handen mee te wassen, niet eens in een sjiek restaurant.”
  de febo is ook geen restaurant.
  de restaurants die ik ken hebben weldegelijk warm water.
  “progressieve politiek”
  wat is volgens haar de definitie van progressieve politiek,want volgens mij ziet ze het verkeerd.

 14. Cico

  Ja maar ja maar ja maar we hebben toch een regenboog zebra? Neutrale WC’s in het stadhuis? Dat is toch het de diepste droom van iedere progressieve LGTBQ+1

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).